Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Croaziere

Turism



+ Font mai mare | - Font mai mic



Croaziere

Transporturile turistice pe cale nautica, ca o modalitate de deplasare spre destintiile turistice, au evoluat de la o simpla calatorie spre una care imbina deplasarea cu agrementul. Dupa datele statistice, circa 3% din traficul turistic international este reprezentat de transportul naval. Prin avantajele pe care le ofera croazierele - ca mod de petrecere a vacantei -,  relaxare totala, distractie, confort si siguranta, piata transporturilor navale si implicit cererea, este in continua expansiune. Pe plan mondial, secolul XXI va deschide o noua era in turismul de croaziera, in care se imbina traditia cu tehnologia, design-ul si viteza.



Definitie

Turismul de croaziere se refera la timpul petrecut pe un vas cum ar fi navigarea cu flota, croaziere lungi, croaziere pe rauri, navigare cu yachturi decapotabile sau charter cu yacht. Totusi, raportul despre acest segment de piata se axeaza in special pe croazierele pe mare.

Dimensiunea segmentului

Existau mai mult de 7.5 mil. de pasageri pentru croaziere in toata lumea in anul 1998. Aproape sase milioane din acestia erau din SUA. Industria croazierelor a generat un impact economic de 11.6 mld. de $ in SUA in 1997. Cheltuielile directe pentru liniile de croaziera si pasagerii acestora au ajuns la 6.6 mld $ in SUA, incluzand 1.8 mld $ pe transport aerian si 1.2 mld $ pe alte servicii de transport. Marea Caraibilor si Bahamas raman pietele de top pentru liniile de croaziera din America de Nord, cu mai mult de 42% fata de capacitatea din 1999. Acest nivel este cu 2% mai putin fata de 1998, dar inca de doua ori mai mult decat cea din Europa care a ajuns la 20%. Alaska a iesit pe locul 3 cu 9%, urmata de Canalul Panama, coasta dinspre Pacific a Mexicului si insulele Bermude.

Structura ofertei

Cererea pentru vapoare de croaziera creste odata cu 48 de contracte noi care valoreaza 14.6 mld.$ care trebuiau realizate pana in 2003. Cele mai mari linii de croaziera -Carnival Corporation, Royal Carribean International si P&O Princess Cruises sunt elementele dominante care reprezinta 64 din capacitatea de nave de croaziera din 1999. Industria croazierelor s-a diversificat considerabil in ultimii 5 ani odata cu intrarea pe piata a mai multor tur-operatori si a corporatiei Disney. Acestia au fost factori importanti in privinta cresterii sectorului. In particular, consolidarea implicarii tur-operatorilor in sectorul de croaziere, impreuna cu marketing-ul extins in privinta croazierelor inclusiv conceptul popular de croazierasi- sejur a dus la cresterea cererii pentru zona Mediteraneana. Exista un numar crescand de vase de croaziera ce intra pe piata, curentul fiind de a construi vase mai mari. Din cele 48 de vapoare de croaziera aflate in constructie, 30 sunt de peste 60.000 de tone (1.200 pasageri).

Multe destinatii care isi dezvolta produsele sau sunt pe cale sa se stabileasca ca destinatii

turistice incearca deseori sa atraga vasele de croaziera care sa poposeasca in porturile lor. Desi nu se genereaza venituri prin cazare, vizitatorii care sosesc pot cheltui bani in pietele locale si magazinele de suveniruri. Cuba atrage vase de croaziera in apele sale si alte destinatii care apar, cum ar fi Libia cerceteaza posibilitatile.

Un consortiu maltez doreste sa construiasca cel mai mare terminal de linie pentru croaziere in portul Valetta, Malta. Aceasta ar ajuta insula sa atraga cele mai importante si mai mari vase de croaziera. Croaziere speciale catre locatii de altfel inaccesibile sau locatii care sunt dificil de atins pe cale terestra sunt o piata nedezvoltata care totusi au inregistrat o crestere semnificativa in ultimii ani.

Calatoriile tind sa fie scumpe, cu preturi cuprinse intre 3.700 $ si 8.700 $ pentru trei saptamani. Pasagerii vor putea sa patineze in Marea Caraibilor cand cel mai mare vas de croaziera este lansat in noiembrie 1999. Cele 3.100 de cabine Voyager ale Royal Caribbean Cruise Line vor crea primul patinoar si perete de escaladat pe un vas de croaziera. Facilitatile neobisnuite sunt o parte din planul companiei de a atrage clienti mai tineri. Primele cinci itinerarii de croaziere sunt Marea Caraibelor, Marea Mediterana, Alaska si Europa. Toate au prezentat o crestere in ce priveste numarul de zile - cazare vandute in 1998 fata de 1997, desi Marea Mediterana si Europa prezinta cele mai mari cresteri.

Profilul consumatorilor

Segmentele esentiale : Cupluri fara copii/ Familii/Individuali/Seniori

Cererea pentru croaziere a devenit din ce in ce mai diversa, cu multi tur-operatori care intra pe piata la toate nivelurile, oferind o gama larga de produse. Diferitele tipuri de piete de croaziera includ croaziere pentru familii, sistem all-inclusive, linii de lux, nunti si croaziere tematice. Fiecare tip de croaziera atrage un segment specific de piata si cu toate pietele care inregistreaza acum cresteri serioase, operatorii pot sa se pozitioneze pe piata pe care considera ca se potriveste cel mai bine lor si care este cea mai profitabila pentru operatiunile lor. Croazierele atrag rapid piata familiilor deoarece parintii considera ca, in comparatie cu vacantele terestre, croazierele sunt mult mai libere. Catering-ul pentru aceasta piata, facilitatile pentru copii care exista la bordul celor mai noi vase, de la discoteci pentru tineret la centre virtuale depasesc serios statiunile terestre.

Majoritatea croazierelor all-inclusive sunt mici, vase de lux si in consecinta atrag individualii sau seniorii, adica persoanele cu venituri considerabile.

Luxury Liners sunt in general mai mici decat cele pentru piata de masa, care pot transporta doar cateva sute de pasageri. Preturile sunt mari si, in consecinta, clientii tins sa fie individuali sau seniori.

Sa te casatoresti pe un vas este o moda care se raspandeste la cuplurile care cauta o modalitate diferita de a-si petrece ziua nuntii, preturile pornind de la 2.900 $ si de aceea sunt mult mai ieftine decat o nunta medie organizata acasa.

Croazierele tematice atrag calatori dintr-o gama mare de varsta si de aceea pietele tinta variaza in functie de tematica croazierei. Multe teme se bazeaza pe activitati sau destinatii care pot fi vizitate in timpul croazierei , cum ar fi artele, dansul sau golful. Calatorii tind sa fie modesti, singuratici sau seniori.

Operatorii specialisti, cum ar fi Abercrombie si Kent, Arcturus Expeditions, Cruise People si Cox and Kings Travel ofera calatorii catre destinatii specializate cum ar fi Antarctica, Galapagos, Greenland si Islanda sau fiordurile din Chile. Pasagerii tipici pentru expeditii se lauda cu faptul ca le displac croazierele conventionale. Anumite vapoare, cum ar fi Caledonian Star, au o anumita loialitate. Majoritatea sunt persoane aflate la pensie datorita costurilor.

Majoritatea au ales croaziera deoarece doresc sa viziteze insule indepartate care sunt inaccesibile prin alte metode, dar multi nu doresc sa riste nesigurantele unor calatorii terestre.

Tendinte si perspective viitoare

Se asteapta rate mari de crestere ale persoanelor care pleaca in croaziere (in jur de 10% pe an) pana in 2005. Croazierele vor deveni stabile in multe sectoare cum ar fi piata masiva de vacante, pietele de tineri si seniori si pietele specializate cum ar fi croazierele educationale catre destinatii neobisnuite (incluzand Oceanul Arctic si Antarctica).

Marea Caraibilor va continua sa fie cea mai vizitata destinatie, primind peste 50% de pasageri, urmata de Alaska si Marea Mediterana cu 10% fiecare. Numarul total de pasageri din croaziere este asteptat sa creasca de la 7.5 mil in 1998 la 13.5 mil in 2005.

Numarul anual de pasageri din zona mediteraneana este asteptat sa creasca de la 1 mil in 1998 la aproape 2 mil in 2005. Vor continua pregatirile de mega-vase, pana la 100.000 tone, capabile sa gazduiasca intre 3.400 si 4.000 de pasageri.

Polarizarea industriei croazierelor va continua, cu liniile de top extinzandu-se pe cheltuiala liniilor mici.

Va aparea o scadere la varsta medie a pasagerilor pana la 25 - 39, cu venituri clasandu-se

intre 30.000 si 100.000 $ pe an. Va exista si o crestere in privinta numarului de cupluri care isi iau copiii in croaziere.

Se vor adopta niste masuri, similare cu cele adoptate in Bermude, pentru a proteja destinatiile contra supra-capacitatii. Bermudele au cea mai mare taxa pe cap de pasager pentru croaziere, de 60$ si limiteaza in mod activ croazierele.

O provocare esentiala pentru viitor o reprezinta abilitatea liniilor de croaziera sa mentina

muncitori calificati. O data cu expansiunea flotelor prin mari campanii de croaziere are loc dezvoltarea de insule private. Mai multe linii de croaziera deja au insulele lor private, cum ar fi Royal Carribean International's Coco Cay in Bahamas.

O securitate mai mare si mai putine restrictii de viza vor fi doua cerinte esentiale pentru cresterea turismului de croaziere in regiunea Orientului Mijlociu. O securitate mai mare si mai vizibila este vitala pentru a confer incredere clientilor pe masura ce popularitatea regiunii creste si multe din porturile din Golf si oceanul Indian doresc sa-si dezvolte turismul de croaziere.

Marketing-ul segmentului

Este esential pentru fiecare vas de croaziera sau vas individual sa se concentreze pe o anumita piata si pentru vas sa fie echipat, iar itinerariul sa fie adecvat cu piata respectiva. Acest lucru a fost demonstrat cand Disney si-a lansat primul vas de croaziera. Carnival Cruise Lines (care au un produs de familie) si-a adaptat imediat facilitatile pentru copii pentru croazierele pentru familii pentru a contracara aceasta amenintare a pietei.

Dezvoltarea croazierelor tematice poate de asemenea sa ofere un avantaj pentru piata.

Croazierele tematice, o caracteristica stabilita la P&O Cruises si Cunard Line, incep sa fie

dezvoltate de alti operatori. Se accepta in general ca acolo unde oamenii nu sunt decisi, o tema atractiva poate fi elementul care sa-i convinga sa mearga. Brosura de la Fred Olsen Lines prezinta obiecte antice, arhitectura si istorie. Croazierele pentru copii sunt de asemenea disponibile. P&O ofera o gama larga de croaziere tematice, inclusiv masini clasice, linii pentru dans, degustari de vinuri, sporturi si eroi olimpici si croaziere cu gradini.

Competitia pentru pasagerii care cheltuie mult in croaziere cu o atractie pentru locuri exotice le determina pe liniile de croaziere sa caute locatii mai speciale. Diversificare spre destinatii precum Vietnam, China si Noua Zeelanda ajuta liniile de croaziere sa-si ofere produselor o imagine mai buna pe piata.

Importanta destinatiilor din itinerariile de croaziere este intensificata prin cresterea recenta a excursiilor cu croaziere si sejururi, care includ o croaziera urmata de un sejur de cateva zile intro anumita destinatie. Kuoni se asteapta ca programul sau de croaziera-si-sejur sa creasca vanzarile cu 35%.

Croaziere in Romania

CROAZIERE PE DUNARE

            Potentialul turistic al Dunarii este cel mai bine valorificat prin croaziere. Desi a reprezentat mult timp o oferta de lux, tendinta actuala, pe plan mondial, este aceea de transformare intr-o oferta  de masa, atragand si segmente de turisti cu venituri medii si submedii (in special tineri si persoane de varsta a III-a). Aceasta forma de agrement poate fi combinata si cu alte mijloace de transport, autocar sau avion. Cazarea se face de preferinta pe nava, iar in porturile de acostare vor fi oferite programe turistice variate.

