Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Fagul

Silvicultura



+ Font mai mare | - Font mai mic



Fagul



Increngatura Plantae

Subincrengatura Angyosperme

Familia fagaceae

Genul quercus

Specia Fagus Silvatica

Fagus Silvatica, in denumirea populara fagul, este o specie indigena de talia I, realizand inaltimi de 30-35 m si grosimi de 2 m.

Radacina este puternica si puternic pivotant-trasanta, tulpina masiv-cilindrica, foarte bine dezvoltata si elagata, iar la exemplarele izolate este scurta si groasa. Scoarta este neteda pe tot timpul vietii, de culoare cenusie si prezinta din loc in loc niste pete de culoare alba.

Coroana este foarte bogata, iar lujerii sunt subtiri, cafeniu-roscati, cu mugurii ascutiti, fusiformi, indepartati de lujeri . Frunzele au forma ovat-ovala, sunt subtiri, cu nervuri rare, pe margine intregi, la varf ascutite, la baza sunt rotunjite.

Primavara, cand apar frunzele, acoperite cu perisori, pe ambele fete, iar pe masura ce cresc, ei cad si raman numai pe marginea frunzei sub forma de franjuri.

Florile sunt unisexuat-monoice, apar primavara odata cu frunzele:cele barbatesti sunt grupate in amenti, iar cele femeiesti sunt cate doua la un loc.

Fructul este de tip achena si este denumit jir si are o culoare cafenie-roscata;sunt inchise cate 3-4 achene intr-un invelis tepos, care, in momentul coacerii, se deschide pe 3 directii si arunca afara jirul.



Temperamentul este pronuntat de umbra, ceea ce permite fagului o foarte buna regenerare naturala sub masiv;se regenereaza foarte bine si pe cale vegetativa prin lastari.

Lemnul de fag este lipsit de duramen, are o culoare alba-galbuie, este rezistent la solicitari mecanice, elastic si plastic. Se utilizeaza pentru parchete, mobilier, furnire. Uneori in lemnul de fag poate aparea o coloratie rosie asemanatoare unui duramen fals, care se datoreaza actului provocat de niste ciuperci xilofage care in prima faza a atacului nu distrug lemnul ci doar ii schimba culoarea, iar daca atacul este mai pronuntat, se distruge si lemnul formand defectul numit, , inima stelata"sau, , inima rosie" a fagului.

Cerinte ecologice:

Este o specie pretentioasa fata de conditiile de sol, preferand soluri profunde, bogate, doar exceptional se dezvolta si pe terenuri cu exces de apa. Necesita un climat bland, fara temperaturi foarte scazute in timpul iernii, deoarece apar gelivurile.

Este raspandit de la 700m pana la 1200m altitudine, ocupand o treime din suprafata tarii sub forma de arborete pure de fag sau in amestec cu bradul, molidul si gorunul de o parte si alta a Carpatilor, formand subzona fagului. Fagul este o specie foarte raspandita, iar in afara de lemn, prezinta importanta prin fructe, distilarea lemnului (se obtine alcool acetic), frunzisul foarte bogat, strat gros de litiera, care prin descompunere imbogateste solul, formand un humus de calitate.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1743
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved