Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


DEZVOLTAREA DURABILA SI DEZVOLTAREA UMANA

Economie

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
ANALIZA DIAGNOSTIC A SOCIETATII COMERCIALE 'ANA' S.A. PITESTI
ECONOMIA ROMANIEI SI REFORMA ECONOMICA
INDICATORII PREVIZIONALI - Indicatorii conturilor nationale
Leul continua sa se deprecieze puternic
Evaluarea Investitiilor de Capital
ECONOMIA DE PIATA - Sistemul economiei de piata
CRIZA NATURAL-UMANA A DEZVOLTARII ECONOMICE
PROCEDEE DE CALCULATIE A COSTURILOR
Aplicatie privind calculul costului vanzarilor pe fazele circuitului economic
SOMAJUL - SOMAJUL FRICTIONAL, STRUCTURAL

TERMENI importanti pentru acest document

conceptia dezvoltarii umane durabile : dezvoltarea durabila in pictura : dezvoltare umana curs : dezvoltarea umana durabila : educatia si dezvoltarea durabila :

DEZVOLTAREA DURABILA SI DEZVOLTAREA UMANA

          Dezvoltarea durabila poate fi solutia de conciliere a tuturor conflictelor cu conditia ca interesele unanime sa convearga spre dezvoltare umana. Asigur`nd mai mult si mai bine educatia, asistenta medicala si serviciile sociale, se asigura de fapt realizarea intregii strategii a dezvoltarii durabile.

          Investirea in dezvoltarea umana constituie un obiectiv principal si specific tuturor economiilor cu crestere rapida, ca fiind una din cele mai eficiente cai de progres. Nou in conceptia dezvoltarii durabile este faptul ca se acorda o atentie speciala segmentelor sarace ale populatiei de pretutindeni.

          In acest scop sunt formulate urmatoarele cerinte:

          1) Dezvoltarea umana in sens durabil va trebui sa plaseze fiinta umana in centrul prioritatilor. Protectia mediului este vitala dar, asemenea cresterii economice, trebuie privita ca un mijloc de a sustine dezvoltarea umana.

          Viabilitatea sistemului de resurse naturale ale planetei trebuie asigurata pentru a proteja viata umana si optiunile umane.

          2) Pentru tarile in curs de dezvoltare nu poate exista o preferinta intre cresterea economica sau protectia mediului. Cresterea nu este o optiune ci un imperativ.

          Tarile in curs de dezvoltare au nevoie sa-si accelereze ratele de crestere, dar in cadrul unor strategii care sa tina seama de mediul fizic natural, in primul r`nd, prin folosirea tehnologiilor mai putin energointensive si nepoluante.

          Tarile industrializate vor trebui sa-si continue dezvoltarea, dar cu un alt obiectiv strategic care sa se deplaseze de la elementele cantitative la cele calitative, respectiv de la bunastare la calitatea vietii.

3) Fiecare tara este datoare sa-si formuleze propriile prioritati ale mediului inconjurator. Aceste preocupari pot fi foarte diferite. Majoritatea tarilor dezvoltate considera poluarea aerului ca u pericol al sanatatii si se arata  mai preocupate de degradarea calitatii vietii pe termen lung. Dimpotriva, tarile in curs de dezvoltare sunt fram`ntate mai mult de viata insasi dec`t de calitatea ei.

Interesele imediate precum si asigurarea apei potabile in cantitati suficiente si stoparea eroziunii solului pentru sustinerea culturilor trec inaintea oricarei altei preocupari pentru nevoile urmasilor.

Cum insa actiunile de protectie costa mult, iar puterea financiara lipseste, se constata ca saracia este un dusman al mediului tot at`t de mare ca si bogatia insasi.1)

Nivelul dezvoltarii umane este expresia gradului de dezvoltare si urilizre a potentialului material si uman al unei economii nationale.

In literatura economica si in statistica internationala se utilizeaza un numar mare de indicatori pentru a determina pozitia unei tari in ierarhia mondiala, dintre care cel mai mult folosit este produsul national brut pe locuitor.
Fiind cel mai expresiv dintre indicatorii macroeconomici acesta are si multe deficiente. Dintre acestia mentionam faptul ca datorita statisticilor existente si metodologiilor de calcul utilizate in diferite tari, el nu reflecta pe deplin realitatea si nu asigura comparabilitatea statelor. De asemenea cresterea lui nu reflecta, in sine , o crestere a calitatii vietii, cu o imbunatatire a conditiilor social-economice ale populatiei unei tari.

          Experienta demonstreaza ca la acelasi nivel al produsului national brut pe locuitor indicatorii dezvoltarii sociale (durata medie de viata, gradul de alfabetizare a populatiei adulte, mortalitateainfantila) sunt foarte diferite.

          Studiile recente confirma ca intre evolutia produsului national brut pe locuitor si dinamica calitatii vietii exista o relatie de dependenta. Aceasta numai in masura care sporul de venit este utilizat pentru dezvoltarea invatam`ntului, a ocrotirii sanatatii, a reducerii saraciei absolute, etc.

          Din 1990, Organizatia Natiunilor Unite, prin primul raport asupra dezvoltarii umane, introduce o noua modalitate de masurare a nivelului de dezvoltare a tarilor prin combinarea mai multor indicatori in cadrul unui sistem al indicatorilor dezvoltarii umane (Human Development Index - H.D.I.)

          Reprezent`nd o alternativa de masurare a dezvoltarii tarilor H.D.I. cuprinde trei componente de baza ale dezvoltarii umane:        

          -logevitatea  -masurata prin durata medie de viata;

          -cunostintele -masurate prin stiinta de carte si numarul mediu de ani de scoala;

          -standardul de viata -masurat cu ajutorul produsului national brut pe locuitor.

          Prin combinarea valorilor acestui grup de indicatori se determina pentru fiecare tara nivelul valoric al indicatorilor dezvoltarii umane.  In functie de acestea se stabileste apoi locul tarii respective in comunitatea mondiala.

          Pentru Rom`nia H.D.I. este de 0.705 - locul 72 duntr-un numar de 173 tari ale lumii si pe locul 30 din 31 tari industrializate.

          In concluzie, tarile cu un potential dezvoltat din punct de vedere financiar, economic, uman si tehnologic au sanse multiple de a-si proiecta o dezvoltare durabila.

          In acelasi timp de la un anumit prag al suportabilitatii mediului, problema supravietuirii se pune la fel pentru intreaga planeta, ceea ce determina necesitatea globalizarii actiunilor de dezvoltare durabila.


loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 549
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site