            Deplasarea se va face cu mijloace de transport naval adecvate traseului: nave oceanice, motonave fluviale, hidrobuze, barci, salupe, iahturi. Pentru petrecerea timpului liber intr-un mod cat mai placut,  la bordul navelor, cand acestea se afla in miscare, turistii vor beneficia de programe de agrement variate, atractive si de servicii complementare. Prin serviciul de receptie vor fi distribuite pliante cu toate informatiile necesare (programe, servicii, ore de functionare). In acest sens, navele de transport pot fi utilate cu :

      sala de gimnastica

      piscina

      spatii de joaca pentru copii

      sala de cinema si teatru

      biblioteca

      bar, discoteca

      posibilitati de vizionare filme in camera

      salon pentru infrumusetare

      cazino

      oficiu de banca, bancomat

      cabina telefonica

      magazine diverse, free shop

      sala pentru agrement clasic

      room service pentru servicii suplimentare 24 ore

      infirmerie cu sala pentru tratamente

      spalatorie

      oficiu de turism pentru excursii pe uscat etc.

Pentru croazierele de lux, in special cele oceanice sau mediteraneene, spatiile de cazare includ si apartamente regale, cu confortul adecvat. Personalul echipajului, incepand cu comandantul navei sau directorul de croaziera si terminand cu receptionerii sau ospatarii, foarte bine cunoscuti de turisti, au un rol important in desfasurarea croazierei. Timpul de desfasurare pentru acest tip de excursie  poate varia intre 7 si 19 zile. Atragerea unor noi segmente de consumatori, in special tineri, se bazeaza pe diversificarea ofertei de destinatii si servicii, cum ar fi croazierele tematice, care imbina distractia cu educatia. Timpul de desfasurare pentru acest tip de croaziera este in general mai redus, de 4 -7 zile.

Pe fluviul Dunarea croazierele se pot organiza, fie numai pe sectorul romanesc, fie pe tot traseul european.

CROAZIERELE PE DUNARE, UN MAGNET PENTRU TURISTII STRAINI

Dunarea, cu luncile si cu delta sa, este un capat de lume original, unic in felul sau: cel mai tanar pamant al Europei vecin unora dintre cei mai batrani munti ai planetei (Macin, masiv hercinic, vechi de circa 400 milioane de ani) petic de ape si pamant vesnic in lupta, mereu altfel, paienjenis de canaluri, grinduri, garle, paduri cu aspect tropical, dune fluvio-marine intr-o ampla, permanenta metamorfoza. Oriunde te indrepti, pe bratele principale, canale naturale sau artificiale, lacuri si balti cu apa limpede, marginite de tumultul vegetatiei, plauri plutitori, saltand usor sub unduirea valurilor, toate te impresioneaza, creandu-ti o imagine unica asupra acestei opere fragile.

Programul "Croaziera pe Dunare" vizeaza revigorarea turismului in orasele-port dunarene. Estimarile ministerului de resort arata ca, in medie, 25.000 de turisti straini vor vizita anual Romania prin intermediul acestui program. "Croaziera pe Dunare" are doua componente: una care se adreseaza turistilor straini atrasi de Dunarea de jos, iar cealalta se adreseaza turistilor romani pentru care se organizeaza trasee de week-end din Bucuresti spre Giurgiu, de unde poate fi luat vaporul pana in Delta. Acest program are scopul de a relansa turismul in Delta Dunarii.

In conditiile in care numarul turistilor straini care vor fi atrasi de aceste croaziere va creste, programul turistic "Croaziera pe Dunare" ar putea deveni unul dintre cele mai active si productive din tara.

Navele de agrement incluse in programul turistic "Croaziera pe Dunare" au avut, in vara anului 2003, 42 de escale in porturile romanesti, ceea ce inseamna 35% din totalul stationarilor prognozate pentru acest sezon in porturile dunarene din Romania. Tot anul trecut, aproximativ 15.200 de turisti din tari europene, Canada si SUA s-au inscris in programul "Croaziera pe Dunare". Programul a fost foarte bine receptat in mediile turistice internationale. Avand in vedere cresterea constanta a numarului de opriri al motonavelor de lux in porturile romanesti, au fost dispuse masurile necesare pentru crearea tuturor conditiilor efectuarii unui turism civilizat.

In urma statisticilor inregistrate de "Die Donau" (Asociatia Internationala de Promovare a Turismului Tarilor Dunarene), anul acesta numarul turistilor din vestul Europei veniti sa viziteze Delta Dunarii va fi de 70.000 de persoane, inregistrandu-se astfel o evolutie de doua ori mai mare fata de anul 2003. Circuitele au ca punct de pornire orasul Passau, cuprind toate marile orase dunarene (intre care capitalele Bratislava, Budapesta si Belgrad) si se opresc in Delta Dunarii.

Operatorii inclusi in program combina uneori turismul de croaziera cu turismul de sanatate, plecandu-se de la datele statistice care indica faptul ca o mare parte dintre turistii straini care vin in Romania pentru statiunile balneare este reprezentata de turistii austrieci. Tot mai multi vin in tara noastra pentru tratamente balneare. Acestia sunt foarte incantati de serviciile medicale din Romania si de conditiile de cazare. Avand in vedere ca patru firme din Austria ofera, incepand din 2004, programe de croaziere pe Dunare pana in Romania, se asteapta o crestere vizibila a numarului de turisti austrieci. Mai mult de 100.000 de austrieci si-au petrecut anul trecut vacanta in Romania, aducand venituri de peste 30 de milioane de euro tarii noastre.

O alta categorie de turisti straini atrasi de croazierele pe Dunare este constituita de cei americani. Croazierele pe Dunare au atras anul trecut circa 4.000 de turisti americani, pretul minim pentru excursiile a caror durata variaza intre o saptamana si doua saptamani fiind de aproximativ 2.500-3.000 dolari. Turistii germani, americani sau austrieci platesc mii de euro pentru aceste pachete turistice.

Conform Biroului de Informare si Promovare Turistica al Romaniei la New York, companiile americane Uniworld Travel si Value World Tours au inclus in premiera, croazierele pe Dunare in cataloagele lor pentru anul 2004. De asemenea, agentiile Euro Cruises, Scylla Tours si Vantage Deluxe World Travel si-au exprimat si ele intentia de a include destinatii romanesti in cataloagele lor de croaziere. Programele se desfasoara pe o durata cuprinsa intre 10 si 24 zile si includ tot cursul romanesc al Dunarii, inclusiv Delta si obiectivele turistice din zona orasului Drobeta Turnu-Severin, cum ar fi Portile de Fier, pestera Topolnita si ruinele podului lui Apolodor.

In scopul atragerii mai multor tour-operatori pentru programe de croaziera dunarene in Romania, serviciile oferite turistilor trebuie sa fie la cel mai inalt nivel.

Din punctul de vedere al numarului de turisti care viziteaza aceasta zona, pentru ca acesta sa creasca ar trebui sa se respecte raportul calitate-pret, oferta culturala diversificata, peisajele atragatoare, siguranta turistului, personal calificat si amabil, infrastructura buna. Toate acestea contribuie la satisfactia turistului care, o data ce pleaca multumit de serviciile oferite, revine in aceasta zona.

De asemenea, se au in vedere masuri concrete, rapide si eficiente in vederea oferirii de servicii de acostare la sol constand in pontoane adecvate, servicii de vama si frontiera prompte si civilizate, aprovizionarea cu diverse produse si servicii specifice unor vase de croaziera.

Drum fara pulbere

Dunarea aduna aproape toate raurile de pe teritoriul tarii noastre (cu exceptia unor mici rauri dobrogene) facand ca reteaua hidrografica sa fie unitara. Mai mult de o treime din suprafata bazinului hidrografic si aproape o jumatate din lungimea cursului navigabil se gasesc pe teritoriul Romaniei. Grigore Antipa spunea despre Dunare ca este "cea mai mare comoara cu care natura a inzestrat tara noastra".

Delta Dunarii sau "Tara apelor", cu chipul ei geometric, veritabil muzeu natural, este cea mai noua si mai joasa regiune a tarii noastre. Este un unicat in Europa prin flora si fauna. Ea s-a format pe locul unui fost golf marin care, treptat, s-a transformat in liman, apoi a devenit delta, forma incomplet consolidata.

Cu o suprafata de 2.590 km2, Delta include atat suprafete de uscat (circa 15% din suprafata la un nivel normal al celor trei brate ale Dunarii) si terenuri mlastinoase cu lacuri si garle.

Al doilea fluviu ca lungime din Europa dupa Rin, Dunarea curge pe o distanta de 2.858 km, de la izvoarele din Muntii Padurea Neagra si pana la varsarea in Marea Neagra. Bazinul sau, cu o dimensiune de peste 800.000 km2, numara in jur de 80.000.000 de locuitori din noua tari (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia si Muntenegru, Bulgaria, Romania si Ucraina).Pe teritoriul Romaniei, Dunarea parcurge ultimii 1.075 km, intrand in tara la Portile de Fier si terminandu-si drumul in Delta Dunarii. 12 dintre judetele tarii sunt riverane: Caras-Severin, Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Constanta, Ialomita, Braila, Galati si Tulcea.

Favoritii

Principalele porturi in lungul Dunarii si obiectivele turistice naturale sau antopice pe care acestea le poseda sunt principalii beneficiari ai programului "Croaziera pe Dunare", cu atat mai mult cu cat, in lipsa acestei initiative, localitatile de frontiera, multe dintre ele cu o mare traditie si o istorie importanta, ramaneau in afara circuitelor turistice care sa le valorifice.

Dupa intrarea in tara, la kilometrul 955 al fluviului, turistii straini intalnesc Orsova, fostul castru roman Dierna. Orasul este amplasat la kilometrul 955 pe cursul Dunarii, intr-un golf al Cernei. Unul dintre obiectivele turistice din aceasta zona este Manastirea Ana, ridicata in prima parte a secolului XX, in amintirea eroilor din primul razboi mondial. Amplasata pe un deal din apropierea orasului ofera o imagine completa a golfului si asezarii de la poalele lui.

De asemenea, in apropierea Dunarii se poate vedea si Biserica romano-catolica care are o arhitectura cu totul deosebita.

Drobeta Turnu-Severin are ca principal obiectiv turistic ruinele podului construit de Apolodor din Damasc la ordinele imparatului Traian, una dintre cele mai importante opere arhitecturale de acest tip ale antichitatii latine, ridicat pentru a permite traversarea Dunarii de catre armatele lui Traian in razboiul contra dacilor. Alte obiective turistice ale fostului Banat de Severin sunt Castrul si termele romane, Cetatea Severinului (ridicata in secolul al XIII-lea si distrusa in 1524 de catre turci), Muzeul Regiunii Portile de Fier.

Un alt oras important este Calafat. Asezarea sa pe malul Dunarii a oferit posibilitatea amenajarii unor spatii de cazare si alimentatie unde turistii pot beneficia de cele mai bune conditii de petrecere a timpului liber. Un obiectiv turistic principal este Muzeul de arta si etnografie din palatul Marincu. Portul cultural "La Cetate", amplasat in apropierea localitatii Maglavit de langa portul Calafat, este renumit prin taberele de sculptura organizate in ultimii ani.

De asemenea, in cadrul complexului s-a organizat un catun "neolitic", unde se pot consuma produse ecologice pregatite la fata locului si se poate participa direct la realizarea vaselor de ceramica specifice culturii Cucuteni.

Turnu-Magurele face parte din judetul Teleorman inca din anul 1838, desi, la infiintare, orasul era capitala judetului Olt.

Aproape de confluenta Oltului cu Dunarea, Turnu-Magurele este asezat pe un platou ce inainteaza din lunca cuprinsa intre Dunare si Olt. Obiective turistice sunt Cetatea romano-bizantina, secolul al II-lea si Cetatea medievala Turnu sau Nicopolea Mica, ridicata de domnul Tarii Romanesti Mircea cel Batran, in perioada 1386-1393.

Giurgiu este orasul primei cai ferate romane legata cu Bucurestii (1869). Ca port la Dunare, orasul Giurgiu are legaturi fluviale cu cele opt tari riverane ale Dunarii din Europa de Est si Centrala si iesire la Marea Neagra.

Obiectivele turistice sunt Complexul Manastiresc de la Comana, Monumentul Medieval de la Calugareni, Turnul Ceasornicului din Giurgiu si Vestigiile Cetatii lui Mircea cel Batran din Giurgiu.

Oltenita, atestata inca din anul 1515, este renumita prin situl arheologic de la Gumelnita (cea mai complexa asezare care a dat numele acestei infloritoare civilizatii - Gumelnita).

Calarasiul, situat in partea de sud-est a Romaniei si a Campiei Romane, pe malul stang al Dunarii la granita cu Bulgaria, ocupa 2,13% din suprafata Romaniei. Se invecineaza cu Judetul Ialomita la nord, Judetul Constanta la sud-est, Giurgiu si Sectorul Agricol Ilfov la vest si nord-vest. Este situat intr-o zona de campie care cuprinde Baraganul, Campia Vlasiei la care se adauga Lunca Dunarii. Obiectivele turistice includ Muzeul Dunarii de Jos si cea mai mare gradina naturala din tara, dar zona este si una deosebit de populara pentru excursii de vanatoare si pescuit in lunca Dunarii.

Braila reprezinta un port important de unde sunt initiate numeroase croaziere pe Dunare, programe de vanatoare si pescuit. Cea mai importanta artera hidrografica a judetului este Dunarea cu cele doua brate principale: Bratul Macin (Dunarea Veche) spre Dobrogea si Bratul Cremenea, spre Campia Brailei, inchizand la mijloc fosta Balta a Brailei, care astazi este indiguita.

Dunarea are o mare importanta economica, atat din punct de vedere al alimentarii cu apa a municipiului Braila cat si a sistemelor de irigatii.
Galati, amplasat pe malul drept al Dunarii, la 80 km de Delta Dunarii, are patru porturi, un port pentru transportul de persoane si trei pentru transportul de marfuri. Avand aproximativ 6,5 km de chei si pescajul de 7,3 m, portul asigura un trafic general de marfuri de 9.328.857 tone (1997), permitand accesul navelor de pana la 30.000 tdw.

Tulcea este numita si Poarta Deltei Dunarii. Aici Dunarea se divide in trei ramuri formand un pamant magic. Obiective turistice sunt Muzeul Delta Dunarii, Muzeul de arta plastica, Colnicul Horei, vestigiile cetatii Agyssus (parc arheologic).

La iesirea din Dunare in mare este Sulina, pomenita pentru prima data in urma cu 1.000 de ani sub numele de Selina, portul primeste statutul de Porto Franco, ceea ce determina dezvoltarea spectaculoasa a localitatii in perioada antebelica. Obiectivele turistice sunt Palatul Administrativ al flotei dunarene si Farul construit in anul 1802.

Principalele brate ale Deltei Dunarii sunt Chilia, Sulina si Sf. Gheorghe - rezultate din separarea apelor Dunarii la Ceatalul Izmail (Chilia in bratul Chilia, bratul Tulcea, acesta din urma bifurcandu-se la Ceatalul Sf. Gheorghe in Sulina si bratul Sf. Gheorghe).

Bratul nordic, Chilia, are cea mai mare adancime - 36 m - si cel mai bogat debit (62,6% din debitul total al Dunarii). Dupa satul Chilia Veche se dezvolta o delta proprie, cu numeroase brate divergente (tip Mississippi).

Bratul de mijloc, Sulina, lung de 62,9 km si adanc de 18 m, transporta 17,7% din debitul total al Dunarii si prezinta la varsare o delta de tip Tibru, un singur canal de curgere. Bratul a fost rectificat si dragat de mai multe ori, ceea ce permite ca navele maritime sa mearga pana in portul Galati.

Canalul sudic, Sf. Gheorghe, lung de 109 km, are cea mai accentuata meandrare. La gurile sale prezinta o delta secundara de tip Vistula, cu o despletire conica de brate secundare.

Prin trei canale, Lipoveni, Dunavat si Dranov, face legatura cu complexul lacustru Razelm - Sinoe .

Maxima atractie: Delta

Punctul de plecare pentru o aventura in Delta este de obicei Tulcea, un oras aproape la fel de vechi ca si Roma, situat in apropiere de locul unde Dunarea se desparte in cele trei brate principale, deci unde incepe lunca.

In Tulcea veti gasi hoteluri moderne si muzee de stiinte naturale ale Deltei. Orasul se afla la o distanta de 71 km (45 de mile) de Sulina, o asezare aproape la fel de veche, aflata la celalalt capat al bratului Sulina. Intre aceste doua puncte se pot face croaziere, in timpul carora turistii pot admira, de pe confortabilele punti ale vaporaselor, flora, fauna si satele Deltei.

Delta Dunarii pe langa frumusetile cu care a fost inzestrata, mai are nevoie urgenta de noi structuri de primire turistica in scopul atragerii unui numar cat mai mare de turisti, atat romani, cat si straini.

In anul 2003 croazierele pe Dunare au adus peste 60.000 de turisti straini in Romania. Desi costul unei croaziere pe Dunare variaza intre 500 si 3.000 euro/persoana, in anul 2003 in Romania au venit peste 60.000 de turisti straini. In acest pret este inclus: transportul, cazarea si trei mese pe zi. Excursiile in afara vaporului sunt optionale si se platesc suplimentar. Navele pornesc din Germania si se calatoreste in medie doua saptamani, prin Germania - Austria - Slovacia - Ungaria - Iugoslavia si apoi Romania.

Flota proprie este redusa si, in Romania, exista doar patru vase de croaziera care apartin companiei Giurgiu Nav. Doua dintre ele (Carpati si Oltenita), sunt construite acum 30 de ani si renovate, cu circa 90 de locuri. Celelalte doua nave sunt mai noi, respectiv Steaua Dunarii si Steaua Deltei, cu 160 de locuri fiecare.

Dunarea are un potential economic, comercial, de cultura, de turism si de protectie a mediului cu totul exceptional si de aceea trebuie valorificat la maxim. Dunarea reprezinta nu numai un fluviu european, dar, privita din punct de vedere strategic, reprezinta si unul dintre principalele axe de comunicare, transport si cultura de care dispune Uniunea Europeana extinsa.

Programul de croaziere este doar un prim pas, poate cel mai important, in redimensionarea programelor de turism international ale Romaniei, care vor evolua, asa cum s-a stabilit si in Programul 2025, in jurul unui mare ax reprezentat de ecoturism si valorificarea bogatiei peisagistice si naturale, al carui punct de importanta mondiala este Delta, obiectiv turistic inclus deja in patrimoniul Unesco. Croaziera pe Dunare are o importanta care depaseste cu mult numarul celor cateva zeci de mii de turisti straini care participa la proiect, aceea de a lansa in circuit, pe langa Delta Dunarii, obiectiv deja notoriu si popular, localitatile Luncii Dunarii, altfel exilate in uitare si anonimat.

Anexa I

Trasee de croaziera pe sectorul romanesc

Se pot valorifica prin turismul de croaziera traseul Dunarii din aval de Calarasi, cu cele trei brate si canalele navigabile din delta si traseul Drobeta Turnu Severin Bazias. Timpul de realizare : 3-5 zile.

A. Traseul Drobeta - Turnu Severin Bazias se poate face tur retur, sau intoarcerea cu autocarul, cu o perioada de desfasurare de cel mult 4 zile (ultima zi fiind de intoarcere). Turistii sunt adusi de la Bucuresti (eventual de la aeroportul Timisoara) pana la Drobeta - Turnu Severin, cu autocarul. Pot fi organizate pe acest itinerariu si excursii tematice, de exemplu: Fenomene carstice in Defileul Dunarii, Arii protejate si monumente ale naturii in zona Portile de Fier, Istorie si turism in Defileul Dunarii s.a. Locul de imbarcare: Drobeta Turnu Severin.

Ziua I: Drobeta Turnu Severin Orsova (24 km). Turistii (adusi cu autocarul), se imbarca pe motonava la Drobeta Turnu Severin, sunt cazati, apoi servesc pranzul.

-       turul orasului - se viziteaza principalele monumente istorice si culturale;

-       se revine pe nava,  se trece de ecluza de la barajul Portile de Fier I;

-       se viziteaza ruinele si actuala Manastire Vodita;

-       se acosteaza optional in golful Bahna;

-       continuand traseul spre Orsova, se retine atentia turistilor asupra numeroaselor viaducte, arcuite peste golfurile formate de patrunderea apelor lacului pe gurile afluentilor:

-       se acosteaza la Orsova pentru innoptare; se serveste cina, dupa care urmeaza program de divertisment.

Ziua a II - a : Orsova Berzasca (63 km)

dupa micul dejun se face turul orasului Orsova, se viziteaza Manastirea Sf. Ana, se fac plimbari pe faleza;

-       optional, excursie la Statiunea Baile Herculane, unde se poate servi pranzul;

-       dupa intoarcerea pe vapor se continua traseul inspre amonte, trecand prin cel mai spectaculos defileu al fluviului, Cazanele Mici, Cazanele Mari; amatorii de speoturism pot vizita in acest sector pesterile Gura Ponicovei si Veterani;

-       la confluenta cu Valea Mraconiei se patrunde pe golful omonim (cu  aspect de fiord) circa 1,5 km lungime; optional, turistii se pot deplasa pe drumul forestier de pe Paraul Neamtu afluent al Mraconiei, pentru a strabate Cheile Neamtului;

-       pe cursul Dunarii,  se viziteaza in continuare: Cetatea Tri Cule, punctul fosilifer de la Svinita, Tabula lui Tiberiu (anul 33 34 e.n.), Tabula lui Domitian (anul 75 80 e.n.) si pintenul calcaros Greben, de pe malul sarbesc; optional, amatorii de speoturism pot vizita complexul carstic (pesterile Socolovat, Mosnic) de pe paraul Sirinia (aval de Cozla);

-       se acosteaza la Berzasca pentru innoptare pe vapor; cina pe vapor cu produse pescaresti, locale.

Ziua a III a: Berzasca Moldova Noua (31 km)

-       mic dejun si turul localitatii (se viziteaza Biserica Sf. Arhangheli 1836) se face o plimbare cu trenuletul forestier pe valea Berzeasca; optional se poate rezerva o zi pentru parcurgerea intregului traseu de cale ferata, pana la izvoare, in punctul numit Clota Veche (43 kn), apoi se parcurg pe jos, Cheile Rudariei;

-       la Sichevita se poate acosta optional pentru o excursie la Garnic Muzeul satesc, ruinele castrului roman, platoul carstic;

-       aval de localitatea Pescari (denumirea veche: Coronini) se pot vizita Pestera Gaura cu Musca, cu intrarea inundata de apele lacului, Pestera Chindiei, Cetatea Golubac (pe malul sarbesc), Stanca Babacai, ruinele cetatii medievale Sf. Ladislau;

se acosteaza la Moldova Noua pentru innoptare. Pranzul si cina vor include in meniu si produse traditionale pescaresti.

Ziua a IV - a: Moldova Noua Bazias (23 km) si retur. Debarcarea si intoarcerea cu autobuzul (141 km)

-       mic dejun;

-        se parcurge ultimul tronson al defileului, pana la Bazias, unde se viziteaza biserica Manasatirii Bazias, monument de arhitectura din perioada feudala timpurie, refacuta in secolul al XVIII-lea si panoul care marcheaza locul de intrare al Dunarii pe teritoriul Romaniei ghidul va prezenta turistilor informatii si evenimente istorice legate de acest loc;

-       intoarcerea cu vaporul la Moldova Noua, unde turistii se debarca;

-       intoarcerea la Bucuresti (sau la aeroportul Timisoara) pe cale rutiera, cu autocarul.

      B. Traseul Bucuresti Calarasi Cernavoda Galati  - Tulcea

Timp de realizare : 3 5 zile

      Transportul de la Bucuresti se asigura cu autocarul.

      Locul de imbarcare : Calarasi (optional poate fi si Giurgiu).

Ziua I : Calarasi (optional Giurgiu Calarasi) Cernavoda Braila (200 km). Imbarcare si cazare 

-       acostare la Ostrov, unde se viziteaza : podgoria, centrul de degustare, cetatea bizantina, Manastirea Dervent ;

-       acostare la Oltina, se viziteaza podgoriile si centrul de degustare, davele getice ;

-       masa de pranz la Cernavoda, dupa care se face turul orasului (se viziteaza centrul vechi, punctul fosilifer si podul Anghel Saligny);

-       la Harsova : complexul arheologic ;

-       optional, se poate acosta pe Insula Mica a Brailei rezervatie naturala ;

-       se acosteaza in portul Braila, se face tur de oras (se viziteaza Cetatea Brailei, Muzeul judetean de istorie, biserici monumente de arhitectura, case memoriale, faleza) ;

-       cina cu produse traditionale locale, divertisment, innoptare.

Ziua a II - a : Braila Galati Isaccea Tulcea (100 km)

-       mic dejun ;

-       optional acostare la Galati pentru tur de oras ;

-       se acosteaza la Isaccea, de unde se merge cu autocarul la Manastirea Saon, Manastirea Celic Dere, Manastirea Cocos, podgoria Niculitel se serveste pranzul, de preferinta la centrul de degustare, se revine pe motonava ;

-       acostare la Tulcea, tur de oras, cina cu produse pescaresti, program de divertisment, innoptare.

Ziua a III - a : Tulcea Bratul Sulina (optional si canalele navigabile ale deltei) si retur (circa 150 km)

-       se fac opriri la popasurile Maliuc, Crisan, Lebada - aici se serveste pranzul;

-       optional, se pot organiza plimbari cu barca pe canale, pentru a se admira pasarile sau animalele din rezervatie, se pot organiza partide de pescuit sau vanatoare;

-       cina se serveste pe vapor, pe drumul de intoarcere spre Tulcea, unde se stationeaza pentru innoptare.

Ziua a IV - a : Tulcea - Bratul Sf. Gheorghe si retur (circa 250 km)

-       se serveste micul dejun pe vapor, in timp ce acesta se deplaseaza;

-       se fac opriri la Mahmudia si Uzlina;

masa de pranz - la Sf. Gheorghe, dupa care se face intoarcerea spre Tulcea;

-       optional se fac plimbari cu barca pe canale, se pot organiza partide de pesciut sau vanatoare de rate salbatice.

Ziua a V - a : intoarcerea spre Bucuresti cu autocarul sau cu avionul, prin aeroprtul Tulcea.

Trasee internationale

            Perioada de organizare : mai - septembrie. Locul de imbarcare poate fi Tulcea situatie in care turistii straini sunt adusi cu avionul prin aeroportul Mihail Kogalniceanu, Rotterdam sau Ulm (localitate de unde incepe Dunarea navigabila), iar intoarcerea  pentru turistii romani va fi realizata de preferinta cu avionul.

            A. Traseul Tulcea Giurgiu Orsova - Bazias Belgrad Budapesta
           Viena
Ulm (optional Frankfurt sau Rotterdam)

Timp de realizare :14 zile.

Ziua I - imbarcarea la Tulcea (circa 250 km)

-       se face o plimbare pe canalul Sulina (sau pe Bratul Sf. Gheorghe) si pe canalele deltei, iar masa de pranz se va servi la o cherhana; se pot organiza partide de vanatoare sau pescuit sportiv;

-       dupa amiaza : turul orasului Tulcea;

-       cina pe vapor, in timp ce se porneste inspre amonte;

-       se acosteaza la Isaccea pentru innoptare.

Ziua a II-a :  Isaccea Galati Braila Calarasi Ostrov (290 km)

-       mic dejun, deplasare cu autocarul la manastirile Cocos, Saon, Celic Dere, la podgoriile Niculitel si centrul de degustare; se revine pe vapor;

-       Galati si Braila - se poate opri optional pentru turul orasului;

-       la Giurgeni si Cernavoda, turistilor li se retine atentia asupra podurilor de fier si rutiere peste Dunare;

se debarca la Ostrov pentru excursie la podgoriile si centrul de degustare Ostrov, Manastirea Dervent, Manastirea 'Pestera Sf. Andrei' din comuna Ion Corvin, podgoriile de la Oltina;

-       cina va include si produse specifice locale, pescaresti si vinuri din podgoriile dobrogene;

-        se innopteaza la Ostrov.

Ziua a III-a :  Calarasi - Drobeta - Turnu Severin (560 km)

-       mic dejun pe vapor;

-       opriri optionale la Giurgiu - Ruse, Turnu Magurele - Nicopol, Calafat - Vidin  pentru tururile oraselor;

-       se debarca pe Insula Simian - se viziteaza Cetatea Ada Kaleh, reconstruita;

-       Drobeta - Turnu Severin - masa de pranz si tur de oras;

-       optional, se organizeaza o excursie cu autocarul la Pestera Topolnitei si Cheile Susarei;

-       cina - pe vapor.

Ziua a IV-a : Drobeta Turnu Severin Orsova (24 km)

-       mic dejun; se traverseaza barajul Portile de Fier I prin ecluza, apoi se face o oprire in golful Bahna, pentru a vizita manastirea actuala si ruinele fostei Manastiri Vodita;

-       se continua drumul spre Orsova, retinand atentia asupra viaductelor peste afluentii Dunarii;

-       dupa masa de pranz, programul turistic continua cu autocarul, se viziteaza statiunea Baile Herculane si Valea Cernei;

-       se serveste cina pe vapor; program de divertisment.

Ziua a V-a : Orsova Moldova Noua (94 km)

-       se parcurge  traseul cel mai spectaculos: Orsova - Cazanele Mici - Cazanele Mari, pana la Moldova Noua;

-       optional, cei interesati pot vizita in aceasta zona pesterile din zona Dubova (Gura Ponicovei, Veterani), pesterile Gaura cu Musca si Gaura Chindiei de langa localitatea Coronini  sau cele din arealul Berzasca - Sichevita - Garnic;

-       pe traseu se retine atentia asupra bustului  lui Decebal sculptat in calcarele din golful Mraconia si a  ruinelor cetatii Trikule (sau Triculi), de pe malul romanesc, ale Cetatii Golubac - pe malul iugoslav si asupra stancii Babacai de la intrarea in zona Ostrovului Moldova Veche;

-       optional se pot vizita (cu autocarul si apoi pe jos) Cheile Nerei;

-       cina si innoptare la Moldova Veche.

Ziua a VI-a : Moldova Noua Bazias Belgrad

-       se strabate ultima portiune din Defileul Dunarii, circa 25 km, pana la Bazias, dupa care se intra pe teritoriul iugoslav;

-       la Belgrad se acosteaza pentru  turul orasului (Muzeul pamantului sarbesc, Muzeul etnografic s.a.), cina si inoptare.

Ziua a VII-a : Belgrad - Novi Sad - Mohacs

-       mic dejun pe vapor;

-       se acosteaza la Novi Sad pentru turul orasului, masa de pranz;

-       Mohacs - turul orasului, cina, program de divertisment.

Ziua a VIII-a : Mohacs - Budapesta

-       se fac opriri pentru turnul orasului la Baja, Kolocsa si Dunanjvaros;

-       seara se viziteaza  insula Margareta unde este organizat program turistic de divertisment si se serveste cina.

Ziua a IX-a : Budapesta - Bratislava

-       mic dejun;

-       prima parte a zilei este dedicata vizitarii orasului si cumparaturilor;

-       masa de pranz - la un restaurant cu mancaruri specifice, traditionale;

-       se continua drumul, cu acostare la Visegrad si Esztergom pentru turul orasului;

-       cina si innoptare la Bratislava.

Ziua a X-a : Bratislava - Viena

-       mic dejun si turul orasului Bratislava - zona centrala;

-       masa de pranz la un restaurant cu specific local;

-       dupa pranz turistii se imbarca pentru continuarea croazieri;

-       optional, se fac opriri  la Duvajska, Streda si Heinburg pentru turul orasului;

-       seara se acosteaza la Viena;

-       se organizeaza seara vieneza; se admira orasul noptea din cafeneaua rotitoare a Turnului Dunarii din Parcul Dunarii; tot aici se poate servi cafeaua de dimineata.

Ziua a XI-a : Viena

-       mic dejun, servirea cafelei in cafeneaua rotitoare din Turnu Dunarii;

-       tur de oras: Palatul Schonbrunn, Opera, Palatul Hofburg, Muzeul de Arta, Muzeul de Istorie Naturala, Parlamentul, Universitatea, Stephansdom, Biserica 'Sf. Carol', Cladirea Filarmonicii, Palatul Belvedere, Hundertwasserhaus s.a;

-       masa de pranz, program de cumparaturi si divertisment;

-       cina si seara vieneza.

Ziua a XII-a : Viena - Passau

-       mic dejun pe vapor;

-       se acosteaza la Krems, D rnstein, Grein, Linz, pentru tur de oras;

-       cina si innoptare la Passau.

Ziua a XIII-a : Passau - Straubing - Donauworth - Ulm

-       mic dejun pe vapor;

-       se acosteaza in cateva localitati pentru tur de oras si masa de pranz;

-       la Kelheim, confluenta cu canalul  Rhin -Mein, se pot parcurge optional cativa km pe acest canal;

-       se serveste cina si se innopteaza la Ulm - locul  de unde incepe partea navigabila a Dunarii.

Ziua a XIV-a : Ulm - Donaueschingen - intoarcere cu avionul

-       mic dejun pe vapor, debarcare;

-       excursie cu autocarul la Donaueschingen, la izvoarele Dunarii - punctul final al calatoriei;

-       intoarcerea spre destinatia de resedinta cu avionul.

Optional in ultima zi se poate parcurge  canalul Kelheim (Dunare) - Main - Frankfurt (confluenta cu Rhin) sau intr-o alta varianta croaziera poate continua inca doua zile pana la Rotterdam (Marea Nordului). Intoarcerea se face pe calea aerului.

Anexa II

Stiri

Black Sea Magic a oferit in 2005 atat pentru pasionatii de yachting, cat si pentru cei care au vrut sa se familiarizeze cu acest stil de viata, posibilitatea de a experimenta placerea unei croaziere la bordul unui velier.
Grupuri de prieteni, colaboratori, familii cu copii au iesit impreuna cu noi pe mare in 2005 pentru o plimbare de neuitat la bordul unui velier, intr-un mod original, intr-o ambianta placuta in conditii de comfort si siguranta maxime.
Datorita succesului acestor programe de croaziera, cit si datorita recomandarilor venite pe parcursul verii din parte participantilor, Black Sea Magic este acum in proces de pregatire a urmatoarelor programe de croaziera pentru sezonul 2006, care sa reflecte asteptarile dumneavoastra intr-o masura si mai mare. Aceste programe (durata, cost, servicii etc.) urmeaza sa fie prezentate pe web site-ul nostru incepind cu luna Aprilie 2006.
Daca doriti sa ne contactati intre timp, va rugam sa nu ezitati sa o faceti. Detaliile noastre de contact sunt conform celor prezentate pe acest web site. Va multumim si asteptam intrebarile dumneavoastra.

Cel mai scump vas de croaziera va costa peste un miliard de dolari
Grupul norvegian de constructii navale Aker Yards a anuntat luni primirea unei comenzi in valoare de 900 milioane euro (1,1 miliarde dolari) din partea firmei americane Royal Caribbean Cruises, pentru constructia unui nou vas de croaziera, informeaza agentiile internationale de presa.

Aker Yards a precizat ca noul vas va avea o lungime de 360 metri si va putea transporta aprope 5.400 de pasageri, cu alte cuvinte va fi cu 40 de procente mai mare decat cele mai mari vase de croaziera care sunt in prezent in constructie.
Noul vas, care va purta deocamdata numele 'Project Genesis', va fi construit la santierele Aker din Finlanda, urmand a fi livrat armatorului in toamna lui 2009. Contractul include si o optiune penru un al doilea vas similar.
Anul trecut grupul francez Alstom Marine, preluat recent de Aker Yard, a lansat la apa pachebotul 'Queen Mary II', in prezent cel mai mare vas de croaziera din lume, cu o lungime de 345 de metri si o capacitate de 2600 pasageri plus 1.250 de membri ai echipajului.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4006
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved