Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateC
C sharpCalculatoareCorel drawDot netExcelFox pro
FrontpageHardwareHtmlInternetJavaLinux
MatlabMs dosPascalPhpPower pointRetele calculatoare
SqlTutorialsWebdesignWindowsWordXml

Sistemele de utilizare- Soft de aplicatii

calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Supraincarcarea operatorului de matrice
EPI Info - Biostatistica
INTERFATA 3D Studio MAX
Modelul functional al unui Calculator Numeric
GRAFURI
Manual de utilizare Outlook 2003
Proprietatile folderelor
Protocolul UDP
Guvernare si administratie in societatea informationala
INVATAM SA DESENAM

Sistemele de utilizare- Soft de aplicatii

Din aceasta familie fac parte :Limbajele de programare cu editoare de text, compilatoarele si interpretoarele lor, editoarele de legaturi

Depanatoare

Medii de programare

Utilitare

1.1.1  Limbaje de programare, interpretoare si compilatoare

Limbajele de programare se impart in 5 generatii :

prima generatie : codul masina – programele sunt scrise in forma binara, direct executabil de hardware

a doua generatie : limbajele de asamblare – instructiunile specifice procesoarelor sunt notate cu mnemonice

a treia generatie : limbaje de programare automata. Ex.: FORTARN, COBOL, ALGOL –folosesc limbaj formal asemanator cu limba vorbita

generatia a patra : au aparut odata cu extinderea SGBD-urilor, din necesitatea utilizarii calculatoarelor si de catre persoane nespecializate in informatica. Ele se mai numesc si generatoare de aplicatii. Ex : dBAse, Fox, SQL, Oracle

generatia a cincia : sisteme inteligente, inteligenta artificiala capabila sa rezolvare probleme de programare logica. Ex : Prolog.

Limbajele de programare servesc pentru a modela realitatea cu ajutorul unui limbaj forma. Editarea acestor modele se face cu programe specializate (editoare de text), care respecta o anumita sintaxa, rezultatul fiind obtinerea programului sursa. Aceste programe sursa sunt traduse de compilatoare in cod masina pentru a putea fi executate de calculator. Programele traduse de compilatoare inca nu pot fi executate, deoarece trebuie realizata link-editarea : integrarea modulelor, utilizarea operatiilor si functiilor care nu se gasesc in codul masina din biblioteci standard, alocarea statica a memoriei. Dupa link-editare programele vor avea forma executabila, adica prin intermediul subsistemului de interfata se pot lansa in executie.

1.1.2  Depanatoare

Depanatorul constituie componenta care vine in ajutorul utilizatorului in momentul in care aceasta isi pune la punct programele. Depanatoarele permit in esenta executarea unor operatii cum ar fi :

Executarea pas cu pas a programelor

Vizualizarea continutului unor zone de memorie

Executarea programelor pana la anumite puncte de oprire (break points)
Trasarea programelor(indicarea ramurilor parcurse intr-un program in timpul executiei lui)

Calcule aritmetice, etc.

1.1.3  Medii de programare

Prin medii de programare se inteleg sisteme integrate complexe, destinate unui anumit limbaj de programare, care contin, in general, cel putin urmatoarele componente :

Editor de texte propriu

Compilator

Editor de legaturi

Depanator simbolic

Dintre mediile de programare pentru PC-uri cele mai cunoscute sunt mediile Borland (Pascal, C, Prolog, etc), mediile Java, C++,Delphi. Se foloseste tehnologie orientata pe obiect, cu metode de programare Visual. Se urmareste obtinerea de coduri portabile pe mai multe tipuri de sisteme (de ex. Java Virtual Machine). In unele cazuri mediul de programare se integreaza cu sistemul de operare(de ex. As400 este si tip de minicalculator, si sistem de operare si SGBD).

1.1.4  Utilitare

Utilitarele sunt programe livrate odata cu sistemul de operare, sau separat de acesta, care extind o serie de facilitati ale sistemului de operare. Evident numarul utilitarelor este impresionant. Cele mai raspandite sunt cele legate de gestionarea sistemului de fisiere, de arhivare si comprimare, de gestionarea resurselor sau de diagnosticare si remediere a erorilor. Exemple de programe utilitare : Norton Comander, PCTools, Partition Magic,  Disk Doktor, ARJ, Pkzip, etc.

1.1.5  Software aplicativ

Este ansamblul programelor realizate pe baza limbajelor sau mediilor de programare, destinate pentru a rezolva sarcinile definite de utilizatori. Aceste aplicatii se pot proiecta si realiza de catre utilizatorul final, sau se pot cumpara aplicatii complexe, ce se adapteaza la nevoile utilizatorului. Unele medii de programe favorizeaza crearea de aplicatii proprii fara a necesita cunostinte de programare deosebite. Un exemplu ar fi pachetul Office, care are componenta de redactare text, calcul tabelar si componenta de baza de date. Utilizatorul isi redacteaza documente, sabloane proprii, poate construi tabele de complexitatea dorita, sau chiar poate proiecta o baza de date proprie.

Alte medii mai complexe (cum ar fi Visual Fox, Oracle , MySQL sau Informix) sunt folosite de programatori specializati, care construiesc aplicatii performante pe baza comenzilor utilizatorilor. La acest mod de lucru se parcurg mai multi pasi de analiza, de implementare si de testare pentru obtinerea performantelor optime.
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1165
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site