Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

loading...

AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


RESURSE HARDWARE SI SOFTWARE NECESARE TRANZACTIILOR ELECTRONICE

internet

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Dictionar de Internet
Un tutorial simplu si usor despre motoarele de cautare
Cele 17 recomandari ale Pandia pentru cautarea pe Internet
Medii software pentru implementarea tehnicilor Internet
MIJLOACE MODERNE DE COMUNICARE RETEAUA INTERNET
Bucla locala wirless de banda ingusta
Yahoo messenger codes for emoticons
Cum sa cautati mai eficient pe Internet
ELEMENTELE DE BAZA IN COMERTUL ELECTRONIC
Lucrul cu dosarele de cautare in Outlook

RESURSE HARDWARE SI SOFTWARE NECESARE TRANZACTIILOR ELECTRONICE

1. ETAPELE DE PARCURS IN LANSAREA UNUI MAGAZIN VIRTUAL (E-SHOP)

Comertul electronic este una dintre solutiile complexe, 'integrate', pe care le ofera tehnologia Internet. Asta inseamna ca o multitudine de aplicatii si de furnizori de servicii Internet trebuie sa conlucreze intr-o sincronizare perfecta pentru ca un site de comert electronic sa poata functiona. Se poate rezuma lansarea unui magazin virtual in urmatorii pasi:
Definirea produsului

Este absolut necesar sa studiati in detaliu caracteristicile produsului pe care urmeaza sa-l puneti in vanzare. La fel ca si in comertul traditional, natura produsului vandut va determina alegerea mijloacelor. In spatiul virtual, furnizorul de servicii si aplicatiile sunt primele alegeri pe care trebuie sa le faceti.

Tehnologia 'shopping cart' (carucior de cumparaturi) sta la baza oricarui proces de comert electronic. Cum functioneaza aceasta tehnologie si cum influenteaza natura produsului alegerea aplicatiei si a optiunilor incluse? Sistemul de shopping cart este cel care permite sa fie expuse imagini ale produselor, descrieri si preturi. Furnizeaza, de asemenea, mecanismele prin care consumatorul sa alege cantitatea de produse pe care doreste sa o cumpere, face verificarea si inregistrarea datelor, calculeaza si afiseaza valoarea totala a cumparaturilor, incluzand si taxele de transport daca este cazul.

Chestiuni de securitate

In ce-l priveste pe consumator, el va fi foarte interesat de garantiile de securitate pe care le oferiti. Cum vor fi transmise prin Internet informatiile asupra platii (de cele mai multe ori este vorba de datele cartii sale de credit)? Exista riscul ca acestea sa fie interceptate? Unde sunt stocate aceste informatii? Ar putea fi la indemana hackerilor?

Solutia utilizata pe scara larga la aceasta ora este SSL (Secure Socket Layer) - server securizat de date - in combinatie cu Certificatul Digital (Digital Certificate). Certificatul Digital este cel care recunoaste standardul si confirma ca serverul pe care se afla web site-ul utilizeaza intr-adevar criptarea SSL atunci cand primeste si transmite datele. In momentul in care sunt accesate pagini in care se cer informatii de plata de la consumator, acestea trebuie sa se afle pe un astfel de server securizat. Paginile de acest fel au in URL 'https:' (Hyper Text Transfer Protocol Secure). Fara SSL si un Certificat Digital, nici un consumator avizat nu-si va transmite datele cartii de credit prin Internet.

Contul de comerciant (Merchant Account)

Contul de comerciant este cu totul diferit de conturile bancare obisnuite, utilizate in afacerile traditionale pentru ca va permite sa acceptati plati prin carti de credit sau de debit ca forma de plata electronica de la clienti. Din momentul in care ati primit un cont de comerciant, veti avea un numar de identitate (Merchant ID) si POS, adica un terminal la punctul de vanzare (point of sale terminal). Un terminal de acest fel (POS) poate comunica prin intermediul liniilor telefonice, cam la fel ca un fax. Prin POS se citesc si se inregistreaza informatiile despre consumator de pe banda magnetica a unei carti de credit sau de debit. Dupa aceea, tot POS trimite informatiile si detaliile tranzactiei catre institutiile autorizate sa proceseze plata (VISA, AMEX, MASTERCARD etc. sau la banca emitenta, daca este vorba de o carte de debit). Acestea raspund cu informatia daca fondurile/creditul existent sunt suficiente efectuarii platii si autorizeaza sau declina tranzactia. In situatia in care comunicarea la terminalul POS nu este posibila din diverse motive (ex. intrerupere temporara), tranzactia poate fi totusi procesata manual la un numar de telefon gratuit (1-800).

4. Cum se face comanda electronica?

Exista mai multe optiuni pentru expunerea produselor si trimiterea comenzilor online. Cea mai obisnuita este pagina simpla HTML (pentru expunerea produselor) si un formular electronic de comanda. Daca aveti un numar mic de produse aceasta este varianta de care aveti nevoie. Daca numarul de produse pe care intentionati sa le vindeti este mai mare si clientii cumpara in mod frecvent un numar mai mare de produse aveti nevoie de un sistem de scripturi mai complex.

5. Modalitati de plata electronica

Alegerea metodei de plata depinde in primul rand de ce fel de site de comert electronic administrati: de tip B2C (adresat consumatorului) sau B2B (dedicat tranzactiilor de afaceri). Cateva dintre modalitatile de plata obisnuite sunt: ordinul de plata, viramentul, plata prin carte de credit sau debit, cecurile. In timp ce in site-urile de tip B2C cea mai frecventa metoda de plata este cartea de credit, la cele de tip B2B sunt mai degraba utilizate ordinele de plata si    viramentele bancare. In comertul electronic de tip B2B, clientii implicati in tranzactii detin de obicei cont de firma si solicita eliberarea unei facturi. Este necesara verificarea solvabilitatii clientului inainte de trimiterea marfii.

6. Optiuni de publicitate pentru magazinul virtual

Strategiile de marketing si publicitate sunt absolut necesare pentru a obtine succesul pe Internet. Mai intai, publicati adresa web pe toate materialele tiparite - carti de vizita, foi cu antet - cadouri promotionale (pixuri, agende), reclame in presa, la radio sau TV. Dupa aceea, stabiliti ce mijloace de promovare prin Internet v-ar avantaja?

Programe Afiliate: Este un tip de program care stimuleaza vanzarile oferind site-urilor care se inscriu intr-o astfel de retea (afiliate) comisioane pentru fiecare vanzare realizata prin intermediul lor. Pentru promovarea produselor si a serviciilor puse in vanzare, se folosesc atat link-uri grafice (casete publicitare si bannere) cat si link-uri text. Sistemul de afiliere asigura urmarirea clientilor si contorizarea vizitelor si a vanzarilor fiecarui site afiliat in parte, printr-un cod unic de identitate. Pentru detalii vizitati AffiliateWorld.com

Directoare cu plata: Sunt directoare specializate de obicei pe un segment de piata care percep taxe pentru listarea site-urilor.

Campanie de bannere: Bannerele sunt link-uri grafice plasate de obicei la inceputul paginilor care inregistreaza traficul cel mai mare dintr-un site. Taxele pentru plasarea unui banner se calculeaza de obicei in raport cu numarul de impresii (expuneri) sau de clickuri.

2. PAGINI DE WEB

2.1. Generalitati

O pagina web este o unitate de informatie, un document disponibil prin World Wide Web (WWW). O pagina de web poate fi mai mare decat un ecran de calculator s poate sa fie tiparita pe mai mult de o foaie de hartie. Pagina de web este transferata pe computerul utilizatorului prin hypertext transfer protocol (HTTP). HTTP este metoda prin care fisiere hipertext ca pagini de web sunt transferate prin Internet. HTTP este un protocol client / server.

Pagina de web este creata utilizand Hypertext Markup Language (HTML). HTML consta in o serie de coduri standard sau taguri care se folosesc pentru a defini structura unei pagini de web. Aceste coduri permit ca pagina de web sa aibe particularitati ca bold text, italic text, titluri ingrosate, pauze de paragraf si liste numerotate.

Paginile de web contin texte, imagini, sunete, filme video si legaturi hipertext catre alte resurse de pe Internet. Toate aceste facilitati pot fi utilizate prin intermediul codurilor HTML. Paginile de web sunt gazduite de obicei pe serverele HTTP. Utilizatorul cere o pagina serverului, prin browserul propriu care este o aplicatie client dand clic pe o legatura sau tastand un URL particular (Uniform Resource Locator). Serverul trimite informatia ceruta la computerul utilizatorului. Browserul interpreteaza codurile HTML, si afiseaza informatia pe ecran.

Mai multe pagini de Web referitoare la o anumita entitate (organizatie, subiect etc.) formeaza un site Web. Paginile HTML (Hypertext Markup Language) constituie in anumite conditii, cel mai ieftin mijloc de a publica informatii in Internet.

Hiperlegaturi

O pagina de web permite un acces usor la alte pagini prin hiperlegaturi. O hiperlegatura permite print-un clic de mouse accesul la o alta pagina de web sau la un alt calculator. O legatura apare de obicei subliniata sau este indicata de transformarea cursorului de la mouse intr-o mana. Hiperlegatura permite o navigare ramificata, stabilirea unui traseu personal, pentru fiecare persoana care navigheaza pe web.

Tipuri de site-uri Web

Practic, exista patru tipuri de site-uri Web:

a)              - Site-uri cu pagini statice

b)          - Site-uri cu pagini dinamice

c)          - Site-uri dezvoltate pe baze de date

d)             - Magazine virtuale

a) Site-urile cu pagini statice se folosesc in special drept panouri publicitare. Se mai numesc si ' brochureware', deoarece clientii doresc transpunerea in format HTML a principalelor brosuri (pliante) de prezentare. Un asemenea tip de site este relativ usor si ieftin de construit.

b) Site-uri cu pagini dinamice. Aceste site-uri necesita o actualizare periodica (zilnica sau saptamanala) a elementelor specifice. La proiectarea unui astfel de site trebuie luate in considerare urmatoarele elemente:

Modul in care vor fi actualizate datele de pe siteCosturile operatiunilor de actualizare periodica.

Comunicarea cu clientii (utilizatorii) care apeleaza un astfel de site, se poate realiza prin inserarea de formulare de e-mail, pe paginile site-ului. In aceste conditii se poate lua in considerare si folosirea unui autoreponder pus la dispozitie de catre ISP.

In felul acesta se va transmite automat un mesaj de raspuns vizitatorului site-ului, instiintandu -1 astfel de primirea mesajului transmis si multumindu-i pentru vizita.

c) Site-uri dezvoltate pe baze de date. Aceste site-uri impun metode si tehnici speciale pentru realizare, necesitand actualizari frecvente ale elementelor componente. Se pot utiliza baze de date MySQL in conjunctie cu scripturi Php.

d) Magazinul virtual. Acest tip de site este cel mai complicat si mai greu de utilizat, necesitand metode si tehnici speciale de proiectare si exploatare. Magazinele virtuale se bazeaza pe date stocate in baze de date si permit clientilor sa aleaga si apoi sa achizitioneze in siguranta produse sau servicii on - line, cu ajutorul cartilor de credit sau a banilor virtuali (electronic cash). Procesarea cartilor de credit este partea cea mai dificila in dezvoltarea unui astfel de site.

2.2. Realizarea unui site Web

Existenta unui site Web reprezinta in prezent cel mai modern si eficient mijloc de prezentare si de activitate in Internet, pentru o persoana fizica sau o organizatie.

Pentru realizarea site-urilor Web, au fost realizate o multime de instrumente software, incepand cu cele mai simple de tip WYSIWYG (what-you-see-is-what-you-get), la cele de nivel inalt, pentru construirea aplicatiilor bazate pe Web, la servicii care adauga elemente de finisare, dand un aspect deosebit de profesional site-ului.

Este necesar sa se efectueze o analiza a oportunitatii realizarii unui site. Analiza efectuata de specialist trebuie sa stabileasca in primul rand urmatoarele elemente :

Este nevoie de un site Web?

Ce tip de site este necesar?

Care este suma alocata disponibila pentru realizarea site-ului?

Cine este cel mai indicat designer?

In cat timp se poate realiza?

Ce browser se prefera?

Cat de rapid se pot incarca paginile?

Pe ce motoare de cautare va fi listat site-ul?

Ce platforma sistem va fi utilizata?

Pentru crearea unui site performant sunt necesar de parcurs urmatoarele etape :

Etapa l - Proiectare (Design)

Etapa 2 - Promovare (Marketing)

Etapa 3 - Gazduirea (Hosting)

Etapa 4 - Administrarea.

Proiectare (Design)

Proiectarea nu inseamna numai partea de conceptie grafica a paginilor Web, ci si crearea oricaror programe necesare (de exemplu, pentru legarea la o baza de date) sau de formulare folosite pentru colectarea de informatii de la utilizatorii (vizitatorii) site-ului.

La proiectarea unui site este foarte importanta alegerea platformei (sistem de operare) pentru site-ul Web. Aceasta decizie este importanta deoarece de ea depinde fiabilitatea solicitudinii (raspunsului) site-ului la cerintele clientilor, precum si a volumului de munca ce trebuie investit pentru a-1 mentine in functiune. Se pot avea in vedere sistemele de operare: Microsoft Windows NT, Linux, Solaris 2.6 si 7, Unix, Novell Netware.

Crearea paginilor Web se poate realiza in doua moduri, si anume:

A. Manual, scriind efectiv tagurile HTML.

B. Asistat, cu ajutorul unor programe speciale

A. Modul manual
Crearea manuala a paginilor Web se poate realiza numai de catre specialisti, ce cunosc limbajul HTML. Realizarea manuala presupune existenta urmatoarelor trei instrumente :

a)          Browser de Web

b)         Programe de grafica

c) Programe de editare text

a) Browserul Web este necesar pentru testarea a ceea ce se obtine, in fiecare moment si de scriere a tagurilor HTML. Se recomanda ca testarea sa se faca cu ambele browsere, Microsoft Internet Explorer si Netscape Communicator. Este important pentru proiectant ca site-ul sa functioneze sub ambele browsere.

b) Cu ajutorul programelor de grafica, se creeaza/editeaza, imaginile de fundal, figurile, butoanele, desenele etc. Exemple de programe ce pot fi utilizate: Paint Shop Pro, Adobe Photo-Shop.

c) Programul de editare text este utilizat pentru scrierea efectiva a tagurilor HTML Exemplu de programe ce pot fi utilizate pentru scrierea tagurilor HTML: Note Pad , Word Pad Plus.

Principalul avantaj al metodei manuale constaa in faptul ca pagina HTML este exact asa cum s-a dorit. Se poate introduce astfel, orice tag, cu orice atribut.

Dezavantajul metodei consta in principal, in faptul ca proiectantul trebuie sa cunoasca bine limbajul HTML, fiind necesara o documentatie de specialitate.

B. Modul Asistat

Proiectantul poate utiliza pentru realizarea site-ului unul din editoarele WYSIWYG, ce dispune de un ansamblu de instrumente de care avem nevoie pentru a construi un site profesional.

La realizarea site-urilor profesionale de tip aplicatii on-line, se pot utiliza pachete de programe ce asigura o multime de optiuni si facilitati de programare.

In modul asistat sunt necesare, in afara browserelor si a programelor de grafica, programe de editare a paginilor de Web si eventual medii de programare.

La ora actuala, in clasamentul celor mai performante instrumente de editare site-uri de tip WYSIWYG sunt urmatoarele programe :

Microsoft FrontPage

Macromedia Dream Weaver

HomePage

NetObjects Fusion

Exista pachete de programe care asigura construirea aplicatiilor on-line fara sa fie nevoie sa se apeleze la o echipa de programatori profesionisti Java sau C + +. La ora actuala, in clasamentul celor mai performante programe ce asista utilizatorul pentru realizarea unei aplicatii Web sunt urmatoarele: Microsoft Visual Studio 6.0, Enterprise Oracle Developer 6.0, etc.

Promovarea site-ului (Marketink)

In general, companiile care se ocupa cu dezvoltarea site-urilor Web, se ocupa si de promovarea acestuia. Promovarea site-ului prin bannere publicitare si posta electronica, constituie o metoda eficienta in cresterea traficului de acces la site-ul respectiv.

Un prim pas in promovarea unui site este inregistrarea lui pe cele mai importante motoare de cautare : Yahoo, Altavista, Excite, Infoseek, Lycos, WebCrawler, HotBot si Magellan, acestea fiind in general primele locuri catre care se indreapta utilizatorii cand cauta ceva pe Internet.

O tactica promotionala actuala este schimbul de bannere, adica afisarea reclamei site-ului dumneavoastra pe un alt site, in schimbul includerii unui banner de reclama pe propriul site. Prin prezenta acestor bannere site-ul dumneavoastra poate arata mai profesional, putand atrage vizitatori, care altfel nu 1-ar fi vizitat. In cadrul activitatii de promovare, se pot utiliza instrumentele de urmarire a traficului obtinandu-se informatii deosebit de utile beneficiarului (proprietarul site-ului).

Gazduirea site-ului

Pentru gasirea unei gazde (host) a site-ului dvs. trebuie in primul rand sa raspundeti la doua intrebari: Cat de complex este site-ul?, Care este traficul estimat?

Serviciul de hosting va taxa in functie de raspunsul la cele doua intrebari de mai sus. Raspunsul la cele doua intrebari are ca scop determinarea marimii spatiului necesar pe hard disc si volumul transferului de date. Cea mai des utilizata solutie este plasarea intregului site pe serverul unui ISP.

Investitia pentru un server propriu, adica conexiune in conformitate cu traficul preconizat si personal specializat, este viabila pentru un site complex, care necesita actualizari frecvente si se apreciaza a sustine un trafic important.

Alegerea numelui site-ului are importanta pentru proprietar, atunci cand se prezinta pe Web. Majoritatea ISP-istilor inregistreaza site-ul pentru beneficiar, cu numele dorit de acesta, pentru suma de circa 50 $ fara TVA, conform tarifului perceput de Reteaua Nationala de calculatoare, gestionarul spatiului Web din Romania.

Administrare site-uri

Tipul de site ales impune o anumita frecventa si anumite metode pentru actualizarile specifice. Beneficiarul (proprietarul) site-ului poate sa apeleze in acest sens la persoanele care au proiectat site-ul. Acest lucru se recomanda a fi inscris in contract.

Este posibil, ca proiectantul site-ului sa puna la dispozitia beneficiarului, un instrument de actualizare automata a paginilor Web, astfel incat sa se poata actualiza site-ul fara sa se cunoasca nimic despre HTML, FTP etc. In general, este mai usor si mai convenabil, ca beneficiarul sa cumpere in baza unui contract intreg pachetul de servicii pe care un ISP il ofera.

Vom incheia aceasta sectiune cu o scurta sinteza:

1. Are nevoie o organizatie de un site web?

Pentru a se prezenta

Pentru a-si promova produsele sau serviciilePentru a stabili o comunicare cu eventualii clienti

2. Motive de prezenta pe Web:

Nu se modifica cheltuielile de publicitate si marketing

Firma este prezentata pietei de tip “cumparare de acasa”

Firma este prezentata pietelor straine, chiar din continente diferite

Pot fi publicate comunicate de presa

Manuale si cataloage Online

Esantioane si/sau fotografii ale produselor

In ce priveste paginile de Web:

a) Semnificatii ale culorilor

Roz: Feminitate, Moliciune

Rosu: Dragoste, Putere

Purpuriu: Nebunie, Melancolie

Violet: Meditatie, Misticism

Albastru: Profunzime, Maturitate, Spiritualitate

Verde: Speranta, Calm, Prospetime

Galben: Umor, Extrovertism

Portocaliu: Stimulare, Dinamism

Negru: Moarte, Disperare,

Alb: Puritate, Viata, Inocenta

Gri: Indecizie, Teama

b) Erori de Web management

Proiect realizat pe gustul exclusiv al sefului

Organizarea site-ului ca oglinda a organigramei firmei

Lucrul cu mai multe agentii de specialitate

Neluarea in calcul a bugetului necesar pentru intretinerea site-ului

Web site-ul tratat ca un mediu de importanta secundara

Irosirea puterii linkurilor

Sa tratati identic site-urile pe Internet cu cele destinate unui Intranet

A confunda studiile de piata cu rapoartele de utilizare a site-ului, specifice Internetului

Subestimarea impactului strategic al InternetuluiMaterialul urmator este preluat din: Afaceri.net, Comert Electronic: ghid pas-cu-pas, http://www.afaceri.net/articole/Comert_electronic/Comert_Electronic_ghid_pas_cu_pas.htmloading...Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1008
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site