Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Baile Balvanyos

Turism



+ Font mai mare | - Font mai mic



Baile Balvanyos

Statiunea:

Statiunea balneoclimaterica permanenta Balvanyos, este situata pe versantul sudic al muntilor Bodoc in curbura carpatilor la o altitudine de 840m-950m.Datorita calitatilor terapeutice ale numeroaselor izvoare minerale si emanetilor post vulcanice prezentate sub forma de mofete, statiunea ofera oaspetilor conditiile unei vacante si peisajul atragator al muntilor din imprejurimi si excelente posibilitati pt. tratamente.
Datorita rocilor vulcanice si sedimentare din sol, emanatiile de bioxid de carbon si de hidrogen sulfurat au favorizat aparitia a mai multor izvoare de apa minerala. Multumita compozitei lor chimice sunt remarcabile in cure de baut, in tratamentele afectiunilor stomacale si intestinale; folosite in baile uscate cu gaz, adica in mofete, se dovedesc a fi factori curativi naturali pentru cei suferinzi de afectiuni de cord si ale sistemului vascular. Aici, atat apa, cat si gazul au radioactivitate naturala relativ mare. Linistea, aerul ozonat si bogat in ionuri negative transforma statiunea intr-un El Dorado al bolnavilor psihici.
Baile Balvanyos de azi s-a format din contopirea a trei colonii de bai care au functionat odinioara. Cea mai veche este cea care se situeaza in pasul Balvanyos: Pucioasa din Turia (cuvantul 'pucios' se refera la mirosul urat al hidrogenului sulfurat), deoarece in pestera Pucioasa din Turia s-au acumulat gaze terapeutice, pe peretele sale se gasesc picaturi de 'vitriol' care au fost si sunt si azi folosite de oameni pentru tamaduirea si vindecarea proprie.



altitudine: 840m-950m
climat:moderat, tonic, stimulent
temperatura : lunile de vara 25-32 :luni de iarna -5 -19
nebulozitate: redusa
aer: puternic ozonat


Factori naturali de cura:
ape minerale sulfuroase
carbogazoase
feruginoase
calcice
hipotome
mofete


La Balvanyos se pot trata cu bune rezultate:

afectiuni cardiovasculare (hipertensiunea arteriala, insuficienta mitrala si aortica compensata, arteriopatii periferice prin arteroscleroza, varice)
afectiuni asociate (nevroza astenica, afectiuni reumatismale degenerative si abarticulare, boli profesionale.

Drumetii:

Puncte de atractie pentru turisti in Baile Balvanyos: Cetatea Balvanyos, una dintre cele mai vechi cetati ale regiunii, unde se aflau odinioara, pe vremea domniei Sfantului Stefan, templele paganilor. Cu ocazia sapaturilor arheologice aici s-au gasit margele din vremea romanilor, dar si sulite din fier, chei vechi, ceramica medievala. Se crede ca a fost construita in secolele XI-XII. Turnul vechi din mijloc este cel mai vechi turn. Dupa construirea sa a urmat si cea a peretilor interioare, apoi cea a peretilor exterioare ale cetatii. Din punct de vedere structural este incadrat in clasa cetatilor cu turn interior si cu pereti de baza neregulate. Luandu-se dupa o scrisoare a regelui Sigismund datat in anul 1402, Apor Peter sustine ca cetatea a fost construita in secolul XI, pe timpul domniei regelui Sfantul Stefan (1000-1038). Dupa el, peretele interior ar fi fost construit pe timpul domniei Bela IV., in 1235, iar cel exterior pe timpul domniei lui Ladislau IV, intre 1272 si 1290. Ceea ce este sigur este faptul ca in secolul XIV era deja proprietatea familiei Apor si se crede ca a fost un dar din partea regelui. Ceramica gasita aici dateaza dinaintea secolului XVIII. Se presupune, deci, ca in acest secol cetatea era deja nelocuita.

