Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Avantajele si dezavantajele societatilor captive de asigurari

Asigurari

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Asigurarile agricole
RCA
Asigurarea maritima
Asigurarea de transport terestru
Definirea societatilor captive de asigurari
CADRUL ACTUAL DE REGLEMENTARE A ASIGURARILOR
ASIGURARI SOCIALE DE SANATATE vs ASIGURARI PRIVATE DE SANANATE
Asigurari de persoane
Procesul de management al riscului
METODE DE COMITERE A FRAUDELOR IN ASIGURARI

TERMENI importanti pentru acest document

: avantaje si dezavantaje ale rca la diferite firme de asigurari : comentam avantajele si dezavantajele asigurarilor : societati comerciale avantaje si dezavantaje : avantajele si dezavantajele societati comerciale :

Avantajele si dezavantajele societatilor captive de asigurari

          1 Avantajele societatilor captive de asigurari

         Pentru a putea intelege utilitatea infiintarii societatilor captive de asigurari trebuie luate in considerare si avantajele si dezavantajele infiintarii acestora pentru compania parinte. Avantajele infiintarii unei societati captive de asigurari ar putea fi grupate in patru categorii :

            1)Avantaje comerciale   

         Societatile captive de asigurari ofera acoperirea tuturor riscurilor prin costuri reduse, deservesc si ca instrument de controlare si coordonare a procesului de management al riscului pentru compania parinte.In cazul in care se ajunge la concluzia ca primele societatilor de asigurare sunt prea mari exista posibilitatea asigurarii acestor riscuri prin intermediului captivei  reducandu-se astfel cotatiile de prima pentru compania parinte.    

            2)Avantaje financiare  

            a)Imbunatatirea cash-flowului

         In conditiile in care nu intervine un risc asigurat ,primele platite vor ramane ca profit pentru asigurator.Aceste prime nu vor fi restituite decat in situatia producerii riscului asigurat,ceea ce va duce la cresterea primelor de platit in anii urmatori.Compania captiva imbunatateste aceasta situatie in doua moduri.

         In primul rand societatea captiva incaseaza primele de asigurare platite de compania parinte pentru retinerea riscurilor.Aceasta permite obtinerea de venituri din activitatea de investitii ,pana in momentul cand inregistreaza o dauna sau pana are loc plata efectiva a despagubirii.

         In al doilea rand primele de reasigurare se platesc de societatea captiva trimestrial in timp ce primele de asigurare incasate au loc anticipat si integral pentru tot anul.

           

            b)Stimulente investitionale      

         Domiciliile fiscale majoritatea nu au restrictii in ceea ce priveste politica investitionala

a societatilor captive.Aceasta poate investi o parte din cash-flowul sau pentru a se extinde sau pentru a obtine venituri din activitatea de investitii cu conditia sa nu fie afectata lichiditatea sa. Profitul societatii captive poate fi folosit in domeniile in care doreste sa actioneze compania parinte.  

            3)Avantaje in activitatea de asigurare

            a)Acces pe piata reasigurarilor

               O companie nu poate patrunde direct pe piata reasigurarilor pentru a-si asigura riscuri      foarte grele ,de aceea va apela la o societate captiva detinuta,care fiind o societate de asigurari care are stabilite contracte de reasigurare ,dispersand astfel riscurile companiei parinte.   

      b)Selectia riscurilor

               Proprietarii societatilor captive de asigurari pot opta pentru riscurile pe care doresc sa le retina in cadrul captivei.Se pot retine riscurile usoare profitabile, riscurile neatractive fiind lasate in sarcina pietei traditionale a reasigurarilor.

            c)Asigurarea riscurilor neasigurabile

         Societatile captive de asigurari sunt constituite si pentru a asigura acele riscuri care nu pot fi plasate pe piata traditionala a asigurarilor sau se pot plasa limitat cum ar fi unele riscuri de raspundere civila profesionala, de protectie a angajatilor ,sau riscuri referitoare la diferite catastrofe.

    d)Reducerea costului activitatii de asigurare

         Costul activitatii de asigurare poate fi diminuat considerabil prin infiintarea unei societati captive de asigurari.Costurile asiguratorului, comisioanele ,cotele de profit pot ridica marimea primelor cu pana la 40%.

            4)Avantaje fiscale

            a)Evitarea diminuarii profitului

         Datorita faptului ca  anumite riscuri nu pot fi asigurate sau se asigura numai o parte, prin retinerea acestora in interiorul companiei se vor incarca la sfarsitul anului financiar volumul cheltuielilor nedeductibile.In varianta in care aceste riscuri se transfera captivei ,cheltuielile devin automat deductibile.
             b)Economie la impozit 

          Din profitul obtinut de catre societatea captiva de asigurari o mare parte se acorda sub forma de dividende companiei parinte, iar acestea sunt impozitate cu o cota mai mica decat impozitul pe profit in tara companiei parinte.

          2.Dezavantajele societatilor captive de asigurari

        Societatile captive de asigurari nu reprezinta o garantie ca doar asigurarile profitabile vor fi subscrise,in practica cel mai greu lucru este de a distinge lucrurile bune de cele rele[1] ,de

aceea societatile prezinta si unele dezavantaje.

            1)Capital imobilizat   

         Pentru a infiinta o societate captiva de asigurari trebuie sa existe capital disponibil suficient iar acesta  va fi imobilizat .Capitalul trebuie pastrat o parte in forma lichida pentru a se putea solutiona diferite cereri de despagubire ce pot aparea.Astfel o parte din veniturile captivei sunt incorporate in rezerve,iar aceasta reprezinta un dezavantaj deoarece se impiedica investirea resurselor pe termen mediu si lung.

             2)Dispersia mica a riscurilor

         Dispersia riscului in cadrul societatilor captive de asigurari este mult mai scazuta decat la un asigurator traditional.Asiguratorul are nevoie mai mica de a apela la reasigurare decat societatea captiva ,abilitatea sa de a retine riscuri este mai mare decat cea pe care captiva ar spera sa o atinga in faza initiala a dezvoltarii sale.

            3)Absenta cooperarii pietei

         Companiile parinte care isi infiinteaza propriile captive au nevoie de cooperare pe piata reasigurarilor ,sub forma facilitatilor de fronting sau in domeniul despagubirilor.Dificultatile de pe aceasta piata face ca acesta cooperare sa nu fie posibila decat la niste costuri foarte mari.Daca riscul preluat de societatea captiva de asigurare este de natura neasigurabila in sens traditional ,contractele de reasigurare necesare protejarii captivei impotriva acestor riscuri sunt dificil de achizitionat.  

            4)Nationalism in asigurare 

         Daca motivul principal  pentru infiintarea unei societati captive de asigurari este acela de a include in programul de asigurare al acesteia riscurile care planeaza asupra companiei parinte si a filialelor acesteia,acest motiv poate fi impiedicat de legislatiile locale.Daca tarile implicate nu permit asiguratorilor neautorizati sa opereze pe pietele locale ar putea fi dificil sa se obtina sprijinul acestor piete prin facilitati de fronting.Ar putea fi interzis si cedarea catre captive a unui anume volum de prime incasate de societatile de fronting.

            5)Control guvernamental

         Majoritatea tarilor dezvoltate efectueaza controale stringente fata de activitatea socie tatilor de asigurari,impun conditii stricte de solvabilitate ,o capitalizare ridicata ,restrictii in anumite tranzactii si realizarea unor rapoarte care sa reflecte corespondenta intre valoarea activelor si riscurile acceptate.

            6)Timpul alocat managementului

         Timpul alocat managementului captivei este mult mai mare in faza initiala a dezvoltarii acesteia,decat cel necesar unui program de asigurare in mod obisnuit.

         Majoritatea companiilor parinte angajeaza manageri specilizati in conducerea activita tilor zilnice iar in unele cazuri aceste costuri sunt foarte ridicate in comparatie cu veniturile care se vor inregistra in viitor in cadrul captivei.[1] Marius Gavriletea –Societatile captive de asigurari.Finante Banci Asigurari nr 7-8/2000


loading...
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1007
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site