Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

LUCRARE PENTRU OBTINEREA CERTIFICATULUI DE COMPETENTA PROFESIONALA - RELATIILE FIRMEI CU PARTENERII DE AFACERI

afaceri

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
INTRODUCERE IN MERCHANDISING
Diferentierea sistemelor de franciza de celelalte forme de distributie
DEFINIREA CONCEPTULUI DE INTREPRINZATOR
STABILIREA DIAGNOSTICULUI AFACERII
INVESTITIILE
CONCEPTUL DE MODEL DE AFACERE
CONTRACTUL CA IZVOR DE OBLIGATII
LUCRARE DE DISERTATIE - Fundamentarea planului de afaceri S.C. AGROINDUSTRIALA DEALU TULCEA S.A
CRITERII DE EFICIENTA FOLOSITE IN ANALIZA PROIECTELOR DE INVESTITII
Analiza ratelor de structura ale pasivului

COLEGIUL ECONOMIC “VIRGIL MADGEARU”RELATIILE FIRMEI CU PARTENERII DE AFACERI

LUCRARE PENTRU OBTINEREA CERTIFICATULUI DE COMPETENTA PROFESIONALA

                                         ARGUMENT

Am ales aceasta tema doarece intr-o intreprindere este important sa se cunoasca cine furnizeaza materiile prime, materialele, combustibilul,mijloacele puse la dispozitia intreprinderii pt ca aceasta sa isi desfasoare activitatea cat mai eficient.

Consider ca  o societate comerciala poate rezista pe o piata,daca servicile sau bunurile pe care le ofera sunt calitative sau sunt o inavatie in domenuil in care firma isi desfasoara activitatea.Acest lucru poate fi posibil numai daca  firma achizitioneaza produse de calitate in vederea realizarii produsului final.

De aceea si furnizorii sunt niste colaboratori foarte importanti in realizarea succesului sau esecului unei unei companii.

Relatiile unei firme cu partenerii de afaceri trebuie sa se desfasoare intr-un mod cat mai placut si ambele parti trebuie sa isi exprime increderea pe care unul dintre parteneri i-o acorda celuilalt.

De asemenea furnizorii trebuie sa dea dovada de profesionalism,aceasta consta in nedivulgarea anumitor secrete importante cu privire la cantitatea sau calitatea materiilor prime pe care firma cu care acestia au contract o achizitioneaza.

Evaluarea furnizorilor constituie un instrument de orientare a strategiei in domeniul calitatii dusa de intreprinderea beneficiara in directia satisfacerii cat mai depline a cerintelor utilizatorilor produsului final.

In concluzie unul dintre obiectivele importante pe care firma trebuie sa le dezbata il reprezinta alegerea partenerilor de afaceri.De acestia poate depinde intr-o masura considerabila esecul sau succesul unei societati comerciale.

Capitolul I

-Scurt istoric al firmei S.C.OLLY STAR.S.A-

  Societatea comerciala OLLY STAR S.A. are sediul social in Romania,Bucuresti,strada Narciselor,nr.23.Este inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr.J40/0305/2007,cod fiscal5301862,cont 156723480914-BCR.Societatea prezinta filiale,sucursale,reprezentante,agentii situate in orase din tara,precum:Constanta,Timisoara,Iasi,Craiova,Galati,Oradea,Cluj si din strainatate.

Durata de functionare este cuvenita la 5 ani,putand fi prelungita pe aceeasi durata,daca nu este dizolvata inainte de termen.

Obiectul de activitate consta in: prelucrarea de materiale textile ,comercializarea in tara si in strainatate a produselor finite,reprezentand confectii(imbracaminte),prin depozite si magazine proprii sau ale unor personae en-gross si en-detail,inclusive in targuri,expozitii,piete amenajate,cu respectarea legislatiei in vigoare.

De asemenea SC.OLLY STAR S.A a participat la targurile din cadrul expozitiilor de moda din Bucuresti-Romexpo,unul dintre ele avand loc chiar in perioada19-25februarie 2008,unde a avut un real succes, avand vanzari de100.000RON, si obtinand trei contracte importante cu societatile comerciale:SC.MARA.S.A,SC.CONTEX.S.A si S.C.BRANDCONF.S.R.L.In strainatate SC.OLLY STAR S.A,a participat la Carnavalul din februarie,desfasurat in Germania,loc in care a prezentat diferite costume special concepute pentru Carnaval,masti,modele de palarii ce aduc aminte de vremurile in care Carnavalele erau principalele petreceri ale oamenilor bogati,instariti care aveau anumite statuturi in societate,.Chiar daca in ziua de azi,Carnavalul nu mai constituie o atractie irezistibila,fata de timpul trecut, societatea a inregistrat un profit insemnat,aceste vanzari ajungand la suma de 5000$.

Activitatea principala desfasurata de S.C. OLLY STAR S.A. o constituie productia de confectii, iar obiectul secundar de activitate il constituie comercializarea accesoriilor.

Societatea are ca asociati urmatorii:

1. S.C. ROMTEX S.A., persoana juridica romana, cu sediul social in Bucuresti, Str.Rozelor nr.14, inregistrata la Registrul Comertului sub nr.J40/21583/1991, reprezentata prin dl. Petre Marin, in calitate de director general.

2. S.C. CONFEX S.A., persoana juridica romana, cu sediul social in Ploiesti, Str.Romancierilor nr.146, inregistrata la Registrul Comertului sub nr.J40/14970/1998, reprezentata prin dl.Pastaca Bogdan, in calitate de administrator.

3. S.C. VALENTINO S.A., persoana juridica romana, cu sediul in Galati, Str.Antim nr.22, inregistrata la Registrul Comertului sub nr.J40/21870/1993, reprezentata prin doamna Marin Rada, in calitate de contabil-sef.

4. Olteanu Mircea, cetatean roman, nascut la data de 15.04.1971, in Bucuresti, domiciliat in Bucuresti, sector 6, cartierul Militari, Str.Apusului nr.41, posesor al Cartii de Identitate seria RR nr.176325, eliberat de Politia sectorului 6 la data de 17.04.1985.

5. Popescu Gabriela, cetatean roman, nascuta la data de 27.09.1972, in Galati, domiciliata in Galati, Str.Libertatii nr.52, posesoare a Cartii de Identitate seria  GT nr.523816, eliberat de Politia municipiului Galati, la data de 27.09.1986.

Capitalul social subscris, consta in numerar si este in valoare totala de 30.000 RON, varsat integral la data constituirii societatii.

Organele de conducere sunt:

-           Adunarea Generala a Actionarilor, care este organul suprem de conducere;

-           Consiliul de Administratie.

S.C. OLLY STAR S.A. dispune de un numar de 10 angajati. Angajarea personalului se face de directorul societatii, pe baza de contract individual de munca, cu respectarea contractului colectiv de munca prin care se stabilesc drepturile si obligatiile salariatilor in raporturi de societate si a legislatiei in vigoare.

