Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

Intrebari frecvente - Ce trebuie sa stii cand iti faci o firma

afaceri

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Ciocolata: afacere si branduri
E-business - Plan si buget de E-business
Analiza rentabilitatii pe baza situatiilor financiare anuale
ALEGEREA AMPLASAMENTULUI - Alegerea zonei si localitatii noii afaceri
MATRICEA BOSTON CONSALTING GROUP
PRAGUL DE SEMNIFICATIE SI RISCUL DIN AUDIT IN AUDIT
Meniul Data - Ghidul utilizatorului B PlanÒ Business Planner
Geopolitics of China
Investitiile straine directe de capital
Concentrarea pietelor pe piata carbonatatelor (iaurturilor)

Intrebari frecvente infiintari firme

1. Care sunt formele de societati comerciale in Romania?

Formele de societate comerciale sunt urmatoarele: Societate in Nume Colectiv (S.N.C.), Societate cu Raspundere Limitata (S.R.L.), Societate in Comandita Simpla (S.C.S.), Societate pe Actiuni (S.A.) si Societate in Comandita pe Actiuni (S.C.A.).
Fiecare din aceste forme de societati comerciale are caracteristici specifice. Alegerea uneia dintre acestea depinde de modul in care intreprinzatorul concepe organizarea si dezvoltarea ulterioara a afacerii, numarul de asociati, capitalul social si altele.  Consultantul de specialitate va poate explica avantajele si dezavantajele fiecarei forme de organizare in raport cu cerintele dumneavoastra.2. Ce trebuie sa cuprinda actul constitutiv al unui S.R.L.? Dar al unei societati pe actiuni (S.A.)?


Actul constitutiv este foarte important. El va poate aduce neplaceri in relatia cu finantatorii care v-ar putea credita, poate conferi puteri disproportionat de mari unui asociat minoritar, iar in cazul luarii unei decizii poate deveni un obstacol prin modul de definire a majoritatii  necesare.

In actul constitutiv este nevoie de anumite clauze speciale care sa stabileasca daca administratorii au permisiunea de a infiinta singuri puncte de lucru, de a cumpara si vinde bunuri imobile in numele societatii, fara nici un fel de aprobari si altele.

De aceea un model standard de act constitutiv poate sa devina (si va deveni) o adevarata problema. Specialistii Consultia va pot asigura impotriva acestor probleme prin conceperea unui act constitutiv personalizat. 

In ceea ce priveste clauzele obligatorii din actul constitutiv al unui S.R.L. , acestea se refera la :

1. Numele, prenumele, codul numeric personal, locul si data nasterii, domiciliul si cetatenia asociatilor (in cazul in care acestia sunt persoane fizice); Denumirea, numarul de inregistrare in registrul comertului sau codul unic de inregistrare, potrivit legii nationale, sediul si nationalitatea asociatilor (in cazul in care acestia sunt persoane juridice)
 2. Forma, denumirea, sediul si, daca este cazul, emblema societatii
 3. Obiectul de activitate cu precizarea domeniului si a activitatii principale
4. Capitalul social subscris si varsat, cu precizarea aportului fiecarui asociat in numerar sau in natura;
5. Valoarea aportului in natura si modul evaluarii;
6. Data la care se va varsa integral capitalul social subscris;
7. Numarul si valoarea nominala a partilor sociale, precum si numarul partilor sociale atribuite fiecarui asociat pentru aportul sau;
8. Administratorii societatii, puterile ce li s-au conferit si modul in care urmeaza sa le exercite.
9. Partea ce revine fiecarui asociat la beneficii si pierderi;
10. Sediile secundare (sucursale, agentii, reprezentante sau alte unitati fara personalitate juridica);
11. Durata societatii, modul de dizolvare si lichidare a acesteia.

Actul constitutiv al unei societati pe actiuni va cuprinde toate clauzele cerute pentru un S.R.L. la care se adauga urmatoarele conditii si clauze:

1. Capitalul social depus de fiecare actionar nu va putea fi mai mic de 30% din cel subscris, restul de capital social fiind varsat in maxim 12 luni de la inmatriculare
2. Specificarea daca actiunile sunt nominative sau la purtator
3. Daca sunt mai multe categorii de actiuni se vor specifica numarul, valoarea nominala si drepturile conferite fiecarei categorii de actiuni
4. Garantia pe care administratorii sunt obligati sa o depuna
5. Numele, prenumele, locul si data nasterii, domiciliul si cetatenia cenzorilor (daca sunt persoane fizice); Denumirea, sediul si nationalitea cenzorilor (daca sunt persoane juridice)

3. Care este capitalul social minim al unei societati cu raspundere limitata? Dar al unei societati pe actiuni(SA)?

Capitalul social minim al unei societati cu raspundere limitata este de
200 RON (2.000.000 ROL). Pentru o societate pe actiuni capitalul social minim este de 25.000 EURO.

