Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateC
C sharpCalculatoareCorel drawDot netExcelFox pro
FrontpageHardwareHtmlInternetJavaLinux
MatlabMs dosPascalPhpPower pointRetele calculatoare
SqlTutorialsWebdesignWindowsWordXml

STRUCTURA SI FUNCTIA CALCULATORULUI. SISTEME DE OPERARE

calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
HTML
OUTLOOK
Porturi
Realizarea sistemelor imformatice folosind pachetul de aplicatii software
SUBPROGRAME
Criptarea
De la problemele din viata reala la produsele program
Componentele sistemului de gestiune a bazei de date Oracle9I
Exemple de aplicare a tehnicilor de compilare dirijate de sintaxa
REPREZENTAREA GRAFURILOR IN MEMORIA CALCULATORULUI

STRUCTURA SI FUNCTIA CALCULATORULUI. SISTEME DE OPERARE

In baza oricarui calculator stau doua componente fundamentale:                                   Hardware si SoftwareHarware sunt componente tari, solide care pot fi pipaite. Din componentele hard-ului fac parte urmatoarele dispozitive: vizualizatorul, tastatura, mouse-ul, imprimanta, scanerul, boxe audio si altele. Toate acestea sunt conectate la unitatea centrala (blocul de sistem). Blocul de sistem, la randul sau, este compus din mai multe blocuri: blocul de alimentare, CD-ROM, DVD-RW, dischiera, memoria hard. Toate componentele sunt conectate la placa de baza. Pe placa de baza, de asemenea, sunt asamblate mai multe elemente, cum ar fi: procesorul, memoria operativa, placa de sunet, placa video, placa de retea, modemul. Aceste componente pot fi divizate in urmatoarele grupuri: unitati de intrare, unitati de iesire, unitatea de procesare. Unitatile de intrare si iesire pot fi atribuite unei grupe deoarece componentele care fac parte din aceste grupe au posibilitatea atit de a receptiona informatia, cit si de a o distribui. Unitatea de procesare este un sistem de componente, de care depind celelalte componente asamblate, anume el determina caracteristicile principale ale calculatorului, printre care enumeram:

Viteza de procesare, care depinde de clasa procesorului si determina numarul de operatii pe secunda se masoara in Hertz, (Hz).

Memoria operativa (memorie de tip RAM). De capacitatea ei  depinde volumul de informatie memorizat de calculator in forma binara pentru prelucrarea datelor curente si datelor intermediare din aceasta memorie informatia este disponibila atit timp cit calculatorul este conectat la reteaua de alimentare. In memoria operativa este de asemenea inscris sistemul de operare care nu poate fi sters intimplator. Pentru un sistem de operare mai performant avem nevoie de o memorie mai mare

Memoria permanenta (memorie de tip ROM). Capacitatea ei ne permite pastrarea informatiei de un volum mai considerabil atit timp cit este necesar, fara restrictii, deconectarea calculatorului de la retea nu duce la pierderea informatiei. Capacitatea memoriei se masoara in octeti (byte), Kilobyte, Megabyte, Gigabyte.

         Software este numita partea logica, programele care ne asigura lucrul cu calculatorul. La rindul sau, software este format din Sistemul de operare si Programele de aplicatie.

         Cauza principala de aparitie a sistemului de operare este necesitatea de executare a operatiilor elementare pentru gestionarea resurselor calculatorului. Aceste operatii se numesc de nivel jos. Pentru utilizator practic este imposibil de a indeplini sute de mii de operatii elementare pentru a primi un rezultat scontat. Atfel, se poate afirma ca un sistem de operare poate fi asociat cu un translator-asistent intre componenta hardware a unui sistem de calcul si utilizator.

Un sistem de operare consta dintr-un ansamblu de programe de sistem, care administreaza resursele sistemului de calcul, asigura utilizarea eficienta in comun a acestor resurse, asigura legatura intre componentele logice si fizice ale sistemului. Aceste programe conduc intreaga activitate din interiorul calculatorului, asista utilizatorul, pune in lucru si coordoneaza cu programele de aplicatie.

 

     

Hardware


                                  

1)                       Placa de baza:

Placa de baza este principala componenta HARD dintr-un calculator.Alcatuirea unei placi de baza nu este usor de facut deoarece ea are multe componete care au un rol foarte important.

Cele mai importante sunt:

a)Slotul procesorului in care se pune practic inima calculatorului si anume procesorul.

b)Sloturile  PCI care ajuta la conectarea unor placi care suporta acest sloc , cum ar fi :placile de sunet , placile de retea , unele placi video si nu in ultimul rand placile modem.Uitandu-ne mai atent la aceste sloturi se poate observa ca distanta dintre pini este medie. Sloturile PCI sunt cele mai folosite si cele mai importante deoarece majoritatea placilor se bazeza pe acest standard.De obicei sunt in numar de 3 sau 4 , dar pot fi si mai multe.

c)Sloturile AGP (Accelerated Graphics Port).Pe acest port se pot conecta doar unele placi video care au o viteza mai mare de 143 Mhz. Avantajul pe care il aduc aceste porturi este faptul ca ele nu se limiteaza doar la memoria placii video, ci la intreaga memorie RAM a calculatorului in cazul in care memoria placi video nu este indeajuns.Spre deosebire de PCI,in cazul AG-ului distanta dintre pini este foarte mica. Niciodata nu vom intalni mai mult de un Port AGP pe o placa de baza.AGP-ul poate avea o viteza de la 1x pana la 4x sau chiar mai mult.

 

d)Sloturile ISA. Sunt sloturile cele mai putin folosite in ca drul unui calculator. In aceste porturi se pun placile care nu au cerinte mari, cum ar fi:placile de radio si unele placi de retea. Pe placile de baza mai noi acestea dispar lasand locul PCI-ului.  

2)Procesorul

a)Tipul microprocesorului

Defineste apartenenta acestuia la o familie de procesore ce au caracteristici comune.Piata este dominata de 2 mari famili de procesoare.

- Intel  ~   folosite la calculatoarele IBM-PC realizate sau de alte firme.

- Motorola ~  folosite de calculatoarele realizate de firma APPLE.

Cele 2 tipuri de procesore nu sunt compatibile intre ele.

b)Frecventa de lucru

Este frecventa de tact a ceasului. Ea se masoara in MHZ adica in milioane de impulsuri pe secunda (33Mhz- 1,9 Ghz)

Viteza de lucru mai este data si de numarul de octeti care pot fi prelucrati la u  moment dat de procesor.(8 – 64 biti)

Toate aceste elemente determina viteza de lucru a PC-ului. Viteza se masoara in milioane de instructiuni pe secunda (MIPS) Un PC performant are o viteza de 2-20 MIPS

Pe calculatoarele Intel se intalnesc procesore de forma 80x86 unde x = 0,1,2,3,4,5,6.

3)Memoria interna

 - se intalnest sub forma unor DIMM-uri care se conecteaza in socketul special care este reprezentat in schema de pe prima pagina. Este de doua feluri:

a)RAM(Random Acces Memory) Este o memorie din care se poate citii si pe care se poate scrie. Ca si procesorul si memorile au o anumita viteza(66, 100, 133Mhz..) Exista mai multe tipuri de memorie RAM: - EDO care are 32 de pini

                          -SDRAM care are 72 de pini

                          - RDRAM si DDRAM care sunt deasmenea pe 72                                       de pini dar au viteze de pana la 2400 MHZ.

b)ROM(Read Only Memory). Este o memorie de unde doar se poate citii fara a se putea scrie. Mecanismul de gestionare a memoriei interne de pinde de sitemul de operare:MS-DOS =>16 MB RAM ;Windows 98 =>Min 32 MB RAM

 

4) Modemul

 

Un dispozitiv necesar pentru transmiterea datelor printr-o linie de comunicatie. El asigura la emisie modularea datelor , iar la intrare demodularea lor. Aceasta operatie este necesara deoarece semnalul din interiorul calculartorului este digital iar pe telefon analogic.

5)Hard-Diskul

 

In Hard-Disk au loc 2 miscari

a)Miscarea de translatie a capetelor de citire.

b)Miscarea de rotatie in jurul axului.(3600 – 15000 RPM)

Unitatile de masurare a capacitatii diskului sunt:bites , kilobites , megabites, gigabites. Hardiskul face parte din categoria diskurilor fixe spre deosebire de FLOPPY care face parte din categoria discurior flexibile.

COMPONENTA  HARDWARE  A  UNUI  P.C.

 

 

       Componenta  hardware  a  unui  computer  personal  este  reprezentata  de

catre  structura  fizica (care  se  poate  vedea) .

       Un  computer  IBM-PC  este  compus  din  unitatea  centrala , periferice  si

memorie .

       Unitatea  centrala ( procesorul ) coordoneaza  activitatea  intregului  sistem

de  calcul  si  este  formata  din : unitatea  aritmetica  si  logica , unitatea  de 

comanda  si  control , registrii  interni  si  orologiul .

       Unitatea  Aritmetica  si  Logica  efectueaza , dupa  cum  sugereaza  si  numele

sau , operatiile  aritmetice  si  logice  elementare , operantii  fiind  numere  binare.

       Unitatea  de  comanda  si  control  incarca  instructiunile  programului , le

decodifica  in  vederea  executiei , culege  semnalele  de  stare  emise  de  celelalte

componente  ale  sistemului  si  emite  semnale  de  comanda  catre  componentele

sistemului  de  calcul .

         Registrii  interni  sunt  elemente  de  memorare  incluse  in  unitatea  centra-

la  din  considerente  de  reducere  a  timpului  de  executie , pentru  a  pastra

temporar  rezultatele  intermediale  ale  calculelor .

         Orologiul  intern  este  un  element  generator  de  semnal , care  ajuta  la

sincronizarea  functionarii  componentelor  fizice  ale  sistemului  de  calcul .

Deoarece  de  ritmul  imprimat  de  acest  orologiu  depinde  si  functionarea

altor  componente , nu  numai  a  componentelor UC , el  este  considerat  o

unitate  distincta , neintegrata  unitatii  centrale .

          Pentru  a  putea  prelucra  informatia  in  calculator , acesta  trebuie  codi-

ficata   numeric  si  depozitata   intr-un  bloc  special , numit  memorie .

         Exista  doua  tipuri  de  memorie : memorie  ROM  si  memorie  RAM .

         Memoria  ROM ( Read-Only  Memory - memorie  accesibila  numai  la  citi-

re , nu  si  la  scriere ) ramane  nemodificata  la  disparitia  tensiunii  de  alimen-

tare . Este  o  memorie  reziduala , nevolatila .

         Memoria  RAM ( Raddom  Access  Memory )  se  foloseste  ca  memorie  ope-

rativa  pentru  stocarea  temporara  a  datelor  si  programelor  aflate  in  executie

la  un  moment  dat . Continutul  acestor  memorii  se  pierde  la  deconectarea

sistemului  de  la  retea , deci  este  o  memorie  volatila .

         Capacitatea  memoriei  reprezinta  volumul  maxim  de  informatie  care 

poate  fi  inmagazinat  in  memorie  la  un  moment  dat .

         Capacitatea  memoriei  RAM  este  un  alt  parametru  al  performanteiunui  computer . Posibilitatea  de  a  rula  programe  mai  complexe  creste

direct  proportional  cu  memoria  P.C.-ului .

          Capacitatea  minima  a  memoriei  RAM  necesara  pentru  a  rula  sis-

temul  de  operare  Windows  95  este  de  8 MB . Se  recomanda  totusi  folo-

sirea  a  16 MB  RAM .

           Memoria  se  organizeaza  pe  unitati  de  memorare  a  informatiei ,

numiti  biti .

           Cuvantul <bit> reprezinta  o  prescurtare  a  expresiei  engleze <binary

digit> (cifra  binara) . Bitii  sunt  asemanatori  cu  cele  zece  cifre  ale  sis-

temului  de  numeratie  zecimal , dar  nu  au  decat  doua  valori  distincte

( 0 si 1 ) , adica  sunt  elemente  ale  sistemului  de  numeratie  binar . Un

octet  ( byte  in  limba  engleza )  reprezinta  o  colectie  de  8  biti . Octetii

reprezinta  unitatea  de  masura  a  datelor  din  calculator , cat  si  a  capaci-

tatii  de  stocare  a  unui  disc  sau  a  unei  dischete . Fiecare  octet  reprezinta

un  caracter  din  text . Multiplii  octetului  sunt  puteri  ale  cifrei <2> .

              Memoria  externa  are  rolul  de  a  depozita  pentru  lungi  perioade  de

timp  informatia , continutul  acesteia  fiind  nevolatil . Este  formata  din  supor-

turi  de  memorare , unele  fiind  amovibile , ca  banda  magnetica , floopy  discul,

discul optic  si  discul  compact , altele  fiind  fixe , ca  discul  tip  Winchester  sau

hard-discul . Datorita  noilor  tehnologii  de  prelucrare  si  digitizare  a  informa-

tiei  tiparite  sau  desenate ( prin  scanare ) chiar  si  hartia  se  poate  considera

un  suport  de  memorare  extern , insa  gradul  de  automatizare  a  operatiilor

legate  de  imprimare  si  scanare  este  mai  scazut  si  de  aceea  se  considera

doar  mediu  extern , fara  rol  de  memorare  automata .

               Perifericele  de  baza  sunt : monitorul , tastatura , mouse-ul , dispoziti-

vele  de  imprimare , scanner-ul , fax-modem-ul  si  panoul  central .

               Monitorul  este  echipamentul  de  iesire  principal  pentru  un  P.C. .

El  permite  vizualizarea  informatiilor  necesare  dialogului  dintre  utilizator  si

calculator . Exista  mai  multe  tipuri  de  monitoare :  monitoare  monocrome  si

monitoare  colore .

               Tastatura  este  un  echipaqment   de  intrare  de  la  care  utilizatorul

poate  introduce  date  si  comenzi , fiind  mijlocul  de  comunicare  dintre  om  si

computer . De  obicei  se  folosesc  tastaturi  cu  83 de  taste  sau  cu  101  taste . Se

cupleaza  la  P.C.  prin  intermediul  unui  cablu .

               Mouse-ul  este  un  dispozitiv  electromagnetic  conectat  la  computer 

printr-o  interfata  seriala . Prin  miscarea  mouse-ului  pe  o  suprafata  plana

se  poate  modifica  pozitia  cursorului  pe  ecran . In  mod  uzual , un  mouse  are

1-3 butoane , fiecaruia  corespunzandu-i  anumite  functii . Butonul  din  stanga

are  de  obicei  functia  de  Enter , accesand  o  lista  cu  comenzi  specifice  ele-

mentului  pe  care  este  pozitionat  cursorul  mouse-ul  la  acel  moment , toate

aceste  functii  variind  in  functie  de  programul  in  care  lucram  si  de  seta-

rile  utilizatorului .

               Imprimantele  sunt  dispozitive  periferice  de  iesire  avand  functia  de

vizualizare  pe  un  suport  fizic  adecvat  a  informatiei  primita  de  la  calculator .

Se  folosesc  mai  multe  tipuri  de  imprimante  dintre  care  amintim : imprimante

matriciale , imprimante  cu  jet  de  cernala  si  imprimante  laser .

               Scanner-ul  este  un  echipament  periferic  special  care  asigura  digita-

lizarea  optica  a  oricarei  informatii  aflate  pe  o  coala  de  hartie . Odata  prelu-

ata  in  calculator  informatia  digitalizata  optic  poate  fi  vizualizata  pe  monitor

si  supusa  diferitelor  prelucrari . Digitalizarea  poate  fi  alb-negru  sau  color .

Legatura  acestui  echipament  cu  sistemul  de  operare  al  calculatorului  este

asigurata  printr-un  software  adecvat .

                Fax-modem-ul  este  un  echipament  perifric  care  rezolva  problema

transmisiei  si  receptiei  de  informatii , la  distanta  intre  calculatoare , retele

de  calculatoare ( incusiv  Internet ) , avand  si  functia  suplimentara  de  fax .

Modemul  converteste  informatia  digitala  a  calculatorului  in  semnal  electric

pentru  liniile  telefonice  si  decodeaza  semnalul  telefonic  in  informatia  digi-

tala .

               Pe  panoul  frontal  al  unui  P.C.  distingem  urmatoarele  butoane :

- power - butonul  care  permite  deschiderea/inchiderea  calculatorului ;

- reset - buton  care  permite  initializarea  calculatorului  atunci  cand , dintr-un

             motiv  necunoscut  acesta  ramane  blocat  intr-o  aplicatie ; a  nu  se  fo-

             losi  decat  in  cazuri  extreme ;

-turbo - daca  exista , acest  buton  permite  marirea  vitezei  de  lucru  a  compu-

             terului .

MAI MULT EXEMPLE aici

Configuratia Hardware a unui PC

Configuratia Hardware a unui PC

1.Mainboard (Placa de baza) – Placa pe care se pun componentele PC-ului.

Contine :

a).Insertion Slots :

*Slot ZIF – (Zero insertion force ) Slotul procesorului 28358zxi68hyn1k

*Slot AGP – (Advanced Graphics Port ) – Slotul placii grafice
*Sloturi PCI – Sloruri pentru diferiti conectori – placa audio, modem , placa de retea, contrlolere SCSI , RAID , FireWire , etc .

*Sloturi ISA, AMR (audio-modem-radio), CNR (comunication, network) – mai putin intalnite pe placile de baza

*Slot MEMORIE – sloturi pentru modulele de memorie - SDRAM, DDRAM, RIMM xy358z8268hyyn

b).Chipsets:

Pentru platforma Intel Pentium 4, Celeron-P4:

    *

      Intel 845 (SDRAM-PC133, FSB400) - total nerecomandat, oricat de ieftin ar fi

    *

      Intel 845D (DDR266, FSB400), Intel 845E (DDR266, FSB533), Intel 845G (DDR333, FSB533, grafica integrata)

    *

      Intel 850 (RIMM-PC800, FSB400), Intel 850E (RIMM-PC1066, FSB533), SiS R658 (RIMM-PC1066, FSB533)

    *

      VIA P4X266A, P4X333 si P4X400 (DDR266, respectiv 333, 400, FSB533)

    *

      SiS645DX (PC133 sau DDR333, FSB533), SiS648DX (DDR333, FSB533)

Pentru platforma Intel Pentium III, Celeron-128 si Tualatin (toate solutiile fiind bazate pe SDRAM-PC133):

    *

      Intel 815 E (FSB133, grafica integrata), Intel 815 EP (fara grafica integrata) pentru vechiul Celeron-128

    *

      Intel 815 EPT (numit si „EP step B”), special pentru Pentium III si Celeron Tualatin

    *

      VIA 694X (FSB133), VIA PLE (FSB133, grafica integrata Trident Blade), VIA PM (grafica integrata S3 Savage4 net superioara chipului Trident, dar si cu slot AGP)

    *

      VIA 694T (FSB 133, suport pentru Tualatin)

Pentru platforma AMD AthlonXP, Duron (toate solutiile avand FSB maxim de 266 MHz)

    *

      VIA KT133A (SDRAM-PC133), VIA KLE (SDRAM-PC133, grafica integrata Trident Blade), VIA KM (versiune S3 Savage4 integrat, exista variante si cu slot AGP)

    *

      VIA KT266A, KT333 si KT400 (DDR-266, 333 respectiv 400, ultimul mai mult teoretic, recomandat a se folosi tot cu memorii DDR333 pentru performanta maxima)

    *

      SiS 730 (SDR-133, grafica integrata, performante deosebit de slabe si instabilitate marcata)

    *

      SiS 735 (SDR-133/DDR266, grafica integrata)

    *

      SiS 745 (DDR333)

    *

      NVIDIA nForce 415D (DDR-266), nForce 420D (DDR-266, grafica integrata din clasa GeForce 2MX)

    *

      NVIDIA nForce2 (DDR-333, grafica integrata din clasa GeForce 4MX)

*North Bridge – Controleaza procesorul, ramul, AGP-ul

*South Bridge – Controleaza HDD,FDD,PCI,perifericele,etc.

c).B.I.O.S. – Basic Imput Output Sistem – Eprom-ul placii de baza, contine toate informatiile despre placa de baza, setarile procesorului, memoriilor, controlerelor, etc.

d).On board video, sound, modem, network card – Cipseturi care sunt incorporate pe placa de baza, pentru un system nu prea performant dar de baza.

2.Microprocesorul – este elemental de baza care executa toate operatiile necesare rularii calculatorului si softurilor.

Viteza cu care procesorul prelucreaza datele depinde in principal de 2 factori:

*Frecventa de tact,data in MHZ,arata cati pasi de lucru poate sa faca procesorul pe secunda

*Latimea registrului-arata cati biti prelucreaza intr-un calculatorul.

Este de mai multe feluri, depinzand de firma constructoare:

*Intel – Pentium III, Celeron II, Pentium 4 (Northwood) , etc

*AMD Athlon – Duron (L1 Cache-128kb,L2 Cache-64kb), ThunderBird (L1 Cache-256kb,L2 Cache-128kb), XP(0.13microni), etc.

*Altele mai putin performante – Via Cyrix, IDT, WinCip .

Frecventele de tact au ajuns in ziua de azi la 2.8GHz(P4) cu FSB(front side bus) de 533MHz. Amd la XP2600+(2.2GHz) cu FSB de 2x166 (333)

3.Memoria RAM (Random Access Memory) – Este volatila, lucreaza in paralel cu procesorul. Este de mai multe tipuri :

*SDRAM – Single Data Random Access Memory - de la PC66 la PC 133

*DDRAM – Double Data Random Access Memory - de la PC266(2100) la pc 400(3200)

*RDRAM – Random Access Memory – de la PC800 la PC 1066

4.Hard Disk – Disk magnetic pentru stocarea datelor

Este de 3 tipuri :

*ATA HDD – Viteze de la 5400rpm la 7200rpm – 8.5ms timpul de acces, cel mai mic obtinut pana in ziua de azi. Transferuri de pana la 50 MB/s la citire, si 30MB/s scriere

Ex : IBM 120GXP (60GB, 7200rmp, 8.5ms), Maxtor 740DX,WDCaviar,Seagate Baracuda ATA IV

*SCSI HDD – Viteze de la 10000rpm pana la 15000rpm – 3.4ms timpul de acces

Ex : Seagate Baracuda 180, Seagate Cheetah (36GB,3.4ms,15000rpm),Quantum Fireball Atlas 10K

*SERIAL ATA – Inca nu au aparut pe piata. Transferuri minim de 150 MB/s citire.

5.Placa video – Interfata grafica care transmite semnale vizuale catre monitor aratandu-ne ce anume face calculatorul in momentul respectiv.

Se conecteaza in slotul AGP. Au processor individual (ex:300MHz GeForce 4 4200 ) ,memorii video proprii, 64DDRAM, 128DDRAM, 256 DDRAM (Matrox Parhelia), etc. Functiile de imagine sunt incorporate in procesorul ei , avand multe proprietati ca – Pixel Shader, Advanced Pixel Shader, Anti-Aliasing, Anisotropic Filtering, T&L(Transform&Lighting), Accuview Anti-Aliasing, nFINITE FX Engine, LIGHT SPEED MEMORY , etc.

6.Placa sunet – Interfata care transmite semnalele auditive catre boxe, etc.

Se conecteaza pe slotul PCI, lucreaza pe 32bit(cele performante) ex.AUDIGY,Aureal2,Fortissimo.

Au Dolby Prologic Codec, Dolby Sorround, system de boxe pentru 5(sateliti).1(subwoofer),6.1,etc.

7.Placa retea – Interfata care comunica cu alte calculatoare .

Conectarea se face prin cablu UTP (8fire) sau BNC(cablu coaxial de 50ohm), ofera rate de transfer de la 10Mbps(1024KB/s),100Mbps(11MB/s) … 1Gbs , etc

8.Modem – Interfata care comunica cu alte calculatoare prin linia telefonica, cu ajutorul lui se acceseaza internetul, sunt interne si externe, software si hardware.

Viteze de la 14.400bps, pana la 128kbps. Cele mai des intalnite sunt de 56K, (Standard V.90,56flex). Se instaleaza pe PCI sau ISA, Com,Usb pentru cele externe.

*Alte interfate mai exista ca : TV /FM Tunner, FireWire, Controlere SCSI, RAID, Modem de cablu, Placa de captura pentru editare video (ex.MiroVideo) , etc.

 

 

9.CD ROM /RW /DVD /DVD-RW – Unitati de stocare date, externe , stocarea facandu-se pe compact discuri (CD) . Ele sunt de mai multe feluri clasificandu-se dupa tipul discurilor – CDROM , DVD ROM (difera straturile si felul de citire al datelor). CD-RW – este unitatea externa care poate sa inscriptioneze cd-uri.

10.Monitorul – Este partea externa cu care comunica placa video prin semnale analogice, sau digitale. Monitoarele sunt de mai multe feluri :

*CRT – Cu tub cinescopic, un tun de electroni care bombardeaza ecranul pe care se afla o substanta fosforescenta care din culorile RGB, realizeaza o imagine.

Rezolutiile difera de la marimea monitorului pana la producatorul lui. O rezolutie are o rata de improspatare (refresh) care se masoara in Hz , si insemna de cate ori se face tactul intr-un minut (cat de repede se plimba electronul care genereaza imaginea )

Refresh-ul recomandat de doctor este 85Hz-100Hz !

*TFT – Fara tub cinescopic, imaginea bazandu-se pe cristale lichide sau plasma. Cand pe imagine este negru pixelul este inchis cu o « usita », iar cand se coloreaza acea « usita » se deschide, nemaiexistand refresh.

 

 

11.Carcasa – Este cutia in care se amplaseaza toate componentele (Unitate centrala)

Are sursa de alimentare de la 250W pana la 350W pt desktop computers.

12.Tastatura si mouse-ul sunt perifericele care asigura controlul asupra calculatorului . Ele comunica cu computerul prin impulsuri electrice care sunt transformate apoi in cod binar iar procesorul executa ce i se spune.

13.Boxele – periferice care ne redau sunetul scos de un soundblaster. De regula ele sunt « active » adica au curent propriu . In ziua de azi tehnologia a avansat iar unui computer nu-i lipseste sistemul Sourround !

El este alcatuit din mai multi sateliti (pentru medii si inalte) + un subwoofer (pentru bas) .

Sistemele Sourround sunt de exemplu : Teac, Altec, Sony etc. si au formate ca 4.1, 5.1, 6.1, 7.1 , aceste numere insemnand numarul de sateliti + subwoofer-ul. Sunt excelente in redarea realismului unui film DVD.

SOFTURI DE BAZA SI SOFTURI APLICATIVE (de aplicatii)

Softurile sunt programele pentru calculator care ii permit unui utilizator sa foloseasca calculatorul pentru realizarea de activitati specifice cum sint editarea de text, prelucrarea grafica, etc. Un soft ('software' in lb. engleza) este alcatuit dintr-un un set de instructiuni (numite cod sursa) scrise intr-un limbaj special (numit limbaj de programare) care este inteles de calculator si interpretat in asa fel incit utilizatorul calculatorului sa poata desfasura activitatea pe care o doreste.

Componenta software principala (de baza) a unui calculator se numeste sistem de operare (SO). Sistemul de operare este programul (softul) care gestioneaza functionarea in mod unitar a componentelor hardware, adica le permite acestora sa colaboreze unele cu celelalte in scopul functionarii optime a softurilor (programelor) instalate pe calculator. SO se interpune deci intre componentele hardware si cele software iar de aici rezulta rolul sau esential pentru functionarea calculatorului. Fiecare soft (editoarele de text, programele de calcul tabelar, etc.) este specializat in realizarea anumitor sarcini si de aceea se poate spune ca fiecare soft este un fel de 'creier' specializat in domeniul sau. Aceste 'creiere' (diversele softuri instalate pe calculator) nu ar putea insa functiona optim daca nu ar avea la dispozitie un sistem de interactiune cu componentele hardware. Aici intervine SO care pune la dispozitie 'reteaua nervoasa' prin care softul intra in contact cu 'muschii' (componentele hardware) care trebuie sa produca actiunile dorite de soft (de ex. generarea de imagini, sunete, etc.).

Rolul SO nu se limiteaza insa la asigurarea unei interfete intre hardware si software, ci el are si alte roluri extrem de importante, ca de exemplu gestionarea resurselor calculatorului alocate softurilor care ruleaza in acelasi timp. Analogiile intre corpul uman si calculator sint instructive si in acelasi timp destul de usor de inteles. Daca lasam de-o parte analogia de mai sus putem sa cream o alta analogie referitoare la relatia dintre SO si softurile instalate. Sistemul de operare poate fi asemanat cu scheletul uman care ofera stabilitate si de asemenea puncte de fixare pentru muschi. Muschii sint aceia care pun in miscare diversele parti ale corpului in asa fel incit sa poata fi efectuate actiunile pe care le doreste un om (mers, alergat, apucat, zimbit, etc.). Softurile pe care le instalam pe hardisc pot fi asemanate cu muschii pentru ca ele sint acelea care ne permit efectuarea operatiunilor pe care le dorim (editare de text, vizionare de filme, etc.). Muschii nu ar putea insa functiona daca nu ar exista punctele de fixare oferite de oasele scheletului si in mod similar nici softurile nu ar putea functiona daca nu ar beneficia de suportul (ajutorul) sistemului de operare care le pune la dispozitie o parte din resursele calculatorului, in asa fel incit softurile sa-si duca la bun sfirsit sarcinile impuse de utilizator.Numarul sistemelor de operare nu este mare, ele putind fi numarate pe degetele de la o singura mina. Acest lucru este datorat in buna masura complexitatii acestor softuri care sint de cele mai multe ori opera unor colective formate din mai multe zeci sau sute de programatori.

Cel mai raspindit SO pentru PC este Windows care exista in mai multe versiuni, dintre care cele mai noi sint Win XP si Win VISTA, enumerate in ordinea aparitiei lor pe piata. Windows este un SO care trebuie folosit cu licenta de utilizare, fiind deci un SO care trebuie cumparat pentru a putea fi folosit in mod legal.

Primele SO pentru PC dispuneau de o interfata de comunicare cu utilizatorul bazata pe linia de comanda ('Command Line Interface' - CLI). Aceasta insemna ca un utilizator trebuia sa scrie cu ajutorul tastaturii o comanda si sa apese tasta Enter pentru ca in acest fel calculatorul sa inteleaga ce operatie are de efectuat. Crearea, stergerea sau mutarea fisierelor erau deci niste operatii relativ laborioase si pe deasupra utilizatorul trebuia sa fie mereu atent sa nu scrie o comanda gresit, caz in care calculatorul nu recunostea comanda si aceasta trebuia rescrisa. Pentru a usura interactiunea cu calculatorul a fost creata la mijlocul anilor 1980 o interfata cu SO bazata pe elemente grafice, la care nu mai era necesara scrierea comenzilor.

    Interfata grafica cu utilizatorul ('Graphical User Interface') a impus folosirea mausului in locul tastaturii ca dispozitiv de emitere de comenzi pentru calculator. Cu ajutorul mausului nu mai era nevoie sa fie scrisa comanda ci era de ajuns sa ii fie indicata calculatorului operatiunea care se dorea a fi executata. Acest lucru se realiza cu ajutorul unor simboluri grafice (constind din mici desene numite pictograme, iconite - 'icons') pe care daca se facea dublu clic cu mausul erau lansate in executie diversele softuri instalate pe hardisc. Pictogramele se gaseau si in structura 'butoanelor', elemente de interfata pe care daca se facea clic era lansata in executie o comanda (de ex. copierea unui fisier). Cu alte cuvinte nu i se mai 'spunea' calculatorului ce sa faca, ci i se 'arata', lucru mai usor si mai putin predispus la greseli de interpretare din partea calculatorului. De asemenea, navigarea prin structura de fisiere ca si operatiile cu acestea au devenit mult mai usoare si mai intuitive decit inainte iar ca urmare folosirea calculatorului a devenit accesibila intregii populatii, indiferent de virsta sau de nivelul de educatie.

Sistemele de operare sint niste softuri complexe care se caracterizeaza prin faptul ca activitatea lor se desfasoara in cea mai mare parte in fundal si in mod automat, deci fara ca activitatea sa iasa in evidenta si fara sa fie nevoie de interventia utilizatorului calculatorului. Din aceasta cauza invatarea folosirii unui SO este usoara pentru ca acele aspecte ale activitatii sale care sint vizibile (si care deci trebuie invatate) sint de cele mai multe ori extrem de simple si se refera in principal la gestionarea fisierelor de pe hardisc si la configurarea echipamentelor hardware in asa fel incit acestea sa poata fi recunoscute de SO si astfel sa poata fi folosite corespunzator.

    Fiecare SO are nevoie softuri de aplicatii care sa fie scrise in mod special pentru el. Creatorii de softuri se orienteaza deci catre un anumit SO atunci cind se decid sa conceapa un soft. Acest lucru face ca pentru SO Windows sa existe un numar mai mare de softuri disponibile (cu plata sau gratuite) decit pentru SO Linux, explicatia fiind ca autorii de softuri pentru PC au interesul ca produsul muncii lor sa aiba o piata mai mare de desfacere. Totusi exista si pentru Linux sau BSD un numar apreciabil de aplicatii (in marea lor majoritate gratuite) in special in ceea ce priveste folosirea obisnuita a calculatorului (editare de text, explorarea internetului, etc.). Aceste SO sint insa deficitare in privinta softurilor pentru divertisment (jocuri pe calculator, programe profesionale de creare de muzica, etc.) ai caror autori se orienteaza in marea lor majoritate catre SO Windows si nu creeaza de cele mai multe ori si o varianta a softurilor pentru SO de tip Unix.

   Softurile aplicative (numite si programe de aplicatii) se instaleaza in cadrul sistemului de operare si  permit efectuarea de sarcini diverse.

Programele de aplicatii reprezinta nivelul superior al sistemului software, cel mai apropiat de utilizator, constituit din totalitatea programelor destinate rezolvarii unor programe specifice.

Aceste programe de aplicatii sau soft-uri de aplicatii se impart in mai multe categorii:

·        Soft-ul specializat - este un produs specializat in rezolvarea anumitor sarcini pentru clientul care l-a comandat. Este mai costisitor, fiind realizat de obicei ca uniact, dar prezinta avantajul ca este protejat impotriva pirateriei, el putandu-se folosi doar pe echipamentul respectiv;

·        Soft-ul semigeneralizat - pachete de programe realizate de firme specializate care au o arie de cuprindere mare din punct de vedere al utilizatorului;

·        Soft-ul generalizat - programele din aceasta grupa pot fi folosite de orice utilizator, fara nici o adaptare. Utilizatorul solicita programul de la firme specializate in functie de tipul calculatorului, de capacitatea sa de memorie si de datele ce trebuie prelucrate. Tendinta de realizare a acestor programe este de automatizarea a foarte multor functii, in conditiile in care utilizatorul nu este un specialist in informatica.

Pentru un utilizator obisnuit cea mai mare importanta si utilitate o prezinta programele din categoria soft-urilor generalizate. Ele au fost create pentru usurarea muncii  persoanelor care lucreaza cu un calculator, fiecare aplicatie avand utilitatea sa. In functie de scopul pentru care au fost concepute, distingem:

a)      Aplicatii pentru Birotica : ajutor, editare de text, dictionare, imprimare, suite office,

b)      Aplicatii pentru Fisiere : administrare, arhivare, backup, catalogare, cautare, inscriptionare, vizualizare;

c)       Aplicatii pentru Internet : Web, e-mail, forum, chat, transfer de fisiere;

d)      Aplicatii pentru Multimedia : audio, grafica, video;

e)       Aplicatii pentru Programare : assembler, Basic, Pascal, C, Java, PHP & MySQL, ASP;

f)        Aplicatii pentru Securitate : antivirus, antispysoft, antideturnare, parafoc, supraveghere, intimitate, criptare;

g)        Aplicatii pentru Sistem : (hardware si software) informatii, performanta, monitorizare, utilitare;

h)       Aplicatii pentru Tehnice : software pentru studenti si ingineri

a)      APLICATII PENTRU BIROTICA

Programele de aplicatii pentru birotica sunt destinate pentru: editare de text, imagini si formule matematice; calcul tabelar; realizare de prezentari, baze de date, pagini Web.

Dintre programele de aplicatii pentru birotica cel mai cunoscut program de aplicatii este: Microsoft Office, pentru care se recomanda sistemele de operare: Windows, sau Macintosh. Pachetul cuprinde o suita de programe de aplicatii produse de compania Microsoft, in care sunt incluse programele: WORD, EXCEL, POWERPOINT, ACCESS.

Programul de aplicatii pentru birotica Microsoft Office cuprinde:

·        Procesoare de text si imagine fixa tip document: WORD, WORDPAD;

·         Procesoare pentru prezentari: POWERPOINT;

·         Procesoare pentru tabele, calcule si reprezentari grafice: EXCEL;

·         Programe de gestiune a bazelor de date: ACCESS;

b)      APLICATII PENTRU FISIERE

Dintre aplicatiile pentru fisiere distingem cateva grupe mari de aplicatii:

·        Administrare de fisiere: Exemplu: TOTAL COMMANDER;

·        Arhivarea fisierelor: Exemple: WinZip, EasyZip, Winrar;

·        Catalogare de fisiere; Exemplu: Agent Ransack

·        Backup: Exemplu: PowerQuest Drive Image;

·        Cautare de fisiere (pe discurile calculatorului): Exemplu: Where is it ?;

·        Inscriptionare de fisiere pe CD / DVD; Exemple:   CDR DAO , Nero ;

·        Vizualizare de fisiere; Exemplu: Quick View Plus .

c) APLICATII PENTRU INTERNET

Internetul ofera mai multe servicii utilizatorilor sai. Toate serviciile functioneaza in mediul client-server. Pentru a avea acces la acestea, utilizatorul trebuie sa foloseasca programele-client adecvate: pentru fiecare functie exista programe specifice. Cum Internetul este intr-o evolutie constanta, programele-client au tendinta de a integra diferitele functii si totul devine din ce in ce mai usor de utilizat.

·        Suita de programe: explorare Web, e-mail, newsgroups, chat: Exemple: Mozilla , Opera

·        Explorare Web; Exemplu: Internet Explorer ;

·        Cautare de pagini Web: Exemplu: Copernic Agent Professional ;

·        Descarcare de pagini Web: Exemplu: Offline Explorer ;

·        Realizare de pagini Web: Exemplu: Amaya ;

World Wide Web (WWW, Web) reprezinta o adevarata biblioteca virtuala de unde se pot obtine foarte multe documente. Rata sa de crestere a fost spectaculoasa in ultimii ani, Web-ul devenind foarte repede o sursa de informatii obligatorie pentru multi oameni. Una dintre calitatile care au impus acest serviciu este faptul ca celelalte servicii ale Internetului pot fi accesate, in totalitate sau in parte, prin intermediul WWW.  Pe Web se pot gasi numeroase servicii de cautare, generale sau pentru un anumit domeniu. Daca lansam aceeasi cautare prin mai multe servicii de cautare, introducand aceleasi cuvinte cheie in formulare, vom obtine rezultate diferite. In plus, rezultatele vor fi diferite de la o zi la alta pentru acelasi serviciu de cautare.

Posta electronica (e-mail) permite utilizatorilor de Internet sa schimbe mesaje scrise in mod eficient si rapid. In general, receptia mesajelor se face in mai putin de un minut de la trimitere, peste tot in lume. Pentru a participa la aceasta activitate, utilizatorul trebuie sa dispuna de o adresa de posta electronica.

·        Programe client: Outlook Express ;

·        Monitorizarea conturilor de e-mail: exemplu: Magic Mail Monitor ;

·        Anti-spam ; exemplu: Mailfilter

Pe Internet se intalnesc in principal trei tipuri de forumuri. Primul tip se bazeaza pe posta electronica, functionand prin crearea si mentinerea unei liste de abonati (listserv). Toate mesajele publicate sunt dirijate catre adresele de e-mail ale abonatilor. Anumite forumuri au un moderator care filtreaza mesajele.

d)      APLICATII MULTIMEDIA

·        Identificarea si redarea fisierelor multimedia; Exemplu: Multimedia Xplorer . Programele care permit vizualizarea si conversia a numeroase tipuri de fisiere cu grafica, precum si aplicarea de efecte speciale imaginilor, se numesc vizor.

·        Afisare (redare de fisiere imagine + optiuni pentru adaptare); Ex.: XnView , ACDsee PowerPack ;

·        Ascultare si vizionare (redare de fisiere audio si video); Ex.: Winamp  , Jet Audio Plus  ;

·        Vizionare (redare de fisiere video);

·        Creare si editare de imagini: Exemple: Photoshop, Paint Shop Pro ;

·        Editare (realizare de fisiere audio);

·        Codare (realizare de fisiere video);

·        Prelucrare de fisiere

e) APLICATII PENTRU PROGRAMARE

Un program (software) este o lista organizata de instructiuni care, atunci cand este rulata, face ca un calculator sa se comporte intr-un fel predeterminat. Calculatoarele nu pot fi folosite fara programe. Un program este ca o reteta: contine o lista de ingrediente (numite variabile) si o lista de comenzi (numite declaratii) care spun calculatorului ce sa faca cu variabilele. Acestea din urma pot reprezenta date, text sau imagini grafice. Un program este realizat cu ajutorul unor limbaje de programare . De obicei, fiecare program trebuie 'tradus' in limbajul masina pe care il inteleg calculatoarele. Aceasta operatie este realizata de programe numite compilatoare, interpretoare sau asambloare. Atunci cand doriti sa folositi un program pentru calculator, aveti nevoie de o versiune executabila a programului. Acest lucru inseamna ca programul este deja in limbaj masina, adica a fost compilat, asamblat si este gata pentru a functiona.

f) APLICATII PENTRU SECURITATE

·        Antivirus: Exemple: Norton , Nod 32 ;

·        Antispysoft - Programele spion si publicitare pot indica altor persoane felul in care este folosit calculatorul tau. Rolul programelor antispysoft este sa caute prin calculator si sa elimine elementele identificate.  Exepmle: SpyBot Search & Destroy;

·        Antideturnare; Supraveghere;

·        Intimitate;

·         Criptare.

g) APLICATII PENTRU SISTEM

·        Informatii hardware si software. Exemple: PC Wizard

·        Monitorizare hardware;

·        Evaluarea performantei;

·        Configurare: Exemplu: X-Setup Pro ;

·        Optimizare;

·        Intretinere si depanare;

·        Utilitare pentru partitionare hard-disk; Exemplu: PowerQuest Partition Magic

h)      APLICATII TEHNICE

Programele de aplicatii tehnice reprezinta solutii informatice pentru oameni de stiinta si ingineri: calcul matematic, achizitie de date, analiza datelor, managementul si controlul calitatii, CAD, simulari, laboratoare virtuale, design ingineresc, designul circuitelor electronice, sisteme de control, cercetare si educatie. Ele sunt create in functie de domeniul tehnic, economic sau stiintific in care se utilizeaza.
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2179
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site