Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Pinul

Silvicultura



+ Font mai mare | - Font mai mic



Pinul



Increngatura Plantae

Subincrengatura Gymnospermae

Familia Pinaceae

Genul Pinus

Specia Pinus Silvestris

Pinus Silvestris sau pinul comun este o specie indigena care in conditii bune de vegetatie realizeaza inaltimi de 50m. si diametre de 1m.

Radacina se caracterizeaza printr-o mare plasticitate, putandu-se adapta pe soluri superficiale; este trasanta, iar pe soluri profunde, pivotant -trasanta .

Trunchiul in conditii bune de vegetatie drept, cilindric, iar in conditii vitrege este stramb si cu urme ale crengilor cazute prin elagaj natural.

Scoarta este cenusie-negricioasa, subtire, iar la maturitate formeaza un ritidom de culoare caramizie foarte adanc.

Coroana este ovoid-conica, deformandu-se in conditii proaste de vegetatie;are o forma umbelifera). Lujerii sunt cenusii-negriciosi, usor rasuciti .

Acele au 5-7cm., sunt cate doi intr-o teaca, rigide, subtiri, ascutite, dar neintepatoare; se schimba odata la 2-3 ani, formandu-se un strat gros de litiera.



Florile sunt unisexuat-monoice sub forma de conulete: cele femeiesti fiind asezate pe terminal pe lujeri. Inflorirea are loc in martie-aprilie. Polenizarea este facuta de vant formandu-se adesea ploi de pucioasa. Dupa polenizare, conurile cresc pana tomna, ajungand la marimea unui bob de mazare. Ierneaza asa, iar in anul urmator isi continua cresterea dezvoltandu-se complet in octombrie.

Maturatia este de 2 ani, ramanand inchise pe arbore si in primavara celui de-al treilea an si se deschid prin martie-aprilie, eliberandu-se samanta.

Florile au o lungime de 6-8 cm., forma de con, lemnoase, iar solzii au forma de romb, care prezinta la mijloc o proeminenta (umbelic). Fructificatia are o periodicitate de 3-5 ani.

Temperamentul este pronuntat de lumina. Lemnul este de calitate superioara echivalenta cu cea a molidului in conditii favorabile de dezvoltare. Longevitate este de 500 ani.

Cerinte ecologice:

Pinul silvestru este o specie cu mare amplitudine ecologica, fiind raspandit de la campie pana in golul alpin;este specia de pinaceae care inainteaza spre polul nord, fiind foarte rezistenta la temperaturi de -30 de C. Este foarte putin pretentioasa fata de conditiile de sol, putandu-dezvolta pe soluri scheletice, fiind considerata, , Alifia terenurilor degradate".





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 766
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved