Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Infiintarea si intretinerea plantatiilor de piersic

Pomicultura

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Capsunul
Ceaiul chinezesc
CALENDARUL VITICULTORULUI
Fructele - materii prime
Conductivitatea termica a fructelor
Volumul fructelor
Smochinul
Infiintarea si intretinerea plantatiilor de nucifere
AGROECOSISTEMELE POMICOLE ELEMENTE STRUCTURALE SI FACTORI DE INFLUENTA
Murul

Infiintarea si intretinerea plantatiilor de piersic

Producerea materialului saditor. Piersicul se inmulteste prin altoire. Principalii portaltoi recomandati in cultura piersicului sunt:

Piersicul franc - obtinut din samburii soiurilor tarzii Elberta, Tarzii de Copaceni, Elita Bale. Acest portaltoi este compatibil cu majoritatea soiurilor, formeaza un sistem radicular bine ramificat imprimand soiurilor o vigoare buna si o longevitate medie.Mirobolanul (corcodusul) manifesta buna compatibilitate la altoire si o crestere viguroasa in pepiniera si in livada. Reuseste pe soluri mai grele si mai umede imprimand pomilor productivitate. Migdalul este un portaltoi recomandat pentru soluri calcaroase, pietroase, uscate. Rezista bine la cloroza, are afinitate cu majoritatea soiurilor de piersic si imprima pomilor o vigoare mai mica.Piersicul lui David utilizat la Timburesti a manifestat comportare buna in primii ani de la plantare dezvoltand un sistem radicular bogat si manifestand compatibilitate cu majoritatea soiurilor. Capacitatea redusa de germinare a samburilor.Prunul franc este putin utilizat deoarece realizeaza un procent redus de prindere in pepiniera, crestere neuniforma in primii ani, tendinta de drajonare, incheierea fortata a vegetatiei piersicului la soiurile tarzii.Bromptonul este un portaltoi selectionat in Anglia care se J inmulteste vegetativ prin butasi lignificati. Imprima pomilor uniformitate, vigoare mijlocie. Saint-Julien A, se inmulteste vegetativ si este recomandat pentru soluri mai grele sau replantari.Nemaguard, portaltoi generativ rezistent la nematozi.Infiintarea plantatiilor

Alegerea si pregatirea terenului. Piersicul se va amplasa pe soluri usoare, nisipoase, cu fertilitate mijlocie pe treimea mijlocie si superioara a pantelor. Piersicul nu suporta sa fie cultivat dupa el insusi decat dupa trecerea unei perioade de 18-20 ani de la defrisarea plantatiei precedente, aceasta datorita fenomenului de oboseala a solului. Inainte de desfundat se executa fertilizarea de baza cu 30-40 t/ha gunoi de grajd, 600-800 kg/ha superfosfat si 150-200 kg/ha sare potasica. Desfundatul se realizeaza la 60-80 cm cu doua luni inainte de plantare.

Sisteme de plantare. Pentru a se justifica din punct de vedere economic piersicul va trebui cultivat in sistem intensiv si superintensiv.In sistem intensiv se poate conduce sub forma de palmeta sau gard ! ftuctifer la distante de 5 x 4 pana la 4 x 2 m, iar in sistem superintensiv poate fi condus sub forma de drapel Marchand, gard belgian sau coroana Pilar la distanta de 4 x 1,2-1,5 m.

Gruparea soiurilor in parcela. Soiurile de piersic fiind autofertile se planteaza cate unul intr-o parcela. Daca se cultiva soiuri autosterile se recomanda polenizatori. Soiurile timpurii si extratimpurii se vor amplasa in parcele separate de soiurile mijlocii si tarzii pentru a usura 1 tratamentele fitosanitare, recoltatul si paza fructelor.

Epocile de plantare. Cele mai bune rezultate se obtin la plantarea de toamna care trebuie incheiata cu cca. 2-3 saptamani inainte de venirea ingheturilor. In cazul plantarii de primavara, pomii se scot din pepiniera toamna, se stratifica in nisip iar lucrarea de plantat se va face toamna cat mai timpuriu. Imediat dupa plantare coroana piersicului trebuie taiata, limitand E inaltimea pomului la 60-70 cm si suprimand de la inel ramurile anticipate de pe portiunea lasata ca trunchi. Conducerea piersicului sub forma de vas ameliorat in sistem clasic la distante de plantare de 6/4 sau 6/5 nu se justifica economic.

Intretinerea plantatiilor

Intretinerea solului. Principalele sisteme de intretinere ale solului sunt ogor negru, ogor cultivat, ogor erbicidat. Ogorul negru consta in executarea unei araturi de toamna si mobilizarea superficiala a solului in timpul vegetatiei prin 4-5 prasile cu discul intre randuri iar pe rand prin prasile repetate. Ogorul cultivat presupune infiintarea de culturi intercalate sau culturi de ingrasaminte verzi pe intervalele dintre randuri. Culturile intercalate respectiv ingrasamintele verzi pot fi utilizate numai in plantatii tinere si nu trebuie sa concure pomii pentrft apa si hrana sau sa impiedice tratamentele fitosanitare. Ogorul erbicidat presupune folosirea de erbicide fie numai pe randul de pomi fie pe intreaga suprafata in vederea mentinerii solului curat de buruieni.

Fertilizarea. Piersicul consuma cantitati mari de elemente nutritive, in special N si K. Raportul optim dintre macroelemente N:P:K este de 1 : 0,25 : 0,8-1. Consumul anual de elemente fertilizante la piersic este de 144 kg/ha azot, 32 kg/ha fosfor si 131 kg/ha potasiu la care se adauga un consum ridicat de calciu si magneziu respectiv 152 kg/ha si 31 kg/ha.

Irigarea. In zonele unde nivelul precipitatiilor este sub 55O nun se recomanda irigarea plantatiilor de piersic. Aceasta lucrare poate aduce un spor de productie cu 30-50%.

Momentele optime de udat sunt cu 2 saptamani inainte de inflorit, in perioada intaririi samburilor, la intrarea fructelor in parga si inca 1-2 udari in august.

Formarea coroanelor. La formarea coroanelor piersicului se va tine cont de capacitatea lui de a emite lastari anticipati, scurtand altfel timpul necesar definitivarii fiecarei forme de coroana. Pentru toate sistemele de coroana trunchiul nu va depasi 30-40 cm inaltime avand in vedere ritmul rapid de degarnisire a pomilor. Taierile de fructificare la piersic sunt diferite de cele ale celorlalte specii pomicole. De-a lungul timpului s-au incercat mai multe metode de taiere a piersicului din care doua sunt mai importante: metoda clasica si metoda moderna.
Metoda clasica este metoda dupa care se creeaza asa numitele 'verigi de rod' ca la vita de vie. Astfel, ramurile mixte necesare pentru rodire se scurteaza la 6-8 grupuri de muguri de la baza. ramurile mixte care raman se trateaza diferit: o parte se elimina si o parte se taie in cepi de 2-3 muguri de la baza. Se lasa astfel un cep la 2-3 ramuri mixte scurtata la 6-8 grupuri de muguri. intre aceste verigi de rod va trebui sa ramana o distanta de 15-20 cm.

Metoda moderna (taierea de fructificare lunga). Dupa aceasta metoda pomilor li se lasa pentru fructificare un anumit numar de ramuri mixte distantate la 20-30 cm una de alta, care nu se scurteaza sau se scurteaza doar daca depasesc 60-70 cm lungime. Ramurile cu pozitie epitonica si hipotonica (de pe si de sub sarpante) se elimina de la inel. Pe un piersic condus in palmeta se vor retine maximum 100 de ramuri mixte pentru soiurile de vigoare slaba, 120 la cele viguroase si 150 la cele foarte viguroase. La un piersic condus in palmeta simpla sau palmeta evantai se vor retine maximum 60-70 de ramuri mixte iar la un piersic condus ca vas 140. Taierea moderna da rezultate foarte bune cand celelalte verigi agrotehnice sunt aplicate la nivel optim.

Operatiuni in verde. Se recomanda din anul 2-3 de la plantare Acestea constau in: ciupirea lastarilor de prisos la 1-2 frunze de la baza cand lastaru au 6-8 cm. Aceste operatiuni nu vor reduce mai mult de 25-30% din frunzis.

Raritul fructelor. in conditii normale de cultura un piersic condus in palmeta sau vas leaga cca. 2000-3000 fructe din care poate hrani 400-600. Desi din fructele legate cad fiziologic uneori pana la 45% si dupa aceasta cadere pomii raman supraincarcati. Raritul manual trebuie sa inceapa cand fructele au marimea unei alune si sa se termine inainte de intarirea samburelui. Soiurile timpurii se raresc moderat lasand 10-12 cm intre fructele vecine iar la soiurile tarzii distanta de rarire dintre fructe este de 18-20 cm. Rarirea necesita 25-40 zile om/ha. Raritul chimic al florilor se recomanda la soiurile timpurii si consta in tratarea pomilor cu Ethrel 360 ppm in toiul infloritului. Raritul chimic al fructelor se aplica soiurilor tarzii si se executa la 30-45 zile de la inflorit cand samanta are 7-11 mm lungime cu Ethrel 360-500 mg/l. Raritul mecanic se face cu vibratoare putandu-se scutura 50 de pomi/ha. Nu este bine tolerat de catre pomi.

Recoltarea piersicilor. Momentul de recoltare a fructelor se face in functie de distantele la care urmeaza sa fie valorificate acestea. Daca trebuie transportate la distante mari recoltarea se face in faza de parga. Aceasta corespunde cu schimbarea culorii pielitei din verde in galben si cand pulpa pierde din tarie. Recoltarea in aceasta faza se face in 2-3 reprize deoarece fructele se matureaza esalonat pe pom. Recoltarea fructelor trebuie sa se faca cu mare atentie pentru ca loviturile pielitei duc la lemnificarea pulpei. Recoltarea se face in ladite, cosuri, galeti si se transporta la halele de sortare - ambalare. Ambalarea piersicilor pentru piata se face in ladite de diferite tipuri: de lemn, material plastic sau carton. De asemenea, se folosesc mai ales pentru export unele materiale auxiliare cum sunt: platouri alveolare din policlorura de vinii sau polistiren, hartie pelur pentru capitonarea lazilor, etichete, banderole. Daca fructele sunt destinate consumului imediat recoltarea se face la maturitatea de consum. Daca temperatura aerului depaseste 25-30C este necesara preracirea fructelor inainte de recoltare. Temperatura de transport va fi de pana la 3C. La -l-l,5C fructele ingheata. Pentru pastrarea temporara, in depozit se va asigura o temperatura de -0,5+l,5C, o umiditate a aerului de 85%. Durata de pastrare este de 40-50 zile in conditii de 3% 02, 5% C02 si 92% azot.
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 623
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site