Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


VENTILATOARE

Instalatii



+ Font mai mare | - Font mai mic



VENTILATOARE

Sunt turbomasini care vehiculeaza aerul in instalatiile de ventilare si climatizare. nu se trateaza modul lor de calcul de proiectare si constructie ci numai particularitatile legate de folosirea si functionarea acestora in instalatiile de ventilare si climatizare si modul de alegere.



Pentru alegerea unui ventilator ce urmeaza a fi montat intr-o instalatie trebuie sa fie cunoscute debitul L(m3/h, m3/s) si presiunea Dp in mmH2O.

Aceste doua date necesare nu sunt suficiente, pentru ca un ventilator poate sa furnizeze intr-o retea care are o anumita curba caracteristica proprie numita curba caracteristica a retelei R, debite variabile in conditii de presiune de asemene variabile in conditii de turatie variabila.


Este necesar asadar sa fie cunoscuta dependenta dintre debitele si presiunile generale care constituie curba C sau caracteristica ventilatorului pentru om turatie data. Curba caracteristica C1 exprima legatura intre debit si presiune pentru o turatie n1. pentru alta turatie n2 se obtine alta curba caracteristica C2, fig.

Fig. 15

Pe aceeasi diagrama se obisnuieste sa se treaca si puterea absorbita Pa si randamentul h. pentru acelasi ventilator vehiculand aer cu aceeasi parametri dar cu turatii diferite:

.

1 Clasificarea ventilatoarelor

Clasificarea ventilatoarelor, fig. 16, se poate face dupa mai multe criterii cu ar fi: tipul constructiv, locul de amplasare, presiunea, solicitarile mecanice chimice si termice, nivelul de zgomot, modul de actionare, etc.


Fig. 16

2 Tipuri constructive

Cele mai utilizate sunt radiale, fig. 17. a,b si axiale, fig.     17. c, acestea din urma cu tendinta de largire a ariei datorita constructiei si montajului mai simple si a consumului de metal redus. Ventilatoarele cu curent transversal, fig. 17.d, au o arie limitata, intrand in componenta unor agregate de climatizare.


a) b) c) d)

Fig. 17

Actionarea ventilatoarelor se face cu ajutorul motoarelor electrice in urmatoarele moduri:

prin cuplaj direct intre axul motorului si arcul ventilatorului;

prin cuplaj elastic sau alunecator;

prin curele trapezoidale pierderi de pana la 15%;

actionarea directa prin rotor exterior.

Pentru evitarea unor complicatii in constructia canalelor de aer din centrale de

ventilare si climatizare (mai ales pentru evitarea costurilor) ventilatoarele centrifugale se executa in 16 pozitii de montaj- pozitia gurii de refulare fata de gura de aspiratie a ventilatorului. Un racord defectuos care incarca neuniform rotorul ventilatorului duce la scaderi ale debitului pana la 20% si cresteri a presiunii statice cu peste 30%.

3 Reglarea debitului de aer al ventilatoarelor

 
De multe ori debitul de aer furnizat de ventilare difera de cel de calcul necesar instalatiei de ventilare si este necesara corectarea ulterioara a acestuia.

Reglarea debitului prin modificarea turatiei, fig. 18. Este reglajul cel mai economic din punct de vedere al consumului de energie dar instalatia de modificare a turatiei este relativ costisitoare pentru motoare asincrone, sau se folosesc motoare de curent continuu.

Fig. 18

Reglarea debitului de aer prin rezistente locale, fig. 19. Acest fel de reglaj desi nu se recomanda din cauza consumului suplimentar de energie totusi se practica foarte mult din cauza ca este foarte simplu.

Reglarea debitului prin dispozitive speciale montate pe aspiratia ventilatorului,fig. 20.


 
Dispozitivul este alcatuit dintr-un numar de palete ce se pot roti in jurul unei axe fixata in centrul canalului pe periferia acestuia. Paletele sunt in mod normal deschise fiind paralele cu curentul de aer. Prin rotire in jurul axei proprii paletele obtureaza sectiunea de trecere a aerului modificand corespunzator caracteristica ansamblului ventilator- dispozitiv. punctul A, corespunde paletelor complet deschise, a=90 0, se deplaseaza in B daca paletele si-au modificat inclinarea de la 90 0 la 30 0. puterea necesara a scazut de la la .

Fig. 20

 

Fig. 19

 




Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1324
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved