Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


EVIDENTA, CONTABILITATEA ANALIZA SI CONTROLUL OPERATIUNILOR CU MARFURI IN COMERTUL CU AMANUNTUL LA SC “MANGI COM MOBIL” SRL BUCURESTI

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Dimensiuni istorice privind bilantul contabil
CONTINUTUL SI STRUCTURA CAPITALURILOR
PROCEDEE GENERALE UTILIZATE IN CALCULATIA COSTURILOR
ORGANIZAREA CONTABILITATII CAPITALURILOR
Contul
Procedee folosite in calculatia costurilor
CECCAR
Situatiii financiar-contabile
Credite bancare
Analiza si functionarea conturilor de stocuri

TERMENI importanti pentru acest document

: formaula de calcul al pretului de vanzare cu amanuntu : inregistreaza contabil facturi din retete neprimite : : contabiltatea 2Canaliza si controlul operatiilor :

UNIVERSITATEA HYPERION

FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE

SPECIALIZAREA FINANTE – CONTABILITATE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EVIDENTA, CONTABILITATEA ANALIZA SI CONTROLUL OPERATIUNILOR CU MARFURI IN COMERTUL CU AMANUNTUL LA SC “MANGI COM MOBIL” SRL BUCURESTI

 

 

 

CUPRINS

 

 

INTRODUCERE

 

CAPITOLUL I

1.    ASPECTE TEORETICO-METODOLOGICE PRIVIND EVIDENTA SI CONTABILIZAREA OPERATIUNILOR CU MARFURI IN COMERTUL CU AMANUNTUL

 

1.1.  Delimitari conceptuale privind marfurile si comertul

 

1.2.  Clasificarea marfurilor si formele circulatiei marfurilor

 

1.3.  Evaluarea marfurilor in comertul cu amanuntul

 

1.4.  Sistemul de preturi si evidenta TVA in comertul cu amanuntul

 

1.5.  Formele si documentele specifice evidentierii marfurilor si stocurilor de marfa

 

1.6.  Inventarierea marfurilor

 

1.6.1.     Importanta inventarierii. Etapele inventarierii

 

 

1.6.2.     Metode de inventariere. Inventarul permanent – Inventarul intermitent

 

1.6.3.     Stabilirea, regularizarea si contabilizarea diferentelor de inventar la gestiunea de marfuri

 

 

CAPITOLUL II

2.    PREZENTAREA DE ANSAMBLU A SC “MANGI COM MOBIL” SRL BUCURESTI

 

2.1.  Aspecte generale privind societatea

 

2.2.  Analiza principalilor indicatori economico-financiari pe perioada 2000-2003

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CAPITOLUL III

3.    PREZENTAREA DE ANSAMBLU A SC “MANGI COM MOBIL” SRL BUCURESTI

 

3.1.  Evidenta operativa a marfurilor

Evidenta operativa a marfurilor presupune in principal organizarea evidentei la nivelul fiecari gestiuni organizate. Societatea a organizat un  circuit al documentelor foarte bine pus la punct, menit a evita pierderile nejustificate de documente.

Gestiunea marfurilor presupune organizarea evidentei tehnico-operative astfel incat sa asigure date si informatii la zi privind structura, marimea si vechimea stocurilor, precum si miscarea pe fiecare sortiment de marfa.

In cadrul societatii MANGI COM MOBIL S.R.L. evidenta tehnico-operativa a marfurilor din magazinele proprii se realizeaza prin intermediul “Fiselor de magazie”. Acestea sunt intocmite de citre gestionarul fiecarui raion, tinand cont de sortimentul foarte diversificat de produse comercializate, prin intermediul tehnicii de calcul, mai precis prin intermediul unui program informatic creat de catre departamentul IT al firmei. “Fisele de magazie” sunt completate imediat dupa efectuarea operatiunii care afecteaza stocul respectiv de marfa, astfel incat in orice moment se poate determina stocul scriptic.

Pe langa elementele de identificare ale marfii, denumire, cod unic de inregistrare, parametrii de calitate, fisa contine si pretul unitar, stocul minim si maxim, intrarile si iesirile pe baza documentelor de intrare, a dispozitiilor de livrare, avizelor aferente, bonuri etc., iar dupa fiecare operatiune se determina stocul nou.

Toate documentele contabile sunt prelucrate pe calculator, calculator care este legat in retea si cu cel existent la Departamentul Contabilitate, orice operatiune inregistrandu-se automat in contabilitatea sintetica, astfel incat conducerea evidentei tehnico-operative devine deosebit de facila.

3.2.  Organizarea contabilitatii analitice si sintetice a marfurilor

Contabilitatea analitica se orgenaizeaza concomitent cu cea sintetica, fiind coneputaca un instrument intern in luarea deciziilor si in realizarea controlului de gestiune.

Metoda utilizata de societate este cea a inventarului permanent la pret de vanzare (care include pretul de achizitie al marfii, adaosul coemrcial, TVA), metoda care asigura cunoasterea permanenta si in orice moment a stocurilor. Cu ajutorul conturilor de marfuri, dezvoltate pe analitice se realizeaza un inventar scriptic permanent.

Forma de inregistrare adoptata de firma pentru contabilitatea sintetica presupune deschiderea pentru fiecare cont sintetic a doua fise sah: una pentru debitul contului si conturile corespondente debitoare. Registrele folosite sunt: Registrul jurnal, Carte mare sah, Balanta de verificare, Registrul-inventar, Bilantul contabil.

Contabilitatea analitica este roganizata dupa metoda contitativ-valorica, pe fiecare produs in parte, realizata cu ajutorul fiselor de cont analitice pentru valori materiale, deschise pentru fiecare produs comercializat. De asemenea, societatea foloseste un plan de conturi desfasurat pe conturi analitice pentru fiecare activitate in parte, iar in cadrul fiecarei acitivitati, pe fiecare gestiune organizata.

Pentru contabilitatea curenta a opertaiilor privind stocurile de marfuri si miscarile acestora, Depaartamentul Contabilitate foloseste urmatoarele conturi:

-         371 “Marfuri” – tine evidenta existentei si miscarii stocurilor de marfa; analiticele functioneaza pentru fiecare gestiune;

-         378 “Diferente de pret la marfuri” – tine evidenta adaosului coemrcial aferent marfurilor existente in fiecare gestiune;

-         607 “Cheltuieli privind marfurile” – evidentiaza costul marfurilor vandute;

-         707 “Venituri din vanzarea marfurilor” – evidentiaza vanzarile de marfuri, mai putin TVA;

-         401 “Furnizori” – tine evidenta decontarilor cu furnizorii pentru aprovizionarile de bunuri; este dezvoltat in analitice pentru fiecare furnizor in parte;

-         403 “Efecte de plata” – tine evidenta obligatiilor de plata stabilite pe baza de efecte comerciale;

-         409 “Furnizori-debitori” – tine evidenta avansurilor acordate furnizorilor pentru livrarile de bunuri;

-         411 “Clienti” – evidentiaza decontarile cu clientii pe baza facturilor emise;

-         512 “Conturi curente la banci” – tine evidenta disponibilitatilor in lei si devize aflate in conturi la banci; este dezvoltat pe analitice pentru fiecare cont deschis la banca;

-         4426 “TVA deductibila” – evidenta TVA inscrisa in facturile primite la furnizori;

-         4427 “TVA colectata” – evidenta TVA inscrisa in facturile emise clientilor.

3.2.1.     Contabilitatea aprovizionarii cu marfuri

Aprovizionarea cu marfuri consta in achizitionarea bunurilor materiale in scopul revanzarii lor.

Societatea MANGI COM MOBIL se aprovizioneaza cu marfuri de la furnizori interni (Ariston, Electrolux etc.), de la furnizori externi (Beco, Philips, Microsoft etc.), dar si din activitatea proprie (softuri produse de Departamentul Informatic al societatii). Importul de marfuri implica si vamuirea acestora.

De aprovizionare se ocupa departamentul firmei specializat in efectuarea acestui gen de operatiuni. Aprovizionarea se face numai in baza unei facturi emise de furnizor.

In cazul firme MANGI COM MOBIL, momentul intrarii marfurilor in patrimoniu nu este echivalent intotdeauna cu momentul receptiei. Drept urmare, pot apare o serie de decalari, ceea ce determina aparitia unor situatii cum ar fi: marfuri facturate dar neprimite, marfui receptionate dar nefacturate, marfuri care trebuie luate in considerare si inregistrate in contabilitate in scopul stabilirii corecte a stocului si a rezultatului exploatarii.

Cu ocazia receptionarii marfurilor se pot constata o serie de diferente cantitative si/sau calitative fata de datele inscrise in documentele de insotire a marfurilor, ceea ce poate duce la neacceptarea marfurilor sau refuzul la plata.

Daca se constata plusuri la marfurile receptionate, acestea se contabilizeaza ca intari de marduri si se solicita intocmirea unei noi facturi fiscale, rectificate. La primirea facturii noi, se storneaza inregistrarea initiala si se preiau in contabilitate datele din factura primita, concomitent cu regularizarea creantelor, a obligatiilor si decontarea diferentelor.

Plusurile receptionate, dar neacceptate se preiau in custodie in contul 8033 “Valori materiale primite spre pastrare sau in custodie” si ulterior serestituie furnizorului.

Similar, pot apare minusuri, consemnate la receptia marfuilor. Acestea pot fi solutionate sau nesolutionate. Cele solutionate sunt recuperabile cand apar din vina furnizorului, a celui care transporta marfa sau a beneficiarului si se inregistreaza de regula in debitul contului 461 “Debitori diversi” la pretul de inregistrare al marfurilor constatate lipsa, in corespondenta cu contul 758 “Alte venituri din exploatare” si contrul 4427 “TVA colectata” – cu valoarea aferenta valorii marfurilor constatate lipsa si imputabile vinovatilor.

Minusurile nesolutionate sunt cel nerecuperabile, adica perisabilitati in limita normelor legale, sau peste norme. Perisabilitatile la marfuri, care se include in cheltuielile exceptionale, reprezinta pierderile sau reducerile cantitative produse pe parcursul circulatiei marfurilor, fara a se dovedi vinovatia vreunei persoane.

Societatea a achizitionat 10 frigidere “Ariston” conform facturii in valoare de 13.950.000 lei/buc., TVA 19%.Factura fiscala:

* cost achizitie (10 buc. X 13.950.000 lei)    139.500.000 lei

* TVA 19%                                 26.505.000 lei

TOTAL                                        166.005.000 lei

 

                                    % 401            166.005.000

139.500.000                    371               = “Furnizori”

          “Marfuri”

  26.505.000                    4426

   “TVA deductibila”

 

Marfa este receptionata conform notei de intrare – receptie si este predata in gestiune spre vanzare, adaosul comercial practicat de unitate fiind de 30%.

 

* cost achizitie 139.500.000 lei

* adaos comercial   41.850.000 lei

* pret vanzare 181.350.000 lei

*TVA neesigibila 19%                    34.456.500 lei

* pret vanzare inclusiv TVA      215.805.500 lei

 

Incarcarea gestiunii de marfuri cu adaosul comercial si TVA neexigibil:

 

76.306.500       371      =               %

          “Marfuri”                                          378 41.850.000

“Diferente de pret la marfuri”

                                           4428         34.456.500

   “TVA neexigibila”

      Conform NIR

Se cumpara de la “Romstal” 2 centrale termice, cumparare pentru care nu s-a primit factura, receptia efectuandu-se pe baza “Avizului de expeditie” nr. 120/20.10.2003 care contine marfuri in valoare de 65.800.000 lei, furnizorul fiind platitor de TVA.

Inregistrarea aprovizionarii cu marfuri:

 

               %                      =                       408                          77.664.000

              371                                     “Furnizori facturi                65.800.000    

          “Marfuri”                                      nesosite”

             4428                                                                             11.844.000

               “TVA neexigibila”

Concomitent:

              371                     =                        %                           31.255.000

          “Marfuri”                                          378                          16.450.000

                                                    Dif. de pret la marfuri”

                                                                 4428                         14.805.000

                                                       “TVA neexigibila”

 

Se primeste factura de la furnizor in data de 11.03.2004:

 

              408                     =                       401                          77.64.000

    “Furnizori facturi                                “Furnizori”

          nesosite”

             4426                    =                      4428                         11.844.000

   “TVA deductibila”                         “TVA neexigibila”

 

3.2.2.     Contabilitatea vanzarii marfurilor

 

Momentul vanzarii marfurilor in cazul comertului cu amanuntul, din punct de vedere contabil, este cel al incasarii numerarului.

La momentul vanzarii, atunci cand clientul se prezinta pentru achitarea marfurilor, vanzatorul emite “Bonul fiscal” cu ajutorul casei de marcat fiscale. La incheierea zilei de lucru, gestionarul emite “Raportul zilnic” in care sunt centralizate toate vanzarile efectuate in ziua respectiva. Toate operatiunile privind intrarile si iesirile de marfuri sunt consemnate in “Raportul de gestiune”. Casa fiscala este conectata la un sistem de calcul care cu ajutorul unui program special de gestiune tine evidenta intregii gestiuni din cadrul magazinului. Astfel, in momentul cand se emite bonul fiscal sistemul face descarcarea gestiunii de marfurile vandute.

Potrivit “Raportului zilnic” emis de casa fiscala de marcat, in data de 20.12.2003 sunt inregistrate vanzari de marfa in suma de 371.450.000 lei si TVA aferenta acestor vanzari in valoare de 70.575.500 lei. Inregistrarea contabila aferenta este urmatoarea:

             5311                    =                        %                           442.025.500

       “Casa in lei”                                        707

                                                      “Venituri in vz. Mf.”              371.450.000

                                                                 4427                          70.575.500

                                                        “TVA colectata”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Raportul de descarcare a gestiunii emis de sistemul informatic de gestiune in care valoarea marfurilor descarcate este de 442.025.500 lei, adaos comercial (30%) 111.435.000 lei si TVA neexigibila 91.098.996 lei se inregistreaza in contabilitate:

               %                      =                371 “Marfuri”                  442.025.500

              607                                                                              239.491.504

   “Cheltuieli privind

         marfurile”

              378                                                                              111.435.000

“Diferente de pret la

           marfuri”

             4428                                                                             91.098.996

   “TVA neexigibila”

 

Datorita faptului ca societatea practica mai multe cote de adaos comerical, in contabilitate se calculeza un adaos comercial mediu aferent stocurilor de marfuri intrate inpatrimoniu, cu ajutorul unui coeficient de repartizare a diferentelor de pret (K), determinat astfel:

 

 

Adaosul comercial al marfurilor vandute = K (%) x Rulajul creditor al contului 707.

Plata in numerar a facturii in valoare de 9.200.000 lei pentru un televizor LG conform chitantei se inregistreaza astfel:

              401                     =                      5311                         9.200.000

        “ Furnizori”                                  “Casa in lei”

 

La sfarsitulexercitiului se inchid conturile de cheltuieli si venituri conform situatiei de inchidere a conturilor de venituri.

3.2.3.     Contabilitatea privind marfurile la inventariere

 

In scopul cunoasterii situatiei reale a stocurilor de marfuri, societatea organizeaza inventariere periodica asupra gestiunilor sale. Se compara apoi rezultatele inventarierii faptice cu cele scriptice din contabilitate si stabilesc pluusurile sau minusurile existente, dupa care acestea se inregistreaza in contabilitate.

In general, plusurile de marfuri se inregistreaza ca o intrare de marfuri. Desi in cazul societatii prezentate nu au existat niciodata plusuri la marfuri, am sa prezint totusi formula de inregistrare:

              371                     =                       607

          “Marfuri”                        “Cheltuieli privind marfurile”

 

Minusurile imputabile gestionarilor sau altor persoane vinovate se inregistreaza astfel:

 

              607                              =                            371

       “Cheltuieli privind marfurile”                                      “Marfuri”      

Daca la efectuarea inventarierii se constata marfuri deteriorate din cauza unor calamitati naturale sau a unor incidente aparute in procesul de stocare a marfurilor si care nu pot fi imputate tertilor, se inregistreaza astfel:

 

             6718                             =                            371

“Alte cheltuieli exceptionale                                   “Marfuri”

privind operatiile de gestiune”

 

3.2.4.     Contabilitatea marfurilor in conditiile reducerilor de pret

 

In contabilitatea S.C. MANGI COM MOBIL S.R.L. au aparut situatii in care s-au acordat reduceri substantiale cleintilor in functie de anumite evenimente.

Societatea practica doua tipuri de reduceri: cu caracter comerciale, de natura rabaturilor, remizelor si risturnurilor si cu caracter financiat de natura sconturilor de decontare.

Rabaturile de acorda cumparatorilor pentru marfa cu defecte de calitate (zgarieturi, indoire etc.) si se aplica asupra pretului de vanzare.

Remizele sunt reduceri acordate cumparatorilor pentru vanzari mai mari decat un anumit volum convenit si se aplica asupra pretului de vanzare.

Resturnurile sunt reduceri de pret care in cazul societatii MANGI COM MOBIL se acorda pentru achizitia de marfuri a caror valoare depaseste suma de 50.000.000 lei.

Sconturile de decontare sunt reduceri pentru clienti, daca acestia isi achita datoriile inainte de scadenta.

Standardele Internationale de Contabilitate (IAS 2) prevad ca reducerile comerciale, rabaturile si alte elemente similare sunt deduse pentru a determina costul de achizitie.

S.C. MANGI COM MOBIL S.R.L. vinde unui agent comercial, pentru uz in cadrul firmei, 2 frigidere Ariston, 1 centrala termica Romstal si 1 televizor LG, la pretul de 70.000.000 lei, TVA deductibila 19%. Deoarece marfurile depasesc valoarea de 50.000.000 lei, clientului i se acorda remiza 10%. Deoarece marfa prezinta zgarieturi, clientul beneficiaza de un rabat de 2%. Agentul comercial cumparator deconteaza factura inainte de termenul de scadenta pentru care primeste un scont de 1%.

 

* Marfuri pret vanzare                         70.000.000 lei

* Rabat 2 %                                          1.400.000 lei

* Remiza 10%                                       7.000.000 lei

Valoarea neta comerciala                     61.600.000 lei

* Scont de decontare 1%                         616.000 lei

Valoare neta financiata                         60.984.000 lei

TVA deductibila 19%                          11.586.960 lei

VALOAREA NETA DE PLATA        72.570.960 lei                                      

 

 

 

 

 

Inregistrarea in contabilitatea S.C. MANGI COM MOBIL S.R.L. este urmatoarea:

               %                      =                       707                          73.186.960

                                                    “Venituri din vanzarea                                                             marfurilor”

              411                                                                              61.600.000

          “Clienti”

             4427

   “TVA deductibila”

 

Incasarea facturii conform ordinului de plata si extrasului de cont se inregistreaza astfel:

 

               %                      =                     41211                        73.186.960

                                                    “Venituri din vanzarea

                                                             marfurilor”

             5121                                                                             72.570.960

“Conturi la banci in lei”                                                              

              667                                                                                   616.000

   “Cheltuieli privind

sconturile acordate”

 

3.2.5.     Contabilitatea operatiilor privind importul de marfuri

 

Activitatea de import a firmei cuprinde operatiuni de achizitionare a marfurilor din afara tarii.

Societatea practica urmatoarele tipuri de import:

-         in contul si pe riscul sau;

-         in comision, de catre o firma de comert intermediara a operatiunii.

Din punct de vedere al modalitatilor de decontare, societatea prcatica importul efectuat cu plata la vedere sau cel cu plata pe credit comercial, in functie de relatia sa cu partenerii externi. Importul cu plata la vedere impune societatii MANGI COM MOBIL achitarea marfurilor importate la primirea documentelor de expeditie sau la livrarea marfurilor.

Importul pe credit comercial este practicat in doua variante:

-         pecredit furnizor – S.C. MANGI COM MOBIL S.R.L. achita contravaloarea marfurilor la anumite date ulterioare stabilite cu partea externa, garantate sau negarantate cu efecte de comert;

-         pe credit cumparator – cand societatea timite exportatorului aconturi.

Documentele specifice importului, care intra in circuitul documentelor firmei sunt urmatoarele:

1. Factura comerciala de import – se emite de catre societatea importatoare, fiind un document de identificare cantitativa, calitativa si valorica a marfurilor ce constituie obiectul contractului, in care se precizeaza denumirea firmei exportatoare, denumirea firmei care importa, numarul contractului care sta la baza importului, descrierea marfii, greutatea, valoarea marfii, mijlocul de transport, locul de destinatie, conditiile de livrare.

2.  Certificatul de circulatie al marfuilor EUR 1, valabil pentru tarile europene, eliberat de vama tarii exportatorului cu iza organizatiilor de transport internationale.

3.  Documente de transport.

4. Certificatul de origine al marfii, emis de Camera de Comeert din tara exportatorului.

5. Certificatul de asigurare

6. Scrisoarea de garantie bancara – emisa la o anumita cota procentuala din valoarea importului din care se constituie un  depozit colateral la banca, depozit in baza caruia se emite acest document.

7.  Declaratia vamala de import – trebuie emisa de importator dupa vamuirea marurilor.

 

3.2.5.1.          Contabilitatea importului realizat pe cont propriu cu plata la vedere

 

S.C. MANGI COM MOBIL S.R.L. a incheiat diverse contracte externe cu firme furnizoare de electrocasnice, insa in prezent mentine in derulare numai cel incheiat cu firma Beco din Turcia.

In derularea acestui gen de contracte intervin urmatoarele elemente:

1. Pretul importului = pretul extern in valuta convertit  la cursul zilei + costul transportului la extern (potrivit modului in care s-a convertit) + cheltuielile vamale.

2. Cheltuielile vamale = comision vamal + taxa vamala + taxa magazinaj.

3. Costul de achizitie al marfii importate = costul importului + accize (daca este cazul).

4. Bunurile se supun TVA in Romania.

La sosirea marfurilor in vama, S.C. MANGI COM MOBIL S.R.L. completeaza declaratia vamala de import in care scrie pretul preluat din factura externa la cursul valutare afisat de BNR.

In data de 11.11.2003, societatea a primit de la partenerul sau extern frigidere si combine frigorifice Beco in valoare de 300.000 USD, conditia de livrare FOB, valoarea transportului antecalculata la 20.000 USD.  Calculele pentru declaratia vamala de import se fac la cursul de 33.500 lei/USD.

 

·          Pret extern = 300.000 x 33.500 = 10.050.000.000 lei

·          Cost transport = 20.000 x 33.500 = 670.000.000 lei

·          TOTAL = 10.720.000.000 lei

·          Taxa vamala (10%) = 1.072.000.000 lei

·          Comision vamal (1%) = 107.200.000 lei

·          TOTAL = 11.229.200.000 lei

·          TVA 19% = 2.260.848.000 lei

 

 

 

 

 

 

Inregistrarile contabile aferente sunt:

 

- achitarea cheltuielilor vamale:

               %                      =                      5121                         3.44.048.000

                                                       “Conturi curente la

                                                            banci in lei”

              446                                                                              1.179.200.000

“Alte impozite, taxe si

varsaminte asimilate”

             4426                                                                             2.260.848.000

“TVA deductibila”

 

 

- primire marfurilor in gestiune:

              371                     =                        %                           11.229.200.000

          “Marfuri”

                                                                 401                          10.050.000.000

                                                             “Furnizori”

                                                                  446                             1.179.200.000

                                                    “Alte impozite, taxe si

                                                     varsaminte asimilate”

                                       

3.2.5.2.          Contabilitatea importului realizat pe cont propriu cu plata prin credit comercial

 

Societatea foloseste cel mai des creditul pe termen scurt cu dobanda negociabila. Valoarea dobanzii percepute de partenerul strain poate sa fie inclusa in pretul extern. In acest caz, societatea le inregistreaza ca atare marind valoarea marfurilor pe contul 371. Daca dobanda nu este inclusa in pretul extern, societatea o inregistreaza atunci cand o achita prin contul 668 “Alte cheltuieli financiare”.

Daca marfurile achizitionate in data de 11.11.2003 nu ar fi fost importate cu plata la vedere, ci cu scadenta achitarii dupa 3 luni, cu o dobanda de 500 USD (16.750.000 lei), inregistrarile contabile ar fi avut urmatoaea forma:

 

- inregistrarea dobanzii facturate:

 

                       471                              =                     401                   16.750.000

“Cheltuieli inregistrate in avans”                              “Furnizori”

 

 

 

- primirea marfurilor:

              371                     =                        %                           11.229.200.000

          “Marfuri”                                            

                                                                  401                          10.050.000.000

                                                            “Furnizori”

                                                                  446                            1.179.200.000

                                                    “Alte impozite, taxe si

                                                     varsaminte asimilate”

 

- achitarea cheltuielilor vamale:

 

               %                      =                      5121                         3.440.048.000

                                                 “Conturi curente la banci”

              446                                                                              1.179.200.000

“Alte impozite, taxe si

varsaminte asimilate”

             4426                                                                             2.260.848.000

   “TVA deductibila”

 

                                       

3.2.5.3.          Contabilitatea importului realizat in comision cu plata la vedere

Considerand aceeasi operatiune, este de mentionat faptul ca in cazul importului in comision cu plata la vedere, pentru operatiunea de comision firma care realizeaza acest tip de import incaseaza un comision negociat cu clientul intern.

Presupunand ca societatea ar fi realizat importul in comision, la un comision negociat siincasat de 10.000.000 lei, inregistrarile contabile devin:

 

- inregistrarea avansului:

                

             5121                    =                        %                           11.900.000

   “Conturi curente la

        banci in lei”

                                                                  426                          10.000.000

                                                       “Creditori diversi”                                                                               4428                           1.900.000

                                                       “TVA neexigibila”

                

 

 

 

 

 

- se primeste importul de la partener si se achita cheltuielile in vama:

               %                      =                      5121                         3.440.048.000

                                                       “Conturi curente la

                                                            banci in lei”

              446                                                                              1.179.200.000

“Alte impozite, taxe si

  varsaminte asimilate”

             4426                                                                             2.260.848.000

   “TVA deductibila”

 

 

- se inregistreaza deschiderea reciproca a creantei si a datoriei:

              411                     =                        %                           13.501.948.000

           “Clienti

                                                                  401                          10.050.000.000

                                                            “FurnIzori”

                                                                  446                            1.179.200.000

                                                    “Alte impozite, taxe si

                                                     varsaminte asimilate”

                                                                  704                                 10.000.000

                                               “Venituri din lucrari executate

                                                       si servicii prestate”

                                                                 4427                           2.262.748.000         

                                                        “TVA colectata”

 

- se achita partenerul extern:

              401                     =                      5121                         10.050.000.000

         “Furnizori”                              “Conturi curente la

                                                            banci in lei”

 

- se incaseaza contravaloarea marfurilor importate de la beneficiarul intern:

               %                      =                       411                          13.501.948.000

                                                              “Clienti”

             5121                                                                                    13.491.948

   “Conturi curente la

        banci in lei”

              462                                                                                     10.000.000

   “Creditori diversi”

 

 

 

3.2.5.4.          Contabilitatea importului realizat in comision cu plata prin credit comercial

Operatiunile contabile sunt identice cazului anterior analizat, singura deosebire care intervine este inregistrarea dobanzii datorate partenerului extern astfel:

 

                     411              =              401                     Dobanda

                  “Clienti”                     “Furnizori”

 

3.2.6.     Contabilitatea operatiilor privind exportul de marfuri

S.C. MANGI COM MOBIL S.RL. nu realizeaza operatiuni de export.

Operatiunile de export necesita folosirea unor document comune ale celorlalte tranzactii comerciale, cat si a unor documente specifice operatiuniloe de export. Totalitatea acestor documente se regaseste in urmatoarele 4 categorii:

-         documente aferente livrarii bunurilor;

-         documente aferente transportului de bunuri;

-         documente aferente asiguririi bunurilor pe timpul transportului;

-         documente de decontare.

 

3.2.7.     Reflectarea in contabilitate a operatiilor de aprovizionare cu marfuri din productia proprie

Produsele informatice realizate de catre Departamentul de Informatica al firmei sunt puse in vanzare in magazinele proprii. In acest caz, se face transferul produselor finite la marfuri si apoi sunt vandute ca atare.

In luna noiembrie 2003, pretul standard al produselor proprii este de 100.000.000 lei. In magazinele proprii se practica un adaos comecial de 30%, TVA 19%.

Inregistrarile contabile aferente sunt:

- obtinerea produselor finite:

 

              345                     =                       711                          100.000.000

     “Produse finite”                       “Venituri din productia

                                                               stocata”

 

- trecerea produselor finite in magazinul propriu de desfacere:

 

              371                     =                        %                           154.700.000

          “Marfuri”

                                                                  345                          100.000.000

                                                         “Produse finite”

                                                                  378                            30.000.000

                                               “Diferente de pret la marfuri”

                                                                 4428                           24.700.000

                                                        “TVA neexigibil”

 

- la sfarsitul lunii se inregistreaza diferente dintre costul efectiv al produselor finite si pretul de inregistrare:

              345                     =                       711                          100.000.000

     “Produse finite”                       “Venituri din productia

                                                               stocata”

 

- se repartizeaza diferentele aferente produselor finite trecute in magazinele proprii:

              711                     =                       345                          100.000.000

 

3.2.8.     Alte operatii particulare privind marfurile

In afara operatiilor mentionate, pe parcursul derularii activitatii de comercializare a marfurilor pot apare si situatii neprevazute, pentru care Departamentul Contabilitate trebuie sa gaseasca solutii optime de reflectare in contabilitate. In acest sens pot exemplifica urmatoarea situatie aparuta la S.C. MANGI COM MOBIL S.R.L.:

1. S-a decis donarea unui frigider (13.950.000) unui camin de batrani din Bucuresti:

- se inregistreaza trecerea pe cheltuieli a avizului prin care se doneaza marfa:

             6712                    =                       371                          13.950.000

  “Donatii si subventii                              “Marfuri”

         acordate”

 

- se inregistreaza si TVA aferenta:

              635                     =                      4427                         2.650.500

    “Cheltuieli cu alte impozite                    “TVA colectata”

      si varsaminte asimilate”

 

2. In urma unei furtuni, geamul magazinului se sparge, iar in urma inventarierii se constata distrugerea a doua aparate, recuperarea lor fiind imposibila. Valoarea pagubei se ridica la 32.000.000 lei.

 

             6718                           =                371                          32.000.000

        “Alte cheltuieli exceptionale                        “Marfuri”                                

            privind operatiunile de

                      gestiune”

 

3. O problema deosebita in contabilitatea marfurilor la sfarsitul unui exercitiu financiar o constituie provizionarea stocurilor cu marfa. Asfel, cu ocazia inventarierii, la sfarsitul exercitiului financiar, se constituie provizioane pentru deprecierea marfurilor pe seama cheltuielilor. Provizioanele pot fi suplimentate, diminuate sau anulate la finele fiecarui exercitiu financiar sau la iesirea din patrimoniu a bunurilor.

Presupunem ca la sfarsitul exercitiului financiar 2003, situatia stocurilor de marfuri (dupa inventariere) este urmatoarea:

-         valoare contabila stocuri = 50.000.000 mii lei

-         valoare de inventar la 31.12.2003 = 49.031.550 mii lei

Deprecierea = 968.450 mii lei

Pentru aceasta depreciere se constituie un provizion, inregistrarea contabila fiind urmatoarea:

                 6814                         =                       397                          968.450

   “Cheltuieli din exploatare                      “Provizioanele pentru

   privind provizioanele pt.                      deprecierea marfurilor”

      deprecierea activelor

              circulante”

 

Ca urmare a constituirii acestui provizion, firma ar retine din profitul brut suma de 968.450 mii lei, suma care ar fi destinata distribuirii. Are loc astfel o reconstituire a activului si nu o investitie pentru firma.

Daca in cursul exercitiului urmator riscul pentru depreciere dispare, provizionul se anuleaza, fiind reluat in rezultatul firmei. In aceasta situatie inregistrarea contabila ar fi:

                  397                          =                      7814                         968.450

        “Provizioanele pt.                         “Venituri din provizioane

    deprecierea marfurilor”                     pt. deprecierea activelor

                                                                      circulante”

 

 

 

 

 

 


loading...DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1210
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site