Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateC
C sharpCalculatoareCorel drawDot netExcelFox pro
FrontpageHardwareHtmlInternetJavaLinux
MatlabMs dosPascalPhpPower pointRetele calculatoare
SqlTutorialsWebdesignWindowsWordXml

PRINCIPALELE ELEMENTE ALE SISTEMELOR INFORMATICE ECONOMICE

calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai mic


PRINCIPALELE ELEMENTE ALE SISTEMELOR INFORMATICE ECONOMICE

1.1. Notiuni fundamentale vizand sistemele informatice

Sistemele informatice ecomomice ca forma mai larga, cuprinzatoare constituie un camp esential de studiu in administrarea afacerilor si management, domenii considerate majore in zona economica.

Astfel, sistemele informatice trebuie sa raspunda la problemele legate de administrarea hardware-ului, software-ului, a datelor, precum si a retelelor informatice, intr-un mod strategic pentru succesul in afaceri.

Importanta sistemelor informatice rezida in principal in intelegerea efectiva si responsabila de catre toti conducatorii (managerii) sau persoanele dintr-o organizatie a necesitatii adaptarii la societatea informationala globala. Sistemele informatice devin astazi tot mai mult o componenta vitala a succesului in afaceri pentru o organizatie sau un intreprinzator.

Managerii sau utilizatorii (finali sau nu) nu trebuie sa cunoasca tehnologiile complexe sau conceptele abstracte ori aplicatiile specializate din campul sistemelor informatice, ci sa aiba definit cadrul conceptual in cel putin cinci zone, si anume:

      Conceptele fundamentale ale sistemului informatic;

      Tehnologia sistemelor informatice;

      Aplicatiile sistemelor informatice;

      Dezvoltarea de sisteme informatice;

      Managementul sistemelor informatice.

Conceptele fundamentale ale sistemului informatic:

Conceptele de baza ale sistemului informatic asigura elementele tehnice si de comportament care ajuta la fundamentarea aplicatiilor comerciale, a procesului de luare a deciziilor si de construire a unui avantaj strategic al firmei fata de competitori.

Tehnologia sistemelor informatice:

Tehnologia sistemelor informatice este reflectata de dezvoltarea si managementulului in tehnologia informatiei (hardware, software, retele, Internet, managementul bazelor de date sau a altor tehnologii de prelucrare a informatiilor).

Dezvoltarea de sisteme informatice:

Dezvoltarea de sisteme informatice reprezinta modul in care utilizatorii (finali) elaboreaza sisteme informatice pentru a rezolva problemele din cadrul organizatiei sau pentru a creste productivitatea.

Aplicatiile sistemelor informatice:

Utilizarea sistemelor informatice prin aplicatiile sale in domeniul operational, managerial asigura si crearea unui avantaj competitiv al organizatiei de la nivelul local, intern (in colaborarea dintre compartimente, intre nivelele ierarhice) pana la formele comertului electronic, schimbului de informatii utilizand Internetul etc.

1.1.1. Conceptul de sistem informatic

Conceptul  de  sistem  are  un  rol   de   baza  in  domeniul sistemelor informatice. Odata inteles, acesta vine sa fundamenteze alte   concepte   conexe   din   domeniile   tehnologiei,   aplicatiilor, dezvoltarii si managementului sistemelor informatice.

Functionarea unui sistem informational-decizional presupune, in principal, desfasurarea urmatoarelor activitati:

      culegerea datelor despre starea sistemului condus si a mediului inconjurator;

      transmiterea datelor in vederea prelucrarii;

      prelucrarea datelor, obtinerea informatiilor si transmiterea acestora;

      adoptarea deciziilor, dezagregarea sau desintetizarea acestora si transmiterea acestora spre executie.

Utilizarea tehnicii electronice de calcul a produs modificari majore in modul de realizare a acestor activitati si implicit a determinat aparitia conceptului de sistem informatic.

Sistemul informatic economic este un ansamblu de elemente interconectate, functional in scopul automatizarii obtinerii informatiilor, fundamentarii, transmiterii si urmarii deciziilor.

Sistemul informatic se interpune intre sistemul de decizie si sistemul de executie, fiind subordonat acestora.

El este inclus in cadrul sistemului informational si are drept obiect de activitate, in general, culegerea, transmiterea si prelucrarea datelor. Prin implementarea unor modele matematice si utilizarea tehnicii electronice de calcul, in activitatile enumerate, sistemul informatic imprima valente sporite sistemului informational sub aspect cantitativ si calitativ.

Astfel, asistam la o crestere a capacitatii de calcul sub aspectul volumului datelor de prelucrat si a operatiilor de efectuat, la cresterea exactitatii informatiilor, in conditiile complexitatii activitatilor economice etc.

In ceea ce priveste raportul dintre sistemul informatic si sistemul informational se poate aprecia ca este un raport de la o parte la intreg, de la subsistem la sistem.

Utilizarea pe scara larga a mijloacelor de calcul a condus la cresterea sferei de cuprindere a sistemului informatic, aceasta tinzand sa o egaleze pe cea a sistemului informational.

Principalele activitati dintr-un sistem informatic economic sunt cele de prelucrarea informatiilor. Acestea includ:

a - Introducerea datelor;

b - Procesarea datelor pentru obtinerea de informatii;

c - Iesirea procedurilor informationale;

d - Stocarea resurselor infomationale;

e - Controlul performantelor sistemului.

a. Introducerea datelor – datele despre tranzactiile comerciale sau despre alte evenimente trebuie sa fie adunate si pregatite pentru prelucrare. Introducerea se refera la editarea de inregistrari. Odata introduse, datele pot fi transferate pe un suport (magnetic/optic) pana la prelucrare.

b. Prelucrarea datelor – datele care sunt subiectul activitatilor de prelucrare cuprind: calcule, comparari, sortari, clasificari sau insumari. Aceste activitati organizeaza, analizeaza si manipuleaza datele convertindu-le in informatii pentru utilizatori.

c. Iesirea produselor informationale – informatiile rezultate in urma prelucrarii apar in forme variate pentru a fi transmise utilizatorilor in forma solicitata de acestia. Informatiile trebuie sa indeplineasca anumite conditii de calitate ce se refera in general la:

timp      – viteza cu care informatia ajunge la utilizator;

continut– atributele care confera valoare informatiei;

forma   – felul in care ajunge la utilizator;

d. Stocarea produselor informationale – aceasta activitate nu constituie o componenta foarte importanta in cadrul sistemelor informatice. Ea reprezinta activitatea dintr- un sistem informatic in care datele si informatiile sunt depozitate intr-un mod organizat in vederea unei utilizari ulterioare. Atunci procesul de regasire este necesar utilizatorilor prin rapiditatea si acuratetea sa. Suporturile utilizatorilor pentru stocarea datelor si informatiilor sunt in general magnetice sau optice.

e. Controlul performantelor sistemului – reprezinta o activitate de mare importanta in cadrul sistemului informatic o reprezinta controlul performantelor sale. Aceasta activitate are in vedere urmatoarele elemente:

      un sistem informatic produce un feed-back despre intrarile, procesul si iesirile sale precum si despre activitatea de stocare.

      Feed-back-ul trebuie monitorizat si evaluat pentru a determina daca sistemul urmeaza sa-si atinga scopul prin performantele sale.

      Feed-back-ul va trebui utilizat pentru a efectua ajustari in activitatea sistemului pentru a-i corecta deficientele.

Un alt aspect important il reprezinta procesarea informatiilor.

Aceasta consta in introducerea, prelucrarea, iesirea si stocarea si activitatile de control. Datele sunt fapte brute sau observatii in general despre fenomene fizice sau tranzactii comerciale. Datele au un caracter obiectiv sunt masurabile prin caracteristicile lor.

Informatiile sunt deja procesate, au un anumit inteles si sunt folositoare utilizatorului. Datele sufera un proces de adaugare de valoare prin: agregare, manipulare si organizare; analizarea si evaluarea continutului lor; utilizarea lor intr-un context folositor pentru utilizator.

1.1.2. Structura sistemului informatic

Un sistem informatic este compus, in principal, din urmatoarele elemente:

     baza tehnico-materiala;

     sistemul de programe;

     baza stiintifico-metodologica;

     baza informationala;

     resursele umane si cadrul organizatoric.

Baza tehnico-materiala sau HARDWARE-ul sistemului informatic este constituita din totalitatea mijloacelor de culegere, transmitere, stocare si prelucrare a datelor, in care locul central il ocupa, desigur, calculatorul electronic.

Sistemul de programe sau SOFTWARE-ul cuprinde totalitatea programelor de baza (sistem de operare + medii de programare + programe utilitare) cat si programele aplicative prin care sunt rezolvate problemele concrete, particulare ale utilizatorului.

Baza stiintifico-metodologica este alcatuita din metodologiile de realizare a sistemelor informatice si din modelele matematice ale fenomenelor si proceselor economice.

Baza informationala cuprinde datele de prelucrat, sistemele si nomenclatoarele de coduri, precum si fluxurile informationale.

Resursele umane se refera la personalul de specialitate necesar functionarii sistemului informatic, respectiv analisti, programatori, ingineri de sistem, operatori etc.

Cadrul organizatoric este cel specificat in regulamentul de organizare si functionare a agentului economic in care functioneaza sistemul informatic.

      Realizarea unor sisteme informatice economice viabile presupune actiuni conjugate de asigurare a tuturor elementelor mentionate, neglijarea chiar si numai a unuia dintre acestea putand compromite sistemul in ansamblu.

Dupa o perioada de studiu in laborator si de folosire cu precadere in domeniile medical si tehnic, sistemele expert se utilizeaza din ce in ce mai mult in activitatile economice.

1.1.3. Clasificarea sistemelor informatice

Sistemele informatice se pot clasifica dupa mai multe criterii:

A) In functie de domeniul de utilizare, sistemele informatice se clasifica in:

                  Sisteme informatice pentru conducerea activitatilor economico-sociale.

                  Sisteme informatice pentru conducerea proceselor tehnologice.

                  Sisteme informatice pentru activitatea de cercetare stiintifica si proiectare.

                  Sisteme informatice speciale.

B) Dupa nivelul ierarhic ocupat de sistemul obiect:

                  Sisteme informatice pentru conducerea activitatii la nivelul organizatiilor economice individuale.

                  Sisteme informatice pentru conducerea activitatii la nivelul organismelor economice cu structuri de grup.

                  Sisteme informatice teritoriale.

                  Sisteme informatice pentru conducerea ramurilor, subramurilor si activitatilor la nivelul economiei nationale.

                  Sisteme informatice functionale generale

C) Dupa gradul de integrare a sistemului informatic in procesul decizional, se identifica urmatoarele tipuri de sisteme informatice:      Sisteme pentru prelucrarea datelor (Data Processing Systems – DPS). Sunt sisteme tranzactionale, clasice, care au drept scop prelucrarea datelor si punerea la dispozitia decidentului uman a informatiilor in vederea fundamentarii deciziilor.

      Sisteme informatice pentru management (Management Information Systems – MIS). Ca si DPS-urile, prelucreaza date specifice agentului economic si furnizeaza decidentului uman informatii, dar acestea sunt grupate in rapoarte diferite in functie de tipul de decizie ce urmeaza a fi luata pa baza lor si de decidentul caruia i se adreseaza.

      Sistemul suport de decizii (Decision Sistems Suport – DPS). Aceste sisteme informatice includ modele matematice si lucreaza cu baze de date sau cu baze de cunostinte.

      Sisteme expert (Expert Systems – ES). Constituie o clasa particulara de sisteme informatice care se bazeaza pe inteligenta artificiala. Ele au drept scop reproducerea cu ajutorul calculatorului a cunostintelor si rationamentelor expertilor umani si pot hotari la un moment dat care este cea mai buna varianta de actiune intr-o situatie data.

1. 2. Aspecte etice ale sistemelor informatice

Elementele de natura etica, dintr-o perspectiva manageriala precum si ca un aspect al societatii globale se refera la:

1.      Utilizarea tehnologiei informatiei in mod impropriu, iresponsabil sau daunator societatii ( de exemplu: e-mail-uri agresive, cookies etc.);

2.      Utilizarea corecta a resurselor de date ale organizatiei (de exemplu: respectarea confidentialitatii informatiilor);

3.      Stabilirea raspunderii pentru cei care nu respecta elementele de mai sus;

4.      Utilizarea de soft-uri fara plata copyright-ului.

Dimensiunea etica a sistemelor informatice priveste aspectele care asigura ca utilizarea tehnologiei informatiei si a sistemelor informatice nu se face intr-o maniera improprie sau iresponsabila care afecteaza persoanele individuale sau societatea. Din acest punct de vedere este foarte important ca in cadrul societatii globale informationale toti membrii acesteia sa beneficieze de resursele informationale si sa aiba scopuri strategice comune atat la nivelul individual, national cat si global. Utilizarea sistemelor informatice nivelul organizatiei poate duce la la cresterea profitului dar si la economii de materii prime, energie sau alte resurse importante la nivel global.

1.2.1. Relatia dintre sistemele informatice si organizatie

Sistemele informatice joaca un rol vital in succesul unei organizatii. Astfel, prin acestea se pot asigura infrastructura informationala interna (prin Intraneturi) sau externa, interorganizationala (prin extraneturi) pentru necesitatile business-ului in:

      Asigurarea eficientei operationale;

      Asigurarea unui management eficient;

      Asigurarea unui avantaj competitional.

Succesul unui sistem informatic nu trebuie masurat numai prin eficienta sa (in minimizarea costurilor, timp sau utilizarea resurselor de informatie) ci si prin suportul pe care il asigura in:

1.      Elaborarea strategiilor de afaceri;

2.      Desfasurarea proceselor comerciale;

3.      Imbunatatirea structurii organizationale si a culturii organizatiei;

4.      Cresterea cifrei de afaceri si valorii firmei intr-un mediu dinamic, concurential.

Din punct de vedere individual - managerial sistemul informatic reprezinta reprezinta:

      un mijloc important pentru asigurarea functionalitatii business-ului;

      un factor esential ce influenteaza eficienta operationala, productivitatea angajatilor si a relatiei cu clientii;

      suma de baza de informatii care asigura luarea de decizii corecte;

      un mijloc de a dezvolta noi produse (servicii) ce asigura un avantaj competitiv;

      una din cele mai importante resurse ale organizatiei si de analiza a costului business- ului.

1.2.2. Alte aspecte ce privesc sistemele informatice contemporane

Schimburile tot mai rapide in mediul de afaceri au determinat ca sistemele informatice sa ajunga o componenta esentiala a organizatiei in indeplinirea scopului acesteia (in esenta obtinerea de profit). Astfel utilizarea tehnologiei informatiei a devenit un aspect indispensabil in functionarea organizatiei mai ales in prezent cand se fac simtite noi tendinte in evolutia organizatiilor si anume:

1.      utilizarea Internetului la nivelul organizational local sau global;

2.      aparitia de organizatii Internet ce isi desfasoara business-ul numai in aceasta zona;

3.      globalizarea;

4.      reformularea procesului de business.

1. Utilizarea Internetului la nivelul organizational local sau global

In perioada actuala majoritatea firmelor mari si-au dezvoltat sisteme informatice la nivel global ca o consecinta a diferentelor dintre costurile materiilor prime, fortei de munca in diferitele locuri de pe glob, totodata, remarcandu-se si existenta unor firme mici si mijlocii care folosesc Internetul devine un mijloc principal de comunicare pentru activitatea comerciala, un mijloc important de promovare s.a.m.d.

2. Aparitia de organizatii Internet

Tot ca o consecinta a Internetului si a globalizarii se remarca in prezent aparitia de forme care isi desfasoara activitatea numai pe Internet avand ca domeniu de activitate: distributia de soft-uri, licitatii, site-uri de distractie etc. O organizatie Internet utilizeaza Internetul, Intranetul si Extranetul precum si alte retele pentru a asigura suportul activitatii comerciale.

3. Globalizarea

Relatia Internet - globalizare poate fi privita ca o relatie in care fiecare factor il determina pe celalalt. Globalizarea este un fenomen amplu si tinde sa se accentueze din ce in ce mai mult. Daca la nivelul firmelor mari globalizarea s-a impus, iata ca in prezent tot mai multe firme mici si mijlocii se integreaza in acest fenomen.

4. Reformularea procesului de business

Procesul de business este format din orice grup de activitati efectuate in scopul de a produce un anumit rezultat specific orientat spre client sau spre piata. Acest rezultat apare ca o consecinta la pasul trei. Intr-o organizatie moderna tehnologia informatiei se impune determinand noi orientari si utilizarea de mijloace din ce in ce mai sofisticate inteligenta artificiala, sisteme expert etc.  Mediul de afaceri este intr-o continua schimbare si se impun noi tehnici si metode de elaborare a acestui proces. Reformularea procesului de business (dupa Michel Hammer) este fundamentata pe un nou tip de gandire si de schimbari in modul de desfasurare a business-ului care se caracterizeaza prin schimbari radicale si noi abordari ale acestuia cu efecte in costuri, calitate, service si viteza de desfasurare.


1.3. Proiectare sistemelor informatice

In proiectarea de sisteme informatice, un element esential il constituie utilizarea elementelor teoriei sistemelor ca un mijloc ce asigura coerenta etapelor.

Abordarea sistemica pentru rezolvarea problemelor activitatii dintr-o organizatie are drept cadru definirea problemelor si oportunitatilor iar apoi dezvoltarea de solutii.

Studiul unei probleme si formularea de solutii implica urmatoarele activitati relationate:

1. Cunoasterea si definirea problemei;

2. Elaborarea de solutii alternative si evaluarea lor;

3. Selectarea celei mai bune solutii;

4. Design-ul sistemului;

5. Implementarea si evaluarea sistemului.

1. Cunoasterea si definirea problemei

           Pentru a rezolva o anumita problema este necesara cunoasterea si intelegerea situatiei. Aceasta implica separarea problemelor de simptome, determinarea obiectivelor, stabilirea constantelor si evaluarea problemei intr-un context sistemic sau o viziune sistematica.

           Problema – este reprezentata de conditia care cauzeaza rezultatele nedorite.

           Simptomele – sunt semnale care au drept cauza problema.

           2. Elaborarea de solutii alternative si evaluarea lor
           In mod normal exista mai multe posibilitati de rezolvare a unei probleme si deci, nu este bine sa se treaca de la definirea problemei la o singura rezolvare deoarece se limiteaza optiunile fara a se considera avantajele sau dezavantajele fiecarei solutii. Pentru a construi niste variante alternative se pot folosi soft-uri de simulare (soft- uri pentru fundamentarea deciziei). Dupa ce s-au elaborat solutiile alternative, acestea trebuie sa fie evaluate pentru ca sa se aleaga cea mai buna solutie. Scopul evaluarii este de a determina care dintre solutii indeplineste conditiile. Criteriile de evaluare pot fi aranjate in ordinea importantei sau „cantarite” in functie de rolul lor in realizarea scopului sistemului.

           3. Selectarea celei mai bune solutii

           Odata ce toate solutiile alternative au fost evaluate se poate face o comparatie intre ele, iar apoi se poate selecta cea mai buna dintre ele. Daca se folosesc criterii multiple de comparatie selectia celei mai bune solutii devine un proces dificil.

           4. Design-ul sistemului

           Dupa ce solutia optima a fost aleasa trebuie trecut la construirea unui plan pentru aplicarea ei care precede implementarea solutiei. Aceasta etapa implica elaborarea unor specificatii si mai apoi a unui plan (program) de implementare. Specificatiile elaborate vor contine descrieri detaliate ale caracteristicilor personalului, software, hardware precum si a resurselor de date necesare precum si a alternativelor si activitatilor necesitate de sistemul informatic.

           5. Implementarea si evaluarea sistemului.

           In cazul implementarii sistemului se vor specifica resursele, activitatile precum si timpul necesar. Pasul final este de a monitoriza solutia adoptata si a o evalua. Exista si posibilitatea ca solutia adoptata sa fie un esec. Etapa post- implementare este orientata spre determinarea faptului daca solutia ajuta firma si obiectivele sistemelor afectate, iar daca acestea nu corespund se vor relua pasii precedenti pana la gasirea unei solutii corespunzatoare.

           Proiectarea si dezvoltarea de sisteme informatice este o activitate deosebit de importanta pentru o organizatie. In vederea proiectarii abordarea sistemica reprezinta cea mai buna solutie. Dezvoltarea de solutii informatice pentru a rezolva problemele economice mai este denumita si dezvoltarea de aplicatii. Cele mai multe aplicatii informatice se bazeaza pe analiza informatiilor dintr-o organizatie.

         Cand o viziune sistemica se foloseste pentru a dezvolta sisteme informatice utilizandu-se mai multi pasi intr-un ciclu avem asa numitul ciclu al dezvoltarii de sisteme informatice. Pentru aceasta etapa pasii urmariti si elementele produse sunt:

           1. Investigarea sistemului Studiul de fezabilitate

           2. Analiza sistemului existent Necesitatile functionale

           3. Proiectarea sistemelor Specificatiile de sistem

           4. Implementarea sistemelor  Sistemul operational

           5. Intretinerea sistemului Imbunatatirea sistemului

1.3.1 Investigarea sistemului

           Primul pas in procesul de elaborare este de a investiga sistemele existente. Aceasta investigatie poate include studii preliminare ale sistemului informatic propus cu solutii pentru rezolvarea problemelor ce vor urmari:

           determinarea faptului ca exista sau nu o problema;

           elaborarea unui studiu de fezabilitate;

           dezvoltarea unui plan de management.

           Studiul de fezabilitate este un studiu preliminar care investigheaza necesarul de informatii si determina necesarul de resurse, costuri, avantaje precum si fezabilitatea proiectului propus. In acest sens, fezabilitatea poate fi:

- fezabilitate organizationala – care se canalizeaza asupra modului in care sistemul informatic propus atinge obiectivele organizatiei;

- fezabilitate economica – care pune accentul pe costurile si beneficiile sistemului propus in relatie cu osturile dezvoltarii si operarii sale;

- fezabilitate tehnica – care se ocupa de necesitatile de hardware si software si de modul in care acestea pot fi achizitionate in timp;

- fezabilitate operationala – ce analizeaza daca managerii, angajatii etc., pot opera, utiliza sistemul propus.

1.3.2 Analiza sistemului existent

Analiza sistemelor reprezinta un studiu asupra necesitatilor informationale ale utilizatorului final. Ea implica studii detaliate asupra:

1. informatiilor necesare pentru organizatie si utilizatorii finali;

2. activitatile, resursele si produsele existente in cadrul sistemului informatic prezent.

Analiza organizationala – care urmareste evaluarea sistemelor organizationale precum si a mediului si care, in general, implica un studiu detaliat asupra:

1- mediului;

2- structurii managementului;

3- personalului;

4- business-ului;

5- sistemelor inconjuratoare;

6- sistemele informatice prezente.

Analiza sistemului existent – premergator elaborarii unui nou sistem trebuie facuta o analiza a sistemului prezent (manual sau informatic). Aceasta analiza implica studiul activitatilor, resurselor si produselor. Se mai analizeaza modul in care sistemul actual utilizeaza:

- hardware, software, persoanele, convertirea lor in produse informatice;

- cum se efectueaza introducerea, transmiterea, prelucrarea si controlul datelor.

Analiza necesitatilor patrimoniale este o etapa importanta in care pasii urmariti sunt:

1. Determinarea necesitatilor informationale;

2. Determinarea posibilitatilor prezente de prelucrare a informatiilor;

3. Elaborarea unui necesar functional.

Design-ul sistemului – daca analiza sistemului descrie ce fel de sistem trebuie folosit pentru indeplinirea scopului, design-ul sistemului specifica cum sistemul isi va atinge obiectivele. Design-ul este constituit din specificatii utilizate pentru:

- dezvoltare de softuri;

- achizitia de hardware;

- testarea sistemului;

- alte activitati legate de implementarea sistemului.

Totodata, design-ul sistemului are la baza trei activitati:

- designul interfatei cu utilizatorul;

- datele utilizate;

- procesul.

Design-ul interfatei – se refera la interactiunea ce va avea loc intre utilizatorul final si program (aplicatie). Acesta trebuie sa fie atractiv si usor de utilizat, sa poata fi folosite si alte echipamente de introdus date (de exemplu un scanner). Interfata cu utilizatorul are in vedere:

- ecranele de afisare;

- dialogurile interactive calculator/utilizator;

- formulare de introducere a datelor;

- documente;

- rapoarte.

Design-ul datelor – are in vedere structura bazei de date si a fisierelor ce vor fi utilizate de noul sistem informatic. In acest caz trebuie avut in vedere:

- atributele sau caracteristicile entitatilor (obiecte, oameni, locuri, eveniment) prin care sistemul informatic propus

- relatiile ce se stabilesc intre aceste entitati;

- specificarea elementelor prin care fiecare entitate va fi urmarita de catre SI propus;- stabilirea conditiilor pentru ca datele utilizate sa fie valide.

Design-ul procesului – aceasta activitate are in vedere resursele software, adica programele utilizate precum si procedurile prin care acestea vor fi utilizate de sistem. Astfel, in aceasta etapa, se vor elabora:

- specificatii detaliate de programe si proceduri;

- specificatii care sa intretina controlul functional si sa analizeze performantele sistemului.

Specificatiile de sistem - vor fi orientate catre:

- resursele hardware;

- resursele software;

- resursele de personal.

1.3.3 Implementarea sistemului

Implementarea de sisteme informatice bazate pe computer intr-o organizatie implica, din punct de vedere managerial schimbari majore in procesele comerciale, in structurile organizationale precum si in relatiile de munca.

In general, in domeniul managementului, se remarca:

- necesitatea implicarii managerilor in designul organizational;

- necesitatea implicarii managementului resurselor umane – incluzand activitati pentru dezvoltarea spiritului de initiativa, a motivarii si a recompensarii personalului;

- analiza si definirea tuturor aspectelor privind organizatia, dezvoltarea de programe care costurile si riscurile in scopul de a maximiza beneficiile de pe urma schimbarii.

Implementarea de sisteme informatice trebuie vazuta ca un proces care asigura respectarea planului elaborat. Astfel, procesul de implementare urmareste investigarea, analiza si designul ca etape ale dezvoltarii sistemului.

Activitatile principale ale procesului de implementare sunt:

1. Achizitionarea de software, hardware si servicii;

2. Dezvoltarea de software;

3. Pregatirea (trainingul) personalului;

4. Elaborarea documentatiei de sistem;

5. Elaborarea sistemului pilot.

Achizitionarea de software, hardware si servicii

Achizitiile de software, hardware si servicii informatice sunt o activitate deosebit de importanta. Sursele de achizitie pot fi firmele mai mari sau mai mici cu avantaje sau dezavantaje pentru fiecare (in general pret si servicii). Furnizorii de servicii informatice pot fi:

- Producatorii de computere;

- Distribuitorii de computere;

- Integratorii de sisteme (care detin resposnabilitatile privind sistemele informatice pentru o organizatie, fiind o sursa externa);

- Consultantii independenti (ca persoane individuale).

 Evaluarea de software, hardware si servicii

Pentru a evalua si selecta achizitiile de soft si hard trebuie avut in vedere:

sa se ceara furnizorilor oferte si propuneri bazate pe specificatiile de sistem;

sa se prezinte necesarul minim din punct de vedere al performantelor pentru toate produsele achizitionate;

daca sunt oferte asemanatoare, pentru determinarea celei mai bune se va elabora un sistem de punctaj in functie de anumiti factori de evaluare.

Atunci cand se evalueaza hardware-ul trebuie sa se analizeze performantele fiecarui echipament din punct de vedere al caracteristicilor sale:

- performantele: viteza de lucru, componentele, capacitate, fiabilitate;

- cost: pretul total al componentelor;

- disponibilitate: data livrarii ( posibilitatea de livrare imediata);

- compatibilitate: cu echipamentele existente sau cu alte echipamente ce urmeaza a fi achizitionate;

- modularitate: posibilitatea de a interschimba echipamentele;

- tehnologie: data fabricatiei si generatia din care face parte echipamentul;

- ergonomie: usurinta in exploatare, confortabilitatea, lipsa radiatiilor;

- relatia cu mediul: nu afecteaza mediul, consum redus de energie;

- software: compatibilitate cu soft-ul necesar, existenta driverelor;

- service si documentare: existenta de suport on-line, documentatii, perioada de garantie.

Factorii de evaluare pentru software:

- eficienta: rezultatele oferite in urma prelucrarii, viteza de prelucrare, performantele;

- flexibilitatea: posibilitatea de a prelucra datele oferite de alte soft-uri sau de a folosi rezultatele prelucrarii altor programe;

- securitate: masura in care datele nu sunt afectate de atacuri informatice, virusi si posibilitatea de a asigura secretul acestora;

- limbaj: daca soft-ul se gaseste in limba locala;

- hardware: existenta de conflicte cu hardware;

- cost: pretul de achizitie;

- disponibilitate: posibilitatile de livrare imediata sau data livrarii;

- compatibilitate: cu alte soft-uri sau sisteme de operare existente sau in curs de achizitie;

- tehnologie: data fabricatiei, versiunea programului sau generatia din care face parte;

- documentatia: dace este completa, forma in care se gaseste, limba in care este scrisa;

- ergonomie: daca softul este usor utilizabil in exploatare si accesibil

- suport: daca exista asistenta on-line, perioada cat dureaza aceasta.

Evaluarea serviciilor informatice

In cazul in care se doreste utilizarea acestui sistem de lucru, trebuie sa se aiba in vedere:

1. performantele

2. dezvoltarea de sisteme

3. intretinerea – cheltuielile cu intretinerea, usurinta intretinerii

4. trainingul

5. back-up

6. accesibilitatea

7. hardware-ul

8. Software-ul

1.3.4  Intretinerea sistemului

In general intretinerea sistemului priveste testarea, documentarea, trainingul si alte activitati legate de ea.

1- Testarea sistemului

Implica urmatoarele activitati:

- testarea hardware-ului si a conexiunulor;

- testarea si modificarea (daca e cazul) a programelor;

- testarea procedurilor de prelucrare a informatiilor.

2- Documentarea

Serveste ca o metoda de comunicare a personalului responsabil cu dezvoltarea, implementare si intretinerea sistemelor informatice. Aceasta e importanta in diagnoza erorilor si a repararii lor. Documentarea implica:

- manuale pentru procedurile operationale;

- mostre de formulare pentru introducerea datelor;

- mostre de rapoarte.

3- Trainingul

Este un component vital care serveste la buna functionate a sistemului. Acesta poate include:

- pregatirea introducerii datelor

- pregatirea procedurilor de lucru

- pregatirea personalului in intelegerea necesitatii sistemului

- pregatirea specifica pentru anumite elemente de hardware si software

4- Intretinerea propriu zisa

Este reprezentata de activitatile de monitorizare, evaluare si modificare operationala a sistemului prin care se pot face si unele imbunatatiri. Functiile de intretinere includ:

- o postimplementare care vine sa asigure ca sistemul isi indeplineste obiectivele si corespunde asteptarilor

- efectuarea de corectii in dezvoltarea sau utilizarea sistemului care include si o revizuire periodica sau un audit pentru sistem pentru a se asigura ca sistemul functioneaza corespunzator

- efectuarea de schimbari in sistem datorate modificarii mediului de afaceri sau a activitatii in general.


loading...
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 896
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site