Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Facilitati CIM

calculatoare



+ Font mai mare | - Font mai mic



Facilitati CIM

S-a aratat, ca principiul CIM urmareste corelarea intr-un tot unitar a tuturor activitatilor care se refera la procesul de productie prin intermediul fluxului informational, deci a retelelor de calculatoare, cu eliminarea activitatii operatorului uman din toate zonele necreative ale productiei. CIM este de fapt un hipersistem care consta dintr-o multime de asa zise facilitati, precum sunt: masinile, dispozitivele, instalatiile, retelele de calculatoare, interfetele, programele, structurile de organizare, care sunt interconectate prin fluxurile de materiale, de energie si mai ales informational.



Pentru exemplificare se va prezenta schema unui asemenea hipersistem CIM grefat pe organigrama unei intreprinderi industriale mijlocii sau mari. Intr-o asemenea organigrama se disting patru nivele de activitate: strategic, functional, de conceptie si de executie (Fig. 5.1). Unora dintre compartimentele nivelelor de executie le sunt aferente facilitati CIM, alte compartimente utilizeaza calculatoare (retele de calculatoare). Atat facilitatile cat si calculatoarele celorlalte compartimente sunt interconectate intr-o retea informationala CIM.

Facilitatea aferenta pentru conceptia constructiva este CAD (Computer Aided Design, proiectare constructiva asistata de calculator), conceptiei tehnologice este aferent CAPP (Computer Aided Process Planing, planificarea proceselor tehnologice asistata de calculator). Aceste facilitati la randul lor conlucreaza cu niste facilitati de tip sistem expert si anume CAD cu CAE (Computer Aided Engineering, inginerie asistata de calculator), iar CAPP cu MES (Manufacturing Expert System, sistem expert pentru fabricatie)

CAD si CAPP conlucreaza si transmit informatiile elaborate prin facilitatea CAM (Computer Aided Manufacturing) la nivelul de executie.

Facilitatile aferente acestui nivel sunt:

- ASRS (Automated Storage and Retrival System, sistem automat de depozitare si regasire);

- AGVS (Automated Guided Vehicles System, sistem de vehicule ghidate automat);

- FMS (Flexible Manufacturing System, sistem de fabricatie flexibila), pentru debitare si fabricatie

- CAT (Computer Aided Testing, testare asistata de calculator) si CAQ (Computer Aided Quality Assurance, asigurarea calitatii asistata de calculator);

La nivel de compartimente functionale exista o singura facilitate: CAPS (Computer Aided Programming Scheduling, planificare, programare, urmarire asistate de calculator)

Informatiile provenite de la CAM si CAPS se transmit mai departe la facilitatile de executie.

La restul compartimentelor - Directiune, Financiar-contabil, Aprovizionare, Vanzari si servicii dupa vanzari, Juridic, Resurse umane, Intretinere, Energetic - nu se atribuie facilitati CIM separate. Ele utilizeaza calculatoare si sunt legate la sistemul informational, asa cum s-a aratat mai sus.

In Fig.5.1.sunt reprezentate fluxurile de materiale si informational. Integrarea informationala in contextul hipersistemului CIM elimina niste moduri de desfasurare clasice ale activitatii si niste surse de erori.

In conditiile organizarii clasice a intreprinderii se emit de la compartimentele functionale diferite documente: bonuri de materiale, bonuri de manopera, liste de materiale (nomenclatoare) etc., avand suportul de informatie hartia. Pentru intocmirea acestora, chiar daca se foloseste calculatorul, se consuma timp de activitate uman si pot surveni erori. La randul lor, datele eronate pot sa conduca la disfunctionalitati in procesul de productie.



Rezultatele activitatilor de conceptie constructiva si conceptie tehnologica se transmit in conditiile clasice la nivelul de executie sub forma de desene, itinerarii tehnologice, fise tehnologice, planuri de operatii etc., consemnate la randul lor tot pe hartie, intocmirea acestor documente realizandu-se cu mare consum de timp si existand pericole potentiale de aparitie a erorilor.

De la nivelul de executie se transmite un feed-back spre compartimentele functionale, in forma unor rapoarte de executie, fise de sesizare ale neconcordantelor, buletine de analiza etc., consemnate tot pe hartie.

Principiul CIM elimina hartia ca si purtator de informatie. Toate informatiile se transmit prin reteaua informationala, ceea ce elimina munca umana neproductiva.


Se diminueaza deasemenea pericolul transmiterii si interpretarii documentelor cu erori. Datele din sistemul informational stocate in baze de date, sunt accesibile tuturor care au nevoie de ele, in orice moment. Intregul proces de productie devine astfel transparent si se elimina o serie de verigi birocratice, necreatoare.

Orice modificare in documentatie se opereaza simultan in toate bazele de date, la care toti utilizatorii potentiali au acces.

Deoarece cele prezentate mai sus se desfasoara in timp real, plimbarea hartiilor, intarzierile cauzate de aceasta, pierderile si degradarea documentelor pe suport de hartie sunt eliminate, realizandu-se o importanta reducere a birocratiei interne din intreprindere.




Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1230
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved