Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


VǍMUIREA MǍRFURILOR LA IMPORT SI LA EXPORT

Comert

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
CONSIDERATII GENERALE PRIVIND SOCIETATILE COMERCIALE
AMPLASAREA DEPOZITELOR
CONSTITUIREA SI PROBLEMELE FUNCTIONARII PIETII HIRTIILOR DE VALOARE IN REPUBLICA MOLDOVA
Economiile nationale - baza a economiei internationale
CONTINUTUL CONTRACTULUI DE COMERT EXTERIOR
Chestionar de evaluare a satisfactiei clientului
Conceptul de comert international in contrapartida
Metode de analiza cantitative
ARHITECTURA INSTITUTIONLA A UNIUNII EUROPENE
CATEGORII DE CONCURENTA LOIALA

TERMENI importanti pentru acest document

: dezavantajele contingentelor de import : masurile netarifare import marfuri : ce marfuri nu se vamuiesc : diferenta intre cantitatea inscrisa in factura externa si cantitatea vamuita :

VǍMUIREA MǍRFURILOR LA IMPORT SI LA EXPORT

MEMORIU EXPLICATIV

CAPITOLUL      I    - POLITICA COMERCIALA A ROMANIEI

                       

1.1       Politici tarifare

1.2       Politici netarifare

1.3       Clasificarea taxelor vamale

CAPITOLUL      II   - REGIMURI VAMALE DEFINITIVE

CAPITOLUL      III  - REGIMURI VAMALE SUSPENSIVE

CAPITOLUL      IV  - REGIMUL VAMAL APLICABIL MISIUNILOR DIPLOMATICE SI OFICIILOR CONSULARE ACREDITATE IN ROMANIA, PRECUM SI MEMBRILOR ACESTORA

CAPITOLUL      V  - OPERATIUNI PREALABILE VAMUIRII

            5.1       Prezentarea la birourile vamale a mijloacelor de transport, a documentelor insotitoare ale acestora, precum si a documentelor  privind marfurile transportate

5.2       Controlul vamal al mijloacelor de transport de marfuri la birourile vamale

5.3       Examinarea de catre declaratii vamali a marfurilor si prelevarea de esantioane

5.4       Declaratia sumara si depozitul necesar  temporar

CAPITOLUL      VI  - VAMUIREA MARFURILOR

           

            6.1       Declararea marfurilor si prezentarea  pentru vamuire 

6.2       Documentele care se prezinta impreuna cu declaratia vamala

6.3       Controlul vamal al bunurilor

6.4       Acordarea liberului de vama

6.5       Diferente

 

ANEXE

BIBLIOGRAFIE

CAPITOLUL    I - POLITICA COMERCIALA A ROMANIEI

1.1     Politici tarifare

Prin crearea Pietei Comune, statele membre ale Comunitatii Europene, au renuntat la politicile comerciale nationale in favoarea unei politici comunitare. Politica comerciala comuna se materializeaza in:

a)         politici tarifare (politica vamala);

b)         politici netarifare (protectionismul netarifar).

Politica vamala reprezinta o componenta a politicii comerciale care cuprinde totalitatea reglementarilor si normelor emise prin institutiile abilitate care vizeaza intrarea sau iesirea in si din tara a marfurilor care implica:

a)         indeplinirea formalitatilor vamale;

b)         contolul marfurilor si a mijloacelor de transport cu ocazia trecerii frontierei vamale;

c)         impunerea vamala prin plata creantelor vamale;

d)         alte formalitati specifice, reglementate prin ace normative.

Politica tarifara se realizeaza prin instrumente de natura tarifara specifice fiecarui stat participant, precum: legile, codurile si reglementarile vamale (ca factori ce diferentiaza modul de aplicare a politicii vamale), precum si tarifele vamale, ca principale instrumente prin care se realizeaza impunerea vamala.

Majoritatea statelor, inclusiv Romania, practica o politica vamala preferentiala cu caracter tarifar, ceea ce presupune acceptare de reduceri sau chiar eliminarea taxelor vamale la unele importuri din statele sau uniunile vamale cu care sunt incheiate unele acorduri, creandu-se astfel facilitati importante tarilor respective.

Adoptarea unei astfel de politici nu este rezultatul vointei importatorilor, ci un act deliberat al unui stat fata de un alt stat cu care au fost incheiate o serie de conventii bazate pe considerente economico-comerciale obiective, tinandu-se cont de nivelul de dezvoltare diferit al fortelor de productie.

Tariful vamal al fiecarui stat ca ansamblu de taxe de import si export acorda prioritate uneia dintre cele doua scopuri pentru care este perceput, si anume:

a)         instrument de protectie desemnat sa elimine sau sa reduca importul prin cresterea pretului acestuia;

b)         mijloc de obtinere a unor venituri pentru bugetul tarilor importatoare.

Tariful vamal este un catalog ce cuprinde nomenclatorul produselor supuse impunerii vamale si taxa (taxele) vamala perceputa asupra fiecarui produs sau grupa in parte. Uneori, in catalog sunt cuprinse in mod expres si marfurile scutite de impunere vamala la importul lor pe teritoriul vamal al tarii respective (sau la exportul lor peste granitele tarii).

Reglementarea privind Nomenclatura Tarifara si Statistica si Tariful Vamal Comun, prevede urmatoarele:

a)         introduce o nomenclatura a marfurilor, denumita nomenclatura combinata (prescurtat NC), care indeplineste simultan ceritele tarifului vamal si cerintele statisticii de comert exterior. NC este bazata pe nomenclatura sistemului armonizat de descriere si codificare a marfurilor si contine subdiviziuni comunitare pentru descrierea marfurilor care au prevazute niveluri specifice de taxe vamale;

b)         stabileste, pe baza NC, un tarif integrat al Comunutatii Europene denumit TARIC (TARif Intégre de la Communauté – Tariful Vamal Integrat Comunitar), care contine subdiviziuni comunitare suplimentare, necesare descrierii marfurilor care fac obiectul unor masuri comunitare specifice;

c)         stabileste principiile privind elaborarea, dezvoltarea, gestionarea (actualizare, publicare, etc.) si aplicarea NC si a TARIC.

Tarifele vamale sunt instrumente de politica comerciala cu ajutorul carora se realuzeaza protejarea productiei interne de concurenta straina. Pe baza tarifelor vamale se pot negocia concesii in domeniul politicii vamale sau se pot institui discriminari cu anumite state.

Acordul General pentru Tarife si Comert (GATT), actualmente OCM (Organizatia Mondiala a Comertului), admite “tariful vamal drept unic instrument de realizare a politicii de protectie a pietei interne. Tarifele vamale apartinand tarilor membre GATT pot suferi modificari in masura in care acestea au fost convenite in cadrul acordului prin consemnul partilor”.

Concesiile vamale pot imbraca una dintre urmatoarele forme:

a)         reduceri directe de taxe vamale la anumite marfuri sau la grupe de marfuri;

b)         consolidarea taxelor vamale care se poate realiza prin:

c)         mentinerea taxelor vamale in viguare la nivelul existent pe o perioada de timp determinata;

d)         neimpunerea in continuare a taxelor vamale de import asupra marfurilor care nu erau susceptibile de taxe vamale.

            In cadrul negocierilor tarifare se pot practica mai multe metode de reducere a taxelor vamale, si anume:

a)         metoda reducerii directe a taxelor vamale – poate imbraca forma reducerii taxelor vamale fie “produs cu produs”, fie “tara cu tara”;

b)         metoda reducerii liniare si reciproce a taxelor vamale – presupune reducerea tuturor taxelor vamale cu acelasi procent;

c)         metoda armonizarii taxelor vamale – presupune in general o reducere cu atat mai puternica a taxelor vamale cu cat acestea sunt mai ridicate.

            Din punct de vedere juridic, taxele vamale sunt obligatii financiar-bugetare, adica indatoriri de a plati in contul bugetului statului taxele vamale reglementate ca venituri ale bugetului.

Obligatia de a plati taxele vamale este o obligatie juridica prevazuta de normele juridice in viguare si neindeplinirea acestor obligatii atrage executarea silita a platilor taxelor neachitate integral sau la termen legal.

Forma de concretizare a acestei obligatii este forma baneasca si se individualizeaza printr-un titlu de creanta financiar-bugetara.

Pe langa politicile tarifare, majoritatea statelor folosesc un numar mare de instrumente si masuri cu caracter netarifar, in scopul protejarii pietelor interne de concurenta straina. Aceste masuri, denumite generic bariere netarifare, au cunoscut in ultimile decenii o intensificare ingrijoratoare, foarte mare.

1.2     Politici netarifare

         

            Politicile netarifare cele mai utilizate sunt:

a)         contingentele de import;

b)         contingentele de export;

c)         subventiile;

d)         taxele antidamping si compensatorii;

e)         restrictiile voluntare la export.

          Contingentele sunt unele dintre cele mai folosite bariere netarifare, avand un rol important in incurajarea productiei interne si restrangerea volumului importurilor. Acetea se clasifica in:

a)         contingente de import;

b)         contingente de export.

            In functie de criteriul contingentarii in cadrul Comunitatii Europene, importurile au fost supuse unei reglementari deosebite prin care s-au stabilit proceduri comune in scopul asigurarii drepturilor comunitare conform regulilor de comert international, in special acelea sub auspiciile OMC.

            Contingentele de import sunt platforme maxime, cantitative sau valorice, admise la importul unor produse (sau grupe de produse) pe o perioada determinata de timp, de regula un an. Prin contingentare, volumul importului este limitat la un plafon superior, situat sub nivelul realizat in conditiile de comert liber. Contingentul reprezinta o “garantie” pe care guvernul o acorda producatorilor nationali ca vor avea acces la o anumita piata interna in anul respectiv.

            Contingentele sunt impuse in mod unilateral de catre guvernele tarilor importatoare, fara consultarea prealabila a tarilor partenere. Ele fac parte dintr-un set mai amplu de masuri, denumite de salvgardare, admise de OMC, adoptate de natiunile care se confrunta cu dificultati ca urmare a eliminarii restrictiilor la import.

            Contingentele de import pot fi:

a)         globale,  atunci cand nu se specifica provenienta marfurilor; contingentele globale nu permit aparitia favoritismelor fata de tarile partenere, dar sunt mai greoaie in ceea ce priveste procedura de aplicare a lor. Pe de o parte, unele firme nu reusesc sa deruleze importuri licentiate pana la data expirarii contingentului, pe de alta parte se creeaza partinire intre firmele importatoare, in sensul ca cele mai mari, datorita puterii financiare si influientei de care dispun, sunt avantajate in raport cu cele mici;

b)         bilaterale, atunci cand se mentioneaza tara de provenienta a marfurilor care fac obiectul contingentului de import. Contingentele bilaterale sunt mai usor de administrat, dar prezinta dezavantajul ca pot crea discriminari intre tarile exportatoare.

            Contingentele de export sunt utilizate in scopul limitarii cantitative a exporturilor anumitor marfuri importante pentru economia nationala, fie pentru a preveni epuizarea acestora, fie pentru a impiedica iesirea lor din tara, incurajand astfel valorificarea de catre industria nationala a produselor respective.

            Aceasta ultima categorie de contingente s-a dovedit un instrument util in mana guvernelor din tarile in curs de dezvoltare prin care acestea au reusit sa franeze irosirea resurselor naturale sau prelucrate.

1.3  Clasificarea taxelor vamale

         

Taxa vamala reprezinta un impozit indirect aplicat asupra marfurilor care trec frontiera vamala a unui stat. Taxa vamala are o functie fiscala si influienteaza pretul marfurilor in raport cu politica comerciala interna si externa a statului respectiv.

            Taxele vamale pot fi clasificate dupa cum urmeaza:

1.      dupa obiectul impunerii vamale sunt:

a)         de import - categorie de taxa vamala care se percepe asupra marfurilor importate,atunci cand acestea trec frontiera vamala a tarii importatoare.Ea constituie un principal mijloc de protejare a produselor nationale fata de concurenta straina, contribuind direct la ridicarea pretului;                 

b)         de export - categorie de taxa vamala care se percepe de catre stat asupra marfurilor indigene atunci cand acestea sunt exportate.Este aplicata asupra unui numar limitat de marfuri si pe o perioada de timp limitata;

c)         de tranzit - categorie de taxa vamala care se percepe de catre stat asupra marfurilor straine care tranziteaza teritorul vamal al tarii respective.Scopul perceperii taxelor vamale de tranzit este pur fiscal.

2.      dupa scopul impunerii vamale sunt:

a)         protectionista - categorie de taxa vamala care are in general  un nivel ridicat, prin intermediul ei urmarindu-se in primul rand reducerea fortei concurentiale a marfurilor importate si implicit protejarea pietei interne de concurenta straina;

b)         fiscala - categorie de taxa vamala care are in general  un nivel redus, singurul scop pentru care se percepe fiind obtinerea de venituri pentru bugetul statului.

3.   dupa modul de percepere sunt:

a)         specifice - taxa vamala care se percepe de catre stat pe unitatea de masura fizica a marfurilor importate (sau exportate), respectiv bucata, tona, metru cub, metru patrat, etc.;

b)         ad-valorem - taxa vamala care se percepe de catre stat asupra valorii in vama a marfurilor importate (sau exportate) si se stabileste sub forma unor cote procentuale care se aplica asupra valorii in vama a marfurilor respective.Acestea sunt cele mai vechi taxe cunoscute in istoria comertului international si cele mai raspandite pe plan mondial;

c)         mixte - taxa vamala ce se percepe atunci cand taxa vamala

ad-valorem nu este destul de eficace ca mijloc de protectie.

4.   dupa modul de fixare sunt:

a)         autonome - taxa vamala (denumita si taxa vamala generala) care este stabilita de catre stat in mod independent si nu pe baza unor conventii bi sau multilaterale incheiate cu alte state;

b)         conventionale - taxa vamala (denumita si taxa vamala contractuala) care se stabileste de catre stat prin intelegere cu alte state, conform clauzelor stabilite prin acordurile bi sau multilaterale incheiate;

c)         preferentiale - taxa vamala (denumita si taxa vamala de favoare) este o taxa vamala mai favorabila decat taxa vamala acordata in regimul clauzei natiunii celei mai favorizate;

d)         antidumping - taxa vamala suplimentara perceputa peste taxa vamala de import, cu scopul de a anihila efectele dumpingului;

e)         compensatorii - categorie de taxa vamala care se percepe de catre stat asupra marfurilor din tarile care acorda primede export sau care subventioneaza exportul la anumite produse.

CAPITOLUL II - REGIMURI VAMALE DEFINITIVE

In functie de natura operatiilor economice efectuate de agentii economici, autoritatea vamala aplica marfurilor prezentate in vama, regimuri vamale definitive dupa cum urmeaza:

·         operatiunilor de import

·         operatiunilor de export

·         operatiunilor de introducere si scoatere din tara de bunuri apartinand calatorilor sau altor persoane fizice, necomercianti.

2.1.    Operatiuni de import

Importul consta in intrarea in tara a marfurilor straine si introducerea acestora in circuitul economic.la importul de marfuri, autoritatea vamala realizeaza procedura de vamuire si de incasare a datoriei vamale aferente drepturilor de import aplicand si masuri de politica comerciala.

In conformitate cu Normele de aplicare a Codul Vamal al Romaniei, persoanele juridice sunt obligate sa realizeze importul de marfuri in stricta concordanta cu obiectul lor de activitate si sa ia masurile necesare pentru vamuirea in termen in vederea introducerii immediate in circuitul economic al marfurilor importate.

In vederea vamuirii marfurilor la import, agentii economici sunt obligati sa declare si sa prezinte marfurile sosite, depunand totodata documentele insotitoare ale marfurilor cat si cele ale mijlocului de transport. Importatorii raspund de intarzierea vamuirii marfurilor datorata neprezentarii in termen a documentelor. La vamuirea marfurilor sosite din import, lucratorii vamali sunt obligati sa verifice daca marfurile corespund cu datele inscrise in documentele de vamuire din punct de vedere al cantitatii si al naturii lor.

Importul de marfuri este liberalizat in Romania,exista insa categorii de marfuri care sunt supuse unor restrictii cantitative sau sunt supuse regimului de control, in conformitate cu angajamentele internationale asumate de tara noastra.

Preferintele tarifare stabilite prin acordurile ori conventiile internationale se acorda la depunerea certificatului de origine a marfurilor si inscrierea codului stabilit pentru fiecare acord sau conventie in rubrica corespunzatoare din declaratia vamala in detaliu.

Biroul vamal poate solicita autoritatii emitente a certificatului de origine a marfurilor verificarea acestuia in urmatoarele cazuri:
            a) cand se constata neconcordante intre datele inscrise in dovada de origine si celelalte documente care insotesc declaratia vamala. In acest caz regimul preferential se acorda numai dupa ce se primeste rezultatul verificarii, care atesta conformitatea;
            b) cand se constata neconcordante formale care nu impieteaza asupra fondului. In aceste cazuri autoritatea vamala acorda regimul preferential si ulterior solicita verificarea dovezii de origine;
            c) in orice alte situatii, in care autoritatea vamala are indoieli asupra realitatii datelor din dovada de origine. In acest caz regimul preferential se acorda si ulterior se solicita verificarea dovezii de origine.

In toate cazurile in care in urma verificarii dovezilor de origine rezulta ca acordarea regimului preferential a fost neintemeiata, autoritatea vamala ia masuri pentru recuperarea datoriei vamale prin intocmirea de acte constatatoare.

Cand regimul preferential priveste un contingent cantitativ sau valoric, acordarea preferintelor tarifare se face numai in limita contingentului prevazut. In acest caz, pe langa certificatul de origine al marfurilor este obligatorie si prezentarea certificatului de import al marfurilor contingentate, emis de autoritatea competenta.

Determinarea valorii in vama a marfurilor care fac obiectul unor tranzactii comerciale se efectueaza potrivit regulilor prevazute in Acordul privind aplicarea articolului VII al Acordului General pentru Tarife si Comert (GATT) incheiat la Geneva la care Romania este parte.

Pentru marfurile primite de persoanele juridice, care nu fac obiectul unor tranzactii comerciale, valoarea in vama o constituie valoarea inscrisa in documentele primite de la expeditorul extern si in declaratia pentru valoarea in vama depusa de persoana juridica destinatara.

Pentru marfurile ale caror preturi definitive se stabilesc pe baza de cotatii bursiere si pentru marfurile a caror valoare definitiva se determina pe baza rezultatelor determinarilor cantitative si calitative efectuate potrivit conditiilor mentionate in contractele comerciale, valoarea in vama se determina pe baza facturii pro forma emise de furnizor, cu preturile cunoscute la data intocmirii acesteia. In termen de 150 de zile de la data declaratiei vamale se depune factura definitiva pe baza careia se fac regularizarile privind obligatiile de plata in vama.

In cazul bunurilor introduse in tara de persoane fizice valoarea in vama se stabileste de Ministerul Finantelor Publice pe baza cataloagelor de preturi externe, corelate cu preturile interne.

Pentru autovehiculele si vehiculele valoarea in vama se determina pe baza pretului extern din factura de cumparare emisa de producator sau de o firma direct reprezentanta a acestuia. Prin vehicule noi se intelege vehiculele neinmatriculate in strainatate sau cele procurate in aceleasi conditii si inmatriculate temporar in strainatate, dar nu mai mult de 90 de zile de la data cumpararii.

Valoarea in vama a autovehiculelor si a vehiculelor folosite se stabileste pe fiecare categorie de vehicule, prin ordin al ministrului finantelor publice, tinandu-se seama de vechimea si de caracteristicile tehnice ale acestora.

Valoarea in vama cuprinde si urmatoarele cheltuieli efectuate pe parcursul extern, in masura in care nu au fost cuprinse in pretul marfii:
                        a) cheltuielile de transport al marfurilor si cele de incarcare, de descarcare si de manipulare, conexe acestuia, pana la portul sau locul de import care se afla la frontiera;
                        b) costul asigurarii.

Transformarea in lei a valorii in vama se face la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei in fiecare zi de joi. Acest curs se utilizeaza pe toata durata saptamanii urmatoare pentru declaratiile vamale inregistrate in cursul acelei saptamani.

Cand biroul vamal are indoieli privind exactitatea informatiilor sau a documentelor furnizate pentru determinarea valorii in vama, poate solicita importatorului sa prezinte justificari suplimentare, inclusiv documente sau alte evidente.

Daca informatiile si documentele prezentate nu sunt in masura sa dovedeasca exactitatea valorii in vama declarate, biroul vamal are dreptul sa refuze determinarea valorii in vama pe baza pretului de tranzactie. Inainte de a lua o decizie finala biroul vamal comunica importatorului in scris, la cerere, motivele refuzului. In acelasi mod se procedeaza si in cazul in care importatorul nu prezinta documentele solicitate de autoritatea vamala.

Clasificarea marfurilor din Tariful vamal de import al Romaniei se utilizeaza la intocmirea declaratiei vamale in detaliu si la alte regimuri sau destinatii vamale decat importul.

2.2.    Operatiuni de export

Exportul costa in scoaterea definitiva a marfurilor romanesti de pe teritoriul Romaniei. Sunt admise la export marfurile produse in tara precum si cele importate anterior, cu exceptia marfurilor care sunt supuse unor masuri de prohibitie sau de restrictie in cadrul politicii comerciale. Regulile de clasificare tarifara prevazute la importul de marfuri se aplica si la export.

Marfurile romanesti precum si cele straine pot fi exportate temporar in situatia in care urmeaza a fi reintroduse in tara fara a suferii o modificare cu exceptia uzurii lor normale.

Opratiunile de export sunt scutite de la aplicarea taxelor vamale, incurajandu-se astfel exportul de marfuri.

Birourile vamale si titularii operatiunilor sunt obligati sa tina evidenta exporturilor temporare pana la incheierea totala a acestora.

La incheierea totala sau partiala a exporturilor temporare titularul operatiunii este obligat sa prezinte la biroul vamal declaratia vamala cu care s-a efectuat exportul temporar, impreuna cu documentele necesare identificarii marfurilor.

Mijloacele de transport acoperite si coletele continand marfuri pentru export, care se vamuiesc in interiorul tarii, se sigileaza de autoritatea vamala imediat dupa efectuarea controlului. Marfurile destinate exportului, controlate si vamuite in interiorul tarii, nu se supun controlului vamal la frontiera, unde se verifica numai numarul, seria si integritatea sigiliilor aplicate, pe baza documentului vamal de export. Mijloacele de transport si coletele destinate exportului, vamuite in interiorul tarii, sosite la frontiera fara sigilii, cu sigilii violate, neaplicate corect sau cu sigilii care nu corespund celor mentionate in documente, precum si mijloacele de transport si coletele care nu mai indeplinesc conditiile de sigilare se controleaza de autoritatea vamala de la frontiera.Valoarea in vama a marfurilor de export, inscrisa in declaratia vamala, se exprima in valuta agreata de Banca Nationala a Romaniei si se considera franco frontiera romana.

Mijloacele de transport acoperite si coletele continand marfuri pentru export, care se vamuiesc in interiorul tarii, se sigileaza de autoritatea vamala imediat dupa efectuarea controlului.

Marfurile destinate exportului, controlate si vamuite in interiorul tarii, nu se supun controlului vamal la frontiera, unde se verifica numai numarul, seria si integritatea sigiliilor aplicate, pe baza documentului vamal de export.

Mijloacele de transport si coletele destinate exportului, vamuite in interiorul tarii, sosite la frontiera fara sigilii, cu sigilii violate, neaplicate corect sau cu sigilii care nu corespund celor mentionate in documente, precum si mijloacele de transport si coletele care nu mai indeplinesc conditiile de sigilare se controleaza de autoritatea vamala de la frontiera. Controlul vamal se efectueaza si atunci cand sunt prezumtii ca in mijloacele de transport se afla si alte bunuri decat cele prevazute in documente.

Cand nu sunt conditii corespunzatoare de control la birourile vamale de frontiera, mijloacele de transport se indruma la cel mai apropiat birou vamal unde exista conditii de efectuare a controlului.

Transportul, manipularea, ambalarea si dezambalarea marfurilor in vederea controlului vamal se efectueaza de declarantul vamal pe cheltuiala acestuia sau, dupa caz, a reprezentantului acestuia.

Cand vamuirea la export se efectueaza la birourile vamale din interiorul tarii, marfurile se prezinta acestor birouri insotite de documentele de transport, cu cel mult 24 de ore inaintea expedierii.

Valoarea in vama a marfurilor de export, inscrisa in declaratia vamala, se exprima in valuta agreata de Banca Nationala a Romaniei si se considera franco frontiera romana.

Transformarea in lei a valorii in vama la export se face la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei in fiecare zi de joi. Acest curs se utilizeaza pe toata durata saptamanii urmatoare pentru declaratiile vamale inregistrate in cursul acelei saptamani.

Valoarea in vama a marfurilor de export ale caror preturi definitive se stabilesc pe baza de cotatii bursiere sau pe baza rezultatelor determinarilor cantitative si calitative, efectuate potrivit conditiilor mentionate in contractele comerciale, se determina in conformitate cu Tariful Vamal de Export.

Operatiunile de export temporar se incheie prin:
                        a) reimportul marfurilor trimise temporar sau prin exportul definitiv al acestora;
                        b) emiterea din oficiu a unui act constatator de catre biroul vamal care are operatiunea in evidenta, cand marfurile nu se inapoiaza din considerente economice. Cand marfurile care fac obiectul regimului de export temporar sunt supuse licentierii, considerentele economice se confirma de Ministerul Industriei si Resurselor;
                        c) emiterea din oficiu a unui act constatator de catre biroul vamal care are operatiunea in evidenta, cand nu se respecta termenul stabilit. In acest caz biroul vamal sesizeaza si organele de control financiar sau ale Garzii Financiare, in vederea verificarii legalitatii operatiunii.

Operatiunile de export temporar se pot incheia pentru toate marfurile care fac obiectul operatiunii sau pentru o parte din acestea.

Birourile vamale si titularii operatiunilor sunt obligati sa tina evidenta exporturilor temporare pana la incheierea totala a acestora.

La incheierea totala sau partiala a exporturilor temporare titularul operatiunii este obligat sa prezinte la biroul vamal declaratia vamala cu care s-a efectuat exportul temporar, impreuna cu documentele necesare identificarii marfurilor.

In cazul in care exportul temporar se incheie prin alt biroul vamal, acesta este obligat sa transmita o copie certificata de pe declaratia vamala de incheiere biroului vamal prin care operatiunea a fost initial efectuata, in termen de 15 zile.

Marfurile romanesti si cele straine care au fost indigenate pot fi exportate temporar, in situatia in care urmeaza a fi reintroduse in tara, fara a fi suferit o modificare, cu exceptia uzurii lor normale.

Autoritatea vamala fixeaza un termen in cadrul caruia marfurile trebuie sa fie reintroduse sau sa primeasca o alta destinatie vamala. Termenul aprobat trebuie sa permita ca scopul utilizarii sa fie realizat.

Autoritatea vamala, cu acordul titularului regimului de export, poate scurta sau, in cazuri exceptionale, temeinic justificate, poate prelungi termenul initial.2.3 Operatiuni de introducere si scoatere din tara de bunuri apartinind calatorilor sau altor persoane fizice, necomercianti

Persoanele fizice sunt obligate sa declare, verbal sau in scris, bunurile pe care le introduc sau le scot din tara si sa le prezinte pentru control la birourile vamale.

Persoanele fizice pot introduce sau scoate din tara bunuri fara caracter comercial. Restrictiile temporare pentru unele bunuri la introducerea sau scoaterea lor din tara se stabilesc prin hotarare a Guvernului.

Tariful vamal pentru bunurile apartinand persoanelor fizice este cel in vigoare la data inregistrarii acestora la birourile vamale sau, pentru cele care nu sunt supuse inregistrarii, la data prezentarii lor la unitatea vamala.

Autoritatea vamala stabileste cuantumul taxelor vamale pe care le incaseaza si le varsa la bugetul de stat.

Bunurile destinate uzului oficial al misiunilor diplomatice si oficiilor consulare, precum si cele destinate folosintei personale a membrilor cu statut diplomatic al acestora si familiilor lor sunt scutite de control vamal atat la intrarea, cat si la iesirea din tara, in conditiile stabilite prin conventiile internationale la care Romania este parte si pe baza de reciprocitate.

Valiza diplomatica folosita in vederea comunicarii intre misiunile diplomatice si Ministerul Afacerilor Externe al statului acreditat nu este supusa controlului vamal la intrarea si la iesirea din tara si este scutita de taxe vamale.

Daca valiza diplomatica este insotita de un curier diplomatic, acesta trebuie sa posede foaie de curier, in care se indica numele, prenumele si calitatea persoanei insotitoare, precum si numarul si destinatia coletelor.

Calatorii si alte persoane fizice cu domiciliul in tara sau in strainatate pot introduce si scoate din tara bunurile aflate in bagajele personale ori care ii insotesc, fara a fi supusi taxelor vamale, in conditiile si in limitele stabilite prin hotarare a Guvernului. Aceasta hotarare va tine seama de acordurile si de conventiile internationale la care Romania este parte.

Pentru bunurile care nu se incadreaza in limitele cantitative si valorice prevazute in hotararea Guvernului se aplica, la import, tariful vamal de import, iar la export, o taxa vamala unica de 20% aplicata la valoarea in vama.

Guvernul, la propunerea Ministerului Finantelor si a Ministerului Industriei si Comertului, poate aproba reduceri sau exceptari de la taxele vamale aplicate la valoarea in vama.

Prin hotarare a Guvernului se vor stabili si normele privind determinarea valorii in vama a bunurilor introduse sau scoase din tara de catre persoanele fizice.

CAPITOLUL III - REGIMURI VAMALE SUSPENSIVE

Regimurile vamale suspensive sunt operatiuni cu titlu temporar, care au drept efect suspendarea taxelor vamale.

Regimul vamal suspensiv se solicita in scris de catre titilarul operatiunii comerciale.Autoritatea vamala aproba cererea numai in cazul in care poate asigura supravegherea si controlul vamal. Prin aprobarea emisa se fixeaza termenul pentru incheierea regimului vamal suspensiv.

Regimurile vamale suspensive sunt urmatoarele:

a)         tranzitul vamal;
b)         antrepozitul vamal;
c)         perfectionarea activa;
d)         transformarea sub control vamal;
e)         admiterea temporara;
f)          perfectionarea pasiva.

Pot fi plasate in regimuri vamale suspensive marfuri, indiferent de felul, cantitatea, originea, provenienta sau de destinatia acestora.
            Nu pot fi plasate in regimuri vamale suspensive acele marfuri care sunt supuse unor interdictii sau restrictii din motive de ordine ori morala publica, de protectie a sanatatii si vietii persoanelor, animalelor sau vegetalelor, de protectie a mediului, de ocrotire a valorilor nationale, artistice, istorice ori arheologice.
            O data cu declaratia vamala pentru marfurile supuse unui regim vamal suspensiv titularul operatiunii depune la biroul vamal o garantie care sa asigure plata taxelor vamale si a altor drepturi, daca acestea se datoreaza.

Regimul vamal suspensiv inceteaza daca marfurile plasate sub acest regim sau, dupa caz, produsele compensatoare ori transformate obtinute primesc, in mod legal, o alta destinatie vamala sau un alt regim vamal.

Pentru incheierea regimurilor vamale suspensive titularul este obligat sa prezinte la biroul vamal, direct sau prin reprezentantul sau, declaratia vamala pe baza careia s-a acordat acest regim, impreuna cu documentele necesare in vederea identificarii marfurilor.

a) Tranzitul vamal

Tranzitul vamal consta in transportul marfurilor straine de la un birou vamal la alt birou vamal, fara ca acestea sa fie supuse drepturilor de import sau masurilor de politica comerciala. Marfurile vamuite la un birou vamal de interior, in vederea exportului, sunt in tranzit pana la biroul vamal de frontiera.

Regimul de tranzit vamal se incheie atunci cand marfurile si documentele corespunzatoare sunt prezentate la biroul vamal de destinatie.

Titularul regimului de tranzit este obligat sa prezinte biroului vamal de destinatie marfurile in stare intacta, cu masurile de marcare si sigilare aplicate, in termenul stabilit de autoritatea vamala.

In cazul in care exista documentele intocmite potrivit conventiilor si intelegerilor internationale la care Romania este parte, autoritatea vamala le accepta fara sa mai emita documente interne.

b) Antrepozitul vamal

Prin antrepozit vamal se intelege locul aprobat de autoritatea vamala, aflat sub controlul acesteia, in care marfurile pot fi depozitate. In aprobarea data de autoritatea vamala se stabileste si termenul in cadrul caruia titularul de antrepozit este obligat sa solicite acordarea unui nou regim vamal.

In antrepozitul vamal se permite intrarea marfurilor straine, inainte ca ele sa fie supuse obligatiei de plata a datoriei vamale sau unor masuri de politica comerciala, precum si a marfurilor romanesti vamuite, care sunt depozitate pana la expedierea lor in strainatate.

Antrepozitul vamal poate fi public sau privat. Antrepozitul public este destinat depozitarii de marfuri de catre orice persoana. Antrepozitarul este titularul declaratiei vamale prin care marfurile sunt plasate in regimul de antrepozit vamal. Antrepozitul privat este destinat depozitarii marfurilor de catre cel caruia ii apartine depozitul.

Antrepozitele vamale pot fi infiintate numai de persoane juridice romane, pe baza aprobarii date de autoritatea vamala.

Autoritatea vamala stabileste, prin aprobare, si conditiile de organizare si de functionare a antrepozitului vamal autorizat.

Detinatorul antrepozitului vamal este administratorul si gestionarul marfurilor depozitate in acesta si are, fata de autoritatea vamala, urmatoarele obligatii:
            a) sa indeplineasca conditiile de organizare si de functionare a antrepozitului vamal, stabilite in aprobare;
            b) sa asigure supravegherea marfurilor, astfel incat sa nu fie posibila sustragerea acestora de sub controlul vamal;
            c) sa respecte normele privind conservarea marfurilor depozitate.

Autoritatea vamala poate cere detinatorului de antrepozit sa constituie o garantie care sa asigure plata drepturilor de import pentru marfurile nevamuite, aflate in antrepozit.

Detinatorii de antrepozite si antrepozitarii sunt obligati sa tina o evidenta operativa, in forma stabilita de autoritatea vamala, a marfurilor aflate in antrepozit. Inscrierea in evidenta operativa se face imediat ce marfurile au fost introduse in depozit.

In antrepozitele vamale pot fi depozitate si marfuri care sunt supuse operatiunilor specifice regimului de perfectionare activa sau de transformare sub control vamal. Aceste marfuri fac obiectul regimurilor vamale corespunzatoare si nu al regimului de antrepozit vamal. In perioada de antrepozit vamal nu pot fi efectuate alte operatiuni decat cele de ambalare, de marcare sau de testare in vederea pregatirii pentru vanzare, care, in prealabil, au fost aprobate de autoritatea vamala.

Autoritatea vamala poate permite ca marfurile aflate intr-un antrepozit vamal sa fie transferate in alt antrepozit vamal.

Pentru marfurile scoase din antrepozitul vamal si vamuite la import, cheltuielile de antrepozitare, inclusiv cele de conservare, nu se adauga la valoarea in vama.

c)     Perfectionarea activa

Regimul de perfectionare activa consta in supunerea, pe teritoriul Romaniei, la una sau mai multe operatiuni de transformare sau prelucrare a:
            a) marfurilor straine destinate a fi reexportate in afara teritoriului vamal al Romaniei, sub forma de produse compensatoare, fara a face obiectul incasarii drepturilor de import sau al masurilor de politica comerciala;
            b) marfurilor importate, introduse in circuitul economic, daca ele sunt exportate in afara teritoriului Romaniei sub forma de produse compensatoare.

Regimul de perfectionare activa se efectueaza cu incasarea drepturilor de import si restituirea acestora la efectuarea exportului.

In regimul de perfectionare activa se pot face urmatoarele operatiuni:
            a) prelucrarea marfurilor, inclusiv montajul, asamblarea si adaptarea lor la alte marfuri;
           
b) transformarea marfurilor;
           
c) repararea marfurilor, inclusiv remontarea in forma initiala;
           
d) utilizarea unor marfuri, care, desi nu se regasesc in produsele compensatoare, permit sau faciliteaza obtinerea acestor produse, chiar daca ele dispar total sau partial in timpul folosirii lor.

Produsele compensatoare sunt rezultatul obtinut in urma procesului de perfectionare. Marfurile echivalente sunt marfurile romanesti utilizate in locul marfurilor de import pentru fabricarea produselor compensatoare. Rata de randament reprezinta cantitatea sau procentajul de produse compensatoare obtinute in urma procesului de perfectionare activa a unor cantitati determinate de marfuri importate.

d) Transformarea sub control vamal

          Regimul de transformare sub control vamal permite folosirea, pe teritoriul Romaniei fara plata drepturilor de import si fara aplicarea de masuri de politica comerciala, de marfuri straine pentru a fi supuse unor operatiuni care le transforma felul sau starea initiala. Produsele rezultate, numite produse transformate, se introduc in circuitul economic, cu plata drepturilor de import.

            Aprobarea de transformare sub control vamal se acorda de autoritatile vamale, la cererea persoanei care efectueaza operatiunea.

            Pentru marfurile netransformate sau aflate intr-un stadiu intermediar de transformare, care se importa, elementele de taxare sunt cele in vigoare in momentul inregistrarii declaratiei vamale.

            Cele de mai sus se aplica si in cazul in care termenul de incheiere a operatiunii de transformare a marfurilor, stabilit in aprobare, nu este respectat.

            Drepturile de import la care sunt supuse produsele transformate se calculeaza potrivit unui tratament tarifar preferential, nu numai atunci cand acesta este prevazut in momentul importului ci si daca acesta era prevazut pentru marfurile care urmau a fi transformate la data inregistrarii declaratiei vamale de plasare sub regimul vamal.

            Tratamentul preferential se aplica si in cazul in care acesta este prevazut pentru produse identice cu produsele transformate. Tratamentul preferential se aplica si in cazul contingentelor tarifare si al plafoanelor tarifare, dar numai daca acestea sunt prevazute pentru produsele transformate, nu si pentru produsele identice cu acestea.

Lista marfurilor care pot fi plasate in regim de transformare sub control vamal este stabilita prin hotarare a Guvernului.

e) Admiterea temporara

Regimul de admitere temporara permite utilizarea pe teritoriul Romaniei, cu exonerare totala sau partiala de drepturi de import si fara aplicarea masurilor de politica comerciala, a marfurilor straine destinate a fi reexportate in aceeasi stare, cu exceptia uzurii lor normale.

            Autoritatea vamala fixeaza un termen in cadrul caruia marfurile trebuie sa fie reexportate sau sa primeasca o noua destinatie vamala. Termenul aprobat trebuie sa permita ca scopul utilizarii sa poata fi realizat.

            Autoritatea vamala, cu acordul titularului regimului de admitere temporara, poate scurta sau, in cazuri exceptionale, temeinic justiticate, poate prelungi termenul initial.

            In cazul marfurilor plasate sub regim de admitere temporara cu exonerare partiala de taxe vamale, cuantumul taxelor vamale se incaseaza in proportie de 3% din suma care se datora, daca marfurile ar fi fost importate. Cuantumul se calculeaza pentru fiecare luna sau fractiune de luna a duratei in care marfurile se afla sub regim de admitere temporara, fara a putea depasi cuantumul datorat in cazul in care aceleasi marfuri ar fi fost importate.

            In cazul in care titularul regimului de admitere temporara cesioneaza operatiunea, fiecare titular achita drepturile de import aferente perioadei de utilizare a bunului. Cand, in cazul aceleiasi luni, utilizarea s-a facut de catre ambii titulari, drepturile de import se achita de catre cedent.

            In cazul in care marfurile aflate in regim de admitere temporara cu exonerare totala de drepturi de import sunt importate, elementele de taxare sunt cele in vigoare la data inregistrarii declaratiei vamale de import.

Pentru marfurile plasate in regim de admitere temporara cu exonerare partiala de drepturi de import si care ulterior, se importa, cuantumul consta in diferenta dintre sumele incasate in proportie de 3% si sumele calculate pentru fiecare luna sau fractiune de luna a duratei in care marfurile se afla sub regim de admitere temporara, fara a putea depasi cuantumul datorat in cazul in care aceleasi marfuri ar fi fost importate.

f) Perfectionarea pasiva

Regimul de perfectionare pasiva permite exportul temporar de marfuri romanesti in afara teritoriului tarii, in vederea supunerii acestora unor operatiuni de transformare sau de prelucrare si, ulterior, a importului produselor astfel rezultate, cu exonerarea totala sau partiala de drepturi de import.

Exportul temporar de marfuri romanesti, in vederea perfectionarii pasive, este supus acelorasi masuri de politica comerciala care se aplica exportului definitiv de marfuri.

Nu pot fi plasate sub regim de perfectionare pasiva marfurile care:
            a) prin exportul lor ar da nastere la rambursari sau restituiri de drepturi de import;
           
b) inaintea exportului, au fost importate, in exonerare totala de drepturi de import, pentru a fi utilizate intr-un anumit scop.

Autoritatea vamala fixeaza termenul in care produsele compensatoare vor fi reimportate. La cererea titularului aprobarii, autoritatea vamala, in cazuri temeinic justificate, poate prelungi termenul initial.

In aprobare, autoritatea vamala stabileste rata de randament sau metoda de determinare a acesteia.

Produsele compensatoare sunt produsele rezultate in urma procesului de perfectionare pasiva.

Rata de randament reprezinta cantitatea sau procentajul de produse compensatoare, obtinuta dintr-o cantitate determinata de marfuri supuse procesului de perfectionare pasiva.CAPITOLUL    IV  - REGIMUL VAMAL APLICABIL

MISIUNILOR

DIPLOMATICE SI OFICIILOR CONSULARE ACREDITATE IN ROMANIA, PRECUM SI MEMBRILOR ACESTORA
Bunurile destinate uzului oficial al misiunilor diplomatice si oficiilor consulare, precum si cele destinate folosintei personale a membrilor cu statut diplomatic al acestora si familiilor lor sunt scutite de control vamal atat la intrarea, cat si la iesirea din tara, in conditiile stabilite prin conventiile internationale la care Romania este parte si pe baza de reciprocitate.

Acest regim vamal se aplica in mod corespunzator si organizatiilor internationale cu sediul sau care au reprezentante in Romania, precum si functionarilor acestora, in limitele si in conditiile intelegerilor internationale la care Romania este parte.

Pot fi introduse sau scoase din tara fara plata taxelor vamale, in conditiile stabilite prin conventiile internationale la care Romania este parte si pe baza de reciprocitate:

a) bunurile destinate uzului oficial al misiunilor diplomatice si oficiilor consulare;

b) bunurile destinate folosintei personale a membrilor cu statut diplomatic ai misiunilor diplomatice si oficiilor consulare, precum si a membrilor familiilor lor;

c) bunurile destinate folosintei personale a membrilor personalului administrativ, tehnic si de serviciu al misiunilor diplomatice si oficiilor consulare, precum si a membrilor familiilor lor, cu ocazia instalarii.

Introducerea sau scoaterea din tara a bunurilor neinsotite este permisa in baza cererii misiunii diplomatice sau a oficiului consular, semnata de seful acestuia, si a unei liste specificative avizate de Ministerul Afacerilor Externe. In cerere, intocmita in 3 exemplare si inaintata autoritatilor vamale romane prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, se vor mentiona cantitatea bunurilor introduse si descrierea lor, conform formularelor puse la dispozitie misiunilor diplomatice, precizandu-se de catre solicitant daca aceste bunuri sunt pentru folosinta sa personala sau a misiunii.

Daca solicitantul nu cunoaste continutul coletelor primite, autoritatea vamala poate proceda la deschiderea acestora in prezenta solicitantului sau a unui reprezentant al acestuia, in vederea completarii formularului.

Pentru bagajele insotite de titulari introducerea sau scoaterea din tara este permisa si fara prezentarea cererii si a listei specificative.

Bunurile care sunt prohibite la scoaterea din Romania, precum si bunurile cu caracter artistic, istoric, stiintific, instrumentele muzicale, obiectele din metale si pietre pretioase, care depasesc uzul personal, se pot scoate din tara fara alte formalitati, daca au fost declarate in scris autoritatii vamale la intrare.

La cererea scrisa a misiunii diplomatice sau a oficiului consular, in functie de personalul vamal disponibil, se poate efectua vamuirea la sediul misiunilor diplomatice sau al oficiilor consulare ori la resedinta membrilor personalului cu statut diplomatic.

Pentru urmatoarele categorii de bunuri scutirile de la plata taxelor vamale,  se aplica in limite, pe an calendaristic, astfel:

a) pentru uzul oficial al misiunilor diplomatice si al oficiilor consulare: 300 litri de bauturi alcoolice (peste 220), 2.000 de pachete de tigari (a 20 de bucati);

b) pentru folosinta proprie a membrilor personalului cu statut diplomatic si a membrilor familiilor lor: 50 litri de bauturi alcoolice (peste 220) de familie, 500 de pachete de tigari (a 20 de bucati) de familie.

La avizarea introducerii in tara a bunurilor, Ministerul Afacerilor Externe va tine seama de conditiile de reciprocitate, precum si de conventiile la care Romania este parte, pentru a se aplica reduceri sau majorari corespunzatoare ale limitelor stabilite.

Bunurile transportate ca bagaje insotite sau colete neinsotite, se declara in scris la introducerea in tara pe formularele puse la dispozitie misiunilor diplomatice. In lipsa acestui document nu se permite introducerea in tara a bunurilor, care pot fi lasate in pastrare autoritatii vamale, potrivit prezentului regulament.
            Dupa vamuire un exemplar al cererii depuse pentru aceste bunuri, vizat de autoritatea vamala, se transmite de aceasta Ministerului Afacerilor Externe care tine evidenta bunurilor introduse.

Bunurile care depasesc cantitatile stabilite pot fi introduse in tara cu plata taxelor vamale aplicabile bunurilor apartinand persoanelor fizice.

Introducerea temporara in tara, cu scutire de la plata taxelor vamale, de autovehicule pentru uzul oficial al misiunilor diplomatice si al oficiilor consulare, precum si pentru folosinta membrilor personalului acestora si a familiilor lor este permisa in limitele avizate de Ministerul Afacerilor Externe, pe baza de reciprocitate sau in conditiile stabilite prin intelegeri internationale.

Cand sunt motive temeinice sa se considere ca in coletele destinate misiunilor diplomatice si oficiilor consulare, precum si in mijloacele de transport sau in bagajele membrilor cu statut diplomatic ori ale familiilor acestora exista bunuri care nu sunt scutite de la plata taxelor vamale sau nu au fost declarate ori sunt prohibite la introducerea sau scoaterea din tara ori sunt supuse carantinei, seful biroului vamal poate dispune efectuarea controlului vamal in prezenta titularilor bunurilor ori a reprezentantilor autorizati ai acestora.

Bunurile introduse in tara, cu scutire de taxe vamale, nu pot fi instrainate decat dupa plata taxelor vamale legale, cu exceptia cazului in care cumparatorul este o persoana care beneficiaza de acelasi statut.

Valiza diplomatica folosita in vederea comunicarii intre misiunile diplomatice si Ministerul Afacerilor Externe al statului acreditat nu este supusa controlului vamal la intrarea si la iesirea din tara si este scutita de taxe vamale.

Aceleasi prevederi sunt prevazute si se aplica si pentru valiza diplomatica folosita in vederea comunicarii intre misiunile diplomatice ale aceluiasi stat.

Valiza diplomatica poate fi transportata pe teritoriul Romaniei, neinsotita sau insotita de curieri diplomatici insarcinati cu aceasta misiune de catre Ministerul Afacerilor Externe al statului caruia apartin sau de o misiune diplomatica a statului acreditat.

Valiza diplomatica trebuie sa fie prevazuta cu sigiliile Ministerului Afacerilor Externe sau ale misiunii diplomatice expeditoare, sa poarte mentiunea 'corespondenta diplomatica' sau 'expeditie oficiala', sa circule pe baza unei foi de curier si sa nu cuprinda decat documente diplomatice sau obiecte de uz oficial.

Daca valiza diplomatica este insotita de un curier diplomatic, acesta trebuie sa posede foaie de curier, in care se indica numele, prenumele si calitatea persoanei insotitoare, precum si numarul si destinatia coletelor.

Valiza diplomatica neinsotita, in afara de mentiunea 'corespondenta diplomatica' sau 'expeditie oficiala' si sigiliile expeditorului va trebui sa poarte o eticheta mentionand si numarul foii de curier.

Daca aceste conditii nu sunt indeplinite valiza diplomatica se sigileaza de autoritatea vamala si se tranziteaza la un birou vamal din Bucuresti pentru a fi stabilite modalitatile de eliberare sau de inapoiere la expeditor.

Eliberarea de catre autoritatea vamala a valizei diplomatice neinsotite se face pe baza unei declaratii scrise, emisa de misiunea diplomatica destinatara.

Valiza diplomatica poate fi transportata de comandantul unei aeronave, daca poseda un document oficial din care sa rezulte numarul coletelor care constituie valiza. Misiunea diplomatica poate trimite unul dintre membrii sai sa preia valiza diplomatica direct din mainile comandantului aeronavei. Comandantii de aeronave care transporta valize diplomatice nu sunt considerati curieri diplomatici.

Valiza diplomatica in tranzit prin Romania poate fi sigilata de autoritatea vamala la intrarea in tara. Dispozitiile privind valiza diplomatica se aplica in mod corespunzator si valizei consulare.

CAPITOLUL  V – OPERATIUNI PREALABILE VAMUIRII

5.1  Prezentarea la birourile vamale a mijloacelor de transport,
a documentelor insotitoare ale acestora, precum si a documentelor
privind marfurile transportate

Transportatorii marfurilor destinate importului, exportului sau tranzitului ori reprezentantii acestora sunt obligati sa prezinte birourilor vamale mijloacele de transport impreuna cu documentele de insotire ale acestora.

La transportul marfurilor pe calea ferata organele cailor ferate sunt obligate sa depuna la biroul vamal din statia de frontiera actul de transmitere a garniturii de tren, dupa intrarea acesteia in tara. Actul de transmitere a garniturii de tren se depune in termenul prevazut in procesul tehnologic de prelucrare a trenurilor sosite din strainatate.

Actul de transmitere a garniturii de tren, la iesirea din tara, se depune la biroul vamal inainte de plecarea acesteia, in termenul stabilit prin procesul tehnologic de prelucrare a trenurilor pentru trecerea frontierei de stat, care va fi de cel putin o ora.

La transportul marfurilor pe cale rutiera transportatorul este obligat sa prezinte biroului vamal, la intrarea sau la iesirea din tara a autovehiculului, certificatul de inmatriculare al acestuia si documentele insotitoare ale marfurilor.

La transportul marfurilor pe cale maritima sau fluviala comandantul, armatorul ori agentul navei care transporta marfuri ce urmeaza sa fie descarcate sau transbordate este obligat sa prezinte biroului vamal, in termen de 24 de ore de la acostare, exemplarul original al manifestului incarcaturii si sa depuna o copie de pe acesta.

In cazul in care nu se efectueaza operatiuni de descarcare sau de transbordare a marfurilor nu este necesara depunerea copiei de pe manifestul incarcaturii.

Pentru navele care transporta marfuri de masa, in lipsa manifestului incarcaturii, comandantul, armatorul sau agentul navei poate prezenta o notificare din care sa rezulte datele de identificare a marfurilor.

Dupa incarcarea navelor cu marfuri destinate exportului comandantul, armatorul sau agentul navei este obligat sa prezinte biroului vamal originalul manifestului incarcaturii si sa depuna o copie de pe acesta cu cel putin 6 ore inainte de plecarea navei.

In manifestul incarcaturii se mentioneaza numarul fiecarui conosament sau al scrisorii de trasura fluviale ori al recipisei de bagaje, marcile si numerele de identificare a coletelor, denumirea, cantitatea si, dupa caz, greutatea bruta sau neta a marfurilor, precum si numele/denumirea furnizorului si beneficiarului.