4. Cum poate fi exclus un asociat dintr-o societate comerciala ?

Un asociat poate fi exclus daca societatea este organizata ca S.N.C., S.C.S. si S.R.L. . In cazul S.C.A. pot fi exclusi numai asociatii comanditati (nu si cei comanditari). Cauzele pentru care se poate proceda o excludere sunt prevazute in Legea 31/1990 republicata cu modificarile ulterioare. Excluderea se pronunta prin hotarare judecatoreasca la cererea societatii sau a oricarui asociat. Asociatii (actionarii) unei societati pe actiuni nu pot fi exclusi decat in cazul in care nu au efectuat in termenul legal plata varsamintelor pe care le datoreaza societatii si au fost somati conform legii. In aceasta situatie consiliul de administratie va putea decide anularea actiunilor nominative aferente si emiterea de noi actiuni purtand acelasi numar, care vor fi vandute.

5. Cum ma pot retrage din societatea cu raspundere limitata unde sunt asociat?

 Asociatul se poate retrage in cazurile prevazute de actul constitutiv cu acordul tuturor celorlaltor asociati. Daca actul constitutiv nu prevede nimic cu privire la retragere sau nu se obtine acordul unanim al celorlaltor asociati, retragerea se poate face in baza unei hotarari judecatoresti.

 Partea ce va va reveni din patrimoniul societatii se stabileste prin acordul asociatilor sau de un expert desemnat de acestia. In caz de neintelegere, aceasta se stabileste de catre instanta de judecata.

6. Doresc sa extind activitatea societatii infiintand in acest scop filiale sau sucursale. Ce diferenta este intre acestea si ce este mai bine sa infiintez: filiale sau sucursale?

Principala diferenta o reprezinta faptul ca filialele au personalitate juridica proprie, iar sucursalele nu. Filialele sunt societati comerciale distincte de societatile initiale, participa la raporturile juridice in nume propriu, isi asuma drepturi si obligatii pe propria raspundere. Societatea 'mama' detine majoritatea capitalului social controland astfel filiala. Sucursalele nu au personalitate juridica proprie, deci raspunderea se poate extinde asupra societatii 'mama'.

Constituirea sucursalelor se face in conditiile prevazute de actul constitutiv si se inmatriculeaza la registrul comertului aferent locului de desfasurare a activitatii. Daca actul constitutiv nu prevede clauze referitoare la sucursale, se dispune modificarea acestuia de catre adunarea generala a asociatilor.

 Alegerea intre filiala si sucursala se face in functie de caracteristicile afacerii. Alegerea cea mai potrivita conform obiectivelor urmarite necesita analiza avizata a unui specialist.

7. Ce diferenta este intre un S.R.L. si un S.N.C.?

 Principalele diferente dintre S.R.L. si S.N.C. sunt determinate de raspunderea asociatilor si capitalul social. La societatea in nume colectiv asociatii raspund nelimitat si solidar, creditorii societatii putandu-se  indrepta impotriva asociatilor. La societatea cu raspundere limitata asociatii raspund numai in limita capitalului social ( de aceea pentru S.R.L. este prevazut capital social minim, in timp ce pentru S.N.C. nu exista o astfel de limitare).8. Ce formalitati trebuie indeplinite in cazul retragerii unui asociat dintr-o societate cu raspundere limitata?

Se va modifica actul constitutiv, adica asociatii vor incheia un act aditional care sa consemneze retragerea, precum si celelalte modificari ale actului constitutiv pe care aceasta retragere le presupune: capital social, impatirea beneficiilor si pierderilor intre asociatii ramasi si altele. Actul aditional de modificare a actului constitutiv se autentifica la notar si se depune la Registrul Comertului, dupa care se transmite din oficiu catre Monitorul Oficial pentru publicare, pe cheltuiala societatii.
Daca nu exista acordul celorlaltor asociati, retragerea se va face in baza unei hotarari judecatoresti.

9. Unul dintre actionarii unei societati pe actiuni a decedat. Actiunile sunt nominative. Ce trebuie facut pentru a se realiza transferul actiunilor detinute de acesta catre mostenitorii sai?

In urma decesului se deschide succesiunea. Prin realizarea partajului succesoral, fiecare mostenitor devine proprietar exclusiv al unor bunuri, eliberandu-se in acest sens un certificat de mostenitor.
Daca actiunile va revin dvs., in baza certificatului de mostenitor, solicitati societatii respective inscrierea dvs. in registrul actionarilor.

10. Ce avantaje am daca debitorul plateste prin bilet la ordin si nu prin ordin de plata?

Efectuarea platii prin bilet la ordin are marele avantaj ca, la scadenta, acesta devine titlu executoriu. Adica in situatia in care debitorul nu si-a achitat datoria, creditorul poate sa ceara instantei investirea biletului la ordin cu fomula executorie si sa treaca la executarea silita a acestuia (deci se sare peste necesitatea obtinerii unei hotarari judecatoresti care sa fie investita ulterior cu titlu executoriu, aceasta fiind procedura necesara in cazul platilor prin ordin de plata).

11. Ce trebuie sa fac pentru a dizolva o societate comerciala care nu si-a majorat capitalul social la minimul prevazut de lege?

In situatia in care nu s-a majorat capitalul conform legii, dizolvarea societatii respective poate fi ceruta de Ministerul Finantelor, de Camera de Comert si Industrie sau orice persoana interesata.