                                CAPITOLUL II

   -Prezentarea teoretica-

Pentru a-si desfasura activitatea intr-un mod cat mai eficint o societate comerciala trebuia sa aibe  o relatie cat mai buna cu partenerii de afaceri,acestia fiind in special furnizorii,de la care firma achizitioneaza materiile prime de care are nevoie pentru a-si desfasura activitatea.

    Contabilitatea furnizorilor include o gama larga de operatii comerciale care genereaza obligatii de plata, cum ar fi: achizitia de active circulante (materii prime si materiale, marfuri, ambalaje, etc) sau imobilizate, prestarea de servicii diverse, lucrari executate de terte persoane in baza contractelor incheiate.

   Pe langa obligatiile de plata, grupa decontarilor cu furnizorii mai cuprinde si avansurile acordate acestora in cadrul relatiilor contractuale, cat si efectele de comert  care sunt utilizate pentru achitarea obligatiilor.

    Grupa 40 “Furnizori si conturi asimilate” este structurata in cinci conturi sintetice de gradul I cu functie de pasiv si un cont sintetic de gradul I cu functie de activ, astfel:

-         contul 401 ”Furnizori”, cont de pasiv, care tine evidenta decontarilor in relatiile cu furnizorii pentru aprovizionarea de bunuri, lucrari executate si serviciile prestate. Evidenta analitica a furnizorilor se tine pe furnizori interni si externi, iar in cadrul lor pe termene de plata;

-         contul 403 “Efecte de platit” , cont de pasiv, care tine evidenta obligatiilor de platit pe baza de efecte comerciale (bilet la ordin, cambie);

-         contul 404 “Furnizori de imobilizari”, cont de pasiv, care tine evidenta decontarilor in relatiile cu furnizorii de imobilizari corporale si necorporale;

-         contul 405 “Efecte de platit pentru imobilizari”, cont de pasiv, care tine evidenta obligatiilor de platit pentru achizitia de imobilizari, pe baza de efecte comerciale (bilet la ordin, cambie);

-         contul 408 “Furnizori-facturi neplatite”, cont de pasiv, care tine evidenta decontarilor in relatiile cu furnizorii pentru aprovizionarile de bunuri, lucrarile executate si serviciile prestate, pentru care nu s-au primit facturi;

-         contul 409 “Furnizori-debitori”, cont de activ, care tine evidenta avansurilor acordate furnizorilor pentru aprovizionarile de bunuri, lucrarile executate si serviciile prestate. Acesta este detaliat pe doua conturi sintetice de gradul II:

         * 4091 “Furnizori-debitori pentru cumparari de bunuri de natura stocurilor”

         * 4092 “Furnizori-debitori pentru prestari de servicii si executari de lucrari”

       Datoriile fata de furnizori sunt datorii comerciale sau datorii din exploatare, care apar ca urmare a operatiilor de aprovizionare a unitatilor patrimoniale cu bunuri economice in vederea realizarii operatiunilor de productie, prestari de productie sau comercializare.

        De regula, obligatiile unitatilor patrimoniale fata de furnizori cuprind:

       ▪ Valoarea bunurilor, lucrarilor sau serviciilor prestate de furnizori;

       ▪ Cota de TVAd (in cazul firmelor platitoare de TVA).

              Reflectarea in contabilitate a decontarilor cu furnizorii, precum si a operatiilor asimilate acestora se realizeaza cu ajutorul conturilor din grupa 40 - Furnizori si conturi asimilate, care cuprind urmatoarele conturi sintetice:

                                          40- Furnizori si conturi asimilate

                                        

                                          401- Furnizori

                                          403- Efecte de platit

                                          404- Furnizori de imobilizari

                                          405- Efecte de platit pentru imobilizari

                                          408- Furnizori-facturi nesosite

                                          409- Furnizori-debitori

                                   - 4091- Furizori-debitori pentru cumparari de bunuri de natura stocurilor

                                   - 4092- Furnizori-debitori pentru prestari de servicii si executari de lucrari

 Din punct de vedere financiar-contabil, datoriile reprezinta surse straine de finantare pe termen scurt care functioneaza din momentul nasterii angajamentelor fata de terti si pana in momentul platii lor. Toate decontarile ale caror termene de decontare depasesc un an sunt purtatoare de dobanda. Datoriile se pot concretiza in forme complexe si variate in cadrul unor relatii de decontare ale unitatii patrimoniale care genereaza obligatii fata de persoane fizice sau juridice (furnizorii, clientii, salariatii etc) pentru livrarile sau prestatiile ca echivalent al acestora, fie in cadrul unor obligatii banesti ce decurg din reglementari legale (impozite si taxe la buget, contributii la asigurari si protectia sociala etc). Ansamblul obligatiilor in relatiile cu tertii constituie relatiile cu creditorii (creditorul reprezinta persoana care in cadrul unui raport patrimonial a avansat o valoare economica si urmeaza sa primeasca un echivalent valoric sau o contraprestatie) unei unitati patrimoniale.

Datoriile comerciale se inregistreaza cu ajutorul contului 401 “Furnizori”-pasiv, sau al contului 404 “Furnizori dr imobilizari”-pasiv.

Acestea se pot clasifica dupa mai multe criterii:

• Dupa termenul de scadenta (plata), avem:

-         datorii exigibile, insotite de factura furizorului;

-         datorii neexigibile, pentru care nu s-a primit inca factura.

 • Dupa modalitatea de plata avem:

-         datorii achitate prin contul bancar, cu Ordin de plata (OP) emis de catre furnizor;

-         datorii achitate prin casierie (cu numerar), pe baza de chitanta de casa, primita de la furizor;

-         datorii achitate prin efecte comerciale de plata (bilete la ordin) emise de societate catre furnizor.

• Dupa sediul furnizorului, avem:

-         datorii interne, fata de furnizorii autohtoni;

-         datorii externe, fata de furizorii straini, provenite din activitatea de import.

 Diminuarea datoriilor fata de furnizori se poate face fie prin plata acestora, fie beneficiind de reduceri din partea furnizorului.

       Datoriile din cumparari pe credit comercial pot fi:

       ▪ Datorii din cumparari de stocuri si servicii;

       ▪ Datorii din cumparari de imobilizari corporale sau necorporale.

       Reflectarea in contabilitate a decontarilor provenind din cumparari pe credit comercial se realizeaza cu ajutorul a doua conturi sintetice de gradul I, respectiv:

       Contul 401 – Furnizori- care evidentiaza cumpararile din stocuri si servicii;

Contul 404 – Furnizori de imobilizari- care evidentiaza cumpararile de imobilizari corporale si necorporale.

Inregistrarea datoriilor din cumparari de bunuri si servicii pe credit se face in baza facturii si a documentelor de primire-receptie, cu ajutorul contului 401 – Furnizori, cont sintetic de gradul I, care se caracterizeaza prin urmatoarele:

Contul 401 – Furnizori:

▪ reflecta datoria agentului economic, ca urmare a primirii de: materii prime si materiale, obiecte de inventar, animale si pasari, marfuri, sau ca urmare a lucrarilor si serviciilor executate pentru activitatea de exploatare de diferiti terti. Acest cont tine evidenta decontarilor cu furnizorii, atat cu cei interni cat si cu cei externi.

▪ Continutul economic:

- cont de datorii pe termen scurt;

▪ Functia contabila:

- cont de pasiv;

  Contul 401 – Furnizori se poate dezvolta in conturi analitice, pe furnizori si pe facturi ale acestora.

       ▪Datoriile fata de furnizorii interni se exprima in lei;

       ▪Datoriile fata de furnizorii externi, exprimate in devize, se consemneaza in contabilitate, atat in valuta, cat si in lei, prin transformarea valutei in lei, la cursul valutar de la data intocmirii facturii.

Reflectarea in contabilitate a datoriilor din cumparari de bunuri si servicii pe credit comercial fata de furnizori se tine separat pe furnizorii interni si externi.

Datoriile din cumparari de imobilizari pe credit comercial se reflecta in contabilitate cu ajutorul contului 404 – Furnizori de imobilizari, cont sintetic de gradul I, care se caracterizeaza prin urmatoarele:

Contul 404 – Furnizori de imobilizari

▪ Tine evidenta obligatiilor de plata fata de furnizorii de imobilizari corporale si necorporale;

▪ Continutul economic:

- cont de datorii pe termen scurt;

 ▪ Functia contabila:

 - cont de pasiv;

Contul 404 – Furnizori de imobilizari se poate dezvolta in conturi analitice, pe furnizori de imobilizari, respectiv pe facturi ale acestora.

 Plata furnizorului de imobilizari se inregistreaza in functie de modalitatea de plata folosita, astfel: prin contul curent in lei,prin contul curent in valuta,cu bani numerar,cu acreditive deschise pe seama platilor,din avansuri de trezorerie,din credite bancare pe termen scurt,din credite bancare pe termen lung,din efecte comerciale acceptate de furnizor.

In cazul in care achizitiile de imobilizari corporale si necorporale se realizeaza de la furnizorii externi , inregistrarile in contabilitate se fac in lei, prin transformarea sumelor in devize din facturile externe, in lei, la cursul valutar corespunzator.

    Reflectarea in contabilitate a diferentelor de curs valutar si a diferentelor de conversie se realizeaza ca si in cazul cumpararilor de bunuri si servicii.

Contul 403 – Efecte de platit

     ▪ Tine evidenta obligatiilor de plata stabilite pe baza de efecte comerciale ( Bilete la ordin, cambii etc);

▪ Continutul economic:

-   cont de datorii pe termen scurt;

         ▪ Functia contabila:

 - cont de pasiv;

         Contul 403 – Efecte de platit se poate dezvolta in conturi analitice deschise pe furnizori si efecte de platit.

Efectele comerciale scontate neajunse la scadenta se inregistreaza intrun cont in afara bilantului si se mentioneaza in anexa la bilant.

Efectele de comert trebuie sa indeplineasca conditiile de forma si de fond, prevazute de reglementarile in vigoare, fara de care validitatea lor poate fi anulata sau contestata.

Contul 405- Efecte de platit pentru imobilizari:

     ▪ Tine evidenta obligatiunilor de plata fata de furnizorii de imobilizari corporale si necorporale, stabilite pe baza de efecte de comert (Biletul la ordin, cambia etc.);

▪ Continutul economic:

- cont de datorii pe termen scurt;

▪ Functia contabila:

- cont de pasiv;

Contul 405 – Efecte de platit pentru imobilizari se poate dezvolta in conturi analitice deschise pe furnizori de imobilizari si efecte de platit.

De regula, conturile care tin evidenta efectelor de platit, respectiv conturile 403-Efecte de platit si 405-Efecte de platit pentru imobilizari, se debiteaza cu onorarea efectelor comerciale, in corespondenta cu conturile de trezorerie, in baza urmatoarei formule contabile:          

  Decontarile cu furnizorii pentru bunuri si servicii sosite fara factura sau pentru acele servicii sau lucrari care se factureaza la o anumita data convenita de parti, cum ar fi consumul de energie electrica, termica, apa, gaze, etc., bunurile sau serviciile respective se inregistreaza in contabilitate pe baza datelor din contracte, avize de expeditie etc., ca o datorie neexigibila.

Reflectarea in contabilitate a datoriilor neexigibile din cumparari pe credit se realizeaza cu ajutorul contului 408-Furnizori-facturi nesosite, cont sintetic de gradul I, care se caracterizeaza prin urmatoarele:

Contul 408-Furnizori-fracturi nesosite:

▪ Tine evidenta decontarilor cu furnizorii, pentru aprovizionarile de bunuri,               lucrarile executate si prestarile de servicii, pentru care nu s-au primit facturi;

▪ Continutul economic:

- cont de datorii pe termen scurt;

▪ Functia contabila:

-         cont de pasiv;

-         Contul 408-Furnizori-facturi nesosite se poate dezvolta in conturi analitice pe bunuri, pe bunuri sau servicii cumparate.               

In vederea asigurarii continuitatii proceselor de productie, comercializare etc., respectiv, pentru siguranta aprovizionarii cu anumite bunuri de care au nevoie, clientii (firmele beneficiare) pot acorda furnizorilor anumite avansuri banesti, urmand a se regla cu acestia la livrarea bunurilor, prestarea serviciilor sau lucrarilor.

         In asemenea situatii se constituie practic o creanta fata de furnizor, acesta devenind debitor.

         Aceeasi situatie se intampla si in cazul ambalajelor care circula pe principiul restituirii (sticle, borcane, navete, saci,butoaie,etc.), ambalajele primite pe baza de factura (o data cu marfurile pe care le protejeaza), inregistrandu-se ca o creanta pe care firma client o poate recupera prin restituirea ambalajelor.

         Reflectarea in contabilitate a creantelor din avansurile acordate furnizorilor se realizeaza cu ajutorul contului 409-Furnizori-debitori, cont sintetic de gradul I, care se caracterizeaza prin urmatoarele:

Contul 409-Furnizori-debitori:

▪ Tine evidenta avansurilor acordate furnizorilor pentru livrari de bunuri, executari

de lucrari si prestari de servicii;

         Continutul economic:

- cont de creante;

         Functia contabila:

- cont de activ;

         Contul 409 Furnizori-debitori se poate dezvolta in conturi analitice, pe persoane juridice carora li s-au acordat avansuri si, respectiv, de la care s-au primit ambalaje restituibile.

       ▪ La primirea bunurilor, serviciilor sau lucrarilor executate, dupa inregistrarea datoriei totale fata de furnizor, clientul va retine din datoria totala sumele platite anterior, ca avans, inclusiv TVAd aferenta

         De regula, pentru ambalajelele restituibile nu se calculeaza TVAd.

Organizarea  documentatiei primare ce reflecta operatiuni cu furnizorii se  realizeaza cu ajutorul urmatoarelor instrumente de plata: Avizul de insotire a marfii, Factura, chitanta, Jurnalul privind decontarile cu furnizorii, Situatia incasarii- achitarii facturilor.

Alte documente:

► pentru stingerea datoriei        - Fila cec

       * prin plata:                         - Ordin de plata

                                             - Chitanta

 * prin efecte comerciale:    - Trata, Bilet la ordin, Cambie etc

► pentru avansuri acordate:     - Fila cec

                                            - Ordin de plata

Capitolul III

1.03..05.2007: Se constituie SC.OLLY STAR.SA cu un capital social de 40.000 RON.Un numar de 10 persoane subscriu sa cumpere cele 10.000 de actiuni puse in vanzare la valoare nominala de 3 RON. Din cele 10.000 de actiuni subscrise, 7.000 sunt actiuni pentru aport in natura, constituit din urmatoarele bunuri: masini de cusut(instalatii de lucru) in valoare de 3.000 RON si o cladire in valoare de 18.000 RON, iar 4.000 de actiuni in numerar, conform prevederilor din Actul Constitutiv, care a intocmit si Procesul-Verbal de primire-receptie nr.1.

      

  a) se inregistreaza subscrierea capitalului:

Valoare capital social = 10.000 act x 3 RON/act=30.000RON

           456 “Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul”(B/+A)D

           1011 “Capital subscris nevarsat”(+P)C

                                                                                             ____________       __________________________

                                              456           =        1011                         30.000

                                     ____________       __________________________

                                                     cf.Act Constitutiv

 

 b)se inregistreaza aducerea efectiva a aporturilor

▪ masini de cusut: 3.000 RON / 3 RON pe act =1.000 actiuni

      ▪ o cladire: 18.000 RON / 3RON pe act = 6.000 actiuni

      ▪ in numerar: 9.000 RON / 3 RON pe act = 3.000 actiuni

    456”Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul”(B/-A)C

   2131”Echipamente tehnologice(masini,utilaje si instalatii de lucru)”(+A)D

  212”Constructii”(+A)D

  5311”Casa in lei”(+A)D

                                                                                                                         

                                     ____________       __________________________

                                               %             =         456                   30.000

                                            2131                                                 3.000

                                             212                                                18.000

                                            5311                                                 9.000

                                     ____________       __________________________

                                         cf.  Proces-Verbal de primire-receptie nr.1

c) se inregistreaza trecerea capitalului subscris nevarsat la capital subscris varsat

    1011”Capital subscris nevarsat”(-P)D

    1012”Capital subscris varsat”(+P)C

                                     ____________       __________________________

                                                          1011  =  1012                         30.000

                                           ____________       __________________________

                                                  cf. Nota contabila nr. 12/1.03

2. a)  04.05.2007: Se inregistreaza cheltuielile reprezentand taxa de inmatriculare la Registrul Comertului, in valoare de 300 RON: 100 RON plati prin numerar, 200 RON prin banca, conform Chitantei nr.21, care se va inregistra in Registrul de casa nr.1, si Ordinului de plata nr.17.

     201”Cheltuieli de constituire”(+A)D

     5311”Casa in lei”(-A)C

     5121”Conturi la banci in lei”(-A)C

                                     ____________       __________________________

                                                  201       =        %                      300

                                                                        5311                  100

                                                                        5121                  200

                                     ____________       __________________________

                                                cf. chitanta nr.21/2.03

                                                cf. Ordin de plata nr.17/2.03

b) Se inregistreaza amortizarea integrala a cheltuielilor de constituire cf. Notei contabile nr.14.

      6811”Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilor”(+A)D

      2801”Amortizarea cheltuielilor de constituire”(+P)C     

                                     ­­­­­­­­­­­­­____________       __________________________

                                                 6811      =   2801                         300

                                     ____________       __________________________

                                                 cf. Plan de amortizare nr.10/2.03

a)      se scot din evidenta cheltuielile de constituire ca urmare a recuperarii integrale a acestora

    2801” Amortizarea cheltuielilor de constituire”(-P)D

    201”Cheltuieli de constituire”(-A)C

                                                       

                                     ____________       __________________________

                                                  2801     =   201                             300

                                     ____________       __________________________

                                                 cf. Nota contabila nr. 15/2.03

3. 05.53.2007: Se plateste din contul de disponibil nr.156723480913-BCR un avans in valoare de 10.000 RON, conform Ordinului de plata nr.25, in vederea achizitionarii unui depozit.

     409”Furnizori-debitori”(+A)D

     5121”Conturi la banci in lei”(-A)C

                                                        

                                     ____________       __________________________

                                                  409       =     5121                10.000

                                     ____________       __________________________

                                               cf. Ordin de Plata nr. 25/3.03

4. a) 06.05.2007: Societatea  achizitioneaza de la S.C. ROMCONSTRUCT  S.A, nr. Reg. Com.J40/2680/1999,cod fiscal 1530948, Bucuresti, cont 18371525-BCR, un depozit conform Facturii fiscale nr.1000, in valoare de 20.000 RON,TVA 19%.

      404”Furnizori de imobilizari”(+P)C

      231”Imobilizari corporale in curs”(+A)D

      4426”TVA deductibila”(+A)D                                                       

                                     ____________       __________________________

                                                  %          =           404         23.800

                                              231                                       20.000

                                              4426                                       3.800

                                     ____________       __________________________

                                           cf. Factura fiscala nr.1000/4.03

  b) se pune in functiune depozitul

      212”Constructii”(+A)D

      231”Imobilizari corporale in curs”(-A)C

                                     ____________       __________________________

                                                  212       =      231        20.000

                                     ____________       __________________________

                                        cf. Proces-verbal de dare in folosinta nr. 21/4.03

5.   07.05.2007: Se regularizeaza datoria fata de furnizor, stiind ca diferenta este achitata printr-un efect comercial, conform Ordinului de plata nr.28.

    a) se emite efectul comercial

   404”Furnizori de imobilizari”(-P)D

   405”Efecte de platit pentru imobilizari”(+P)C

                                                      

                                     ____________       __________________________

                                                   404      =    405                    13.800

                                     ____________       __________________________

                                                      cf. Cambie  nr.23/5.03

 b) se regularizeaza datoria fata de furnizor

      404”Furnizori de imobilizari”(-P)D

      409”Furnizori-debitori”(-A)C

                                                        

                                     ____________       __________________________

                                                404         =      409                   10.000

                                     ____________       __________________________

                                                  cf. Nota contabila nr. 17/5.03

   c) Se achita efectul din contul de disponibil

        405”Efecte de platit pentru imobilizari”(-P)D

        5121”Conturi la banci in lei”(-A)C

                                                        05.03.2006

                                     ____________       __________________________

                                                 405        =       5121                 13.800

                                     ____________       __________________________

                                              cf. Ordin de plata nr. 28/5.03

6. 08.05.2007: Se amortizeaza depozitul, conform Planului de amortizare nr.12, stiind ca durata normala de utilizare este de 10 ani.

    6811”Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilor”(+A)D

    2812”Amortizarea constructiilor”(+P)C                                      

                                                       

                                     ____________       __________________________

                                                  6811    =     2812                     2.000

                                     ____________       __________________________

                                               cf. Plan de amortizare nr.12/6.03

Amortizarea anuala = 20.000 = 2.000RON

                                       10

7. 09.05.2007: Se achizitioneaza de la furnizorul S.C. INSTALROM. S.A ,nr. Reg. Com J40/4069/1997, cod fiscal 2546073, Bucuresti, cont 348219640538/rol- BCR, cu factura fiscala nr.1004, 15 masini de cusut electrice (instalatii de lucru) in valoare de  4.000 RON ,TVA 19%.

