Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


PIATA - Conceptul de piata, Cererea oferta

Economie

+ Font mai mare | - Font mai mic


PIATA

1. Conceptul de piata

          A Piata este o notiune foarte complexa. In prezent ea sintetizeaza cele mai importante caracteristici ale economiei moderne denumita si economie de piata.

          A Piata se defineste prin urmatoarele elemente fundamentale:

                   - piata este spatiul economic in care se desfasoara activitatea economica a agentilor economici, persoane fizice si juridice (firme);

                   - piata este locul de intalnire al agentilor economici, impartiti in doua mari categorii: cumparatorii si vanzatorii. Pe piata un agent economic poate avea numai una din cele doua calitati

                   - pe piata se intalnesc cererea si oferta de bunuri si servicii, ai caror purtatori sunt vanzatorii si cumparatorii.

                   - pe piata se formeaza preturile la care se vand si se cumpara bunurile economice si in functie de care agentii economici se orienteaza ce si cat sa produca

                   - regulatorul pietei este concurenta, prin care fiecare agent economic urmareste sa-si realizeze activitatea, scopurile si interesele.

          A Piata are mai multe forme: targuri, hale, magazine, expozitii, case de comenzi, etc.

          A Printre formele pietei, un loc important il ocupa bursele de marfuri, in cadrul carora se vand si se cumpara partizi mari de marfuri fungibile omogene, ca de exemplu: cereale, cafea, zahar, petrol, etc.

          In concluzie, piata reprezinta toata gama de actiuni prin care cumparatorii si vanzatorii intra in contact si schimba bunuri si servicii.

2. Cererea

          A Cererea exprima trebuintele ce se pot satisface prin cumpararea de bunuri si servicii de pe piata in functie de marimea pretului. Astfel, daca pretul creste cererea scade si invers, daca pretul scade, cererea creste.

          Cererea se defineste ca fiind cantitatea in care un bun economic se cumpara in functie de pretul sau in decursul unei perioade.

          Privita in timp, cererea se modifica, adica creste sau scade. Modificarea marimii cererii in functie de factorii care o determina se numeste elasticitatea cererii. Cei mai importanti factori care modifica cererea sunt: pretul si venitul. De aceea , se vorbeste de elasticitatea cererii in functie de pret si de elasticitatea cererii in functie de venit.

          Dupa elasticitatea cererii in functie de pret, bunurile economice se impart in 3 categorii:

          a) bunuri cu cerere elastica, la care o modificare de o anumita marime a pretului atrage dupa sine o modificare mai mare a cererii lor;

          b) bunuri cu cerere de elasticitate unitara la care o modificare a pretului determina modificarea in aceiasi masura a cererii lor;

          c) bunuri cu cerere inelastica (subunitara) la care modificarea pretului cu o anumita marime produce o modificare in mai mica masura a cererii lor.

          Elasticitatea cererii in functie de pret se masoara prin coeficientul de elasticitate a cererii in functie de pret: Kec/p = (DQ/Q0) / (DP/P0).

          Daca Kec/p >1, cererea este elastica;

          Daca Kec/p <1. cererea este inelastica;

          Daca Kec/p = 1, cererea este de elesticitate unitara.

          Elasticitatea cererii este o informatie importanta pentru orientarea agentilor economici, fie ei cumparatori sau vanzatori.

          Cererea se afla in raport invers proportional fata de pret: cand pretul creste, cererea scade, deoarece se diminueaza capacitatea de cumparare a banilor si a populatiei; invers, cand preturile se micsoreaza, cererea se mareste, deoarece creste puterea de cumparare a banilor si a populatiei.

          Este de folos si prezentarea grafica a relatiei dintre cerere si pret, respectiv, curba cererii, presupunand urmatoarele valori numerice:

          - pretul (in mii lei): 2,4,6,8,10;


Curba cererii

 

PRET

 
          - cantitatea ceruta (bucati): 25,20,15,10,5

Q
 
          Se observa, din grafic, ca cererea este o functie descrescatoare fata de pret.

3. Oferta

          Oferta este cantitatea dintr-un bun economic care poate fi vanduta in conditiile pretului existent.

          Privita in timp si oferta sufera modificari. putand creste sau scadea, in functie de anumiti factori, dintre care cel mai important este pretul. Modificarile care intervin in marimea ofertei unui bun economic ca urmare a actiunii factorilor care o influenteaza se numeste elasticitatea ofertei.