12. Ce se intampla in cazul neinregistrarii actelor modificatoare ale unei societati cu raspundere limitata la Registrul Comertului?

In cazul neinregistrari acestora la Registrul Comertului, ele au efecte depline numai intre semnatari. Astfel ele nu sunt opozabile unor terti, iar efectele acestor acte nu se aplica in raport cu acestia.

13. Persoanele fizice autorizate pot angaja personal? Dar asociatiile familiale?

 Legislatia nu contine o prevedere expresa in acest sens. Numeroase prevederi legale (cum ar fi Legea 130/1999), contin insa dispozitii referitoare la categoriile de angajatori si contractele de munca incheiate de acestea, persoanele fizice autorizate si asociatiile familiale fiind mentionate ca angajatori. Deci persoanele fizice autorizate si asociatiile familiale pot face angajari.

14. Un asociat poate credita societatea unde este asociat?

Asociatii pot incheia orice tip de act juridic care nu este interzis de lege, deci si acte de imprumut cu alte persoane juridice. Societatile comerciale au personalitate juridica proprie si pot incheia la randul lor diferite acte juridice, inclusiv acte de imprumut. Nu exista nici un fel de reglementare legala care sa interzica un act de imprumut intre asociati si societate.

15. Am autentificat actul constitutiv al unei societati comerciale dar nu am inregistrat inca societatea la Registrul Comertului. Pot sa inchei un contract de inchiriere a unui spatiu comercial? Ce acte pot sa inchei pana la inmatricularea in Registrul Comertului ?

 Persoana juridica poate incheia, chiar de la data actului de constitutiv, orice fel de acte, dar numai daca acestea sunt necesare pentru ca societatea sa ia fiinta in mod valabil. Deci, in contextul permis de lege, se poate incheia un contract de inchiriere a unui spatiu comercial.

infiintare reprezentante companii straine in Romania

Procedura de autorizare pentru functionarea in Romania a birourilor de reprezentanta a firmelor straine

Conform legii, societatile comerciale si organizatiile economice straine pot avea reprezentante in Romania pe baza de autorizatie eliberata, in acest scop, in conditiile legii.

De asemenea, societatile comerciale sau organizatiile economice straine pot fi reprezentate in Romania, pe baza de contract, si de birouri romanesti specializate (reprezentante), inclusiv cele infiintate din initiativa proprie.
Pana la depunerea dosarului in vederea autorizarii reprezentantei firmei straine in Romania se vor parcurge urmatoarele etape:

1. Achitarea taxei de reprezentanta de 1.200 USD - in lei la cursul BNR (taxa pentru autorizatia de functionare pe un an de zile) in contul trezoreriei din sectorul unde va avea sediul reprezentanta.

2. Adresa oficiala catre D.G.F.P. - Serviciul Reprezentante, prin care se solicita confirmarea primirii sumei; adresa si copia dupa OP se depune la registratura.

3. D.G.F.P. emite o adresa catre trezoreria de sector, cu care solicitantul trebuie sa se deplaseze la trezorerie pentru a i se confirma primirea platii taxei de reprezentanta.

4. D.G.F.P. - Serviciul Aplicarea Conventiilor de Evitare a Dublei Impuneri si Reprezentante Straine (in provincie, de la Administratia Financiara Judeteana), elibereaza un certificat de plata.

5. Intr-o ultima etapa se va intocmi dosarul in vederea autorizarii functionarii reprezentantei, cu urmatoarele documente:

·                     cererea de eliberare a autorizatiei taxei de reprezentanta, in care Societatea comerciala sau organizatia economica straina care solicita eliberarea unei autorizatii de reprezentanta va mentiona: sediul social, obiectul activitatii reprezentantei, durata de functionare, numarul si functiile persoanelor propuse a se incadra la reprezentanta si va atasa acestei cereri o serie de documente;

·                     certificatul de plata;

·                     procura privind reprezentantii desemnati sa angajeze valabil societatea, in original + traducere legalizata;

·                     statutul firmei-mama in original (copie legalizata) + traducere legalizata;

·                     certificat de la camera de comert si industrie din orasul in care-si are sediul firma - mama, in care se certifica denumirea, capitalul social, reprezentanti, obiect de activitate (in original + copie legalizata);

·                     scrisoare de bonitate de la banca prin care firma-mama isi desfasoara principalele operatiuni;

·                     contract de inchiriere pentru sediul reprezentantei din Romania.

Dosarul cu documentele mai sus aratate se va depune la Ministerul Economiei si Comertului
Termenul de eliberare a autorizatiei de functionare a reprezentantei este de 30 zile de la data depunerii documentelor.

Orice persoana juridica straina care are o reprezentanta autorizata sa functioneze in Romania, potrivit Cap. II, art. 122 si 123 (1) din
Legea nr. 571/22.12.2003, are obligatia de a plati un impozit anual:
Art. 123. - (1) Impozitul pe reprezentanta pentru un an fiscal este egal cu echivalentul in lei al sumei de 4.000 euro, stabilita pentru un an fiscal, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ziua in care se efectueaza plata impozitului catre bugetul de stat.
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 924
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site