      404”Furnizori de imobilizari”(+P)C

      2131”Echipamente tehnologice(masini,utilaje si instalatii de lucru)”(+A)D

      4426”TVA deductibila”(+A)D

                                     ____________       __________________________

                                                  %          =     404                4.760

                                               2131                                     4.000

                                              4426                                         760

                                     ____________       __________________________

                                              cf. Factura fiscala nr.1004/7.03

8. 09.05.2007: Se ridica suma de 5.000 RON din contul nr.156723480913 deschis la BCR cu fila de CEC nr.15973043, care se vireaza in contul 429367206715- BRD, destinat achitarii masinilor de cusut achizitionate.

    581”Viramente interne”(+A)D

    5121”Conturi la banci in lei”(-A)C

                                     ____________       __________________________

                                                  581       =   5121                      5.000

                                     ____________       __________________________

                                                 cf. Fila CEC nr.15973043/8.03

       581”Viramente interne”(-A)C

         5411”Acreditive in lei”(+A)D

                                         

                                           ____________       __________________________

                                            5411           =        581                    5.000

                                     ____________       __________________________                        

                                                    cf. Extras de cont nr.1/8.03

9. 10.05.2007: Se achita factura fiscala 1004, privind masinile de cusut achizitionate.

     404”Furnizori de imobilizari”(-P)D

     5411”Acreditive in lei”(-A)C

                                     ____________       __________________________

                                                 404        =       5411                     4.760

                                     ____________       __________________________

                                             cf. Factura fiscala 1004/8.03

10. 11.05.2007: Acreditivul ramas neutilizat, in suma de 240 RON, se vireaza in contul de disponibil nr. 156723480913-BCR,conform Ordinului de plata nr.30.

      581”Viramente interne”(+A)D

      5411”Acreditive in lei”(-A)C

                                     ____________       __________________________

                                                    581     =     5411                     240

                                     ____________       __________________________

                                             cf. Foaie de varsamant nr.1/9.03

        581”Viramente interne”(-A)C

        5121”Conturi la banci in lei”(+A)D

                                     ____________       __________________________

                                                  5121     =     581                         240

                                     ____________       __________________________

                                                 cf. Ordin de plata nr.30/9.03

     11. 12.05.2007: Se inregistreaza amortizarea anuala a masinilor de cusut,conform Planului de amortizare nr.17, stiind ca durata normala de utilizare este de 5 ani.  

           6811”Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilor”(+A)D

           2813”Amortizarea instalatiilor,mijloacelor de transport,animalelor si plantatiilor”(+P)C                                                          

                                                        

                                     ____________       __________________________

                                                 6811      =     2813                         800

                                     ____________       __________________________

                                              cf. Plan de amortizare nr.17

Amortizarea auala = 4.000 = 800

                                    5

      12. 13.05.2007: Se primeste factura fiscala nr.1009 de la S.C. QUICKTRANSP S.A, nr. Reg. Com. J40/1675/2000, cod fiscal 14628092, Bucuresti, cont 280643912-ING Bank, reprezentand transportul masinilor de cusut, in valoare de 150 lei,TVA 19%. Furnizorul este achitat cu chitanta nr.25, care se va inregistra in Registrul de casa, iar Factura fiscala se va inregistra in Jurnalul pentru cumparari.

  a) se primeste factura

         401”Furnizori”(+P)C

         624”Cheltuieli cu transportul de bunuri si personal”(+A)D

         4426”TVA deductibila”(+A)D

                                     ____________       __________________________

                                                %            =       401          178,5

                                          624                                        150

                                          4426                                        28,5

                                     ____________       __________________________

                                        cf. Factura fiscala nr.1009/11.03

b) se achita factura

  401”Furnizori”(-P)D

  5311”Casa in lei”(-A)C

                                                        

                                     ____________       __________________________

                                               401          =       5311                   178,5

                                     ____________       __________________________

                                               cf. Chitanta nr.25/11.03

13. 14.05.2007: Se reevalueaza instalatiile de lucru achizitionate,conform Hotararii Guvernamentale nr.15/11.03.2006 stiind ca valoarea actuala este de 4.500 RON.

      2131”Echipamente tehnologice(masini, utilaje si instalatii de lucru)”(+A)D

            105”Rezerve din reevaluare”(+P)C

                                     ____________       __________________________

                                                 2131      =     105                      500

                                     ____________       __________________________

                                          cf. Hotarare Guvernamentala nr.15/11.03

14. 15.05.2007: Diferentele din reevaluare se incorporeaza in rezerve.

             105”Rezerve din  reevaluare”(-P)D

             1068”Alte rezerve”(+P)C                             

                                                        

                                     ____________        _________________________

                                                     105    =      1068                      500

                                     ____________       __________________________

                                                            cf. AG.A

    15. 15.05.2007: Societatea achizitioneaza nasturi, fermoare, materiale textile, accesorii si ate de cusut reprezentand materii prime in baza Avizului de insotire a marfii nr. 2830539, emis de S.C. TEXTIL S.A, nr. Reg. Com. J40/42069/1999, cod fiscal 10587329, Romania. Valoarea materiilor prime achizitionate este de 1.000 RON, TVA 19% pentru care se primeste ulterior factura fiscala nr.1010. Achitarea furnizorului se face in numerar, conform chitantei nr. 26. Factura se va inregistra in Jurnalul pentru cumparari, iar chitanta in Registrul de casa.      

 a) se achizitioneaza materii prime

        301”Materii prime”(+A)D

        408”Furnizori-facturi nesosite”(+P)C

        4428”TVA Neexigibila”(+A)D

                                     ____________       __________________________

                                                     %       =       408                    1.190

                                                  301                                          1.000

                                                  4428                                           190

                                     ____________       __________________________

                                          cf. Aviz de insotire a marfii nr.2830539/12.03

 b) se primeste factura si se regularizeaza TVA

             408”Furnizori-facturi nesosite”(-P)D

             401”Furnizori”(+P)C

                                                        

                                     ____________       __________________________

                                                  408       =       401                   1.190

                                     ____________       __________________________

                                              cf. Facturii fiscale nr.1010/12.03
             4426”TVA d”(+A)D

             4428”TVA n”(-A)C

                                     ____________       __________________________

                                                 4426      =       4428                    190

                                     ____________       __________________________

                                             cf. Facturii fiscale nr.1010/12.03

            c) se achita factura in numerar

               401”Furnizori”(-P)D

               5311”Casa in lei”(-A)C

                                     ____________       __________________________

                                                  401       =      5311                  1.190

                                     ____________       __________________________

                                                  cf. Chitantei nr. 26/12.03

16. a) 16.05.2007: S.C. CONFEX S.A vinde instalatii de lucru(masini de cusut) la pretul de 4.000 lei,TVA 19%,conform facturii fiscale nr.1012. Ulterior se incaseaza factura prin contul de la banca conform Ordin de plata nr. 39.

        461”Debitori diversi”(+A)D

        7583”Venituri din vanzarea activelor si alte operatii de capital”(+P)C

        4427”TVA c”(+P)C

                                     ____________       __________________________

                                                  461      =           %                      4.760

                                                                      7583                      4.000

                                                                      4427                         760

                                     ____________       __________________________

                                            cf. Factura fiscala nr.1012/13.03

    b)16.05.2007: Se incaseaza factura

         5121”Conturi la banci in lei”(+A)D

         461”Debitori diversi”(-A)C 

                                     ____________       __________________________

                                                5121       =          461                       4.760

                                     ____________       __________________________

                                              cf. Ordin de plata nr. 39/14.03

c) se scot din activ instalatiile, amortizate integral. 

  2131”Echipamente tehnologice(masini,utilaje si instalatii de lucru)”(-A)C

  2813”Amortizarea instalatiilor,mijloacelor de transport,animalelor si plantatiilor”(-P)D

  6583”Cheltuieli privind activele cedate si alte operatii de capital”(+A)D

                                     ____________       __________________________

                                                      %      =       2131         4.000

                                                 2813                                   800

                                                 6583                                3.200

                                     ____________       __________________________

                                              cf. Nota contabila nr. 47/14.03

17. 17.05.2007: Societatea achizitioneaza un mijloc de transport reprezentand o autoutilitara Mercedes-Benz, care a fost receptionata cu Procesul Verbal nr. 2/2006, de la furnizorul S.C. AUTOTRANS  S.A.,nr. Reg. Com. J40/26874/2001,cod fiscal 3591037,Bucuresti, cont 10935187260- ING Bank, conform facturii fiscale nr.6721, la valoarea de 5.000 RON,TVA 19%.Factura se achita cu Ordin de plata nr.44.

  

      a) se  inregistreaza achizitionarea mijlocului de transport

      404”Furnizori de imobilizari”(+P)C

      2133”Mijloace de transport”(+A)D

      4426”TVA d”(+A)D

                                     ____________       __________________________

                                                   %         =         404                5.950

                                                  2133                                      5.000

                                                  4426                                         950

                                     ____________       __________________________

                                               cf. Factura fiscala nr. 6721/15.03

    b) se achita factura

       404”Furnizori de imobilizari”(-P)D

      5121”Conturi la banci in lei”(-A)C

                                                         

                                     ____________       __________________________

                                                   404      =     5121                  5.950

                                     ____________       __________________________

                                                 cf. Ordin de plata nr.44/15.03

18. 18.05.2007: Se inregistreaza amortizarea lunara a mijlocului de transport, conform Planului de amortizare lunara, stiind ca durata normala de utilizare este de 10 ani.

       6811”Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilor”(+A)D

       2813”Amortizarea instalatiilor,mijloacelor de transport ,animalelor si plantatiilor”(+P)C

                                                      

                                                         

                                     ____________       __________________________

                                                   6811    =    2813                     41,7

                                     ____________       __________________________

                                          cf. Plan de amortizare lunara nr.20/15.03

Amortizare/an = 5.000 = 500

                              10

Amortizare/luna = 500  =41,7

                               12

 

    19. 19.05.2007: Se obtin produse finite la cost prestabilit de 8.000 RON, valoarea conform bonului de predare-primire fiind de 10.000 RON.

        711”Variatia stocurilor”(+P)C

        345”Produse finite”(+A)D

        348”Diferente de pret la produse”(+A)D

                                     ____________       __________________________

                                                   %          =       711         10.000

                                                 345                                    8.000

                                                 348                                    2.000

                                     ____________       __________________________

                                         cf. Bon de predare-transfer-restituire/16.03

20. 20.05.2007:  Se vand produse finite la valoarea de 6.000 RON, TVA 19%, remiza 5%, conform facturii nr.6538. Pentru decontarea imediata a facturii prin banca,conform Ordin de plata nr.51,se acorda clientului un scont de 2 %.

      FACTURA FISCALA:

Valoare produse finite                               6.000

Valoare remiza(5%)                                     300

___________________________________________

Valoare neta comerciala                            5.700

Valoare scont(2%)                                        114

___________________________________________

Valoare neta financiara                              5.586

Valoare TVA(19%)                                    1.061,34

___________________________________________

Total factura                                               6.761,34

  

a)se inregistreaza vanzarea produselor finite

      411”Clienti”(+A)D

      701”Venituri din vanzarea produselor finite”(+P)C

      4427”TVA colectata”(+P)C

                                                         

                                     ____________       __________________________

                                                 411        =        %                   6.761,3

                                                                       701                  5.700

                                                                       4427                1.061,3

                                     ____________       __________________________

                                               cf. Facturii fiscale nr. 6538/17.03

     b) se descarca gestiunea de produse finite la curs prestabilit 4.000 RON.

       711”Variatia stocurilor”(-P)D

       345”Produse finite”(-A)C

       348”Diferente de pret la produse”(-A)C

                                                         

                                     ____________       __________________________

                                                   711      =        %           6.000

                                                                      345           4.000

                                                                      348           2.000

                                     ____________       __________________________ 

                                              cf. Nota contabila nr.65/17.03

    c) se inregistreaza decontarea prin banca a facturii

        411”Clienti”(-A)C

        5121”Conturi la banci in lei”(B/+A)D

        667”Cheltuieli privind sconturile acordate”(+A)D

                                     ____________       __________________________

                                                      %      =      411             6.761,3

                                                  5121                                6.647,3         

                                                  667                                     114

                                     ____________        _________________________

                                                   cf.Ordin de plata nr.51/17.03

   21. 21.05.2007: S.C. CONFEX S.A. vinde mijlocul de transport achizitionat, la valoarea de 4.500 RON,TVA 19%, conform facturii fiscale nr. 9431.Factura este incasata 30% in numerar conform chitantei nr. 58, care se va inregistra in Registrul de casa, restul fiind incasata prin banca conform Ordinului de plata nr. 3964.

  a) se vinde autoutilitara

     461”Debitori diversi”(+A)D

     7583”Venituri din vanzarea activelor si alte operatii de capital”(+P)C

     4427”TVA c”(+P)C

                                                         

                                     ____________       __________________________

                                                    461     =      %                   5.355

                                                                     7583                 4.500

                                                                     4427                    855

                                     ____________       __________________________

                                                 cf. Factura fiscala nr. 9431/18.03

  

 b) se incaseaza factura

       461”Debitori diversi”(-A)C

       5121”Conturi la banci in lei”(B/+A)D

       5311”Casa in lei”(+A)D

                                                        

                                     ____________       __________________________

                                                   %       =        461                   5.355

                                                5311                                        1.606,5

                                                5121                                        3.748,5

                                     ____________       __________________________

                                                cf. Chitanta nr. 58/18.03

                                                cf. Ordin de plata nr. 69/18.03     

  c) se scoate din activ autoutilitara vanduta, complet amortizata

            2133”Mijloace de transport”(-A)C

            2813”Amortizarea instalatiilor,mijloacelor de transport,animalelor si          plantatiilor”(-P)D

            6583”Cheltuieli din vanzarea activelor si alte operatii de capital”(+A)D                                                

                                     ____________       __________________________

                                                     %       =       2133                 4.500

                                                   2813                                           41,7

                                                   6583                                      4.458,3

                                     ____________       __________________________

                                          Cf. Nota contabila nr. 68/18.03

 

 22. 22.05.2007: Societatea obtine, din procesul de productie, pantaloni, bluze,fuste si tricouri imprimate (colectia de primavara-vara)  in valoare de 15.000 RON.

       711”Variatia stocurilor”(+P)C

       345”Produse finite”(+A)D

                                                         

                                     ____________       __________________________

                                                 345        =      711                15.000

                                     ____________       __________________________

                                       cf. Bon de predare-transfer-restituire/19.03

23. 23.05.2007: Societatea vinde intreaga colectie la pretul de 20.000 RON, TVA 19%, conform facturii fiscale nr. 3007.Incasarea facturii se face prin Ordin de plata nr. 258/30.03.2006.

      a) se vinde colectia

      411”Clienti”(+A)D

      701”Venituri din vanzarea produselor finite”(+P)C

      4427”TVA c”(+P)C

                                                        

                                     ____________       __________________________

                                                411          =          %                       23.800

                                                                         701                       20.000

                                                                         4427                       3.800

                                     ____________       __________________________

                                                     cf. Factura fiscala nr.3007/20.03

     b)28.05.2007: Se incaseaza factura.

         411”Clienti”(-A)C

         5121”Conturi la banci in lei”(+A)D

                                     ____________       __________________________

                                                      5121       =      411                23.800

                                     ____________       __________________________

                                              cf. Ordin de plata nr. 258/21.03

 24. 24.05.2007: Se primeste factura fiscala nr. 2368 de la S.C. ELECTRICA S.A., nr. Reg. Com. J40/1098/2003, cod fiscal 122398705 si se evidentiaza obligatia pentru servicii prestate de respectivul furnizor reprezentand energie electrica in valoare de 350 RON, TVA 19%. Factura este achitata prin chitanta nr.254, care va fi inregistrata in Registrul de casa.

  a) se primeste factura

       401”Furnizori”(+P)C

       605”Cheltuieli privind energia si apa”(+A)D

       4426”TVA d”(+A)D

                                                        

                                     ____________       __________________________

                                                     %       =       401                   416,5

                                                  605                                         350

                                                  4426                                         66,5

                                     ____________       __________________________

                                             cf. Factura fiscala nr. 2368 /21.03

b) se achita factura

   401”Furnizori”(-P)D

   5311”Casa in lei”(-A)C

                                                        

                                     ____________       __________________________

                                                  401       =      5311                  416,5

                                     ____________       __________________________

                                                cf. Chitantei nr.254/21.03

25. 25.05.2007: Se ridica suma de 1.500 RON din contul nr. 156723480913 deschis la BCR cu fila de C.E.C. nr. 10597350, care se vor depune in casieria unitatii  si se vor inregistra in Registrul de Casa  pe baza Extrasului de cont nr.15.    

a) se ridica suma de la banca

      581”Viramente interne”(+A)D

      5121”Conturi la banci in lei”(-A)C

                                     ____________       __________________________

                                                  581       =         5121              2.000

                                     ____________       __________________________

                                              cf. Cec de numerar nr.159380/22.03

     b) se depune suma in casierie       

      581”Viramente interne”(-A)C

      5311”Casa in lei”(+A)D

                                                          

                                     ____________       __________________________

                                                5311       =       581                  2.000

                                     ____________       __________________________

                                                   cf. Registru de casa nr. 175/22.03

 26. 26.06.2007: S.C. CONFEX S.A achita din casierie avansul chenzinal (chenzina I), pe baza listelor de avans chenzinal.

       425”Avansuri acordate personalului”(+A)D

       5311”Casa in lei”(-A)C

                                     ____________       __________________________

                                                425         =      5311                   2.000

                                     ____________       __________________________

                                            cf. Listei de avans chenzinal

27. 27.06.2007: Se inregistreaza salariile pe luna mai 2007, cunoscand urmatoarele date:

Structura personalului

Nume si prenume

Vechime(ani)

Salariu de incadrare

Director

Popa Andrei4

450

Director

Ion Marin

21

700

Contabil-sef

Oprea Diana

8

500

Contabil

Petre Ionel

4

450

Casier

Rada Cristi

14

550

Sofer

Voicu Daniel

3

400

Functionar birou management

Marin Anca

3

400

Functionar birou resurse umane

Vlad Aura

9

550

Vanzator

Visan Diana

11

500

Vanzator

Mihail Maria

16

500

 

       641”Cheltuieli cu salariile personalului”(+A)D

       421”Personal-salarii datorate”(+P)C

                                                         

                                     ____________       __________________________

                                                    641     =      421              5.624

                                     ____________       __________________________

                                                      cf. Stat salarii

   Se intocmeste Statul de salarii,stiind ca:

-transele de vechime stabilite de conducerea societatii sunt:

  intre 3-5 ani – 5%

  intre 5-10 ani – 10%

  intre 10-15 ani – 15%

  intre 15-20 ani – 20%

  peste 20 ani – 20%

-salariul brut = salariul de incadrare + sporul de vechime

-impozitul pe salarii = 16% x venitul impozabil

-deducere personala de baza= 250 RON

-deducere suplimentara = 0,5 x deducere personala de baza

28.27..06.2007:  Se inregistreaza retinerile din salarii, stiind ca:

-fondul de salarii(F.S) = suma salariilor brute

   4312”Contributia personalului la asigurarile sociale” (+P)C-9,5% x F.S

   4314”Contributia angajatilor pentru asigurarile sociale de sanatate”(+P)C- 6,5% x F.S

   4372”Contributia personalului la fondul de somaj”(+P)C- 1% x Sal. de incadrare

   444”Impozitul pe venituri de natura salariilor” (+P)C 

   425”Avansuri acordate personalului”(-A)C

   421”Personal-salarii datorate”(-P)D

Conform Stat salarii, fondul de salarii brute = 5.624 RON

                                     ____________       __________________________

                                                   421      =       %                   3.202

                                                                      4312                    534 

                                                                      4314                    366 

                                                                      4372                      50

                                                                      444                      252

                                                                      425                   2.000

                                     ____________       __________________________

                                                       cf. Stat salarii

       29. 28.06.2007: Se inregistreaza obligatiile patronale

              a)Contributia pentru asigurarile sociale de sanatate- 7% x F.S

            6453”Contributia angajatorului pentru asigurarile sociale de sanatate”(+A)D

            4313”Contributia angajatorului pentru asigurarile sociale de sanatate” (+P)C

                                                      

                                                         

                                     ____________       __________________________

                                               6453        =      4313                394

                                     ____________       __________________________

                                                     cf. Stat salarii

               b)Contributia la asigurarile sociale- 24,5% x F.S

             6451”Contributia unitatii la asigurarile sociale”(+A)D

             4311”Contributia unitatii la asigurarile sociale”(+P)C

                                                               24.03.2006

                                     ____________       __________________________

                                              6451         =        4311              1.378

                                     ____________       __________________________

                                                     cf. Stat salarii 

         

                c)Contributia la fondul de somaj- 3,5% x F.S

               6452”Contributia unitatii pentru ajutorul de somaj”(+A)D

               4371”Contributia unitatii la fondul de somaj” (+P)C

                                     ____________       __________________________

                                              6452         =         4371               197 

                                     ____________       __________________________

                                                       cf. Stat salarii

                d)Comisionul la Camera de Munca- 0,75% x F.S

                635”Cheltuieli cu alte impozite,taxe si varsaminte asimilate”(+A)D

                446”Alte impozite,taxe si varsaminte asimilate” (+P)C

                                     ____________       __________________________

                                               635          =      446                    42

                                     ____________       __________________________

                                                  cf. Stat salarii

                e)Contributia la Fondul de riscuri si accidente si boli profesionale- 0,5% x F.S

                 635”Cheltuieli cu alte impozite,taxe si varsaminte asimilate”(+A)D

                 447”Fonduri speciale-taxe si varsaminte asimilate”(+P)C

                                     ____________       __________________________

                                                 635         =    447                     28

                                     ____________       __________________________

                                                     cf. Stat salarii

30. 29.06.2007: Se achita obligatiile patronale si retinerile din salarii, din contul de la banca, conform Ordinelor de plata 381,382,383,384,385,386,387,388,389.

      5121”Conturi la banci in lei”(B/-A)C

      4312”Contributia personalului la asigurarile sociale”(-P)D

      4314”Contributia angajatilor pentru asigurarile sociale de sanatate”(-P)D

      4372”Contributia personalului la fondul de somaj”(-P)D

      444”Impozitul pe venituri de natura salariilor”(-P)D

      4311”Contributia unitatii la asigurarile sociale”(-P)D

      4313”Contributia angajatorului pentru asigurarile sociale de sanatate”(-P)D

      4371”Contributia unitatii la fondul de somaj”(-P)D

      446”Alte impozite,taxe si varsaminte asimilate”(-P)D

      447”Fonduri speciale-taxe si varsaminte asimilate”(-P)D                                                      

                                     ____________       __________________________

                                                       %     =      5121                         3.241

                                                   4312                                                534

                                                   4314                                                366

                                                   4372                                                  50

                                                   444                                                  252

                                                   4313                                                394

                                                   4311                                             1.378

                                                   4371                                                197

                                                   446                                                    42

                                                   447                                                    28

                                     ____________       __________________________

                             cf.Ordin de plata381,382,383,384,385,386,387,388,389/25.03

    

31. 30.06.2007: Se achita salariile nete cuvenite salariatilor pe luna martie 2006, conform Registrului de casa nr.180.

      421”Personal-salarii datorate”(-P)D

      5311”Casa in lei”(-A)C  

                                                         

                                     ____________       __________________________

                                                 421       =      5311            2.422

                                     ____________       __________________________

                                                    cf. Registru de casa nr.180/27.03

                                       

  32. 31.06.2007: se inchid conturile de cheltuieli

        121”Profit si pierdere”(-P)D

        6811”Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilor”(-A)C

        624”Cheltuieli cu transportul de bunuri si personal”(-A)C

        6583”Cheltuieli privind activele cedate si alte operatii de capital”(-A)C

        667”Cheltuieli privind sconturile acordate”(-A)C

        605”Cheltuieli privind energia si apa”(-A)C

        641”Cheltuieli cu salariile personalului”(-A)C

        6453”Contributia angajatorului pentru asigurarile sociale de sanatate”(-A)C

        6451”Contributia unitatii la asigurarile sociale”(-A)C

        6452”Contributia unitatii pentru ajutorul de somaj”(-A)C                                                       

                                                        

                                                        

                                     ____________       __________________________

                                                  121       =        %                19.077

                                                                       6811               3.141,7

                                                                       624                    150

  6583               7.658,3

  667                     114

  605                     350

  641                  5.624

  6453                   394

  6451                1.378

  6452                   197

  635                       70

                                     ____________       __________________________

                                            cf. Nota contabila nr.88/31.03

33. 31.06.2007:  Se inchid conturile de venituri

     121”Profit si pierdere”(+P)C

     7583”Venituri din active cedate si alte operatii de capital”(-P)D

     701”Venituri din vanzarea produselor finite”(-P)D

     711”Variatia stocurilor”(-P)D

                                     ____________       __________________________
                                                    %        =       121            53.200

                                             7583                                       8.500 

                                              701                                      25.700

                                              711                                      19.000

                                     ____________       __________________________

                                                cf. Nota contabila nr.89/31.03

34. 31.06.2007:  Se inchid conturile de TVA

     4426”TVA d”(-A)C

     4427”TVA c”(-P)D

     4423”TVA de plata”(+P)C

                                     

                                     ____________       __________________________

                                               4427         =           %                 6.476,3

                                                                       4423                     681,3

                                                                       4426                  5.795

                                     ____________       __________________________

                                                    cf. Decont TVA

                Concluzie

Managementul furnizorilor si calitatea aprovizionarii nu au fost niciodata mai importante decat in prezent. Intr-o economie globala unde afacerile sunt focalizate mai mult asupra pretului, este important sa se afle cum se pregateste calitatea in noua economie si cum se adapteaza schimbarilor. In trecut, agentii de vanzari obisnuiau sa argumenteze mai mult particularitatile constructive si beneficiile unui produs decat pretul. In economia globala de astazi si cu atat mai mult in viitor, agentii de vanzari vor trebui ca sa justifice produsul bazandu-se pe modul in care este el proiectat si fabricat, incluzand aici si materialele achizitionate de la furnizori pentru a-l crea. In prezent, este o necesitate ca sa se aprovizioneze materiale de inalta calitate dar nu oricum, ci numai de la organizatii de inalta calitate.

Datorita schimbarii permanente a necesitatilor si asteptarilor clientilor, a presiunilor concurentiale, precum si a evolutiei cunoasterii, organizatiile trebuie sa-si imbunatateasca continuu atat produsele cat si procesele.

Abordarea unui sistem de management al calitatii (SMC) (conform seriei de standarde ISO 9000:2000) permite unei organizatii sa analizeze in mod pertinent cerintele clientilor si astfel sa defineasca mai exact indicatorii proceselor care contribuie la realizarea unui produs ce-l satisface pe client si de asemenea, sa tina aceste procese sub control.

Procesul de aprovizionare este o veriga esentiala in ciclul de dezvoltare al unui produs, iar tinerea lui sub control reprezinta o cerinta obligatorie a standardului ISO 9001:2000 (cap.7.4.1 – „Organizatia trebuie sa evalueze si sa selecteze furnizorii pe baza capabilitatii acestora de a furniza un produs in concordanta cu cerintele organizatiei. Trebuie stabilite criteriile de selectie, de evaluare si de reevaluare. Trebuie mentinute inregistrari ale rezultatelor evaluarilor si ale oricaror actiuni necesare rezultate din evaluare”).
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 853
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site