          Dupa elasticitatea ofertei in functie de pret, bunurile economice se impart in 3 mari categorii:

          a) Bunuri cu oferta elastica, proprie acelor bunuri la care modificarea pretului cu un anumit procent sau marime atrage dupa sine o modificare mai mare a cantitatii oferite;

          b) Bunuri cu oferta de elasticitate unitara, specifica bunurilor la care modificarea pretului cu un anumit procent sau marime determina modificarea in aceeasi masura a cantitatii oferite;

          c) Bunuri cu oferta inelastica (subunitara) proprie acelor bunuri la care modificarea pretului cu un anumit procent (marime) atrage o modificare mai mica a cantitatii oferite.

          Coeficientul de elasticitate a ofertei in functie de pret:

                   Keo/p = (DQ/Q0) / (DP/P0).

          Si aici, daca acest coeficient este mai mare decat 1, oferta este elastica, daca este egal cu 1 este unitara, iar daca este mai mic decat 1 este inelastica.

          Oferta se afla in raport direct proportional fata de pret: ea evolueaza, deci, in acelasi sens ca pretul. Cresterea pretului atrage dupa sine marirea ofertei, deoarece producatorii sunt stimulati sa ofere spre vanzare cantitati mari de bunuri; cand insa, preturile scad, oferta are aceeasi tendinta, de scadere, agentii economici nemaifiind interesati in marirea productiei.

          Este utila si reprezentarea grafica a relatiei dintre oferta si pret, admitand ca valori numerice urmatoarele:

          - pretul (mii lei): 2, 4, 6, 8, 10;

          - oferta (bucati): 5, 10, 15, 20, 25;

Curba ofertei

 


Cantitatea oferita

 

Se observa din grafic, faptul ca oferta este o functie crescatoare fata de pret.

4. Pretul si echilibrul pietei.

          Pretul este suma de bani pe care o primeste vanzatorul unui bun economic de la cumparator.

          Pretul se formeaza pe baza intelegerii intre cumparatori si vanzatori pe piata. Deci pretul este determinat de piata.

          Daca consideram pretul ca o variabila independenta, cresterea sau scaderea lui va modifica cererea si oferta in sens invers una fata de cealalta. Deoarece cantitatea vanduta dintr-un bun este intotdeauna egala cu cea cumparata s-ar parea deci, ca pe piata domneste echilibrul, dar acesta este doar un echilibru partial. Echilibrul pietei unui bun se realizeaza insa numai la un anumit nivel al pretului si in anumite conditii.

          Pretul de echilibru este acela la care cantitatea ce se vinde dintr-un bun economic este cea mai mare, iar cererea si oferta acestuia se egalizeaza la nivelul celui mai mare volum de vanzari si cumparari pe piata.

          Acest pret are rolul hotarator in orientarea cererii si ofertei pentru ca reflecta conditiile normale si rationale pentru producerea unui bun economic. Pretul de echilibru este un punct de atractie pentru agentii economici.

          Pretul de echilibru al unui bun economic este legat de pretul de echilibru al altor bunuri, precum si al factorilor de productie necesari pentru producerea acelui bun.

          Pretul de echilibru are importanta in luarea deciziilor de catre agentii economici de a produce sau nu anumite bunuri economice, in ce cantitate si cand.

          Pretul de echilibru se formeaza in mod liber fara interventia statului. Guvernul poate interveni indirect asupra preturilor, prin stimularea cererii sau oferte, ori stabilind preturi maxime sau minime. Dar intrucat aceste preturi nu coincid cu cele de echilibru, ele nu mai pot regla cererea si oferta. De aceea, pretul trebuie lasat liber pentru a-si putea indeplini rolul lui in economie.

          Afirmatia: 'pretul de echilibru este, de fapt, un pret a carui crestere diminueaza foarte mult cantitatea vanduta, ' dupa cum 'o diminuare a sa atrage, de asemenea, scaderea cantitatii vandute' trebuie inteleasa in sensul ca pretul de echilibru este un anumit pret, si anume acel nivel al acestuia a carui depasire eechivaleaza cu o dereglare, dupa cum scaderea lui sub acest nivel, de asemenea, inseamna dereglare. Cu alte cuvinte, el reprezinta acel nivel, care in momentul dat, nu trebuie sa fie nici mai mare nici mai mic.

        Privit insa in timp, pretul de echilibru se afla in dinamica el poate sa creasca sau sa scada in dependenta de evolutia cererii si a ofertei.


loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 661
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site