Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Imprimante laser

hardware



+ Font mai mare | - Font mai mic



Imprimante laser

Abstract.Aceasta lucrare va contine informatii referitoare la caracteristicile, avantajele, dezavantajele si principiile de functionare ale unei imprimante cu laser.

Introducere

Incepand de la un anumit punct al evolutiei sale, omul a dorit sa pastreze intr-un fel sau altul cunostintele acumulate in timp, nu numai in mintea sa ci si intr-o forma care sa permita impartasirea acestora celor din jur. Un prim pas a fost transmisia pe cale orala a informatiilor dar aceasta avea dezavantajul ca deforma continutul original de la o generatie la alta asa ca s-a cautat altceva. Au aparut astfel picturile rupestre dar si acestea prezentau dezavantaje: daca plecai era cam greu sa iei pestera cu tine, asa ca au fost cautate alte solutii. O veriga importanta a fost scrierea pe table de lut, dar cu siguranta aparitia hartiei a constituit pasul decisiv.Odata cu aceasta omul a dobandit o posibilitate la indemana, nu numai de a stoca informatiiele ci si de a le transporta cu usurinta dintr-un loc in altul fara a le afecta in vreun fel continutul. Ca dovada, hartia este de cateva mii de ani suportul principal al informatiilor pe care omenirea il are la indemana. Un element estential, l-a constituit modul in care informatiile erau asternute pe hartie. Una a fost situatia in perioada in care totul era scris de mana si cu totul alta a fost in perioada ce a urmat aparitiei tiparului. Si pentru ca societatea este intr-o continua evolutie , lucrurile nu s-au oprit la tipar, asa ca asistam in ultimii douazeci de ani la aparitia si progresul imprimantei.



Principii de functionare

Cel mai raspandit limbaj in momentul de fata este PCL (Printer Control Language), acesta fiind folosit initial in cazul imprimantelor matriciale. Prima versiune de larga raspandire a fost versiunea 3, care oferea suport doar pentru anumite sarcini simple, iar PCL4 a adus o imbunatatire a suportului pentru tiparirea graficelor. PCL5 ofera facilitati precum scalarea fonturilor si suportul formatelor vectoriale. De asemenea, PCL5 foloseste diferite tipuri de compresie astfel incat se obtinea o crestere considerabila a vitezei de tiparire. PCL5e a adus odata cu el comunicatia bidirectionala, pentru raportarea informatiilor de stare ale imprimantei, insa nu a adus imbunatatirea calitatii de tiparire. PCL6 a fost introdus in anul 1996 sieste un limbaj complet rescris. Apartinand companiei Adobe Systems, limbajul PostScript a fost introdus in anul 1985. Limbajul PostScript realizeaza o descriere a paginilor in mod vectorial, apoi trimite datele catre imprimanta pentru a fi resterizate. PostScript 1este un limbaj folosit de editurile mari datorita faptului ca putem transforma imagini de 300 dpi in imagini de 2400 dpi, folosite de masinile de tiparit. 48224ooh94ueu7x

Caracteristici

- Rezolutia. Dupa cum stim rezolutia reprezinta numarul de puncte care pot fi tiparite pe o unitate de suprafata si se exprima in puncte pe inchi (dpi - dot per inch). Evident, cu cat rezolutia este mai mare, cu atat calitatea imaginii tiparite va fi mai buna. In mod normal, rezolutia folosita in cazul unei imprimante laser monocrom este 600 dpi, insa pot exista anumite documente care sa necesite 1200 dpi.

- Viteza de tiparire. Spre deosebire de modelele cu jet de cerneala, in cazul imprimantelor laser viteza de tiparire reala se poate apropia foarte mult de cea specificata de producator. In unele cazuri, viteza specifica reprezinta viteza mecanismului de tractare a hartiei, respectiv numarul de pagini goale pecare imprimanta este capabila sa le transporte intr-un minut din tava de alimentare in tava de colectare. De asemenea unii producatori specifica viteza de tiparire in format Letter si nu A4, lungimea unei coli de format Letter fiindmai mica si implicit viteza mai mare. oe224o8494ueeu

- Mecanismul de manipulare a hartiei. Alaturi de formatul maxim suportat, un alt element important este constituit si de varietatea tipurilor de media suportate de imprimanta (transparente, calc, plicuri, carton). Capacitatea de alimentareeste un alt element important, fiind recomandabila o corelare a acesteia cu nevoile reale.

- Interfata. Calea de comunicare dintre PC si imprimanta reprezinta un element extrem de important atunci cand timpul de asteptare este pretios. Posibilitatea de conectare in retea devine obligatorie atunci cand echipamentul urmeaza sa fie folosit de mai multi utilizatori. Pentru cei care vor folosi imprimanta acasa sau intr-un birou de 2-3 persoane conectarea USB este suficienta, cu conditia ca in cazul partajarii, sistemul pe care aceasta este instalata sa fie pornit in permanenta.

- Memoria. Asa cum spuneam modelele care folosesc limbajul GDI nu necesita prea multa memorie, toata prelucrarea cazand in sarcina PC-ului. Celelalte modele, mai ales cele de retea, folosite in paralel de mai multi utilizatori vor avea nevoie de o cantitate semnificativa de memorie instalata pentru a putea duce la bun sfarsit toate sarcinile primite.

GDI (Graphical Device Interface) reprezinta o alternativa in fata imprimantelor care folosesc PostScript sau PCL. Limbajul foloseste resursele PC-ului pentru a efectua toate prelucrarile asupra documentului ce urmeaza a fi tiparit sub mediul Windows, trimitand apoi informatia direct in format bitmap pentru a fi tiparita.



4 Avantaje si dezavantaje

Imprimanta cu laser realizeaza tiparituri de cea mai buna calitate, dar sunt mult mai scumpe. Cele mai multe imprimante laser tiparesc doar alb-negru, dar exista si modele mult mai scumpe (de peste 10 milioane lei) care pot tipari color.Evident, cu cat rezolutia este mai mare, cu atat calitatea imaginii tiparite va fi mai buna. In mod normal, rezolutia folosita in cazul unei imprimante laser monocrom este 600 dpi, insa pot exista anumite documente care sa necesite 1200    dpi.

5 Exemplu de imprimanta laser

Fig. 1 Imprimanta laser HP 1200

Table 1. Informatii despre produs

Imprimanta Laser sh HP 1200

Rezolutie 1200 dpi Viteza 14 ppm

Format A4

Memorie 8 MB

Interfata: Paralel, USB

6 Concluzie

Este bine cunoscut faptul ca, in cazul imprimantelor de orice fel, pretul de achizitie este mai putin important decat costurile de exploatare ulterioare. Foarte important este costul pe pagina pe care va trebui sa si-l calculeze fiecare utilizator in parte. Acesta trebuie includa pretul tonerului, pretul hartiei folosite si, in unele cazuri, pretul unitatii fotoconductoare. Exista modele lacare unitatea fotoconductoare este inclusa in cartusul de toner, astfel incat schimbarea cartusului implica si schimbarea acesteia. Alte modele, folosesc unitate fotoconductoare separata, aceasta trebuind sa fie schimbata dupa un numarmai mare de pagini, dar implicand totusi un cost suplimentar.

Bibliografie

1. https://www.printmania.ro

2. https://facultate.regielive.ro

3. https://arheologie.ulbsibiu.ro

4. https://forum.computergames.ro

5. https://www.pczone.ro





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1208
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved