Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

loading...

AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


COMPONENTELE UNUI CALCULATROR - STRUCTURA INTERNA SI MODUL DE FUNCTIONARE

hardware

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Pentru instalare cutter plotter-ului
MEMORIA CALCULATORULUI - ROM, RAM si Celula de memorie
Imprimante laser
Configurare router broadband
Hardware - componentele placii de baza
AMD K6 (Aprilie 1997)
INSTRUCTIUNI DE PRELUCRARE A DATELOR SI INSTRUCTIUNI DE CONTROL AL PROGRAMULUI (SALTURI PROPRIU-ZISE) PENTRU MICROPROCESOARELE INTEL
Charisma Enterprise - Ghid de instalare
MEMORIA CALCULATORULUI - Clasificare - Deosebiri SRAM/DRAM
Instalare aplicatie “Monitorizarea cheltuielilor de personal la bugetul local”

  

 I.                   COMPONENTELE UNUI CALCULATROR

 

 

Monitorul (Display)

Este dispozitivul cu ajutorul caruia un PC poate prezenta utilizatorului informatii in forma de text sau grafica si este bazat pe un tub catodic sau cristale lichide (LCD).

 

Tastatura (Keyboard)

Este dispozitivul care foloseste la introducerea informatiilor “in” calculator (date sau comenzi), fiind mijlocul principal de dialog al omului cu calculatorul. Orice apasare si eliberare rapida a unei taste provoaca afisarea caracterului scris pe ea, pe ecranul monitorului. O tasta mentinuta apasata provoaca afisarea repetata a caracterului pe ecranul monitorului.

 

Unitatea Centrala (UC)

Este de faptcreierul” care coordoneaza intreaga activitate a unui calculator personal. De aici se solicita informatii pe care utilizatorul le va introduce de la tastatura sau se afiseaza rezultatele pe monitor. Tot in unitatea centrala sunt realizate prelucrarile de date prin executarea unui program.

Mouse-ul

Ca functionalitate, este asemanator cu tastatura, deoarece prin intermediul lui sunt comunicate informatii catre calculator. Modul de folosire este urmatorul:

a)      a)      mouse-ul sta pe masa de lucru (pe o suprafata dura si neteda numita PAD) si pozitia sa curenta corespunde cu pozitia unui cursor pe ecranul monitorului.

b)      b)      in momentul in care se misca mouse-ul pe PAD spre stanga, cursorul de pe ecran se misca si el spre stanga; la fel, mutandu-se mouse-ul spre dreapta cursorul de pe ecran se misca in dreapta (sus, jos);

c)      c)      mouse-ul poseda un buton (sau mai multe); in momentul in care sageata de pe ecran a ajuns deasupra cuvantului ce reprezinta actiunea ce trebuie realizata, se apasa butonul mouse-ului si acea comanda se va lansa automat in executie.

 

Scannerul

Este un dispozitiv care realizeaza “citirea” unei fotografii, a unui desen sau text, etc. Imaginea (fotografia) citita cu ajutorul scannerului va putea fi apoi afisata pe monitorul calculatorului, eventual prelucrata si apoi tiparita cu ajutorul unei imprimante alb-negru sau color.

 

Imprimanta (Printer)

Imprimanta unui calculator personal este un periferic (de iesire) optional. Ea reprezinta principalul dispozitiv cu ajutorul caruia se tiparesc pe hartie rezultatele obtinute in urma executarii unui program (valori numerice, texte, grafice, imagini etc.). Principalele caracteristici ale unei imprimante sunt:

-          -          rezolutia;

-          -          viteza de tiparire;

-          -          dimensiunea maxima a hartiei pe care poate tipari;

-          -          memoria imprimantei;

-          -          posibilitatile de extindere;

-          -          fiabilitatea.

 

II.                II.                Structura interna si modul de functionare

 

Unitatea centrala contine urmatoarele componente principale (CHIOREAN 1999):

a.                   a.                   microprocesorul

b.                  b.                  memoria interna

c.                   c.                   magistrala de date si magistrala de comenzi

d.                  d.                  memoria externa.

 

a.                  a.                  Microprocesorul

Se noteaza cu µP. Fizic, el este un circuit integrat – o componenta electronica complexa, realizata pe o bucata mica de siliciu numita cip. Microprocesorul reprezinta “creierul” intregului calculator, coordonatorul tuturor operatiilor ce sunt efectuate de catre acesta. Un microprocesor contine in interiorul sau zone in care poate memora date de lungimi foarte mici. Aceste locatii poarta numele de registre, iar fiecare registru are un nume special (expl. AX, BX, etc.). Dintre toate registrele, exista unul care are un rol special si anume registrul IP (Instruction Pointer). Microprocesorul este conectat la celelalte componente ale calculatorului prin intermediul magistralei de date si al magistralei de comenzi . 

b.                  b.                  Memoria interna

Fizic, este formata din mai multe circuite integrate cu rol de a pastra informatia, care au un aspect exteriorasemanator cu cel al microprocesorului. Microprocesorul poate scrie sau citi date din memorie. Citirea presupune obtinerea informatiei memorate, iar scrierea consta in depunerea informatiei in memorie. Memoria interna este alcatuita din mai multe parti de dimensiune egala, care sunt denumite locatii de memorie. Locatiile de memorie sunt numerotate in ordine incepand cu valoarea 0 (0,1,2,3,4,etc.). Aceste “etichete” puse peste locatiile de memorie se numesc adrese de memorie.

 

c.                   c.                   Magistrala de date si magistrala de comenzi

Desi denumirea lor este pretentioasa, aceste “magistrale” nu sunt altceva decat un manunchi de fire (trasee de cupru pe o placa de circuit imprimat). Desigur, pe magistrala de comenzi circula comenzile, iar pe magistrala de date circula datele transferate intre componentele calculatorului.

Toate dispozitivele diferite de microprocesor sau de memoria interna sunt denumite periferice. Momitorul si imprimanta se numesc periferice “de iesire” deoarece datele ies din memoria interna catre ele. Tastatura este un periferic “de intrare” deoarece datele parcurg drumul invers, din exterior catre memoria interna.

 

d.                  d.                  Memoria externa

Este reprezentata in special de discurile magnetice, ce au proprietatea de a citi si scrie informatii pe suportul lor magnetic. Informatiile memorate astfel sunt nevolatile. Memoria externa are de obicei o capacitate mult superioara celei interne. In memoria externa sunt memorate mai multe programe precum si datele corespunzatoare lor. Memoria externa este alcatuita in principal din discuri fixe (hard-discuri) si discuri flexibile (floppy discuri). Discurile fixe sunt de obicei montate in interiorul unitatii centrale si nu pot fi detasate de calculator decat prin demontarea acestuia. Discurile flexibile se introduc intr-un locas special, se folosesc cat este nevoie, dupa care pot fi “recuperate” cu usurinta. Datorita modului constructiv, discurile fixe au o capacitate foarte mare de stocare a informatiei si o viteza de lucru (citire-scriere) foarte ridicata. Ele sunt folosite pentru stocari masive de date sau pentru rularea rapida de programe. Discurile flexibile, cu o capacitate de stocare mult mai mica, sunt folosite pentru a transfera date intre calculatoare sau pentru a pastra la loc sigur unele informatii extrem de importante.

 

III.             III.             Parametrii si caracteristicile esentiale ale unui calculator personal

 

1.                  1.                  Microprocesorul, este caracterizat in principal de:

- viteza de lucru;

- capacitatea maxima de memorie pe care o poate adresa;

- setul de instructiuni pe care le poate executa.

 

Viteza de lucru a unui microprocesor este determinata de mai multi factori:

- frecventa ceasului intern;

- dimensiunea registrelor interne si a magistralelor de date;

- tipul constructiv al microprocesorului;

- dimensiunea memoriei cache.

 

Capacitatea maxima de memorie pe care o poate adresa este finita, impusa de procesul sau constructiv. Microprocesoarele care echipeaza calculatoarele personale pot lucra in doua moduri:

- modul real, in care se poate executa un singur program la un moment dat. In acest mod, microprocesoarele recunosc numai 1Mb de memorie.

- modul protejat in care se pot executa in siguranta mai multe programe la un moment dat. Acest mod poate fi fizic sau virtual.

 

Setul de instructiuni pe care le poate executa un microprocesor este caracterizat direct de tipul acestuia. Incepand cu Pentium, microprocesoarele folosesc un set redus de instructiuni, crescand astfel mult viteza de lucru. Ele fac parte din categoria numita RISC (Reduced Instruction Set Computer). Setul de instructiuni al fiecaruia din aceste microprocesoare poate fi imbunatatitprin adaugarea unui circuit integrat suplimentar, numit coprocesor matematic, care sa preia o parte din calculele efectuate de microprocesor, marind astfel foarte mult viteza de lucru.

 

2.                  2.                  Memoria interna a unui calculator este caracterizata de doi parametri:

- dimensiunea (minim 16 Mbyte);

- timpul maxim de raspuns (intervalul de timp necesar memoriei interne pentru a citi sau scrie date).

                  COMPONENTELE MULTIMEDIA

 

 

Multimedia combina trei mari inovatii ale secolului: telecomunicatiile, tehnica de calcul si audiovizualul, fortand depasirea granitelor dintre acestea. Teleconferintele multimedia permit utilizatorilor sa se vada unii pe altii si in acelasi timp sa isi trimita documente. Pornind de la ideea ca omul insusi, prin esenta lui este multimedia, aceasta tehnologie urmareste informarea si formarea lui. Multimedia este o tehnologie care a revolutionat domeniul calculatoarelor. Texte, grafice, efecte sonore stereo, imagini de calitate fotografica, clipuri si secvente video pot fi mixate cu ajutorul calculatorului. Iata cateva din multiplele aplicatii ale acestei tehnologii: invatamantul la distanta, adnotarea vocala a documentelor, instruirea asistata de calculator, enciclopedii si carti electronice, accesul interactiv la informatii, productie audio-video profesionala, divertisment, prezentari ale unor muzee sau institutii de cultura.

                  DIVERSE

 

Modem (MOdulator-DEModulator) este un dispozitiv ce permite transmiterea informatiilor intre calculatoare aflate la distante mari, folosind fie reteaua publica de telefoane, fie liniile speciale, prin conversia semnalului digital (folosit de calculator) in semnal analogic (folosit in telefonie). Poate fi utilizat la transmiterea oricarui tip de informatii.

              DETALII DE FUNCTIONARE

 

1.      1.      Structura unui calculator personal

 

Memoria RAM (Random Access Memory) – reprezinta memoria interna a calculatorului. Se mai numeste si memorie moarta, deoarece datele pe care le memoreaza se sterg la inchiderea calculatorului. Este memoria folosita de utilizator, de aceea se mai numeste memorie de lucru. Caracteristicile esentiale sunt:

-          -          poate fi citita sau scrisa;

-          -          este volatila; informatia se pastreaza atata timp cat este mentinuta alimentarea cu tensiune.

Memoriile de tip EDO si SDRAM sunt variante ale memoriei RAM mult imbunatatite si mult mai rapide (timp de acces de numai 10 ms.).

 

Memoria ROM (Read Only Memory). Se mai numeste si memorie vie (de citire) deoarece datele pe care le memoreaza nu se sterg niciodata.

Caracteristici:

-          -          poate fi citita, nu poate fi scrisa (de catre utilizator); ea este scrisa o singura data cu informatia necesara de catre producator;

-          -          este nevolatila; informatia ei se pastreaza chiar daca cipurile respective nu sunt alimentate cu tensiune.

Memoriile PROM, EPROM reprezinta versiuni constructive ale memoriei ROM.

 

Memoria CMOS (Complementary Metal-Oxid-Semiconductor) – este o memorie de tip RAM (citire-scriere si volatila), consuma insa mult mai putin curent. Orice calculator are atasat un mic acumulator (sau baterie) ce o alimenteaza in permanenta (chiar si atunci cand calculatorul este oprit). Acest acumulator asigura pastrarea informatiilor din CMOS timp de 2-3 ani fara a porni calculatorul. Caracteristici:

-          -          poate fi citita sau scrisa;

-          -          este nevolatila.

 

Memoria virtuala – se realizeaza prin integrarea intr-un singur sistem al memoriei RAM si a unei parti a discului fix, fiind utilizata pentru a simula memoria RAM. Unele sisteme de operare (WINDOWS) folosesc parti ale discului fix pentru

 loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 540
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site