Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


IMPORTANTA ELABORARII STUDIULUI DE FEZABILITATE IN CONDITIILE ECONOMIEI DE PIATA

Economie

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Starea actuala a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est Analiza socio-economica
Politici monetare
Metoda economistului. Valente si erori
Elemente definitorii ale pietei de capital
INDICATORII PREVIZIONALI - Indicatorii conturilor nationale
ECONOMIA SERVICIILOR
Operatiuni cu titluri
OFERTA
CRIZA ECONOMICA SI EFECTELE EI ASUPRA ECONOMIEI EUROPENE
VENITUL, CONSUMUL SI INVESTITIILE - Rezultatele activitatii umane

TERMENI importanti pentru acest document

: importanta studiilor de fezabilitate : CONDITII PENTRU EFECTUAREA STUDIILOR DE FEZABILITATE : indicatori de fezabilitate importanti : rolul capitalului uman in cresterea performantelor in conditiile economiei de piata :

IMPORTANTA ELABORARII STUDIULUI DE FEZABILITATE in conditiile economiei de piata

A devenit clar ca pozitia intreprinderilor, transformate in societati comerciale dupa anul 1990 s-a modificat odata cu trecerea de la sistemul de comanda la cel de piata libera, iar aceasta implica o noua conceptie pentru mentinerea pe piata, in conditii eficiente, a acestor societati.

Modernizarea structurilor economice,  ale  productiei, serviciilor  si ale factorilor de productie aferenti,  constituie una din problemele esentiale ale trecerii la economia de piata. Aceasta trebuie privita ca o activitate de lunga durata, ce necesita importante  eforturi materiale, dar si un  puternic  impuls intelectual, concentrarea actiunilor intr-o conceptie  generala, strategica de ajustare structurala pe lunga perspectiva.

Studiile de fezabilitate pe care agentii economici au  obligatia de a le intocmi au  scopul principal de a fundamenta deciziile  tehnico-economice la  nivelul  acestora luand in  considerare  implicatiile asupra activitatii proprii ca si cele asupra ansamblului general in care se vor desfasura.

Desigur ca studiile de fezabilitate nu sunt un scop in sine ele, trebuie privite ca sinteza a gandirii tehnice  si  economice, ele trebuie integrate intr-un proces interactiv, deoarece  vor fi reluate la cativa ani, destinat sa propuna  program  de productie, de investitii, perfectionari  tehnologice  si innoiri  de  echipamente  cu scopul de a  minimiza  cheltuielile totale  si in acest mod de a spori profitul intreprinderii, asigurandu-i  totodata  autofinantarea dezvoltarii viitoare.

Elaborarea studiilor de fezabilitate reprezinta o activitate importanta in etapa actuala, deoarece acestea sunt strans  legate de evaluarea patrimoniului si de restructurarea activitatii  agentilor  economici, iar in cele mai multe cazuri ele se vor  ocupa de modernizarea, retehnologizarea si dezvoltarea intreprinderilor existente cu scopul final de a se trece la privatizarea  acestora in forma care se va dovedi indicata .

Studiile de fezabilitate nu sunt preocupari de moment, ele urmand a se elabora, pe etape, in continuare ori de cate ori managementul societatilor va sesiza schimbari importante aparute pe plan national sau interntional in ceea ce priveste produsele, performantele si calitatea acestora, piata, tehnologiile, resursele de productie.

Din acest motiv conducerile societatilor si compartimentele lor de marketing vor trebui sa-si insuseasca practica intocmirii acestor studii, sa fie in masura sa intocmeasca noi variante cand acestea vor aparea necesare; in etapa actuala elaborarea de studii de fezabilitate constituind una din conditiile dinamismului si eficientei activitatilor societatilor comerciale.

Studiu de fezabilitate prezinta un ansamblu de piese scrise (calcule tehnico-economice, desene, memorii de fundamentare, masuri concrete de actiune) privind necesitatea realizarii viitorului obiectiv, sursele de aprovizioanre cu materii prime, pietele de desfacere, asigurarea capitalului, rezultatele scontate, amplasamentul.

Demararea unei afaceri noi presupune numeroase dificultati. Dezvoltarea unui proiect de la ideea initiala pana la stadiul operational este un proces complex, care necesita mult timp si efort.
Inainte ca potentialii membrii ai unui proiect sa investeasca timp si bani, acestia trebuie sa stabileasca daca proiectul este viabil din punct de vedere economic si daca avantajele investitionale depasesc considerabil riscurile asociate.

Asadar, studiul de fezabilitate trebuie vazut ca o necesitate si trebuie realizat in faza de deliberare, inainte ca intreprinzatorul sau echipa de management a unei societati sa initieze implementarea unui proiect de investitii.

Studiile de fezabilitate permit planificatorilor sa dezvolte ideile lor pe hartie inainte de implementarea propriu-zisa, dezvaluind astfel erorile mari ale proiectului de investitii, riscurile si veniturile generate de acesta.

Rolul si importanta studiilor de fezabilitate a crescut indeosebi dupa extinderea procesului de privatizare si aparitia bursei de valori, cand societatile au trebuit sa prezinte cumparatorilor de actiuni, programe si strategii ale dezvoltarii viitoare.

In aceeasi masura, aceste studii servesc societatilor de actionariat ce au drept scop sa gestioneze actiunile incredintate de cumparatori.

Aspectele mentionate evidentiaza rolul complex ce revine acestor studii ca documente de baza pentru luarea deciziilor de catre Consiliile de Administratie cu privire la evolutia viitoare a societatii respective.

Studiile de fezabilitate isi gasesc utilitatea si in probleme complexe la nivel macroeconomic, ele fiind in masura sa imbine activitati diverse precum exploatarea resurselor naturale, transporturi, dezvoltarea retelelor de distributie a produselor, infiintarea de sectii sau filiale , actiuni care conduc la ameliorarea rezultatelor economice generale.

Studiul de fezabilitate isi reflecta importanta la nivelul urmatoarelor aspecte : scoate in evidenta componentele valoroase ale unui proiect, evidentiaza si limiteaza altenativele, identifica noi oportunitati, imbunatatirea economica a companiei (prin ameliorarea performantelor si calitatii produselor, extinderea pietei interne si externe, cresterea productivitatii muncii si capitalului, reducerea cheltuielilor de productie, de transport, de desfacere), asigura informatii corecte pentru luarea deciziilor, sustine majorarea investitiilor intr-o companie, ajuta la asigurarea fondurilor de catre institutii de prestigiu si motiveaza decizia intreprinzatorului de a abandona sau extinde proiectul propus.

Astfel studiului de fezabilitate reprezinta pasul critic in procesul de evaluare a unui proiect de investitii, iar in conditiile in care acesta este elaborat corespunzator poate reflecta cea mai buna investitie a unei societati.


loading...
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 886
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site