Comandantii, armatorii sau agentii navelor sunt obligati sa inscrie pe copia de pe manifestul incarcaturii denumirea marfurilor in limba romana. Comandantul, armatorul sau agentul navei este obligat sa solicite biroului vamal un permis vamal in care se inscriu datele de identificare a marfurilor care se descarca, se incarca sau se transbordeaza.

Comandantul, armatorul sau agentul navei este obligat sa depuna la biroul vamal din port declaratia proviziilor de bord in cel mult 12 ore de la acostarea navei. La convoaiele de nave fara propulsie se poate depune o singura declaratie a proviziilor de bord, pentru intregul convoi, cu liste specificative pentru fiecare nava.

Navele care stationeaza sub 12 ore si nu efectueaza operatiuni de descarcare, de incarcare sau de transbordare de marfuri sunt exceptate de la obligatia de a depune declaratia proviziilor de bord.

In cazurile in care navele sunt obligate, potrivit legii, sa opreasca in porturile dunarene pentru efectuarea controlului de intrare in tara, comandantul, armatorul sau agentul navei este obligat sa depuna imediat declaratia proviziilor de bord.

In declaratia proviziilor de bord sunt inscrise urmatoarele bunuri aflate pe nava:

   a) armamentul, munitiile, materiile explozive, produsele si substantele stupefiante, psihotrope si toxice, precum si alte bunuri prohibite la introducerea sau la scoaterea din tara;
             
b) produsele din tutun si bauturile alcoolice, apartinand navei si membrilor echipajului;
              c) alimentele si obiectele nefolosite, de uz curent, apartinand navei;
             
d) bunurile, inclusiv cele de valoare, apartinand membrilor echipajului.

In vederea prevenirii fraudelor autoritatea vamala poate impune obligatia de a se depune declaratii de provizii de bord si in cazul altor categorii de mijloace de transport decat cele navale de catre persoanele care raspund de aceste mijloace.

La transportul pe cale postala organele postale sunt obligate sa prezinte biroului vamal de frontiera lista sacilor postali. La transportul de mesagerie transportatorul este obligat sa prezinte biroului vamal de frontiera lista coletelor.

5.2  Controlul vamal al mijloacelor de transport de marfuri
la birourile vamale

Controlul vamal al mijloacelor de transport de marfuri la trecerea frontierei de stat consta in identificarea acestora pe baza documentelor de insotire.

La transportul marfurilor pe calea ferata autoritatea vamala, in prezenta organelor cailor ferate, verifica:

a) existenta vagoanelor inscrise in actul de transmitere a garniturii de tren. Cand autoritatea vamala constata neconcordante privind numarul vagoanelor, organele cailor ferate sunt obligate sa modifice, in mod corespunzator, actul de transmitere;
           
b) exteriorul vagoanelor acoperite care contin marfuri, prin verificarea integritatii sigiliilor, ferestrelor, acoperisului, peretilor si platformei;
           
c) interiorul si exteriorul vagoanelor descoperite care contin marfuri;
            d) exteriorul locomotivei;
            e) exteriorul si interiorul anexelor tehnice ale locomotivei si cabina mecanicului.

Vagoanele cu sigilii lipsa sau violate, precum si vagoanele care nu pot fi sigilate se supun si controlului vamal in interior, verificandu-se si marfurile continute in acestea. Organele cailor ferate incheie un act constatator al controlului, care se semneaza si de autoritatea vamala. Aceeasi procedura se aplica si sacilor postali si coletelor.
Daca sigiliile nu sunt cele aplicate la expediere, se verifica existenta actelor prin care se atesta aplicarea noilor sigilii. In lipsa unor asemenea acte autoritatea vamala mentioneaza aceasta situatie pe actul de transmitere a garniturii de tren si efectueaza controlul interior al mijlocului de transport si al marfurilor. Rezultatul acestui control se consemneaza intr-un proces-verbal constatator. Fac exceptie de la aceasta regula vagoanele care nu pot fi sigilate, precum si vagoanele descoperite. Actele constatatoare si procesele-verbale prevazute in prezentul articol se incheie potrivit reglementarilor feroviare internationale.

La transportul marfurilor pe calea rutiera autoritatea vamala controleaza exteriorul autovehiculului, cabina acestuia si, dupa caz, agregatul frigorific. La mijloacele de transport rutiere fara incarcatura se efectueaza si controlul compartimentului de marfuri.

Daca la controlul exterior al autovehiculului se constata sigilii lipsa sau cand sigiliile aplicate la expediere au fost violate ori compartimentul in care se afla marfurile a fost violat sau prelata este deteriorata, se efectueaza controlul interior al autovehiculului si controlul marfurilor. Autoritatea vamala consemneaza rezultatele controlului intr-un proces-verbal de constatare, care se semneaza si de transportator.

Autoritatea vamala poate dispune efectuarea controlului vamal la unul dintre birourile vamale din interiorul tarii, cand nu sunt conditii corespunzatoare de control vamal la intrarea in tara a autovehiculelor. In aceste cazuri autovehiculele se tranziteaza sub sigiliu vamal sau se dirijeaza cu insotitor vamal la cel mai apropiat birou vamal din interiorul tarii, pe directia de destinatie a autovehiculului, unde exista conditii de control vamal.

Cheltuielile de transport si de manipulare a marfurilor si cele de deplasare a autoritatii vamale sunt in sarcina transportatorului.

Controlul vamal la sosirea navei consta in verificarea, prin sondaj, a cabinelor, salilor, cambuzelor, restaurantelor si salii masinilor, pentru a se constata daca exista concordanta intre declaratia proviziilor de bord si bunurile supuse declararii. Comandantul, armatorul sau agentul navei este obligat sa prezinte autoritatii vamale originalul manifestului incarcaturii.

Dupa efectuarea controlului vamal la sosire, se lasa pentru folosinta comandantului, echipajului si pasagerilor cantitati uzuale de produse din tutun si bauturi alcoolice, in raport cu durata stationarii navei in port.

Comandantul sau armatorul este obligat ca pe timpul stationarii navei sa foloseasca proviziile sau bunurile inscrise in inventar numai la bord.

Comandantul, armatorul si agentul navei raspund in mod solidar fata de autoritatea vamala de nedeclararea bunurilor, de lipsurile sau substituirile de bunuri mentionate in declaratia proviziilor de bord, precum si de cele aflate in inventarul navei.

Cand o nava descarca marfuri in doua sau mai multe porturi romanesti, autoritatile vamale din aceste porturi fac mentiuni pe exemplarul original al manifestului incarcaturii cu privire la operatiunile efectuate, precum si pe cel al declaratiei proviziilor de bord.

Autoritatea vamala verifica mentiunile facute in porturile in care nava a acostat anterior si retine o copie de pe manifestul incarcaturii, respectiv de pe declaratia proviziilor de bord. Comandantul, armatorul sau agentul navei este obligat sa comunice autoritatii vamale plecarea navei cu cel putin 6 ore inainte, in vederea efectuarii controlului vamal.

Controlul vamal la plecarea navei consta in verificarea concordantei manifestului incarcaturii cu declaratiile vamale sau permisele vamale eliberate, precum si a concordantei declaratiei proviziilor de bord cu situatia bunurilor inscrise in aceasta.

In timpul efectuarii controlului vamal al navelor este permisa coborarea sau urcarea numai a comandantului, a secundului si a persoanelor bolnave.

Capitania portului permite plecarea navelor in trafic international numai dupa ce autoritatea vamala vizeaza declaratia proviziilor de bord si, dupa caz, manifestul incarcaturii. Pentru navele sub pavilion strain care intra in santiere navale sau la iernat comandantii, armatorii sau agentii lor sunt obligati sa depuna la autoritatea vamala declaratia proviziilor de bord si copia de pe manifestul incarcaturii.

Pe toata aceasta perioada navele se afla sub supraveghere vamala.

La transportul marfurilor cu aeronave romane controlul vamal in interiorul aeronavelor se efectueaza imediat dupa aterizare, precum si inainte de decolare. La acest control se verifica daca la bord se afla bunuri in afara celor din dotarea aeronavelor, pentru a li se aplica regimul vamal corespunzator destinatiei lor.

Controlul vamal in interiorul aeronavelor romane de pasageri se efectueaza, la sosire, dupa debarcarea persoanelor, iar la plecare, inainte de imbarcarea acestora.

Controlul vamal in interiorul aeronavelor straine de marfuri sau de pasageri se efectueaza in caz de indicii temeinice de frauda sau daca stationeaza pe aeroport mai mult de 6 ore peste ora de decolare prevazuta in orarul de zbor.

Navele pot acosta, iar aeronavele pot ateriza numai in punctele de frontiera unde functioneaza autoritati vamale. In caz de forta majora sau cand pe nave ori in aeronave sunt persoane grav bolnave, acostarea sau aterizarea este permisa si in alte locuri decat punctele de frontiera unde functioneaza autoritati vamale. In astfel de situatii comandantul navei ori al aeronavei este obligat sa anunte imediat autoritatea vamala cea mai apropiata pentru a asigura supravegherea pana la plecare.

Controlul vamal al containerelor transportate cu orice mijloc de transport se efectueaza potrivit normelor prevazute pentru controlul vagoanelor acoperite.

5.3.  Examinarea de catre declarantii vamali a marfurilor
si prelevarea de esantioane

Declarantii vamali pot sa verifice, inainte de depunerea declaratiei vamale, felul si cantitatea marfurilor sosite sau care se expediaza. De asemenea, se poate solicita autoritatii vamale, printr-o cerere, si permisiunea pentru prelevarea de esantioane.

Cererile se prezinta autoritatii vamale si contin urmatoarele date:
                  a) numele si adresa solicitantului;
                  
b) locul unde se afla marfurile;
                 
c) numarul declaratiei sumare, atunci cand aceasta a fost depusa;
                 
d) orice alte date necesare pentru identificarea marfurilor.

Cand in cerere este solicitata si o prelevare de esantioane, autoritatea vamala stabileste cantitatea de marfa care se va preleva.

Examinarea prealabila a marfurilor si prelevarea esantioanelor se efectueaza sub supravegherea autoritatii vamale.

Dezambalarea, cantarirea, reambalarea sau orice alte manipulari ale marfurilor se fac pe riscul si pe cheltuiala solicitantului.

Cheltuielile pentru eventualele analize de laborator sunt, de asemenea, in sarcina solicitantului. In cazul in care operatiunile prevazute mai sus se efectueaza la solicitarea transportatorului, cheltuiala se va suporta de catre importator sau exportator, dupa caz.
Esantioanele prelevate vor fi incluse in declaratia vamala prin care s-a stabilit regimul vamal.


5.4 Declaratia sumara si depozitul necesar temporar

Declaratia sumara se completeaza pe formularul prevazut in anexa nr. 3 si se semneaza de persoana care o prezinta. Declaratia sumara se inregistreaza, se vizeaza si se pastreaza de autoritatea vamala pentru a fi in masura sa verifice in orice moment ca marfurile la care se refera au primit o destinatie vamala in termenul legal.
           Pentru marfurile care au circulat, inainte de prezentarea lor la biroul vamal, sub procedura de tranzit, exemplarul documentului de tranzit destinat biroului vamal de sosire este considerat declaratie sumara.
           Autoritatea vamala poate aproba ca declaratia sumara sa poata fi inlocuita prin procedee informatice, agreate de autoritatea vamala, cuprinzand aceleasi date.
           Pentru asigurarea supravegherii vamale a marfurilor aflate in depozitul necesar temporar, autoritatea vamala poate cere titularului acestui depozit:
            a) ca sistemul de inchidere sa permita numai accesul in comun al titularului si al autoritatii vamale;
          
b) ca titularul depozitului necesar temporar sa tina o evidenta operativa care sa permita urmarirea marfurilor.

Marfurile prezentate biroului sau punctului vamal se afla sub supraveghere vamala pana la stabilirea regimului vamal si intra in depozit necesar cu caracter temporar.
Autoritatea vamala poate cere depozitarului sa constituie o garantie care sa asigure plata drepturilor de import.

Marfurile aflate in depozit necesar cu caracter temporar pot fi manipulate numai in scopul conservarii lor in starea initiala, fara sa se modifice caracteristicile sau aspectele tehnice si comerciale. In cazurile in care, conform legii, autoritatile competente hotarasc distrugerea marfurilor aflate in depozit necesar cu caracter temporar, aceasta operatiune se va efectua pe cheltuiala titularului operatiunii comerciale, sub supravegherea autoritatii vamale.

Marfurile intra in depozitul necesar cu caracter temporar, pe baza unei declaratii sumare. Titularul operatiunii comerciale sau reprezentantul acestuia este obligat ca, in termen de 30 de zile de la depunerea declaratiei sumare, sa solicite autoritatii vamale plasarea marfurilor sub un regim vamal.

CAPITOLUL  VI  - VAMUIREA MARFURILOR

6.1     Declararea marfurilor si prezentarea  pentru vamuire


          
Declararea marfurilor si prezentarea lor pentru vamuire se fac de catre importatori, exportatori sau reprezentanti ai acestora, prin depunerea unei declaratii vamale in detaliu, in forma scrisa, in termen de 30 de zile de la data depunerii declaratiei sumare.

Declararea si prezentarea marfurilor se pot face la birourile vamale din interiorul tarii sau de frontiera. La declararea marfurilor se utilizeaza Tariful vamal integrat, ce cuprinde totalitatea reglementarilor legale privind acordarea regimului vamal, care se aproba prin decizie a directorului general al Autoritatii Nationale a Vamilor, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei.

Declaratia vamala in detaliu, semnata de importator, de exportator sau de reprezentantul acestuia, are valoarea unei declaratii pe propria raspundere a acestuia in ceea ce priveste:
            a) exactitatea datelor inscrise in declaratia vamala;

b) autenticitatea documentelor anexate la declaratia vamala;

c) plasarea marfurilor sub regimul vamal solicitat.

Declaratia vamala in detaliu se depune la biroul vamal la care au fost prezentate marfurile.

Depunerea declaratiei vamale in detaliu la biroul vamal competent se face in zilele si in orele de lucru ale acestui birou vamal. Autoritatea vamala poate aproba, la cerere, depunerea declaratiei vamale in detaliu in afara zilelor si orelor de lucru. In aceste cazuri declarantul va suporta o cheltuiala egala cu dublul salariului tarifar pe ora cuvenit agentului vamal.
            In mod exceptional si pe baza de documente justificative declaratia vamala in detaliu se poate depune si fara ca marfurile sa fie prezentate, cu aprobarea sefului biroului vamal.

Declaratia vamala in detaliu, dupa verificarea si acceptarea de catre autoritatea vamala potrivit normelor tehnice de completare, utilizare si tiparire, se inregistreaza in evidentele biroului vamal. Data declaratiei vamale in detaliu acceptata este data inregistrarii ei si determina stabilirea si aplicarea regimului vamal.Autoritatea vamala poate aproba rectificarea declaratiei vamale in detaliu, in conditiile prevazute de Codul vamal al Romaniei, prin depunerea unei noi declaratii destinate sa inlocuiasca declaratia initiala. In acest caz data care se ia in considerare pentru determinarea drepturilor de import si pentru aplicarea altor norme legale care reglementeaza regimul vamal solicitat este data de acceptare a primei declaratii vamale.

Declaratia vamala in detaliu poate sa fie depusa prin procedee informatice, in conditiile si in cazurile stabilite de Autoritate Nationala a Vamilor.

Declarantii vamali sunt obligati sa depuna cate o declaratie vamala in detaliu pentru marfurile inscrise in fiecare document de transport. In cazul marfurilor care au acelasi destinatar si care se prezinta simultan autoritatii vamale, se poate depune o singura declaratie vamala in detaliu pentru mai multe documente de transport.

6.2     Documentele care se prezinta impreuna cu declaratia vamala

Declaratia vamala de import se depune la autoritatea vamala impreuna cu urmatoarele documente:

a) documentul de transport al marfurilor sau, in lipsa acestuia, alte documente emise de transportator, cuprinzand date referitoare la marfurile transportate;
           
b) factura, in original sau in copie, ori un alt document pe baza caruia se declara valoarea in vama a marfurilor;
           
c) declaratia de valoare in vama;
            d) documentele necesare aplicarii unui regim tarifar preferential sau altor masuri derogatorii la regimul tarifar de baza;
           
e) orice alt document necesar aplicarii dispozitiilor prevazute in normele legale specifice care reglementeaza importul marfurilor declarate;
             f) codul fiscal al titularului.

Cand o marfa este ambalata in mai multe colete este obligatorie depunerea unei liste a coletelor, indicand continutul fiecarui colet.

La declaratia vamala de export sau de reexport se anexeaza orice document necesar aplicarii corecte a dispozitiilor privind exportul sau reexportul marfurilor respective.

Dupa efectuarea controlului vamal se depune si documentul de transport aferent acestor marfuri. Declaratia vamala de tranzit se depune la autoritatea vamala, insotita de documentul de transport.In cazul transportului pe cale ferata declaratia vamala de tranzit se inlocuieste cu scrisoarea de trasura pe care autoritatea vamala aplica stampila 'marfa sub regim vamal de tranzit'.

Documentele anexate la declaratia vamala in detaliu se pastreaza de autoritatea vamala.

In cazurile in care titularul utilizeaza aceste documente pentru alte operatiuni, acestea se restituie, fiind inlocuite cu o copie certificata de autoritatea vamala.

Declaratia vamala pentru plasarea marfurilor sub un regim suspensiv, cu exceptia regimului de perfectionare pasiva si a tranzitului, se depune impreuna cu documentele care insotesc declaratia vamala de import, precum si cu autorizatia emisa de autoritatea vamala pentru plasarea marfurilor sub regimul in cauza.

Declaratia vamala pentru plasarea marfurilor sub regimul de perfectionare pasiva se depune la autoritatea vamala impreuna cu documentele necesare aplicarii corecte a dispozitiilor privind exportul sau reexportul marfurilor respective, precum si cu autorizatia emisa de autoritatea vamala pentru realizarea acestui regim.

Autoritatea vamala poate cere ca declaratia vamala referitoare la marfurile prezentate la vamuire sa fie insotita de documentele de transport sau de alte documente referitoare la operatiunile sau regimurile vamale precedente sub care au fost plasate aceste marfuri.

Pentru importul si exportul de presa, tiparituri, curent electric, marfuri transportate prin conducte, precum si pentru alte marfuri care se transporta in conditii specifice ori marfuri care nu au caracter comercial, Directia Generala a Vamilor stabileste proceduri simplificate, inclusiv exceptarea de la depunerea declaratiei vamale in detaliu sau inlocuirea declaratiei vamale in detaliu cu alte documente.

Autoritatea vamala, dupa efectuarea operatiunii de vamuire, acorda liber de vama. Declaratia vamala in detaliu, pe care autoritatea vamala a acordat liber de vama, constituie titlu executoriu pentru urmarirea si incasarea datoriei vamale.

In declaratia vamala in detaliu cantitatea marfurilor se inscrie pe baza greutatii brute sau nete din documentele de transport sau din factura si, dupa caz, a inca unui element cantitativ specific, stabilit potrivit normelor emise de Autoritatea Nationala a Vamilor. In cazul curentului electric si al marfurilor transportate prin conducte, cantitatea este cea indicata de contoarele instalate.

In caz de indicii temeinice de frauda marfurile se cantaresc pe cheltuiala importatorului sau exportatorului, la cererea autoritatii vamale. Daca nu sunt conditii pentru cantarire la biroul vamal la care s-a depus declaratia vamala in detaliu, marfurile se dirijeaza la cel mai apropiat birou vamal unde exista asemenea conditii.

In cazuri temeinic justificate termenul legal de depunere a declaratiei vamale in detaliu poate fi prelungit de autoritatea vamala daca solicitarea este depusa in cadrul acestui termen.

6.3     Controlul vamal al bunurilor

Controlul vamal are drept scop prevenirea incalcarii reglementarilor vamale si stricta respectare a conditiilor si termenelor legale, precum si descoperirea fraudelor vamale. Controlul vamal exercitat de autoritatea vamala prin agentii sai abilitati in cadrul atributiilor care le sunt conferite prin reglementarile vamale se executa in mod obligatoriu prin verificarea documentelor necesare efectuarii vamuirii.

Controlul documentar consta in verificarea:

a) corectitudinii completarii declaratiei vamale in detaliu;
           
b) existentei documentelor anexate la declaratia vamala in detaliu potrivit regimului vamal solicitat;
           
c) concordantei dintre datele inscrise in declaratia vamala in detaliu si cele din documentele anexate;
           
d) formala a documentelor anexate.

Controlul vamal fizic al bunurilor importate sau exportate consta in identificarea acestora pe baza declaratiei vamale in detaliu, insotita de documentele depuse impreuna cu aceasta. Controlul vamal fizic se efectueaza la biroul vamal la care s-a depus declaratia vamala, in timpul programului legal de lucru.

Autoritatea vamala poate aproba, la cererea declarantului, sa se efectueze controlul vamal fizic si in alte locuri, precum si in afara timpului de lucru, potrivit normelor stabilite de Autoritatea Nationala a Vamilor. In aceste cazuri cheltuielile sunt in sarcina declarantului. Pentru efectuarea controlului vamal fizic autoritatea vamala indica marfurile sau partile din acestea pe care declarantul este obligat sa le prezinte pentru verificare.

Declarantul vamal este obligat ca la cererea autoritatii vamale sa manipuleze, sa dezambaleze si sa reambaleze marfurile fara sa provoace degradarea acestora. Cheltuielile ocazionate de aceste operatiuni sunt in sarcina declarantului.

La controlul vamal fizic asista declarantul vamal si transportatorul, cu exceptia transporturilor pe cale maritima sau fluviala cand prezenta transportatorului este facultativa.

Controlul marfurilor aflate in magazii sau pe rampe se face si in prezenta gestionarului.

Atunci cand declarantul sau transportatorul refuza sa asiste la controlul vamal fizic, autoritatea vamala fixeaza in scris un termen pentru executarea acestei obligatii. In cazul in care la expirarea termenului fixat declarantul nu a dat curs somatiei, autoritatea vamala procedeaza din oficiu la controlul vamal fizic al marfurilor, pe riscul si pe cheltuiala declarantului, recurgand, atunci cand este cazul, la prestatori de servicii sau la experti, in cazurile in care natura marfurilor impune o verificare de specialitate.

Constatarile autoritatii vamale in cazul controlului vamal fizic din oficiu au aceeasi valoare ca si in cazul in care controlul ar fi fost facut in prezenta declarantului.

Cand in cadrul operatiunii de control vamal fizic este necesara prelevarea de esantioane, autoritatea vamala notifica aceasta declarantului.

Prelevarea de esantioane poate fi efectuata direct de autoritatea vamala sau de declarantul vamal ori de o persoana desemnata de acesta, sub controlul autoritatii vamale.

Cantitatile prelevate nu trebuie sa depaseasca necesarul pentru a permite analiza sau contraanaliza marfurilor.

Prelevarile de esantioane sunt efectuate conform metodologiilor stabilite de laboratoarele agreate impreuna cu Autoritatea Natinala a Vamilor. Declarantul vamal este obligat sa asiste la prelevarea esantioanelor si sa acorde asistenta necesara autoritatii vamale pentru efectuarea operatiunii. In cazul in care declarantul vamal refuza sa asiste la prelevarea esantioanelor, autoritatea vamala are dreptul sa efectueze aceasta operatiune din oficiu.

Marfurile din care au fost prelevate esantioane pot fi ridicate din vama cu acordul autoritatii vamale, fara a se astepta rezultatul analizei, cu conditia ca datoria vamala care ar lua nastere sa fie platita sau garantata.

Cantitatile prelevate cu titlu de esantion nu se scad din cantitatea marfurilor declarate. Cu exceptia cazului in care esantioanele sunt distruse in procesul de analiza, acestea se restituie declarantului vamal pe cheltuiala sa. Restituirea se efectueaza numai dupa ce au fost epuizate toate posibilitatile de contestare din partea declarantului impotriva deciziei luate de autoritatea vamala pe baza rezultatelor analizei.

In cazul declaratiei vamale de export sau de perfectionare pasiva, dupa acordarea liberului de vama, declarantul vamal are dreptul sa inlocuiasca cantitatile, cu titlu de esantion, preluate din marfa, cu marfa identica, cu acordul autoritatii vamale.

Controlul vamal fizic al marfurilor se efectueaza astfel:
            a) marfurile de masa se controleaza prin observare sau prin sondare pe mijloacele de transport pe care se afla, pe rampe sau cheiuri ori pe platformele din terminalele de manipulare a containelor;
            b) marfurile ambalate in colete se controleaza prin sondaj pe mijloacele de transport pe care se afla. Cand nu sunt conditii de control pe mijlocul de transport, organele vamale pot cere descarcarea marfurilor;
            c) marfurile ambalate in colete care se afla in magazii, pe rampe sau cheiuri ori pe platformele din terminalele de manipulare a containerelor se controleaza prin sondaj pe fiecare partida de marfa;
           
d) marfurile transportate prin conducte, precum si curentul electric se controleaza din punct de vedere al cantitatii prin citirea contoarelor instalate.

Controlul vamal fizic al marfurilor se efectueaza numai pe baza de documente, cand nu sunt indicii temeinice de frauda.

Autoritatea vamala consemneaza pe declaratia vamala modalitatea de control, rezultatul acestuia si mentioneaza numarul si marcile de identificare a coletelor dechise pentru control.

Autoritatea vamala poate efectua controlul vamal fizic si la locul de incarcare a marfurilor de export sau la locul de descarcare a marfurilor din import, in functie de personalul vamal disponibil, daca marfurile sunt perisabile sau necesita conditii speciale de ambalare si de transport ori nu exista conditii de control la frontiera si daca incarcarea sau descarcarea completa a mijloacelor de transport se face intr-un singur loc.

In vederea efectuarii controlului vamal fizic la locul de incarcare sau de descarcare exportatorii ori importatorii au urmatoarele obligatii:
            a) sa solicite in scris efectuarea controlului la biroul vamal cel mai apropiat, cu cel putin doua zile inainte de data stabilita pentru incarcarea sau descarcarea mijloacelor de transport;
            
b) sa pregateasca marfurile si sa ia masurile necesare pentru ca mijloacele de transport sa corespunda conditiilor de sigilare vamala;
            c) sa asigure incarcarea sau descarcarea marfurilor la locul, data si ora care au fost stabilite.

Concomitent cu controlul vamal fizic al marfurilor se asigura si controlul vamal al interiorului vagoanelor de cale ferata si al mijloacelor de transport rutiere cu care marfurile sunt transportate. Acest control se efectueaza la unitatile vamale sau la locul de incarcare ori de descarcare a marfurilor.

6.4     Acordarea liberului de vama

In vederea acordarii liberului de vama la import sau la export autoritatea vamala verifica daca:
            a) felul marfurilor constatate la controlul vamal corespunde cu cel inscris in declaratia vamala;
            b) cantitatea marfurilor inscrisa in documentele de transport si in facturi corespunde cu cea din declaratia vamala;
           
c) numarul si valabilitatea licentei, inscrise in declaratia vamala, corespund cu datele din licenta, atunci cand normele legale prevad existenta unei licente.

Pe langa aceste verificari, la importul de marfuri se mai verifica si clasificarea tarifara, taxa vamala, valoarea in vama si, atunci cand este cazul, originea marfurilor, cuantumul drepturilor de import, felul, numarul si data instrumentului de plata. La exportul de marfuri autoritatea vamala verifica si clasificarea tarifara a marfurilor numai in cazul unor conditii sau restrictii.

Liberul de vama se acorda in scris, daca sunt indeplinite conditiile si daca sunt efectuate formalitatile de vamuire si numai dupa prezentarea documentelor legale care atesta efectuarea platii datoriei vamale.

Liberul de vama se poate acorda si sub forma electronica, pe baza deciziei directorului general al Autoritatii Nationale a Vamilor, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Pana la aparitia in extrasul de cont al biroului vamal a sumelor incasate liberul de vama este revocabil.

Marfurile pentru care nu s-a acordat liber de vama raman sub supraveghere vamala pe cheltuiala exportatorului ori a importatorului sau pot fi pastrate in custodie de transportator ori de declarantul vamal, pe un termen stabilit de autoritate vamala, pentru clarificarea situatiei.

Marfurile destinate exportului pentru care nu s-a acordat liber de vama pot fi inapoiate in interiorul tarii de catre transportator, la cererea si pe cheltuiala exportatorului.

6.5     Diferente

             

              La transportul marfurilor pe cale ferata sau rutiera, pentru diferentele dintre datele inscrise in documentele de transport si cele din declaratia vamala autoritatea vamala cere declarantului vamal punerea de acord si prezentarea altor documente de transport.

                 La transportul marfurilor pe cale maritima, fluviala si aeriana diferentele dintre datele inscrise in manifestul incarcaturii si marfurile efectiv descarcate sau transbordate se pun de acord pe baza documentului de constatare, emis de autoritatile comerciale autorizate in acest scop, din care rezulta marfurile efectiv descarcate.

                 Pentru diferentele in minus dintre marfurile si cantitatile efectiv descarcate de pe nave sau aeronave si marfurile si cantitatile constatate la vamuirea efectuata in magazii sau pe cheiuri, gestionarul marfurilor este obligat sa achite drepturile de import.

                 Pentru diferentele in plus sau in minus dintre marfurile si cantitatile inscrise in manifestul incarcaturii si cele inscrise in declaratiile vamale de export se rectifica manifestul incarcaturii in mod corespunzator cu datele inscrise in declaratiile vamale de export.

                 La transportul postal, pentru diferentele dintre datele inscrise in documentele postale si bunurile constatate la control, organele postale incheie acte de constatare, vizate de autoritatea vamala, in baza carora diferentele se scad din evidenta.

                 In cazurile in care diferentele constatate sunt urmare a sustragerilor marfurilor pe teritoriul Romaniei, autoritatea vamala incheie un act constatator pe baza caruia transportatorul sau, dupa caz, gestionarul marfurilor este obligat sa achite drepturile de import.

                 Cand se constata diferente aparute ca urmare a influentei factorilor naturali in timpul transportului, manipularii sau al depozitarii marfurilor, determinate in baza unor reglementari legale, nu se stabilesc drepturi de import. Mentiunea privind greutatea declarata se modifica in mod corespunzator in baza reglementarilor legale si se trece in documentele vamale.

            Pentru diferentele in minus dintre marfurile inscrise in declaratia sumara si cele efectiv constatate pe baza declaratiei vamale in detaliu gestionarul marfurilor este obligat sa achite drepturile de import.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BIBLIOGRAFIE

Legea 141 / 1997         Codul Vamal Roman

H.G. 1114 / 2001        Regulamentul de aplicare a Codului Vamal M.Of. 735 / 19.11.2001

Gheoghe Caraiani       Reglementari interne si internatinale privind vamuirea marfurilor –

                                    Editura Lumina Lex, Bucuresti 1997

Gheoghe Caraiani       Vamuirea marfurilor de import * export –

                                    Editura Economica, Bucuresti 2001

Gheoghe Caraiani       Manualul pentru declarantii si expertii vamali –

                                    Editura Lumina Lex, Bucuresti 2001

  • Carmen Mladen           Indrumator vamal –

Dorin Epure                Editura “Scrisul romanesc” – Craiova 1998

                

Gheoghe Caraiani      

Regimuri vamale suspesive in legislatia vamala comunitara si in cea romaneasca

Diaconu Gelu  Editura Lumina Lex, Bucuresti 2000

Stefan

Bogdan Bucovala        Mic dictionar explicativ vamal –

                                    Editura Nevali, Cluj-Napoca 2003

                       

                       


  

loading...
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1378
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site