Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

loading...

ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura

Cadastru

GENERALITATI IN DESENUL TEHNIC

Arhitectura

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Cladiri Reprezentative ale Stilului Renascentist
Cotarea unui desen
GENERALITATI IN DESENUL TEHNIC
PLAN URBANISTIC ZONAL LACUL TABACARIEI - MUNICIPIUL CONSTANTA
REGULAMENTUL DE URBANISM
ILUMINAREA NATURALA A SPATIILOR
Cautarile nationale - arhitectura neoromaneasca
Echipamente ale locuintei
Marcarea si semnalizarea punctelor topografice
Reducerea la orizontala a distantelor inclinate

TERMENI importanti pentru acest document

GENERALITATI IN DESENUL TEHNIC

1.1. OBIECTUL, SCOPUL SI IMPORTANTA DESENULUI TEHNICDESENUL TEHNIC este activitatea de reprezentare pe un unic plan, dupa anumite norme si conventii a obiectelor din spatiul tridimensional, utulizand tehnicile si metodele geometriei descriptive.

Desenul tehnic constituie singurul mijloc de reprezentare a unei conceptii sau a unei idei tehnice. In acelasi timp, el este principalul mijloc de legatura dintre conceperea si realizarea practica a lucrarilor ingineresti.

Intre desenul tehnic si celelalte discipline tehnice exista multe legaturi. Desenul tehnic foloseste cunostinte din alte discipline tehnice si este folosit, la randul sau, in expunerea disciplinelor tehnice.

Realizarea oricarui obiect, indiferent de mijloacele tehnice de care se dispune, este posibila fie dupa un model, fie dupa desenul obiectului respectiv.

Metoda care se foloseste aprope in exclusivitate consta in executarea obiectului dupa reprezentarea lui grafica, adica pe baza unor desene tehnice. Ca urmare a faptului ca regulile de reprezentare in desenul tehnic au in majoritatea cazurilor valabilitate generala si ca se tinde spre internationalizarea lor, se poate afirma ca desenul tehnic a devenit un limbaj tehnic international.

Desenul tehnic contribuie la educarea studentilor, la dezvoltarea imaginatiei, a creativitatii si a gustului pentru frumos, a preciziei in executie si a muncii organizate.

Citirea desenului tehnic se face intr-o ordine bine determinata incepand cu continutul indicatorului (unde, printre altele, se precizeaza denumirea obiectivului, a obiectului, a scarilor de reprezentare), continuand cu studierea proiectiilor de reprezentare, a planurilor de sectiune si a sectiunilor realizate, cu identificarea semnelor conventionale si a cotelor prin care sunt marcate dimensiunile obiectului reprezentat si terminind cu analiza inidcatiilor suplimentare de executie care insotesc desenul tehnic respectiv.

Principalele conditii de calitate, pe care trebuie sa le indeplineasca un desen tehnic, sunt urmatoarele:

sa fie complet, simplu si clar, pentru a fi usor inteles, fara a crea confuzii;

sa fie ales corect formatul plansei iar desenul sa fie corect incadrat in plansa;

sa cuprinda toate indicatiile necesare executarii obiectivului reprezentat;

sa poata fi realizat intr-un timp cat mai scurt si cu cheltuieli cat mai mici.

1.2. MATERIALELE SI INSTRUMENTELE FOLOSITE IN DESENUL TEHNIC

Pentru intocmirea unui desen in conditii optime este necesar ca sa se cunoasca bine materialele si instrumentele ce se vor folosi, calitatile lor si modul de utilizare.

HARTIA PENTRU DESEN - este de mai multe feluri si este in functie de desenul ce trebuie intocmit.

hartia alba opaca - trebuie sa fie cat mai densa, sa nu se scamoseze la stersul cu guma, sa nu suga tusul. Se poate intrenuita la intocmirea tuturor categoriilor de desene.

hartia de calc - este o hartie transparenta si serveste fie la intocmirea desenelor originale, fie la realizarea unor copii.

CREIOANELE SAU PIXURILE - pot avea mine de diferite duritati, utilizate in functie de specificul desenului, precum si de calitatea sau felul hartiei folosite. Minele se fabrica din grafit in 18 duritati, care se impart in trei mari grupe:

mine moi, de tip B;

mine obisnuite, de tip HB si F;

mine tari, de tip H.

Creioanele si minele pentru pixuri au marcat pe ele simbolul duritatii. Minele de tip B vor fi cu atat mai moi cu cat cifra care precede litera B va fi mai mare, iar cele de tipul H vor fi cu atat mai dure cu cat cifra care precede litera H va fi mai mare.

GUMELE - se folosesc pentru curatirea desenelor executate in creion si pentru a sterge liniile ajutatoare sau liniile trasate gresit.

O guma buna nu trebuie sa murdareasca sau sa scamoseze hartia.

Pentru stergerea tusului se folosesc lame de ras sau gume dure.

TUSUL - se utilizeaza pentru trasarea anumitor desene originale sau pentru copierea unor desene pe hartia de calc. Tusul trebuie sa adere bine la hartia pentru desen, sa fie fluid si sa se usuce repede. Liniile trasate cu tus trebuie sa ramana uniforme ca grosime.

PLANSETELE PENTRU DESEN - servesc la fixarea hartiei.

Ele pot fi echipate si cu teu.

TEUL - serveste pentru trasarea liniilor sau pentru sprijinirea echerelor cand se traseaza linii cu diferite inclinatii. Teul se confectioneaza din lemn sau din materiale plastice.

ECHERELE - au forma unor triunghiuri dreptunghice si se confectioneaza din lemn sau din materiale plastice.

De regula se folosesc doua tipuri de echere:

echer avand catetele egale si doua unghiuri de 45
echer avand catetele neegale si unghiuri de 60 si respectiv 30

RIGLA GRADATA - serveste la masurarea dimensiunilor pe desen si este gradata in mod obisnuit in milimetri. Se confectioneaza din lemn sau materiale plastice si are, lungimi de la 20 cm la 50cm. O rigla trebuie sa aiba partea gradata subtiata, pentru a permite masurari cat mai exacte.

Nu se recomanda masurarea dimensiunilor pe desen cu teul sau cu echerul, chiar daca acestea sunt gradate.

FLORARUL - este o placa subtire de lemn sau material plastic, taiata cu diferite curburi si serveste pentru trasarea liniilor curbe diferite de arcele de cerc, care nu pot fi trasate cu compasul.

RAPORTORUL - serveste la masurarea unghiurilor si se confectioneaza din lemn, metal sa materiale plastice. El ere forma unui semicerc si este gradat in unitati de masurat unghiulare (grade).

TRUSA DE COPASURI - contine instrumente pentru trasarea cercurilor (compasuri si balustri), pentru masurarea distantelor (distantiere), pentru trasat in tus (tragatoare), prelungitoare.

1.3. FOLOSIREA INSTRUMENTELOR IN DESENUL TEHNIC

La utilizarea instrumentelor in desenul tehnic trebuiesc respectate urmatoarele reguli:

la trasarea liniilor in creion, varful creionului trebuie sa se sprijine in permanenta pe muchia teului sau a echerului si sa aiba o inclinare de circa 75 fasa de orzontala directiei in care se traseaza linia;

trasarea liniilor cu ajutorul teului sau a echerului - in creion sau tus - se face, de regula de la stanga spre dreapta si de jos in sus;

varful portmina a compasului trebuie sa aiba aceiasi lungime cu varful compasului in care se afla acul;

la trasarea cu compasul a arcelor de cerc cu raze mari, se va urmari ca atat portmina, cat si acul compasului, sa fie perpendiculare pe suprafata hartiei.

1.4. INTRETINEREA INSTRUMENTELOR DE DESEN

Planseta pentru desen trebuie sa aiba fetele perfect plane si mucsiile drepte, trebuie sa fie permanent curata, in care scop pentru transportul ei se poate folosi o husa de panza.

Instrumentele din lemn sau materiale plastice - teu, echere, rigle, florare, etc. - trebuiesc curatate dupa fiecare folosire, iar din cand in cand muchiile acestora trebuiesc sterse cu o carpa inmuiata in alcool, pentru a se indeparta murderia provenita de la minele de creion sau de la tus.

Instrumentele din metal - compasuri, distantiere, etc. - vor fi pastrate cu grija in trusele lor originale si nu in alte cutii sau penare, intrucat varfurile acestora sunt foarte fin ascutite si se deterioreaza cu usurinta.

Tragatoarele sau alte dispozitive de trasat in tus se sterg dupa fiecare folosire cu o carpa umeda, atunci cand intreruperea este mai mare de doua minute.

1.5. STANDARDIZAREA In desenul tehnic

Standardul este un document stabilit prin consens si aprobat de un organism recunoscut, care furnizeaza, pentru utilizari comune si repetate, reguli, linii directoare sau caracteristici pentru activitati sau rezultatele lor, in scopul obtinerii unui grad optim de ordine intr-un context dat.

Standardul contribuie la inlaturarea barierelor tehnice dintre tari si faciliteaza cooperarea tehnologica internationala.

Indicativele utilizate pentru standardele romane sunt urmatoarele:

standarde romane, aprobate inainte de 28 august 1992, au sigla STAS, ex. STAS 103-84 - Desene tehnice. Linii.

standarde romane, aprobate dupa 28 august 1992, au sigla SR, ex. SR 74:1994 - Desene tehnice. Impaturire.

standarde romane, identice cu standardele internationale au sigla SR ISO, numarul standardului roman fiind identic cu numarul standardului international, ex. SR ISO 7200:1994 - Desene tehnice. Indicator.

standarde romane, identice cu standardele europene au sigla SR EN, numarul standardului roman fiind identic cu numarul standardului european, ex. SR EN 5455:1997 - Desene tehnice. Scari.

Standardele au caracter de recomandare, ele nefiind obligatorii.loading...Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 844
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site