Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


UTILAJ PENTRU INSIRMAREA RAMELOR Sl FIXAREA FAGURILOR ARTIFICIALI

Agricultura

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
ARAHIDELE
Clasificarea elementelor chimice necesare nutritiei plantelor
DEZVOLTAREA DURABILA
INTRODUCERE IN CHIMIA SOLULUI SI FERTILITATEA
EXPLOATATIILE AGRICOLE
Bolile piersicului si migdalului
CEREALE - GENERALITATI
Potasiul in sol
Reguli pentru prima faza de mentinere
Buruieni anuale efemere

TERMENI importanti pentru acest document

: perforator rame cu 5 ace : : : :

UTILAJ PENTRU INSIRMAREA RAMELOR Sl FIXAREA FAGURILOR ARTIFICIALI

Uneltele folosite la insirmarea ramelor si fixarea fagurilor artificiali au aparut imediat dupa descoperirea presei de faguri de catre inventatorul german Mehring Iohanes in anul 1875. Aceasta presa a fost confectionata din lemn de par si cu ea a facut primul fagure artificial care continea 748 celule pe dm2. Mai tirziu gravorul Schober, prietenul lui Mehring, a gravat, prima presa metalica.

Uneltele folosite la insirmarea ramelor si fixarea corecta a faguri­lor artificiali in rame sint : planseta calapod, perforatorul manual sau perforatorul mecanic, sablonul pentru marcarea gaurilor, pintenul, tava­lugul, ibricul pentru topit ceara, creionul apicol etc.

Planseta calapod simpla — este un blat din lemn perfect neted, avand o forma dreptunghiulara astfel dimensionata ca sa incapa exact in lumina unei rame. Grosimea ei ajunge la jumatatea latimii spetezei unei rame (18,5 mm). Ea este prevazuta pe partea dorsala cu doua leaturi paralele, cu sectiunea de 15X20 mm, care depasesc marginile calapodului cu 20—30 mm si care servesc la sprijinirea ramei cind se asaza pe calapod, pentru a fixa fagurii artificiali in rame.

Planseta calapod universala esie asemanatoare cu prima, insa este constructiv adaptabila pentru mai multe tipuri de rame si anume pentru rama stupului orizontal, multietajat sau rama de magazin. Ea poate fi dimensionata la lumina ramei respective cu ajutorul unei sipci glisante care permite micsorarea sau marirea suprafetei plansetei.

Planseta calapod pentru rama sectiune.

Sablonul serveste la marcarea corecta a orificiilor necesare tre­cerii sirmelor pe suprafata laterala a spefezelor ramei. Sablonul se con­fectioneaza dintr-o fisie de tabla sau o sipca de lemn asemanatoare ca forma cu speteaza laterala a unei rame. Pe axul central acesta este pre­vazut cu gaurele pentru insemnare sau perforare, sau cu 'marcatoare ascutite confectionate din cuie-tinte, amplasate la distantele dorite pentru marcarea si apoi perforarea ramei.

Planseta calapod   universala

Planseta calapod pentru rame sectiuni si rama sectiune

Perforator manual — se foloseste la gaurirea ramelor pentru a fi insirmate. In acest scop se poate folosi sula obisnuita de pantofar cu miner si acul din otel subtire cu diametrul de 1 mm. Acele mai groase despica rama. Un alt model de perforator manual de rame este acela confectionat sub forma unui dispozitiv cu un ac sau cu 5 ace cu diametrul de 1 mm.

Perforatorul mecanic de rame — se executa in doua variante din fonta cu un ac sau mai multe ace. Perforatorul de rame se compune dintr-o masa suport si un motoras de 0,5 kw. Este prevazut cu mai multe burghie pentru gaurirea simultana a ramelor in vederea insirmarii.

Ibricul pentru topit ceara — este un mic vas cilindric confectionat din tabla cositorita cu pereti dubli, intre care se toarna apa pentru a evita contactul direct al cerii cu sursa de caldura si deci arderea ei.

Perforator manual cu un ac

a)    vedere de ansamblu ;

b)Detalii constructive

I) corp perforator ; 2)   distantier ; 

3)  Surub de reglarea  distantierului ;  

4)   Surub   de  fixarea   perforatorului;

5)   pirghie perforator ;   6)   ac   perforator 

7)   Surub   de ghidaj

Rama sectiune si magazin  pentru  ra­me sectiuini

Ibricul pentiru topit ceara :

1) corptil   ibrlcului   cu   camasa    dubla

2) stutul de scurgere a cerii topite;3)   spatiul interior   de   topire   a   cerii;

4    orificiul   de umptere cu apa a corpului cu pereji dubli;5)  miner de lemn

Perforatorul manual cu mai multe ace

Serveste pentru topirea cerii care se foloseste la fixarea fagurilor artificiali si la confecjionarea botcilor pentru cresterea matcilor. Capacitatea : 150 cm3.

Creionul apicol — se foloseste la lipitul fagurilor artificiali in rame. Are forma unui mic tub de tabla zincata, asemanator unui creion, gol in interior, avind la virf un orificiu mic de 0,2 mm, prin care se scurge ceara topita. Creionul apicol se introduce intr-un ibric cu ceara topita. Ceara topita intra in spatiul gol al creionului. La folosire se astupa capatul superior al creionului cu degetul aratator si se foloseste la locul destinat. Prin ridicarea degetului, ceara incepe sa curga intr-un fir subtire prin virful creionului. Pentru oprirea scurgerii este suficient sa se astupe capatul superior al creionului cu degetul aratator.

Pintenul apicol — se foloseste la ingroparea si fixarea sirmelor in fagurele artificial. Se produc diferite modele de pinteni dintre care amintim :

pinten apicol cu rozeta ;

pinten apicol drept ;

pinten apicol cu rola (tavalug) ;

pinten apicol incalzit electric.

Majoritatea pintenilor apicoli au un miner de lemn iar in capatul celalalt sint prevazuti cu o rotita dintata ce se invirteste liber in jurul unui ax. Pe muchia rotiltei se afla un santulet care imbuca sirma iar prin apasare o ingroapa in mijlocul fagurelui artificial. La folosire, pintenul se incalzeste in apa fierbinte sau la flacara unei lampi de spirt. Pentru a pastra mai mult timp caldura, pintenul este inzestrat cu un bloc de metal in care este fixata rotita. In general el se executa din aluminiu, cu rozeta de alama.

Pintenul apicol cu rola (tavalug) — are utilizari identice, servind in plus la lipirea fagurilor artificiali de speteaza si superioara a ramei prin tavalugire.

Pintenul apicol incalzit electric — primeste caldura de la o rezistenta electrica, are randamentul sporit si se foloseste in stupinele mari.

Creioinul apical

Fixarea fagurilor artificiali se mai poate face si cu ajutorul electricitatii, prin reducerea tensiunii curentului electric cu ajutorul unui transformator. Instalatia este compusa dintr-o tija de material izolant in care se implanteaza o serie de platuri metalice. Cele doua fire de la secundarul transformatorului se leaga la platurile plasate la extremitatea tijei. Prin apropierea si apasarea tijei pe sirma montata in rama se inchide circuitul electric iar sirma se incalzeste si se ingroapa in fagurele artificial. Prin ridicarea tijei se intrerupe curentul electric iar sirma se raceste in masa de ceara.

Prin acest sistem se lucreaza mai repede, sirma se ingroapa uniform in faguri si nu se produc stricaciuni. Operatorul va lucra cu incaltaminte de cauciuc.


loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2048
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site