Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


CALENDARUL VITICULTORULUI

Pomicultura



+ Font mai mare | - Font mai mic



CALENDARUL VITICULTORULUI

APRILIE

. Se continua si se incheie lucrarile de conducere si legare a coardelor pe mijlocul de sustinere. Daca aceste lucrari nu pot fi incheiate pana la dezmugurit, se intrerup deoarece in aceasta fenofaza mugurii sunt foarte sensibili la scuturare. Lucrarea se va continua dupa ce lastarii a crescut 3-5 cm.



. Se planteaza vitele altoi sau pe radacini proprii la locul definitiv, in cazul in care nu au fost plantate in luna martie.

. Se planteaza butasii altoiti si fortati in scoala de vite, atunci cand temperatura solului in biloane se mentine la 9-10oC.

. Se continua lucrarile de fertilizare si mobilizare a solului in cazul in care nu au fost terminate.

. Se controleaza saptamanal aparitia lastarilor din musuroaie la vitele nou plantate.

. In pivnita se continua lucrarile de ingrijire    a vinului.

MAI

. Se continua controlul vitelor tinere in musuroaie sau in biloane, daca este cazul se sparge crusta si se plivesc buruienile.

. Se plivesc lastarii de prisos (cei de pe trunchi si cei nefertili) prin indepartare cu mana de la locul de insertie. Lastarii se vor plivi dupa aparitia inflorescentelor pentru a-i putea deosebi pe cei fertili de cei sterili.

. Se executa primele tratamente impotriva manei si a fainarii conform programului stabilit. Se pot utiliza urmatoarele produse: Dithane M-45 0,2%, Captan 50 PU 0,2%, Ridomil plus 0,25%, Mikal 0,3% pentru mana si Karathane 0,1%, Tilt 0,2 l/ha, Topas 0,25 l/ha, Sulf muiabil 0,4% pentru fainare.

. Se executa mobilizarea superficiala a solului prin prasile mecanice intre randuri si prasile manuale pe rand.

. Se executa primul legat al lastarilor in cazul in care acestia au atins aproximativ 40 cm lungime.

IUNIE

. In plantatiile tinere se executa copcitul si daca este nevoie se uda cu aproximativ 10 l apa pentru o vita. Prin copcit se indeparteaza prin taiere cu briceagul radacinile pornite din altoi sau de la nodul superior al butucului portaltoi si eventualii lastari porniti din portaltoi. copcitul are drept scop dezvoltarea sistemului radicular in profunzimea solului unde sunt ferite de seceta si inghet.

. Se continua tratamentele impotriva manei si a fainarii    si se incep cele impotriva putregaiului cenusiu. Putregaiul cenusiu se poate combate cu unul din urmatoarele produse: Ramilan 1 kg/ha, Derasal 1 kg/ha, Benlate 0,1%, Fundazol 1 kg/ha, etc. Este bine ca inainte de inflorit sa se foloseasca fungicide sistemice care au o perioada de acoperire de 10-21 zile.

. Se continua lucrarile si operatiile in verde (legatul lastarilor, copilitul, normarea inflorescentelor si incizia inelara).

. Se executa in continuare lucrarile de afanare a solului, de combatere a buruienilor, daca este cazul acestea se asociaza cu fertilizarea faziala.

IULIE

. Se continua lucrarile in verde, tratamentele contra bolilor si daunatorilor, lucrarile de afanare a solului si de combatere a buruienilor.

. Se executa al doilea copcit la vitele tinere. In urma acestui copcit nu se mai reface musuroiul pentru a favoriza maturarea lemnului.

. Se incep pregatirile pentru recoltarea si valorificarea strugurilor.

. La soiurile pentru masa cu maturare extratimpurie si timpurie se executa carnitul care consta in indepartarea varfului de crestere a lastarului impreuna cu ultimele 5-6 frunze pentru a favoriza maturarea strugurilor.

. Se incepe recoltatul strugurilor la soiurile cu maturare extratimpurie si timpurie (Muscat Perla de Csaba).

. Se face evaluarea productiei probabile.

AUGUST

. Se continua recoltarea strugurilor pentru masa cu maturare extratimpurie si timpurie (Cardinal, Regina viilor, Victoria, Timpuriu de Cluj).

. Se urmareste evolutia coacerii la soiurile pentru vin in vederea stabilirii momentului optim de recoltare. Momentul optim de recoltare se considera atunci cand strugurii au o anumita compozitie chimica tipica categoriei de vin dorite a se obtine.

. Se fac ultimele prasile, ultimul legat al lastarilor, se incheie carnitul lastarilor si se efectueaza ultimele tratamente impotriva bolilor si daunatorilor, in functie de data recoltarii si perioada de pauza a produselor utilizate la stropiri.

. Se executa desfrunzitul partial inlaturand frunzele imbatranite situate in dreptul ciorchinilor pentru a favoriza coacerea si a reduce    sau evita atacul de putregai cenusiu.

. Se incep lucrarile de desfundare a ternului in vederea infiintarii noilor plantatii.

. Se pregatesc spatiile, vasele, masinile si utilajele pentru vinificatie.

SEPTEMBRIE

. Se continua recoltarea strugurilor pentru masa (Chasselas dor, Muscat de Hamburg, Silvania, Muscat de Adda, etc.) si urmarirea evolutiei maturarii strugurilor la soiurile pentru vin.

. Se incepe recoltarea soiurilor de struguri pentru vin si se incep lucrarile de vinificare a recoltei. Strugurii se recolteaza si se vinifica separat pe soiuri.

. Se incheie plantarea in goluri a vitelor STAS fortificate la ghivece.

Se pregatesc spatiile de depozitare a materialului saditor viticol si se face aprovizionarea cu materialele necesare.

OCTOMBRIE

. Se continua si se incheie recoltarea strugurilor pentru masa si vin.

. Se executa aratura de toamna la 16-18 cm adancime cu rasturnarea brazdei spre randul de vite rezultand un bilon in lungul randului prin care se protejeaza de ger baza butucilor. Cu aceasta ocazie se incorporeaza in sol ingrasamintele organice si chimice cu fosfor si potasiu.

. In functie de sistemul de cultura se incep lucrarile de ingropare sau musuroire a butucilor.

. Se recolteaza, claseaza si stratifica in vederea pastrarii vitelor altoite din scoala de vita.

. Se continua lucrarile de vinificare si ingrijire a vinului tanar.

NOIEMBRIE

. Se incheie lucrarile de fertilizare si araturile de toamna.

. Se incheie lucrarile de protejare a butucilor contra gerurilor.

. Se incheie recoltarea, clasarea si stratificarea vitelor din scoala de vite.

. Se fac plantarile de toamna.

. Se continua procesul de vinificare al strugurilor si lucrarile de ingrijire al vinului tanar.

. Se ingrijesc strugurii pusi la pastrare in depozite.

Se continua desfundatul terenurilor destinate plantarii.

DECEMBRIE

. In functie de conditiile climatice se continua lucrarile de recoltare, fasonare si stratificare a coardelor altoi si portaltoi si lucrarile de desfundare a terenului.

. Se transporta gunoiul de grajd pentru fertilizarea viilor, se transporta stalpii si sarmele necesare pentru instalarea mijloacelor de sustinere.

. Se continua lucrarile de ingrijire a vinului si a strugurilor pusi la pastrare.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2265
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved