Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


DEFILEUL LAPUSULUI

Turism



+ Font mai mare | - Font mai mic



DEFILEUL LAPUSULUI

Dupa ce strabate depresiunea cu acelasi nume, valea Lapusului parcurge pina la iesirea in depresiunea Baia are un defileu de 36 km lungime - obiectiv turistic de prim rang, considerat unicat de catre cercetatori, foarte putin cunoscut din cauza dificultatilor de parcurgere. Adinc sapat in sisturile cristaline si calcarele dolomitice metamorfozate ale masivului Preluca, defileul consta dintr-o succesiune de zone stincoase, pe alocuri cu pereti abrupti cu aspect de chei, cu zone in care versantii impaduriti ce coboara pina la nivelul apei sint punctati de tancuri stincoase si mici pereti si rare si mici zone depresionare. Potecile existente sint rar transversale, legind satele din masivul Preluca de cele din podisul Boiu Mare - Vima Mica, astfel ca parcugerea pe jos a defileului este dificila, posibila doar la ape mici, limpezi si calde!



CONFLUENTA LAPUS - VALEA PETERITEA - CONFLUENTA CU VALEA VIMEI

Ajunsi la intrarea Lapusului in defileul ce-l formeaza il vom urma in continuare, pe o lunga distanta, malul drept. Ne strecuram pe linga tancul calcaros din malul drept (sau il evitam pe malul opus) urmind la nivelul ei valea, aici cu un curs destul de lin. Dupa 15 minute ajungem la confluenta cu valea Girligatii (afluent drept). In continuare pina la confluenta cu valea Arinului traversam un prim sector stincos al defileului, stinci mari izolate, mici pereti stincosi, bulboane. La confluenta cu valea Arinului (30 minute) - vom cauta cu grija potecuta in versantul drept, ce incepe din valea Arinului la 20 m amonte de confluenta cu Lapusul. Poteca - firava - urca in versant, traverseaza o mica creasta coborind apoi lent spre malul apei.

In continuare poteca e din ce in ce mai bine conturata, trecem de un izvor si dupa 1 ora de mars ajungem in finetele de sub satul Groape, lasam in stinga un podet improvizat dintr-un copac, apoi in dreapta, la 200 m, pestera Fruntea Ochiului, ajungind apoi la confluenta cu doi afluenti, despartiti de o culme stincoasa. In continuare poteca urca in versant intr-o zona cu sol rosietic, coborind din nou la vale, in dreptul unei lunci inierbate pe care o strabatem in lung. Urcam din nou in versant, revenind la riu dincolo de un mic afluent ripos si dupa 1½ ore de mers ajungem la capatul aval al unei insule acoperite de o adevarata jungla, unde poteca se termina. Avansam in continuare in malul drept al vaii - acces dificil in special din cauza vegetatiei, si dupa 10 minute ajungem la capatul amonte al insulei. Urmam cu greu in continuare malul drept al Lapuxsului inca 8 minute pina in dreptul confluentei cu valea Branistea Mare (afluent drept) unde un prag stincos involburat ne permite traversarea in malul sting al apusului. Urmeaza in continuare portiunea cea mai dificila a etapei - cea dintre valea Branistea Mare si valea Curechi. Malul stincos ne obliga la catarare libera la nivelul apei, folosind uneori chiar prizele subacvatice. Malul opus pare mai primitor, dar apa adinca impiedica tranversarea pe tot tronsonul. Pe ultima portiune, urcind ceva mai sus in malul stincos, gasim mai multe prize, unele artificiale, care ne faciliteaza depasirea acestui punct dificil. Dupa 20 de minute de la confluenta cu valea Branistea Mare ajungem la confluenta cu valea Curechi (afluent drept) - prilej de a admira sus, in versant, cascada "La Pisatoare' - cadere spectaculoasa ale carei ape se pulverizeaza inainte de a ajunge jos. Putin in amonte de confluenta cu valea Curechi, traversam riul in malul drept. Dupa 5 minute de mers ajungem intr-un cot pronuntat al riului, marcat de urme ale viiturilor care se depasesc destul de greu. Escaladam in continuare zonele cu ingramadiri de lemne si resturi casnice, apoi un mic pinten stincos ce nu poate fi evitat la firul apei. In dreptul confluentei cu valea Jugastrului (afluent sting) - marcata de un perete stincos pe creasta din aval de confluenta - in versantul drept apare o poteca, la inceput firava, cu intreruperi. Intram apoi intr-o poiana alungita.

Poteca se transforma in drum de care si dupa 3-3½ ore de mers ajungem in dreptul confluentei, cu valea Vimei, dupa un traseu in care portiunea de catarare dintre valea Curechi si valea Branistea Mare constituie un obstacol care triaza serios pe amatorii parcurgerii intregului defileu.

2. CONFLUENTA VALEA VIMEI - PUNTEA DE LA SALNITA

Acest sector reprezinta cel mai spectaculos tronson al la plecare) ajungem la confluenta cu valea Afinisului, defileului in care atributul de "chei' este foarte justificat. De la casa izolata din dreptul confluentei cu valea Vimei, traversam in 15 minute poiana larga ce reprezinta un sector al celei mai largi zone depresionare intilnite in defileu. Apoi poteca se strecoara prin padure la mica inaltime fata de vale, incepind ocolul Custurii Pietrii - culme stincoasa dezgolita din malul sting. Dupa 30 minute de mers ajungem la confluenta cu valea Morilor - afluent drept al Lapusului cu frumoase cascade sculptate in calcarele dolomitice metamorfozate. De aici pina la puntea de la Salnita ii vom invidia pe cei ce dispun de ambarcatiuni pneumatice, fiind nevoiti sa parcurgem cel mai dificil sector al defileului. Accesul direct pe riu fiind ingreunat de obligatoriile traversari in zone cu apa adinca, vom urma in continuare mica terasa din malul drept, urcind apoi in versant in zona in care peretele stincos se termina aproape vertical in apa Lapusului. Urcam pe coasta cu pasune, foarte abrupta si punctata de albul stincilor de calcar. La liziera padurii cautam cu atentie potecuta firava ce o ia pe nivel, traversind un jgheab ripos, dincolo de care ajungem intr-o poiana abrupta. Urmam baza peretelui stincos, urcind apoi un mic horn dincolo de care poteca devenind din ce in ce mai bine conturata, strabate pe nivel o zona accidentata la 40-50 m mai sus de firul vaii. Apoi poteca coboara pe un picior la plaja nisipoasa din malul riului si in dreptul unui prag stincos cu ape involburate traversam la malul sting. Urmam in continuare malul stincos cu portiuni de catarare usoara si dincolo de un tanc stincos avansat in firul vaii ajungem la gura unei pesteri; in continuare strabatem malul stincos la nivelul apei, rastimp de 15 minute, prinzind apoi o poteca ce urca usor in versant si ne scoate dupa 1½ - 2 ore de mers la puntea de la Salnita. In sens invers, poteca e mai usor de urmarit, coborirea spre valea Lapusului fiind insa, periculoasa pe timp umed. Intreaga sectiune poate fi "scurtcircuitata', urmind de la confluenta cu valea Vimei, poteca de pe malul sting al Lapusului ce evita cotul riului de la Custura Pietrii, iesind din nou la riu in zona confluentei cu valea Salnitei. Varianta este recomandabila si pentru cei ce ajunsi pe poteca la confluenta cu valea Morilor, renunta la parcurgerea sectorului dificil ce urmeaza, intorcindu-se la confluenta cu valea Vimei.



. PUNTEA DE LA SALNITA - GURA VAII ROMANESTI

Desi, practic, fara poteca pe acest sector nu vom avea de invins dificultati prea mari. Urmam de la punte malul drept al vaii, de-a lungul unei poteci din ce in ce mai slab conturate Dupa 15 minute poteca urca in versant cam 30 m diferenta de nivel, coborind apoi din nou la firul apei. Trecem ceva mai incolo de o "balta' (portiunile cu ape mai adinci de pe Lapus sint denumite de localnici 'balti' sau "tauri') cu o plaja de nisip in malul drept, apoi trecind de un cot mai pronuntat al riului, cu prundis, reperam in malul sting un mic grohotis. (Aici in malul drept padurea e rarita de furtuna.) Traversam in malul sting, in dreptul unui tanc ce impiedica accesul in malul drept si dupa inca 5 minute de mers (45 minute de la plecare) ajungem la confluenta cu valea Afinisului, marcata in aval de un perete stincos. Dincolo de acesta traversam in malul drept, avansind vreme de 25 minute pina in dreptul unui alt pinten ce ne obliga sa trecem in malul sting. Urmeaza o scurta portiune stincoasa ce ne obliga la scurte catarari, la nivelul apei, avansind apoi de-a lungul unei plaje de bolovanis, in capatul ei (45 minute de la confluenta cu valea Afinisului) trecem din nou in malul drept si dupa inca 15 minute ajungem in dreptul confluentei cu valea Rea (1 1/3 - 2 ore). Putin in amonte de confluenta trecem in malul sting, revenind in cel drept la confluenta si trecind din nou in cel sting, in aval de confluenta. Avansam 5 minute in malul sting, apoi trecem din nou in cel drept la o plaja de bolovanis. Evitam un pinten stincos prin apa, ajungind apoi la o plaja nisipoasa, la care coboara din dreapta o poteca. Dupa inca 10 minute de mers, evitam un pinten, sau "stean' dupa cum ii numesc localnicii, prin traversare in malul sting, revenind apoi in malul drept pe scurta portiune in care malul sting este stincos, revenind apoi in malul sting. Dupa inca 10 minute de mers in dreptul unui afluent sting traversam in malul drept. In continuare incepe sa se contureze in portiunile nestincoase o urma de poteca si dupa 15 minute de la afluentul sting ajungem in dreptul unui perete de marmora situat in malul opus. Dupa inca 5 minute ajungem la confluenta cu valea Asprei (afluent drept) unde traversam in malul sting. Avansam in lungul acestuia 10 minute trecind apoi in cel drept pentru a ajunge dupa inca 5 minute (4-4½ ore) la puntea ce leaga satele Romanesti si dealul Corbului, suspendata la o inaltime ce ofera o frumoasa priveliste asupra defileului, in afara de cele 14 traversari ale riului si de o scurta portiune de catarare usoara, etapa nu prezinta dificultati.



Vom mai publica din zona superbului Defileu al Lapusului si alte trasee pe care turistii se pot orienta tot cu harta publicata in numarul de fata.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1288
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved