Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


MONEDA: ETIMOLOGIE, DEFINITIE, ROL

Economie

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Profitul - rezultat al actiunii economice
PROGRAMUL OPERATIONAL DE TARA 1996
DIMENSIUNEA REGIONALA A DETERMINARII RISCULUI INVESTITIILOR DIRECTE STRAINE IN ROMANIA
PROBLEMELE GLOBALE ALE ECONOMIEI MONDIALE
Rata dobanzii si influenta acesteia aupra politicii monetare
PIATA - Conceptul de piata, Cererea oferta
Concurenta - componenta esentiala a economiei
Utilizarea sistemului Microsoft SQL Server 2005 la imbunatatirea Sistemului expert Exsys Selector RuleBook
Analiza SWOT la o Firma Multinationala de Transport International
Strategii ale unitatilor economice - Conceptul de strategie economica

TERMENI importanti pentru acest document

: itimologia cuvantului fac : denumirea de moneta de la iunon : economie itimologie : moneda etimologie :

MONEDA: ETIMOLOGIE, DEFINITIE, ROL.

Moneda are un rol semnificativ in viata economica si sociala. Evolutia monedei, de la concret la abstract, demonstreaza valabilitatea celor doua acceptiuni date monedei, calitatea sa de marfa si de creanta. In plus, analiza acestei evolutii va reliefa si rolul deosebit al factorilor subiectivi privind deciziile agentilor economici in legatura cu destinatia si oportunitatile folosirii monedei.

Cuvantul “moneda” isi are originea in atributul “Moneta” (inteleapta, sfatuitoarea) (lat.) al anticei zeite romane Iunona (Iunon Moneta), in templul careia statul roman instalase intamplator unul din primele ateliere de batere a pieselor monetare, care aveau imprimate pe una din fete chipul zeitei. Sensul consacrat este : “ban de metal (rar de hartie) care are sau a avut curs legal pe teritoriul unui stat; ban de metal (de valoare mica); maruntis”

Datorita faptului ca moneda are circulatie zilnica, isi poate releva cu putere functia sociala. Pana la urma, moneda ramane o notiune foarte complexa si dificil de cuantificat si de definit. Din totdeauna, moneda a constituit pentru cercetatori, un subiect de controverse. Ca urmare, raspunzand mercantilistilor care afirmau ca moneda reprezinta un semn al bogatiei, clasicii prin vocea lui Stuart Mill, spuneau ca nimic nu este mai semnificativ decat moneda, „simplu voal” fara influente asupra echilibrului economic.

Pentru inceput putem spune ca   moneda  se concretizeaza prin ansamblul mijloacelor de plata direct utilizabile  in vederea efectuarii platilor pe pietele de bunuri si servicii, adica ansamblul de active (aici, active = creanta) acceptate pretutindeni, de catre toti si totdeauna pentru a regla datoriile generate de schimbul de marfuri.

Moneda mai poate fi definita ca un  instrument de schimb care permite achizitionarea imediata a tuturor bunurilor, serviciilor si titlurilor, fara costuri implicate de efectuarea tranzactiilor si de asteptare, si care isi conserva valoarea intre doua acte de schimb. Ea este un fenomen social, caci se bazeaza pe increderea agentilor economici in sistemul care a produs-o si care o mentine in functiune.

Rolul monedei in viata economica si sociala necesita abordarea evolutiei si functiilor indeplinite de aceasta inca din perioada circulatiei pieselor din metale pretioase. Astfel moneda are, deci, un dublu caracter: neutral (invariant) in sensul ca este un simplu instrument de deservire, care, desi elimina dificultatile trocului (schimbului in natura), simplificand enorm viata economica, nu influenteaza evolutia economiei „reale si activ (variant) care influenteaza intens dinamica marimilor economice „reale”.

            DELIMITARI INTRE CONCEPTUL DE MONEDA SI BANI

Literatura de specialitate si limbajul curent folosesc atat termenul “bani” cat si cel de “moneda”.

Termenul de moneda, folosit in special in limbajul poporului francez, englez si italian desemneaza, potrivit dictionarului Larousse, “o piesa de metal, emisa de autoritatea suverana, pentru a servi ca mijloc de schimb”.Termenul “bani”, se utilizeaza aproximativ cu acelasi sens. In dictionarul explicativ al limbii romane desemneaza “echivalentul general al valorii marfurilor, moneda de metal sau de hartie recunoscuta ca mijloc de schimb sau de plata”.

Din definitii rezulta ca intre cele doua notiuni exista diferente cantitative si calitative, astfel:

·        Notiunea de bani este mai cuprinzatoare si mai veche decat cea de moneda, intrucat cuprinde toate mijloacele de schimb.

·        Notiunea de moneda este denumirea generica acordata pieselor metalice.

Din aceasta abordare rezulta ca notiunea de moneda nu se identifica cu banii, aceasta reprezentand doar o parte a masei banesti.

La conturarea diferentei dintre bani si moneda contribuie si alte argumente:

·        Banii sunt o marfa, prin urmare sunt un bun economic, rezultat al unor legi obiective.

·        Moneda, in schimb, este un acord de vointa dintre oameni, pe de o parte, si presupune existenta autoritatii emitente, care decide cu privire la forma monedei si a metatului din care este confectionata.

In prezent, termenul de moneda se foloseste in sens larg, ceea ce inseamna luarea in considerare atat a pieselor metalice, cat si a bancnotelor si a banilor de cont. Din acest punct de vedere, se poate considera ca cei doi termeni sunt similari, ceea ce conduce si la similitudinea dintre circulatia monetara si circulatia baneasca.


loading...DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 534
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site