Pentru a ajunge la ruinele cetatii se urmeaza drumul peste pustia Liga pana ajungeti la Varful Mijlociu, apoi drumul Cetatii. Este marcat cu puncte galbene. (Timp de mers: 1 ora)

Mai exista si alte puncte de atractie pentru turisti. Ca exemplu pot fi mentionate asa-zisele 'pesteri' adancite in blocurile vulcanice ale dealului Pucioasa. In cele mai multe cazuri sunt rezultatele muncii oamenilor, pentru ca au fost scorburi ale minelor sulfurice. Chiar si in anii 1848-1849, pe timpul revolutiei, de aici s-au extras materialele necesare fabricatiei prafului de pusca. Cea mai mare pestera este Pucioasa din Turia cu o lungime de 14 m, care este recunoscuta in literatura geografica si balneologica. Poate fi numita, de asemenea, cea mai mare mofeta naturala din Europa si cea mai mare scurgere de gaze cu dioxid de carbon. Din scorbura sa se volatilizeaza pe zi cam 2000 m3 bioxid de carbon aproape curat. Din aceasta cauza depaseste renumita pestera a vestului: pestera Cainelui din Napoli. Se situeaza la 1052 m altitudine in coasta dealului Pucioasa. Prima intreprindere maghiara de imbuteliere a acidului carbonic a folosit aceasta scurgere de gaze in productia sa. Astazi este mofeta naturala, peretile sale sunt acoperite de sulf galben. Picaturile putin sulfurice-vitriolice- au fost folosite de sute de ani pentru tratamentul afectiunilor la ochi. A ajunge sub nivelul gazului din pestera inseamna moarte sigura. Ca factor curativ natural este foarte eficient. Concentratia de bioxid de carbon este de 98-99%, radioactivitatea sa naturala ajunge la valoarea de 1000pCi.

In coasta dealului Pucioasa se regasesc mai multe scorburi cu emanatii de gaze: pestera Ursului, pestera Timsos, de o proportie mai mare este pestera Gyilkos. In apropierea acestuia din urma se situeaza asa-zisul Madartemeto. Aceasta nu este altceva decat o galerie a unei mine sulfurice care s-a surpat, si unde s-a acumulat bioxidul de carbon. Pasarile care au un zbor razant si care ajung sub nivelul gazului, cad moarte pe jos. Dar nu numai ele cad prada gazului, ci si mamifere mai mici, sau chiar si caprioare au fost gasite zacand aici.
Intre dealul Pucioasei si Varful Mijlociu se gaseste o alta curiozitate a imprejurimii: Buffogo. Aceasta este o mlastina de un hectar, bogata in izvoare de apa acra si unde cresc plante foarte rare. In vechile piscine azi straluceste apa minerala, si se poate auzi cum izvoraste si se poate simti mirosul caracteristic a gazului vulcanic: a bioxidului de carbon. In aceasta zona, azi ocrotita creste Eriophorum angustifolum, Drosera rotundifolia, Andromeda polifolia, Empetrum nigrum, Ligularia sibirica, iar in scoarta groasa de turba se gasesc cateva specii rare de muschi, cum ar fi muschiul Helodium lanatum, cu originile in Europa de Vest, care in aceasta zona are aparitia cea mai estica din Europa.


Alte poteci turistice marcate ale imprejurimii::

Balvanyos-Baile Csiszar-Pustia Csoma-Pestera Begyenko-Balvanyos (crucea albastra,    5 ore de mers)
Baile Balvanyos-Izvorul Ibolya/Viorele-Cetatea Balvanyos (punctul galben, 1 ora)
Balvanyos-Szemviz-Baile vitriolice (punctul rosu, 1 ora)
Turia-Pestera Pucioasa (punctul albastru, 1 ora ½)
Pestera Gyilkos-Madartemeto-Buffogo-Baile Balvanyos (punctul albastru, 5 ore)
Lacul Sf. Ana (crucea galbena, 3 ore)


Putem gusta apa minerala din izvorul Seike situat la km. 18 pe drumul care vine dinspre Targu Secuiesc, iar la km. 20 pe acelasi drum se gaseste izvorul Transilvania. Pe partea Baii Transilvania, langa drumul care merge spre Cetatea Balvanyos este faimosul si vechiul izvor Ibolya/Viorele. Langa el, in sezonul cald, functioneaza un strand cu apa minerala rece. In zona Baii Csiszar este recunoscuta apa izvorului Iordan. Aici putem ajunge daca urmam marcajul cu cruce albastra care porneste din centrul coloniei de bai. Izvorul se afla in valea paraului Csiszar. Langa drumul artificial, la km 22,4, daca urmarim marcajul cu triunghiul rosu, ajungem la Szemviz (Apa de Ochi), care se foloseste in terapeutica populara, iar apoi la un bazin cu apa violeta-stralucitoare, in care s-a gasit acid sulfuric. Acest fapt este o curiozitate pe plan mondial, si este aproape unic, deoarece apa minerala de acest fel s-a constatat numai in valea Rio Grande si pe insula Iava. In imprejurime emanatiile de bioxid de carbon sunt atat de bogate incat in unele parti lipseste vegetatia. Valea care porneste de la sus-numitele bai este numita valea Mortii de catre locuitorii acestei zone.

Locurii de cazare:

Pensiunea Cetate din Balvanyos asigura urmatoarele posibilitati de cazare:

Cazare de trei stele:
4 camere cu cate 2 paturi simple 22 / cam / zi
9 camere cu paturi duble     - 22 / cam / zi
2 apartamente            - 40 / cam / zi
- camerele sunt dotate cu mini bar, televizor, incalzire centrala, wc, dus
- pretul camerei include micul dejun
- sauna si bazin incalzit

Cazare de doua stele:

5 camere cu 2 paturi simple    - 12 / cam / zi
1 camere cu 1 pat dublu         - 12 / cam / zi
3 camere cu 3 paturi simple    -15 / cam / zi
- camerele au trei bai comune, trei toalete, mobilier rustic, incalzire centrala

Restaurant:

Restaurantul Complexului Cetate Balvanyos asigura locuri pentru orice tip de festivitate si ofera mancaruri cu specificul zonei - atat specialitati culinare specifice romanesti, cat si maghiare, secuiesti, sasesti- si muzica de atmosfera de seara.

Restaurant - 50 de locuri
Terasa acoperita - 100 de locuri
Terasa rustica - 40 de locuri
Sala rustica - 40 de locuri
Gradina de vara - 20 de locuri
pentru grupuri organizate mic dejun 2 / persoana, dejun 5 / persoana,
  cina 5 / persoana

2. Vila 'Rozi' - 100 / zi
curte imprejmuita de 1400 mp
posibilitate de gatit
bucatarie
sufragerie + 4 camere, cu baie comuna
2 camere a cate 3 persoane
2 camere a cate 2 persoane

3. Casa Panorama - 50 /zi
situat in marginea padurii, in poenita Csiszar, de unde se intinde o priveliste pitoreasca pe muntiile incojuratoare, pe cetatea medievala Balvanyos, si pe statiune.
6 locuri
2 camere
bucatarie
baie

4. Camping:
casute 5 /zi/casuta
loc de cort 2 /zi/cort

Posibilitati de recreere:
calarie
plimbari cu trasura
plimbari cu barca (in lacul Sf. Ana)
scaldat (in lacul Sf. Ana)
excursii cu microbus 14+1 pers.
posibilitati sporturi de iarna

Excursii:

Prestatiile noastre la comanda: Asiguram transport cu microbus pe teritoriul Romaniei - organizam excursii literare si    istorice in Transilvania
Tura Dracula
Excursii geografice: Muntii Fagaras, varfuri in Carpatii Meridionali, Cheile Bicazului
Pescuit in Delta Dunarii - odihna pe Marea Neagra
Turism rural in Romania


De la Balvanyos:
Muzeul Secuiesc, Targu Secuiesc (20 km)
Portile cioplite, Muzeul Satului din Cernat (30 km)
Lacul Sf. Ana (13 km)
Miercurea Ciuc (40 km)
Lacul Rosu-Cheile Bicazului-Sovata-Praid-Corund-Odorheiu Secuiesc (250 km)
Sf. Gheorghe - Muzeul National Secuiesc (44 km)
Brasov - Biserica Neagra (79 km)
Chiurus - satul natal al lui Korosi Csoma Sandor (42 km)
Zagon - satul natal al lui Mikes Kelemen (55 km)
Marcusa - satul natal al lui Barabas Miklos (30km)
Dalnic - satul natal al lui Dozsa Gyorgy (40km)



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1096
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved