Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Principiul CIM

calculatoare



+ Font mai mare | - Font mai mic



Principiul CIM

CIM este acronimul denumirii Computer Integrated Manufacturing si inseamna fabricatie integrata cu calculatorul.



Principiul CIM sta la baza fabricii viitorului. El preconizeaza automatizarea integrala a tuturor activitatilor care concura la realizarea anumitor produse si integrarea (cuprinderea) acestor activitati automate intr-un ansamblu unic, prin interconectarea calculatoarelor intr-o retea unica (reteaua informationala CIM) care comanda tot sistemul.

Fabricatia este de fapt doar una dintre activitatile productiei. Integrarea prin calculator se extinde in realitate si asupra altor genuri de activitati. In acest sens, mai potrivita continutului ar fi denumirea Computer Integrated Production (CIP).

Primele incercari de a realiza o fabrica fara operatori umani au aparut in ultimele doua decenii. Fabrica Fujitsu al concernului Fanuc a fost pusa in functiune in 1981, produce roboti industriali, lucreaza in doua schimburi fara operatori umani iar in schimbul trei acestia intervin numai pentru efectuarea lucrarilor de intretinere si reparatii. In prima jumatate a anilor '80 o asemenea fabrica a fost pusa in functiune in Luxemburg. La mijlocul deceniului trecut, concernul japonez fabricant de masini unelte Yamasaki a construit si organizat dupa principiul CIM fabrica Mazak din Anglia. Sectiile de uzinat bloc motor si de montaj motor ale fabricii de motoare pentru automobile Francaise de Mecanique de la Douvrin (Franta), pusa in functiune in anul 1991, lucreaza deasemenea dupa principiile CIM. Fabrica de roboti de la Plovdiv (Bulgaria), dotat de Fanuc in 1985 are sectii care pot produce deasemenea fara operatori umani.

In paralel cu aceste realizari tehnice si tehnologice - de fapt stimulate de ele - tot in deceniul anilor ′80 a fost dezvoltat suportul teoretic al principiului CIM la universitatile si institutiile de cercetare din SUA, Europa de Vest si Japonia. Un rol de frunte a avut in aceasta directie Institutul de Productie si Automatizare (IPA) din Stuttgart a Societatii Fraunhofer (Germania).



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 845
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved