Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

Particularitati ale procesului investitional

afaceri

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
RESURSELE NECESARE DERULARII UNEI AFACERI
Notiune si trasaturile societatii cu raspundere limitata - Cadrul juridic general
Achizitiile publice
Libertate si lege in afaceri
NOTIUNEA SI POLITICA DE INVESTITII
COMUNICAREA SCRISA IN AFACERI
INTRODUCERE IN MERCHANDISING
UN DECENIU DE PRIVATIZARE IN ROMANIA
NOTIUNI GENERALE DESPRE ACTIUNI
STUDIU DE CAZ - Privatizarea SNP Petrom

Particularitati ale procesului investitional

Investitiile   din    domeniul    agriculturii    si    al    transformarii produselor   agricole in alimente prezinta o serie de particularitati legate de specificul activitatii din aceste ramuri sau de trasaturile caracteristice ale   mijloacelor  in  care   se  materializeaza  aceste cheltuieli. Cunoasterea  si intelegerea  acestor particularitati este necesara si utila  viitorilor economisti si de aceea ne vom opri in cele ce urmeaza la cele mai importante dintre ele.Prima si cea  mai  importanta  particularitate  a  investitiilor agroalimentare este   legata de prezenta pamantului ca principal mijloc de productie in  agricultura. Acesta este limitat ca intindere si nu poate fi inlocuit. La un nivel dat al tehnicii, capacitatea sa de productie este, de asemenea  limitata si, drept urmare, aditionarea de investitii la unitatea de  suprafata atinge, in productia agricola, un optim peste care  divine nerationala. Aceasta  particularitate este evidenta in cazul investitiilor destinate productiei vegetale. Aici, de pilda, dotarea cu tractoare  si masini peste necesarul care asigura  executarea lucrarilor in conditiile  agrotehnice  solicitate duce la marirea cheltuielilor pe unitatea  de suprafata, fara o compensare prin cresterea volumului productiei obtinute.

Prezenta pamantului ca  mijloc specific de productie influenteaza insa , in mod  indirect, si asupra  investitiilor din sectorul cresterii animalelor si din cel al industrializarii  produselor agricole. Astfel, principala resursa pentru zootehnie o reprezinta furajele din sectorul vegetal , iar dezvoltarea ei este  conditionata de productia de furaje disponibila. Marimea    capacitatilor    de    industrializare    este subordonata bazei de materii prime agricole ce poate fi asigurata.

O alta particularitate se refera la stransa conditionare care exista intre investitiile destinate diferitelor ramuri ale productiei agroalimentare. Astfel, investitiile in achizitionarea de animale de productie implica investitii in baza furajera (irigatii, de exemplu), iar acestea, la randul lor necesita investitii in obiective ce permit pastrarea si prelucrarea in bune conditiuni a productiei de furaje

s.a.m.d.

Prezenta organismelor biologice (a plantelor si animalelor) ca mijloace de productie specifice determina impletirea in agricultura a reproductiei   economice   cu   cea   naturala.Timpul de munca reprezinta aici doar o parte a timpului de productie, intrucat, sub influenta acestor organisme, procesul de productie agricola continua si in perioadele in care nu intervine munca omului. Ca urmari asistam la o sezonalitate a productiei, fapt ce determina o folosire  intermitenta in timpul anului a mijloacelor fixe realizate pe calea  investitiilor. Acest lucru este valabil pentru tractoare, masini agricole si alte mijloace din sectorul vegetal, dar si pentru mijloacele sectorul cresterii animalelor (grajdurile, instalatiile, etc.) si din cel al  industriilor agroalimentare (fabricile de zahar, de pilda, inregistreaza perioade de varf in campania de recoltare a sfeclei si goluri  de activitate productiva, folosite pentru reparatii si intretineri).

Datorita  acestei particularitati, pentru folosirea cat mai completa a mijloaccelor  realizate   prin   investitii,   se   impun   aici  masuri   specifice de diversificare a structurii de productie a unitatilor economice prin  imbinarea unor ramuri si activitati cu perioade diferite de munca,de  universalizare a utilajelor pentru a putea fi folosite la cat mai multe culturi si categorii de animale si de realizare a unor constructii care  sa poata fi usor reprofilate, in sensul de a li se putea schimba, la o eventualitate,  destinatia productiva fara cheltuieli  prea mari. In aceeasi directie actioneaza si cooperarea cu alte unitati economice  din cadrul sectorului sau din afara lui pe linia utilizarii bazei tehnico- materiale a productiei, urmarindu-se prestarea de servicii catre terti in cazul  excedentului de capacitate si posibilitatea inchirierii de mijloace straine in situatii de deficit.

Spre deosebire de industrie, unde prin investitii se realizeaza, de obicei, procese de productie noi, care se finalizeaza in produse noi, in  agricultura, functiile noi ale capitalului fix realizat pe calea investitiilor se traduc in cea mai mare parte in influenta exercitata  asupra   volumului  si  eficientei produselor  existente.   Experienta ultimelor doua secole evidentiaza, in acest sens, faptul ca, in afara de cartof si  sfecla de zahar, care au fost introduse in cultura, la noi in tara in secolul  al XlX-lea, alte produse cu totul noi nu s-au obtinut[1]. Faptul ca in  prezent consumul alimentar cuprinde o mare varietate de bunuri  noi   se   datoreaza   indeosebi   proceselor  de   prelucrare   a produselor agricole ugricole si mai putin procesului  agricol de productie propriu-zis.
Introducerea  progresului tehnic in agricultura, pe langa aportul la cresterea  volumului   produtiei,   mai   poate   contribui   si   la  imbunatatirea  calitatii produselor agricole existente (valoare nutritiva, mai ridicata , continut  proteic superior, procent mai mare de ulei sau de zahar etc.) sau  la crearea de noi soiuri de plante ori rase de animale mai productive si adaptate la conditiile naturale de productie din difetitele zone ale tarii. Astfel, au fost create noi soiuri de grau, orz, sflecla de zahar,  in, porumb, etc., iar prin incrucisarea raselor de animale autohtone  cu  rase de mare productivitate provenite din import s-a obtinut  ameliorarea fondului biologic existent.

O caracteristica a mijloacelor fixe in agricultura, indeosebi a celor destinate    mecanizarii, o constituie  specificitatea  lor constructiva.Este  vorba despre masivitate, putere sporita, rezistenta mai mare, etc., trasaturi  necesare  utilajelor  agricole  din  cauza conditiilor mai grele de lucru din acest sector.[1] V. Baghinschi, I. Camasoiu, V. Candela, C. Iacobovici-Boldisor, Determinarea si analiza eficientei economice a investitiilor  in agricultura, Editura Ceres, Bucuresti, 1979, pg 10
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 729
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site