Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Principii contabile

Contabilitate



+ Font mai mare | - Font mai mic



Principii contabile

In organizarea si conducerea contabilitatii sunt aplicate principii contabile generale, in conformitate cu prevederile O.M.F.P. nr. 94/2001.



Principiile contabile a caror respectare conduce la prezentarea fidela a activelor, pasivelor, cheltuielilor si veniturilor sunt:

a) Principiul prudentei potrivit careia se iau in considerare

numai profiturilor obtinute pana la data incheierii exercitiunlui financiar

toate obligatiile previzibile si pierderile potentiale care au luat nastere in cursul exercitiului financiar incheiat sau pe parcursul unui exercitiu anterior, chiar daca asemenea obligatii sau pierderi apar intre data incheierii exercitiului si data completarii bilantului

toate ajustarile de valoare datorate deprecierilor, indiferent daca rezultatul exercitiului financiar este profit sau pierdere.

b) Principiul permanentei metodelor care asigura continuitatea aplicarii regulilor si normelor privind evaluarea, inregistrarea in contabilitate si prezentarea elementelor patrimoniului si a rezultatelor financiare determinand comparabilitatea in timp a informatiilor contabile. Schimbarea acestora se face numai extraordinar si in mod justificat.

c) Principiul independentei exercitiului consta in delimitarea in timp a veniturilor si cheltuielilor aferente activitatii societatii pentru exercitiul financiar pentru care se face raportarea indiferent de momentul in care acestea sunt incasate sau platite.

Astfel veniturile si cheltuielile se inregistreaza in contabilitate pe masura angajarii acestora, contabilitatea veniturilor si a cheltuielilor fiind o contabilitate de angajamente.



d) Principiul continuitatii activitatii pleaca de la premisa ca societatea isi continua in mod normal activitatea intr-un viitor previzibil fara sa o reduca in mod sensibil sau sa intre in starea de lichidare.

e) Principiul intangibilitatii bilantului, conform caruia bilantul de deschidere sa corespunda cu bilantul de inchidere al execitiului precedent. Nu putem inregistra direct veniturile si cheltuielile in conturile de capitaluri proprii, ele trebuind sa tranziteze prin conturile de rezultate.

f) Principiul necompensarii conform caruia valorile elementelor de activ nu pot fi compensate cu valorile elementelor de pasiv, iar veniturile nu pot fi compensate prin cheltuieli.

g) Principiul nominalismului (al costului istoric), potrivit caruia costul istoric la care au fost inregistrate elementele trebuie mentinut, respectiv activele si pasivele bilantiere la valoarea istorica de intrare.

h) Principiul pragului de importanta semnificativa, potrivit caruia toate informatiile de importanta semnificativa trebuie sa figureze in documentele comunicate tertilor. Se considera semnificativa informatia a carei cunoastere sau necunoastere ar putea influenta decizia utilizatorului. Informatiile nesemnificative pot sa fie omise. In acest sens, in bilantul contabil si la fel in contul de profit si pierdere, unele subposturi pot sa fie regrupate; daca este cazul pot fi adaugate subposturi. Elementele cu valoare mare si de natura diferita se prezinta distinct. Daca exista informatii semnificative, dar nu suficient cat sa poata fi prezentate separat in bilant sau in contul de rezultate, ele pot fi oferite in cadrul notelor explicative.

i) Principiul suprematiei realitatii asupra aparentei, conform caruia informatiile prezentate trebuie sa reflecte realitatea economica si financiara a evenimentelor si tranzactiilor si nu numai forma lor juridica. Aspectul economic si financiar primeaza in raport de aspectul pur juridic.

j) Principiul regularitatii, sinceritatii si imaginii fidele (context in care regularitatea se refera la conformitatea cu regulile) are drept scop furnizarea de informatii clare, precise si complete asupra patrimoniului, situatiei financiare, rezultatului, operatiunilor si riscurilor asumate.

k) Principiul cuantificarii monetare cere exprimarea intr-o forma monetara a operatiunilor contabile inregistrare. Moneda de baza este cea nationala, l leu = RON = leul nou = 10.000 lei vechi = 10.000 ROL, iar subdiviziunea este banul. In functie de specificul operatiunilor desfasurate se folosesc si alte monede.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 957
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved