Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie

Navigatie

Organizarea logisticii

Transporturi



+ Font mai mare | - Font mai mic



Organizarea logisticii

Managementul unitatilor logistice are ca obiect de studiu managementul canalelor de distributie totala, utilizate in circulatia marfurilor, de la sursa de oferta la consumator. In functie de ramura de activitate, sursa poate fi furnizorul de produse manufacturate . Astfel fiecare firma trebuie sa identifice canalele de distributie care ii influenteaza propriile activitati si sa accepte responsabilitatea implicarii in managementul canalului, impreuna cu ceilalti parteneri comerciali.



Mijloacele fizice de distributie, cum sunt centrele de distributie, depozitele, depourile si mijloacele de transport sunt parti ale canalului care trebuie administrate in contextul tuturor componentelor canalului de distributie, pentru indeplinirea obiectivelor de marketing ale firmei. Daca gestionarea mijloacelor fizice de distributie se face izolat d restul canalului de distributie, ea nu va fi eficienta , asa cum nici administrarea exclusiva a activitatilor din centrul de distributie nu va reusi sa utilizeze la maxim resursele firmei si va duce, probabil, la cresterea costurilor in alta parte a canalului de distributie - de obicei in alta parte a organizatiei.

Utilajele logistice trebuie administrate ca parte integranta a strategiei de marketing a firmei, oferindu-i acesteia un avantaj competitiv, si furnizand servicii cu valoare adaugata, mai eficiente si mai economice decat daca ar fi realizate de alti membri ai canalului.

Serviciul de organizare de pe langa conducerea departamentului logistic trebuie sa aiba in vedere urmatorii factori:

Apropierea de client si de oferta. Trebuie orientate spre exterior

Impactul tehnologiei si a expertizei in administrarea firmei

Indeplinirea prioritatilor

Indeplinirea obiectivelor pe termen lung

Administrarea eficienta a functiunilor distributiei fizice.

Trebuie stabilit planul de perspectiva . Care este imaginea viitorului ? Fiind cunoscuta directia strategica a firmei, cum ar trebui sa arate peste trei sau cinci ani canalele de distributie si functiunile logistice si apoi pe termen lung ? Este imperativ sa avem o imagine cat mai exacta a urmatorilor trei sau cinci ani, pentru a avea un punct de plecare pentru planificare, stabilirea obiectivelor si a sarcinilor viitoare. Perspectiva pe termen lung de trei - cinci ani este mai putin exacta si mai speculativa, deoarece multe aspecte, si in primul rand tehnologia se vor schimba semnificativ in urmatorii cinci ani sau mai departe in viitor.

Identificarea canalelor de distributie in care este implicata o firma, a diferitilor membri ai acestor canale si a pozitiei acestora, reprezinta un prim pas in managementul canalelor de distributie.

Eficienta si productivitatea mijloacelor fizice de distributie depind de modul in care firma administreaza fluxul de informatii si de marfuri si comunicarea intre toti membrii canalelor de distributie. Procesele care au loc inainte de primirea marfii si dupa livrarea acesteia au o influenta tot mai mare asupra productivitatii si eficientei centrului de distributie, ca si administrarea activitatilor din interiorul sau.

Din momentul in care canalele au fost identificate si s-au strans informatiile necesare, este posibila analiza relatiilor si cautarea alternativelor de a le gestiona intr-un mod cat mai eficient pentru toti cei implicati.

Marketingul partenerial cu toti membrii canalului de distributie aduce castiguri reciproce . Acest proces ofera posibilitati pentru:

- eficientizarea costurilor

- negociere si gasirea solutiilor de compromis

- avantaj competitiv

- reducerea stocului

- imbunatatirea servirii clientului

- servicii cu valoare adaugata

Membrii canalului de distributie trebuie sa fie interesati de intelegerea activitatilor celorlalti si sa contribuie la imbunatatirea acestora.

In administrarea resurselor logistice, sistemele de masurare, control, raportare sunt necesare pentru stabilirea:

Factorilor cheie de performanta - Factori esentiali de succes, pentru fiecare operatiune trebuie identificati, impreuna cu unitatea de masura relevanta. Conducerea unitatii trebuie sa identifice factorii a caror urmarire este necesara pentru evaluarea performantei unitatii si pentru identificarea domeniilor in care sunt necesare actiuni colective.

Nivelelor de servire - Nivelele de servire operationale si de stoc trebuie stabilite pentru fiecare zona de operare . Nivelele de servire a stocului sunt functii ale sistemelor de stoc, care prevad cerintele si reinnoiesc automat comenzile de aprovizionare.

Nivelele de servire pentru procesarea comenzilor in centrul de distribuie trebuie masurate din momentul in care marfa este receptionata sau din momentul in care cererea de aprovizionare este primita pana in momentul livrarii.

Nivelele de servire operationala reprezinta componente vitale in programarea comenzilor si a personalului si in prognozarea volumului de lucru. Stabilirea nivelelor de servire operationala reduce numarul orelor de munca necesare mentinerii lor pentru diferitele cantitati ce trebuie deplasate si pentru comenzile de diverse marimi.

Costurilor de exploatare - Baza costului de exploatare il reprezinta bugetul de cheltuieli pentru exploatarea unitatii. Controlul este marit cand, bugetul de cheltuieli este repartizat pe centre de cost care reflecta responsabilitatea si obligatia fiecarui manager.

Metoda pretului de cost pe unitate ofera baza pentru evaluarea costurilor pentru canalele de distributie alternative si identificarea solutiilor de compromis posibile prin redistribuirea proceselor in amonte sau in avalul canalului. Ea furnizeaza, de asemenea, baza pentru evaluarea impactului intern al metodelor aplicate, al schimburilor de echipament, de personal si de sistem.

Performantei productivitatii - Masurarea si raportarea performantei productivitatii au caracteristici asemanatoare cu masurarea costului pe unitate, in sensul ca fiecare functie relevanta este implicata, si ca masurarea trebuie sa reflecte munca depusa.

Masurarea productivitatii se desfasoara atat la nivel maro, cat si la nivel micro. Masurarea la nivel macro se refera la trendul indicatorilor de performanta pentru intreaga unitate sau grup de operatii. Masurarea la nivel micro se face la nivel de sectie, construind o ierarhie si oferind raportul cheie de performanta pentru unitate.

Fiecare manager trebuie sa accepte responsabilitatea formarii si conducerii unor echipe puternice si sa creeze mediul necesar succesului de echipa.

Resursele logistice sunt si trebuie sa fie, gestionate ca parte integranta a ofensivei de marketing a firmei. Ele nu trebuie considerate doar un cost.

Obiectivul si directia trebuie sa ofere firmei un avantaj fata de concurentii sai Colaborarea cu partenerii de afaceri, pentru reducerea timpului scurs de la primirea comenzii pana la livrarea catre client, reducerea stocului, cresterea rotatiei stocului prin aplicarea principiilor just - in - time, promovarea servirii exemplare a clientului, gestionarea resurselor de distributie fizica si a alternativelor la nivelele de calitate necesare unei bune serviri si obtinerea unui cost competitiv, sunt provocari in administrarea resurselor logistice. Modul in care sunt realizate aceste teluri determina contributia la avantajul competitiv realizat de firma.

Din strategia militara notiunea de logistica semnifica ansamblul actiunilor de sprijin ale unei armate in campanie.

Prin analogie, conceptului de logistica industriala si comerciala i se dau doua acceptiuni:

Intr-o acceptiune foarte larga, sunt considerate a face parte toate activitatile indreptate spre transformarea resurselor materiale si de informatii in produse sau servicii finale pe care intreprinderea le vinde clientilor sai.

Intr-o acceptiune mai restransa, reprezinta ansamblul activitatilor mijloacelor si tehnicilor legate de miscarea efectiva (transport, expeditie, stocare, manipulare) a bunurilor materiale de la locurile de productie la cele de consum.

Logistica industriala sau comerciala urmareste sa optimizeze prin prisma serviciilor si costurilor, intregul proces al miscarii bunurilor materiale ale intreprinderii, ocupandu-se in egala masura de:

fuxul materiilor si materialelor de la furnizor catre intreprindere (aprovizionarea);

fluxul materiilor, materialelor si produselor finite in intreprindere (circulatia interna);

fluxul produselor finite catre consumatori (distributia).

Logistica distributiei face parte din conceptul logisticii industriale si comerciale ingloband toate operatiile determinate de miscarea bunurilor materiale: conditionarea, ambalarea, manipularea, transportul, depozitarea, gestiunea - stocurilor, pregatirea comenzilor pentru livrare, studiul pietei, activitatea de "service " precum si organizarea retelei de distributie locala si teritoriala . In procesul logistic se includ de asemenea deplasarile materiilor prime, materialelor, semifabricatelor si ambalajelor, in cadrul tehnologiei de fabricatie in interiorul intreprinderii.

Logistica actioneaza prin tehnici complexe, care sunt intr-un raport de stransa legatura . Astfel analizand un circuit oarecare rezulta o stransa legatura intre productie si distributia bunurilor materiale, influentand direct costul de productie, precum si volumul cheltuielilor de circulatie.

Toate activitatile componente ale unui sistem logistic de distributie sunt interdependente in timp si formeaza un angrenaj, al carui pisa centrala este gestionarea stocurilor.

Pentru aplicarea unei politici logistice unitare este necesar a integrarea acesteia in sistemul de marketing, care ar putea reuni specialisti in domeniul expeditiei, al transporturilor, al aprovizionarii, al gestiunii stocurilor si depozitelor.

O problema care necesita gasirea unei bune solutii o constituie abordarea optimizarii costului total al distributiei fizice ca un sistem unitar de actiune si nu in mod fragmentat pe fiecare operatie sau activitate (transport, depozitare, manipulare) .

Este evident faptul ca eficacitatea unui sistem de distributie fizica este determinata de raportul dintre nivelul serviciilor oferite clientilor (iesiri) si presul de revenire al acestor servicii (intrari).

Fiecare sistem de distributie fizica este caracterizat printr-un cost total al distributiei, exprimat prin relatia:

D = T + CFD + CVD + VP in care:

D = costul total al distributiei fizice in sistemul propus;

T = totalul cheltuielilor de transport ;

CFD = totalul cheltuielilor fixe de depozitare ;

CVD = totalul cheltuielilor variabile de depozitare ;

VP = costul total al vanzarilor pierdute in functie de intarzierea medie a livrarilor in sistem.

Alegerea unui sistem de distributie fizica necesita o analiza a costului total al distributiei pentru toate variantele considerate si retinerea celei care asigura "D"-ul cel mai redus.

Relatia D = T + CFD + CVD + VP defineste de fapt obiectivul practic al logisticii distributiei, incluzand in calcul si aspectul calitativ al serviciului pentru clienti (VP).

Cu cat valoarea lui VP este mai scazuta, cu atat nivelul serviciului pentru clienti este mai ridicat.

Cheltuielile importante pe care le implica distributia fizica in multe sectoare de activitate cer sa se acorde o atentie deosebita pentru mobilizarea rezervelor existente.

Oricare circuit de bunuri materiale ar fi luat si analizat, operatiile de manipulare, ambalare, incarcare - descarcare in si din mijloacele de transport, asezarea in stive sau pe rafturi la depozitare etc. sunt numeroase, cu atat mai numeroase, cu cat produsul finit este mai complex sau daca el este destinat marelui consum, in conditiile distribuirii pe o suprafata teritoriala.

Logistica distributiei consta intr-un sistem de actiuni si decizii legate de: organizarea depozitarii (numarul, amplasarea si marimea depozitelor), politica de transport si politica de stocuri, orientate spre:

cautarea celor mai mici cheltuieli de exploatare in distributia fizica (magazinaj, transport, administratie),

reducerea imobilizarilor de fonduri (nivelul stocurilor, evitarea rupturii cu perimetrul stocurilor).

Afirmarea tot mai pronuntata a necesitatii de rationalitate in organizarea si conducerea ansamblului activitatilor intreprinderii moderne, duce la integrarea logisticii distributiei in conceptul de marketing.

Ea devine un auxiliar pretios al strategiei distributiei si isi amplifica preocuparile in sensul .

armonizarii cerintelor logistice cu cerintele marketingului;

asigurarii unui serviciu corespunzator al clientelei;

mobilizarea rezervelor existente legate de rationalizarea miscarii marfurilor si reducerea cheltuielilor de circulatie.

Pentru a intelege functia logisticii in viitor, trebuie sa intelegem compania viitorului. Din moment ce compania ofera un cadru in care se desfasoara functia logistica, o cunoastere a acesteia ne va oferi indicii folositoare referitor la forma viitoare a logisticii.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2169
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved