Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


TASTATURA

calculatoare



+ Font mai mare | - Font mai mic



TASTATURA

Tastatura este componenta hardware a calculatorului ce permite utilizatorului sa introduca date prin apasarea unor taste. Cele mai folosite tastaturi sunt cele QWERTY. Denumirea vine de la primele sase taste de pe randul al treilea.



O tastatura QWERTY] cu 104 taste pentru PC formatUS English

Tastatura este probabil cel mai vechi dispozitiv de intrare, ea existand inainte de aparitia monitoarelor si evident inainte de aparitia mouse-ului. Fiecare tasta are asociat un numar de identificare care poarta denumirea de cod de scanare. La apasarea unei taste, tastatura trimite sistemului de calcul codul de scanare corespunzator tastei respective (un numar intreg de la 1 la n - numarul de taste). La primirea codului de scanare de la tasttaura, calculatorul face conversia intre numarul primit si codul ASCII corespunzator.

Tastatura retine nu numai apasarea unei taste, dar si eliberarea acesteia, fiecare actiune fiind inregistrata separat. Exista doua categorii de taste :

taste comutatoare - au efect indiferent daca sunt apasate sau eliberate taste de control - au efect numai atunci cand sunt actionate

Modele de tastaturi

Tastaturile calculatoarelor personale pot fi impartite in patru mari categorii:

tastaturi standard

tastaturi ergonomice

tastaturi fara fir

tastaturi speciale

Tastatura consta dintr-o serie de comutatoare montate intr-o retea, numita matrice a tastelor. Cand se apasa o tasta, un procesor aflat in tastatura o identifica prin detectarea locatiei din retea care arata continuitatea. De asemenea, acesta interpreteaza cat timp sta tasta apasata si poate trata chiar si tastarile multiple. Interfata tastaturii este reprezentata de un circuit integrat denumit keyboard chip sau procesor al tastaturii. Un buffer de 16 octeti din tastatura opereaza asupra tastarilor rapide sau multiple, transmitandu-le sistemului succesiv.

In cele mai multe cazuri, atunci cand apasam o tasta, contactul se face cu mici intreruperi, respectiv apar cateva clipuri rapide inchis - deschis. Acest fenomen de instabilitate verticala a comutatorului se numeste bounce, iar procesorul din tastatura trebuie sa il filtreze, adica sa il deosebeasca de o tastare repetata intentionat de operator. Lucrul acesta este destul de usor de realizat deoarece intreruperile produse de instabilitatea verticala sunt mult mai rapide decat tastarile repetate cele mai rapide.

Exista mai multe tipuri de tastaturi, insa cele mai raspandite sunt tastaturile cu 101 sau 104 taste, diferenta intre tipuri fiind data, in principal, de prezenta sau absenta unor taste care intra in componenta lor. De exemplu, tastatura 101 nu are inclusa o tasta numita Window Logo, in timp ce tastatura de tipul 104 are inclusa aceasta tasta. Aceasta Tastatura este conectata in spatele unitatii centrale printr-un fir introdus antr-o mufa speciala.

Tastatura este un dispozitiv a carui folosire este extrem de simpla, fiind necesar doar sa apasam pe butoanele ei (numite 'taste') la fel cum am face in cazul unei masini de scris.

Grupuri de taste

Tastele sunt in mai multe grupuri si sunt asezate astfel incat sa usureze procesul de introducere a informatiilor in calculator (amplasarea literelor pe tastatura a fost facuta tinandu-se cont de frecventele diverselor litere intr-o anumita limba, de aceea o tastatura pentru Germania are literele asezate altfel decat una americana).

Cel mai important grup este cel care ocupa cea mai mare parte a tastaturii si el contine atat taste a caror apasare produce aparitia pe ecranul monitorului a unor litere (Q, W, E, etc.), cifre (1, 2, 3, etc.) sau simboluri (@, #, etc.), cat si taste speciale (Enter, Shift, Control, Alt, etc.) a caror functionalitate variaza in functie de programul folosit si care va fi explicata mai jos.

Deasupra grupului principal se afla un sir de taste numite 'functionale' (F1, F2, F3, etc.) al caror rol este sa lanseze in mod direct comenzi pentru calculator, comenzi care sunt diferite in functie de softul pe care il folosim la un anumit moment. Ele sunt folosite foarte mult in jocuri, dar si alte softuri le pun in valoare. In dreapta grupului principal se afla un grup impartit in mai multe (de obicei trei) subgrupuri si care contine taste folosite in principal pentru navigare pe ecran (tastele care au desenate sageti pe ele, Tastele Page Up sau Page Down, etc.) dar si unele taste cu functii speciale (cum este tasta Delete).

La extremitatea (marginea) dreapta a tastaturii se afla un grup de taste care sunt folosite in special pentru scrierea de cifre si pentru efectuarea de operatii aritmetice (adunare, scadere, etc.), tastele fiind asezate foarte comod pentru lucrul cu mana dreapta. O parte a tastelor din acest ultim grup are o functionalitate dubla, ele putand fi folosite si pentru navigare. Unele taste (Shift, Ctrl, Alt, Windows) sunt prezente in dublu exemplar si sunt asezate simetric fata de axul tastaturii, ambele taste avind de obicei aceeasi functionalitate. Unele softuri (de ex. jocurile) profita de faptul ca o tasta este prezenta in doua exemplare si specifica cite o comanda separata care safie executata la apasarea tastei drepte, respectiv stangi. Tastaturile mai noi au o serie de butoane care sunt incluse special pentru a fi folosite cu aplicatiile multimedia (filme, melodii) sau pentru navigarea pe internet. Ele nu vor fi luate in discutie aici pentru ca nu sunt prezente pe majoritatea tastaturilor iar asezarea lor nu este supusa nici unui standard, ele fiind grupate dupa criteriile de ergonomie ale companiei producatoare a tastaturii.

Caracterul alfanumeric (litera, cifra, simbolul) care poate fi scris cu ajutorul unei taste este imprimat pe tasta respectiva si poate fi pus in evidenta cu ajutorul unui editor de text (de ex. Notepad, inclus in SO Windows) in care deschidem un nou document si incepem sa apasam pe taste. Anumite taste permit scrierea a doua caractere alfanumerice distincte, dintre care unul apare daca apasam tasta in mod obisnuit, iar celalalt doar daca se apasa si tasta Shift impreuna cu tasta in cauza.

Tastele speciale

Tastele speciale nu produc aparitia nici unui caracter alfanumeric la apasarea lor, ci au functia de a lansa direct comenzi in cazul in care sunt apasate singure sau in cadrul unei combinatii cu alte taste. Ele sunt urmatoarele :

ENTER : Este cea mai mare tasta si are de obicei o forma caracteristica, aceea a literei 'L' privita in oglinda. Tasta Enter are in principal rolul de a lansa in executie softurile, dar si de a determina calculatorul saexecute o comanda importanta care este specificata de softul care se afla in functiune in momentul respectiv. Tasta Enter are intr-o mare masura aceeasi functionalitate ca si butonul stang al mausului. In cazul editarii de text apasarea tastei Enter duce la crearea unui paragraf nou de text, sub cel curent.

BACKSPACE : Se gaseste de obicei deasupra tastei Enter si are rolul de a sterge ultimul caracter (litera, cifra, etc.) scris in cadrul unui text. Daca este tinuta apasata ea va determina stergerea tuturor caracterelor aflate la stanga cursorului.

SHIFT : Este o tasta dubla, cea dreapta gasindu-se de obicei sub tasta Tasta Enter iar cea stinga pe acelasi rand insa la marginea stinga a tastaturii. Tasta Shift este cel mai des utilizata pentru scrierea cu litere majuscule, pentru acesta trebuind sa apasam in acelasi timp tasta Shift (indiferent care din ele) si tasta literei in cauza.

CONTROL (CTRL) : Este o tasta dubla, cea dreapta gasindu-se de obicei sub tasta Tasta Shift iar cea stinga pe acelasi rand insa la marginea stanga a tastaturii. Tasta Ctrl este cel mai des utilizata pentru comenzi care sunt lansate in executie la apasarea unei combinatii de taste.

ALT : Este o tasta dubla care se gaseste pe randul cel mai de jos al tastaturii la ambele capete ale unei taste alungite ('Spacebar'). Tasta Alt este cel mai des utilizata pentru activarea barei de meniuri a ferestrelor softurilor, dar si pentru comenzi care sunt lansate in executie la apasarea unei combinatii de taste.

WINDOWS (WIN) : Este o tasta dubla avand desenat pe ea logoul ('simbolul') SO Windows si care se gaseste pe randul cel mai de jos al tastaturii, langa tastele Alt. Tasta Windows este cel mai des utilizata pentru comenzi care sunt lansate in executie la apasarea unei combinatii de taste.

TASTA PENTRU MENIUL CONTEXTUAL : Este situata intre tastele Win si Ctrl din partea dreapta. Apasarea ei duce la aparitia unui meniu contextual care consta dintr-o lista de comenzi utile, lista care este specifica fiecarui soft in parte si contextului particular de folosire a acestuia.

ESCAPE (ESC) : Este tasta pozitionata de obicei in coltul din stanga sus al tastaturii. Tasta Esc are intr-o anumita masura o functionalitate opusa celei a tastei Enter si anume ea ne permite sa evitam executarea unei comenzi in situatia in care nu suntem siguri ca am facut alegerea cea mai buna. Numele tastei este sugestiv, 'escape' insemnind fuga, evitare a unei situatii. Apasand tasta Esc ne intoarcem la o situatie in care putem sa cantarim inca o data decizia pe care dorim sa o luam in privinta unei anumite comenzi. De exemplu atunci cand instalam un soft, tasta Esc ne permite sa revizuim deciziile luate asupra componentelor acestuia pe care dorim sa le instalam, inainte de a declansa procesul de instalare propriu-zis.

TAB : Este pozitionata la marginea stanga a tastaturii si are desenate pe ea doua sageti indreptate in directii opuse. Tasta Tab este folosita in principal pentru navigarea rapida intre elementele importante ale ferestrei unui soft (de ex. atunci cind avem de ales intre mai multe optiuni si dorim sa trecem rapid de la o optiune la alta fara a folosi mausul) sau intre legaturile continute intr-o pagina web.

SPACEBAR (BARA DE SPATIU) : Este tasta lunga aflata pe randul cel mai de jos al tastaturii. Este folosita exclusiv pentru introducerea de spatii goale in texte, de exemplu atunci cind dorim sa despartim cuvintele dintr-o fraza. Datorita marimii si asezarii ei este folosita si in foarte multe jocuri pentru ca este usor de apasat fara a ne desprinde ochii de pe ecran.

CAPS LOCK : Este pozitionata pe randul cel mai din stinga ala tastaturii, intre tastele TAB si SHIFT. Are functia de a bloca ('lock') corpul de litera pe care il folosim intr-un text. Tasta este activata prin apasare si din acest moment textul va fi scris cu majuscule. Dezactivarea se face tot prin apasarea pe tasta si ca urmare textul va fi scris cu litere mici. in cazul in care tasta este activata se va aprinde un led (dioda luminescenta) aflat in partea din dreapta sus a tastaturii.

NUM LOCK : Determina care este functionalitatea tastelor aflate in grupul situat in partea dreapta a tastaturii, grup in care este situata si tasta NUM LOCK. Tasta este activata si dezactivata prin apasare. Atunci cind tasta este activata (situatia obisnuita) grupul de taste din partea dreapta este folosit pentru scrierea de cifre. In cazul in care tasta este dezactivata grupul de taste poate fi folosit pentru navigare, in mod similar cu tastele navigationale. In cazul in care tasta este activata se va aprinde un led aflat in partea dreapta sus a tastaturii. Dupa incarcarea SO (Windows 98SE, ME) tasta este activata si in consecinta grupul de taste din dreapta poate fi folosit pentru scrierea de cifre. in cazul SO Windows XP tasta nu este insa activata si de aceea poate apare impresia ca tastatura este defecta in momentul in care dorim sa scriem cifre cu tastele din dreapta. Solutia este sa activam tasta apasand-o dupa incarcarea completa a SO, in acest fel putand sa o folosim si pentru a scrie cifre.

Tastele navigationale : Grupul tastelor navigationale este impartit in doua subgrupuri si anume tastele HOME, END, PAGE UP, PAGE DOWN pe de o parte si tastele directionale (care au desenate niste sageti pe ele) pe de alta parte. sunt folosite pentru navigarea in cadrul ferestrelor diverselor softuri sau in cadrul unei pagini de text. Tasta HOME ne duce la inceputul unui text, tasta END ne duce la sfarsitul unui text, tastele PAGE UP si PAGE DOWN ne urca, respectiv ne coboara cu o pagina (ecran) in cadrul unui text. Tastele cu sageti (stanga, dreapta, sus, jos) ne permit navigarea in cadrul unui text cu cate un caracter la stanga sau la dreapta, respectiv cu cate un rand in sus si in jos.

DELETE : Este folosita pentru stergerea unor elemente prezente in fereastra unui soft (fisierele in Windows Explorer, mesajele de posta electronica in Outlook Express, etc.) dar cel mai frecvent este folosita pentru a sterge caracterele aflate la dreapta cursorului in cadrul unei pagini de text. Poate fi folosita pentru stergerea unui singur caracter (daca o apasam o singura data) sau pentru stergerea unui sir de caractere (daca o tinem apasata mai mult timp).

Aranjamentul "primar" se adreseaza utilizatorilor traditionali, care au invatat sa dactilografieze folosind implementarile mai vechi, stil Microsoft, ale tastaturii romanesti. Aranjamentul "secundar" este folosit in special de catre programatori si nu este in contradictie cu asezarea fizica a tastelor pe o tastatura americana. Aranjamentul "secundar" al tastelor este folosit implicit in majoritatea distributiilor GNU/Linux.

Exista patru caractere specifice limbii romane care sunt incorect implementate in toate versiunile de Microsoft Windows anterioare Windows Vista:

- 'S cu virgula dedesubt' (Unicode 0218) - implementat incorect ca 'S cu sedila dedesubt' (Unicode 015E)

- 's cu virgula dedesubt' (Unicode 0219) - implementat incorect ca 's cu sedila dedesubt' (Unicode 015F)

- 'T cu virgula dedesubt' (Unicode 021A) - implementat incorect ca 'T cu sedila dedesubt' (Unicode 0162)

- 't cu virgula dedesubt' (Unicode 021B) - implementat incorect ca 't cu sedila dedesubt' (Unicode 0163)

Versiunile cu sedila ale caracterelor nu exista in limba romana (este doar o eroare istorica, mostenita) - consultati https://www.secarica.ro/html/s-uri_si_t-uri.html.

Deoarece tastaturile hardware romanesti nu sunt foarte raspandite, Cristian Secara a creat un driver care permite caracterelor romanesti sa fie generate folosind o tastatura americana, in toate versiunile de Windows anterioare Vista. El foloseste modificatorul AltGr din partea dreapta-jos a tastaturii pentru a genera caracterele.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3464
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved