Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Hurmaua (kaki)

Pomicultura



+ Font mai mare | - Font mai mic



Hurmaua (kaki)

Diospyros sp. L.

Fam. Ebenaceae

In cadrul genului Diospyros se cunosc mai multe specii, mai importante fiind doua : hurmaua chinezeasca si hurmaua caucaziana.



Hurmaua chinezeasca (Diospyros kaki ) (fig. 40). Este o specie subtropicala cunoscuta de cel putin o mie de ani in Orient (China, Japonia, Coreea). Fructele acestei specii sunt foarte apreciate, numite si hrana zeilor, de la grecescul diospiros si constituie baza alimentatiei in multe regiuni subtropicale, unde cultura hurmalei este foarte mult practicata.

Pomul este de vigoare mijlocie, avand frunze caduce, iar fructele, bace, de marime mijlocie, mare sau foarte mare, putand ajunge pana la 300-400 grame. Culoarea pielitei este rosie-portocalie, iar a miezului, cafenie sau galbena - portocalie. La fructele nematurate, miezul are consistenta merelor, iar la cele maturate, pulpa are consistenta marmeladei. Miezul are gust dulce sau foarte dulce, continand 12-16 % zahar, 2,5 % pectina, acizi organici si vitamina C.

Desi momentul de recoltare este foarte important pentru buna pastrare si conservare a fructelor, nu exista deocamdata criterii sigure pentru stabilirea exacta a acestui moment. Ca indici de baza se folosesc marimea maxima a fructului, disparitia clorofilei din epicarp si fermitatea pulpei.

Fructele pot fi pastrate circa 2-3 luni la temperatura de 1-2 oC si umiditate relativa de 90%. Fructele sunt destul de sensibile la pastrare, pulpa se brunifica adesea si devine necomerciabila. Fructele de kaki nu sunt foarte bune pentru industrializare sub forma de sucuri si dulceata, deoarece se brunifica usor. Astringenta ridicata a unor soiuri le face putin pretabile pentru consumul in stare proaspata. Rezultate bune se obtin prin deshidratarea acestor fructe taiate in rondele.

Hurmaua caucaziana (Diospyros lotus). Creste in stare salbatica in muntii Caucazului. Fructele sunt mici, cat o visina si fara valoare.

Hurmaua caucaziana serveste ca portaltoi pentru hurmaua chinezeasca sau este folosita ca planta melifera. Din fructe se pot obtine spirt si marmelada.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2382
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved