Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


PROCEDURA DE NEGOCIERE A CONTRACTULUI COLECTIV DE MUNCA

Contracte

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Model contrat de sponsorizare
Contractul in comertul international - Definitia contractului de comert international
CONTRACT CIVIL
CONTRACT DE INCHIRIERE
CONTRACT DE GAJ FARA DEPOSEDARE (produse agricole)
CONTRACT DE INTERMEDIERE CU EXCLUSIVITATE
CONTRACT DE FURNIZARE MARFA - Model
CONTRACT DE COLABORARE
CONTRACTUL DE RENTA VIAGERA
CONTRACT DE COMODAT

TERMENI importanti pentru acest document

: : procedura negocierii contractului colectiv de munca : negociere contract colectiv : procedura negociere contract colectiv de munca :

PROCEDURA DE NEGOCIERE A CONTRACTULUI COLECTIV DE MUNCA

Negocierea, colectiva la nivel de unitate, este obligatorie, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21  salariati. Obligatia negocieri colective la nivel de unitate ( a incheierii, ca atare, a contractului de munca ) reprezinta o expresie a preocuparii pentru protectia legalitatii, a salariatilor. Sub aspectul naturii sale juridice, obligatia de a negocia este o obligatie de diligenta si nu de scop, ea este instituita numai la nivel de unitate deoarece la acest nivel ea trebuie sa aiba un rol esential. In unitatile cu mai putin de 21 salariati, se poate totusi negocia contractul colectiv daca angajatorul si salariatii sunt de acord

Negocierea colectiva are loc in fiecare an astfel:

-         dupa cel putin 12 luni de la data negocierii precedente, sau de la data intrarii in vigoare a contractului colectiv de munca;

-         cu cel putin 30 de zile anterior expirarii contractelor colective de munca incheiate
pe un an;

Asadar, atunci cand a avut loc o negociere anterioara care nu a dus la nici un rezultat ( nu s-a incheiat contract colectiv), partile pot relua negocierea numai dupa cel putin 12 luni. Evident, negocierea poate avea loc si mai tarziu de 12 luni. Daca negocierea anterioara s-a soldat cu incheierea unui contract colectiv de munca pe o durata mai mare de 1 an, urmatoarea negociere poate fi declansata dupa cel putin 12 luni de la inregistrarea contractului respectiv. Fireste, negocierea anuala in acest caz presupune adaptarea contractului colectiv de munca incheiat pe o perioada mai mare de 1 an la schimbarile intervenite pe parcursul executarii sale, numai in ultimul an negocierea are ca obiectiv incheierea unui nou contract colectiv de munca.

In situatia contractului colectiv de munca incheiat pe 1 an, termenul de 30 de zile este un termen de recomandare, negocierea colectiva poate incepe si mai devreme de acest termen.

Important este faptul ca in baza Legii 130/1996, republicata, contractele colective de munca se incheie la toate cazurile pe o perioada determinata[1].

Durata negocierii colective nu poate depasi 60 de zile si va avea ca obiect cel putin salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru si conditiile de munca.

Se pot negocia, si prevederi referitoare la protectia celor alesi sau delegati la organele de conducere a sindicatelor, respectiv a reprezentantilor alesi ai salariatilor ( la un nivel superior, prin ipoteza, celui cuprins in Legea nr. 54/2005[2] cu privire la sindicate), este o prevedere care raspunde si reglementarilor in materie ale Organizatiei Internationale a Muncii.

Initiativa negocierii apartine patronatului, in cazul in care patronatul nu angajeaza negocierea, aceasta are loc la cererea organizatiei sindicale sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz, in termen de 15 zile de la formularea, cererii in termen de 15 zile de la data formularii cererii de catre organizatia sindicala sau de catre reprezentantii salariatilor, patronul trebuie sa convoace partile in vederea negocierii contractului colectiv de munca.
La prima reuniune a partilor se precizeaza:

-         informatiile pe care patronul le va pune la dispozitia delegatilor sindicali sau ai
salariatilor si data la care urmeaza sa indeplineasca aceasta obligatie: informatiile
trebuie si permita o analiza comparata a situatiei locurilor de munca, a clasificarii
profesiilor si meseriilor, a nivelului de salarizare, a duratei timpului de lucru si a
organizarii programului de lucru;

-         functie de programul partilor care participa la negociere, calendarul reuniunilor cat
si locatia unde se vor desfasura negocierile;

Legea nu stabileste numarul persoanelor  din partea patronului si respectiv, sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor care participa la negocierea contractelor colective de munca. Acest numar se stabileste de comun acord intre parti.

Clauzele contractului colectiv de munca pot fi stabilite numai in limitele si in conditiile stabilite de lege. Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.

Contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca. La incheierea contractului colectiv de munca, prevederile legale referitoare la drepturile salariatilor au un caracter minimal. Deci, drepturile salariatilor cuprinse in contractele colective vor fi superioare sau cel putin egale cu cele cuprinse in legislatia muncii.[1] Legea nr. 319/2006, a securitatii si sanatatii in munca, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei.

[2] Legea nr. 54/24.01.2003, Legea sindicatelor, Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I din data

de 05.02.2003.


loading...
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1218
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site