Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Pensulele Photoshop

adobe photoshop



+ Font mai mare | - Font mai mic



Pensulele Photoshop

Paleta de pensule
Iconita localizata in Tool bar este nedrept de mica comparata cu paleta de pensule. Activeaza paleta de pensule localizata in partea superioara a ecranului, in dreapta.
Paleta este organizata in doua coloane, cu pensule presetate in partea dreapta si cu cateva optiuni in partea stanga. La baza exsita un preview despre cum arata pensula pe care urmeaza sa o folosesti. Tot ce se leaga de pensule, marime, culoare, opacitate, etc., poate fi reglat din paleta de pensule.[protect]



Pensule presetate
Photoshop vine cu cateva pensule instalate. Mai incolo vom vedea cum putem crea propriile noastre pensule, dar acum fa scroll printre pensulele presetate, pana la baza acestora. Desi ai ajuns la ultima pensula, mai sunt unele ascunse. Pentru a le vedea pe toate, click pe micul buton negru din dreptul tab-ului Brushes pentru a le vedea si pe celelalte cateva zeci.
Uita-te prin ele, experimenteaza-le un pic si in final alege un model pentru a picta si picteaza pe un layer nou creat.

Optiuni
Mai inainte am cam ignorat partea stanga a paletei de pensule. Customizarea pensulelor se face aici. Prin simpla bifare a unei casute se modifica pensula intr-un fel anume. Aceste optiuni sunt necesare pentru a ajusta pensulele si pentru a obtine acele rezultate uluitoare.

Daca optiuni de imprastiere (scatter) a pensului nu este activata, activeaz-o acum.

Aici poti modifica nivelul de imprastiere al pensulei, impreuna cu nivelul de deformare (jitter) si de decolorare (fade).

Creaza o pensula
De indata ce incepi sa te familiarizezi cu fiecare optiune in parte, vei vrea sa salvezi pensula pentru a o putea folosi si mai tarziu. Finalizeaza toate optiunile si setarile si click pe butonul "Create New Brush", localizat in partea inferioara a paletei de pensule. Photoshop este promtp si te intreaba sub ce nume vrei sa salvezi pensula.
Scrie un nume si apasa OK.

 

Rigla, Instrumentul de masura, Ghidurile si Grilajul

 [protect]

Rulers, Measure Tool, Guides & Grids

Aceste instrumente va ajuta sa pozitionati imaginile sau diferite elemente de-a lungul inaltimii sau lungimii unei imagini.

Photoshop Rulers (Rigla)

Pentru a afisa sau ascunde rigla, selectati View > Show Rulers sau Hide Rulers. Cand sunt vizibile, acestea apar de-a lungul partii superioare si in stanga ferestrei active.

Puteti modifica punctul 0 de origine al riglei tragand pe diagonala in interiorul imaginii. Originea riglei determina si punctul de plecare al grilajului ( Grid).  Pentru a reseta punctul de origine, executati dublu click in coltul de stanga sus (originea) al riglei.
Schimbarea setarilor riglei
Selectati File > Preferences > Units & Rulers pentru a deschide fereastra de preferinte
In aceasta fereastra, selectati o unitate de masura.
Pentru Width si Gutter, introduceti valori pentru marimea coloanei. Puteti modifica si unitatea de masura.
La Point/Pica Size, selectati PostScript (72 point per inch) daca printati in limbajul PostScript.

Instrumentul de masura. (Measure Tool)

Instrumentul de masura calculeaza distanta dintre oricare doua puncte din spatiul de lucru. Cand masurati de la un punct la altul, o linie care nu va iesi in print este trasata si paleta Info va arata urmatoarele informatii:
. locatia de unde incepe linia (X si Y)
. distanta orizontala (W) si verticala (H) parcursa de la axele X si Y
. distanta totala parcursa (D) & unghiul masurat in relatie cu axa (A)

Toate masuratorile exceptand unghiul sunt calculate in unitatea de masura stabilita in fereastra Units & Rulers.

Pentru a edita linia de masura, selectati instrumentul si executati urmatoarele:
. pentru scalare, trageti de un capat al liniei existente
. pentru a muta linia, plasati instrumentul departe de unul dintre capete si mutati linia
. pentru a sterge linia, plasati instrumentul de parte de unul dintre capete si trageti linia in afara documentului

Ghidurile si grilajul (Guides and Grids)

Ghidurile apar ca linii ce "plutesc" deasupra imaginii si nu sunt printabile. Le puteti muta, sterge, sau bloca pentru a evita miscarea lor din greseala. Grilajul apare ca linii neprintabile insa pot aparea si sub forma de punctulete. Grilajul este folositor pentru a pozitiona simetric anumite elemente.

Pentru a vedea sau ascunde ghidurile, selectati View > Show/Hide Guides
Pentru a vedea sau ascunde grilajul, selectati View >Show/Hide Grid.

Creaza un ghid
. Trage din rigla orizontala pentru a crea un ghid orizontal sau apasa ALT si trage din rigla verticala pentru a crea un ghid orizontal. Mouse-ul se modifica intr-o sageata cu doua capete cand tragi ghidul.
. Trage din rigla verticala pentru a crea un ghid vertical sau apasa ALT si trage din rigla orizontala pentru a crea un ghid vertical. Mouse-ul se modifica intr-o sageata cu doua capete cand tragi ghidul.

Deplaseaza un ghid
1. Selecteaza Move tool (V) si pozitioneaza mouse-ul deasupra unui ghid (mouse-ul de transforma intr-o sageata cu doua capete)
2. Pentru a muta un ghid executa urmatoarele:
. trage ghidul pentru a-l muta
. schimba ghidul dintr-unul orizontal intr-unul vertical prin apasarea tastei ALT in timp ce il muti
. aliniaza ghidul cu unitatile din rigla tinand apasat SHIFT in timp ce il muti. Ghidul va sari automat in grilaj daca acesta este vizibil.

Blocheaza ghidurile
. Selecteaza View > Lock guides

Sterge ghidurile
. pentru a indeparta un singur ghid, trage-l in afara spatiului de lucru
. pentru a le indeparta pe toate, selecteaza View > Clear Guides

Preferinte
. Selecteaza Edit > Preferences > Guides & Grid
. pentru culoare, selecteaza o culoare pentru ghiduri, pentru grilaj sau pentru amandoua /protect]

Diferenta dintre PIXEL si VECTOR

O imagine formata din pixeli este sensibila la modificari de dimensiune.Pe masura ce micsoram si marim imaginea,ea isi pierde din calitate.Imaginea vectoriala(smart object) este formata din vectori,adica din calcule matematice,care nu sunt sensibile la alterari ale dimensiunii,dar care in Adobe Photoshop au optiuni limitate in costumizare.[protect]Smart object este optiunea in Photoshop de a transforma un layer intr-o imagine vectoriala,aceasta este folositoare atunci cand folosim filtre deoarece filtrele apar sub layer sub forma de subdirector,fiind mai usor de manipulat si inteles.Pentru a retransforma un layer la normal trebuie doar sa dam click dreapta pe thumbnail si sa alegem optiunea RASTERIZE LAYER,astfel vom pierde proprietatile vectoriale ale layerului dar le vom castiga pe cele normale,adica IMAGE ADJUSTMENTS.Asadar atunci cand vrem sa redimensionam un obiect de pe layer si nu suntem siguri de cum va arata la final folosim SMART OBJECTS,dupa ce suntem multumiti de redimensionare transformam in layer normal si putem folosi IMAGE ADJUSTMENTS.Este o modalitate foarte simpla de a nu pierde din claritate dar de a avea o optiune mai larga in legatura cu dimensiunea si pozitionarea unei imagini.



Caile din Photoshop (Paths) - partea intai

1. Intelegand caile (paths)

Cel mai simplu, o cale Photoshop este o linie cu puncte de ancora (anchor points) la fiecare capat. Poate fi o linie dreapta sau una curbata, depinde cum o creezi. Cai mai complexe sunt formate din [protect]mai multe segmente, fiecare cu puncte de ancora la capete. Poti avea o cale deschisa sau o poti inchide, astfel incat ultimul punct de ancora este suprapus peste primul (vezi Figura 1).

Poti vedea caile in Photoshop din paleta Paths, care poate fi afisata selectand Window > Paths.

Figura 1. La stanga este o cale care reprezinta o linie dreapta, in mijloc este o cale curbata, iar la dreapta este o cale complexa formata din mai multe segmente.

Desi de obicei folosesti Path Tool pentru a crea o cale, nu este singura unealta pe care o poti folosi - Shape Tool poate crea cai deasemenea. Indiferent de ce metoda folosesti, Pen Tool este important de inteles pentru ca este unealta pe care o folosesti pentru a edita o cale.

Poti converti o cale intr-o selectie si vice versa. Caile sunt pastrate intr-o imagine cand aceasta este salvata, asa ca poti crea o cale in jurul unei portiuni din imagine si o poti salva cu imaginea pentru a o folosi mai tarziu.

Pentru a vedea cum poti crea o cale dintr-o selectie, deschide o imagine si creaza o selectie rectangulara, folosind unealta Rectangular Marquee Tool. In paleta Paths, click pe iconita Make Work Path From Selection de la baza paletei. Asta creaza o cale din selectia ta (vezi Figura 2). Pentru a salva aceasta cale, trage calea pe iconita New Path si acesteia i se va da un nume. Procedeaza astfel cu orice cale pe care vrei s-o salvezi, pentru ca cele in lucru sunt doar temporare.

Figura 2. Poti transforma orice selectie intr-o cale selectand iconita Make Work Path From Selection de la baza paletei Paths.

Pentru a vedea procesul invers, click pe calea creata din paleta Paths si click pe iconita Load Path As A Selection de la baza paletei Paths.

Poti converti textul intr-o cale cu click dreapta pe layer-ul de text si selectand Create Work Path. Textul de pe cale nu este editabil, dar textul de pe layer ramane editabil.

O cale dintr-o imagine poate fi tras in alta imagine si folosita acolo. Cand faci asta, calea apare in paleta Paths din a doua imagine. Cand ai o cale selectata, poti aplica un Stroke, selectand Brush Tool si tipul de pensula pe care vrei s-o folosesti. Apoi, din paleta Paths, selecteaza calea careia vrei sa-i aplici un stroke si click pe iconita Stroke Path With Brush. Pentru a umple o cale cu culoarea de Foreground, click pe iconita Fill Path With Foreground Color de la baza paletei Paths.

Caile din Photoshop (Paths) - partea a doua

2. Cum faci o selectie

Daca ai incercat vreodata sa folosesti Pen Tool, ti-ai dat seama ca este destul de dificil de lucrat cu el. Nu este tocmai cea mai prietenoasa unelta. Este totusi foarte puternica, asa ca merita sa perseverezi si sa incerci sa intelegi mai mult despre cum functioneaza. Iata cum o poti folosi pentru a face o selectie:

1. Selecteaza Pen Tool din paleta de unelte (Tools palette). [protect]In bara de optiuni, asigura-te ca butonul Paths este selectat (vezi Figura 3).


Figura 3. Setarea corecta a uneltei este foarte importanta; selecteaza Pen Tool si optiunea Paths din bara de proprietati.

2. Click in diferite puncte din jurul formei pentru a adauga puncte de ancora. Daca faci click, creezi o linie dreapta. Daca faci click si tragi in acelasi timp, creezi o linie curbata intre ultimul punct de ancora si cel nou. Nu-ti face griji daca nu e perfecta in stadiul asta.

3. Cand forma este completa, tine mouse-ul peste primul punct de ancora - cursorul indica un mic cerculet in partea dreapta jos. Asta ne arata ca este peste punctul de ancora, si click pentru a inchide calea. Calea arata asemenea caii create in paleta Paths (vezi Figura 4).


Figura 4. Click in jurul caii folosind Pen Tool pentru a crea o selectie  aproximativa. Combina liniile drepte si curbate de cate ori ai nevoie si click peste primul punct de ancora pentru a inchide calea.

4. Pentru a muta un segment sau un punct de ancora, click pe Direct Selection Tool, click pe punct sau pe segment si trage pentru a-l muta. Pentru a modifica bratele unui punct de ancora in directii diferite, independent unul fata de celalalt, afiseaza bratele cu click pe punctul de ancora cu Direct Selection Tool; apoi selecteaza unealta Convert Point si trage de unul dintre brate. (vezi Figura 5).


Figura 5. Pentru a muta bratele independent, afiseaza-le folosind Direct Selection Tool; apoi trage-le folosind Convert Point.



5. Pentru a redimensiona o cale, selecteaza Path Selection Tool click pe cale. Un set de brate pentru redimensionare apare - daca nu, click pentru a activa casuta Show Bounding Box din bara de proprietati - si poti trage bratele pentru a redimensiona calea sau s-o rotesti. Apasa Enter sau iconita Commit Transform din bara de proprietati pentru a confirma.

6. Pentru a adauga puncte de ancora unei cai, selecteaza Pen Tool, pozitioneaza mouse-ul peste punctul de pe cale unde vrei sa apara punctul de ancora, si click o data pentru a adauga un punct. Daca faci click si tragi poti crea o curba in punctul respectiv. Cu acelasi Pen Tool, daca faci click deasupra unui punct de ancora, acesta se sterge /protect]

Caile din Photoshop (Paths) - partea a treia

3. Cum sa lucrezi cu forme

Unealta Custom Shapes din Photoshop poate fi aplicata ca o cale daca selectezi optiunea Path din bara de proprietati, inainte sa desenezi. Cand o forma este creata, o poti edita ca pe orice alta cale folosind Pen Tool, Path Selection Tool sau [protect]Direct Selection Tool (vezi Figura 6).


Figura 6. Unealta Shapes are optiunea Paths pentru a crea o cale editabila

Caile din Photoshop (Paths) - partea a patra

4. Text pe o cale 

Pentru a scrie un text de-a lungul unei cai, urmeaza acesti pasi:

1. Deseneaza calea pe care vrei sa apara textul tau.

2. Click pe Type Tool si selecteaza [protect]fontul, marimea si culoarea. Tine mouse-ul deasupra caii pana cand acesta incepe sa clipeasca. Acum fa click si scrie textul; apare de-a lungul caii (vezi Figura 7).

Figura 7. Deseneaza o cale folosind Pen Tool sau orice alta unealta capabila sa deseneze o cale. Scrie textul pe cale.

3. Pentru a muta textul de-a lungul caii, click pe Path Selection Tool si trage de la inceputul textului pentru a-l muta. Poti repozitiona textul si sub cale tragandu-l sub aceasta.

Textul si calea raman editabile, asa ca daca modifici forma caii, si textul se va modifica. Mai poti deasemenea sa pozitionezi textul in interiorul unei cai inchise creata cu Pen Tool; apoi click cu unealta de text in interiorul caii si scrie textul pe care il vrei.

Paths este o unealta foarte utila in Photoshop pentru salvarea selectiilor. Lucrand cu Paths intri in contact cu complexul Pen Tool, cu puterea lui de creare si editare a cailor /protect]

Picaturi de apa

Deschide un fisier nou (File>New). Aplica un gradient radial de la alb la albastru.

Apasa F5 (Window>Brushes) pentru a deschide meniul de pensule si aplica setarile de mai jos.

Creaza un layer nou si aplica pensula in mod aleator.

Redu valoarea de umplere la 0%.

Dublu click pe layer pentru a deschide fereastra de stiluri (Layer Style). Aplica setarile de mai jos:

 

Textura de carbon

1. Crearea fibrelor

Creaza un nou document de 44 px, cu zoom la maxim pentru a umple cu usurinta casutele ca in imaginea de mai jos: 

2. Definirea texturii

Selectati Edit > Define Pattern si dati-i un nume. Executati click pe OK pentru a defini textura.

3. Utilizarea texturii de carbon

Pentru a testa textura de carbon tocmai facuta, creati un nou document cu o marime mai mare, sa zicem 500400 px. Selectati Edit > Fill (Shift+F5), selectati textura de carbon si click pe OK pentru a umple fundalul cu aceasta textura. Iata cum ar trebui sa arate textura.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2127
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved