Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


Gradinita

ADAPTAREA SCOLARA

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
PROIECTAREA ACTIVITATII DIDACTICE
Particularitati ale dezvoltarii psihice in plan ontogenetic
Formarea elevilor pentru autoevaluare. Avantaje si posibilitati practice
Functiile scolii
PROIECT DE LECTIE ISTORIA ROMANILOR - Figuri de voievozi si domni
Metode specifice de predare a informaticii
PROIECT DE LECTIE Psihologie generala CLASA: a X-a Probe de caracter
Testul Belbin
PROIECT DE ACTIVITATE DIDACTICA CLASA: a III-a Educatie civica
PRECIZARI PRIVIND CONTINUTURILE PROGRAMEI DE BACALAUREAT

TERMENI importanti pentru acest document

adaptarea scolara : adaptarea elevilor in clasa a V-a : adaptarea scolara : conceptul de adaptare scolara : adaptarea scolara a elevilor de clasa 1 :

ADAPTAREA  SCOLARA

Adaptarea scolara reprezinta un process complex proiectat si dirijat de profesor in

vederea realizarii unor raporturi optime intre elev si mediul educativ/didactic.

      Din punct de vedere psihologic, adaptarea scolara marcheaza tendinta de echilibru necesar intre procesele de asimilare si cele de acomodare, tendinta realizata  in mod obiectiv, la nivelul interactiunii permanente existente intre om si realitate.

      Din punct de vedre social, adaptarea scolara marcheaza tendinta de integrare a obiectului educatiei intr-o anumita comunitate, in cadrul unui process care incepe in familie si continua in gradinita, scoala, societate. In acest context adaptarea scolara constitue o parte integranta a unui process mai complex, care este procesul de adaptarte sociala.

      Continutul conceptului de adaptare scolara este interpretat uneori in sens restrictiv prin raportare la actiunile pedagogice necesare in anumite imprejurari concrete: intrarea elevului in clasa I, pregatirea elevului in conditiile unei noi discipline de studiu; sprijinirea elevului cu deficiente sau insuficiente in activitate de invatare.

      In sens larg, continutul conceptului de adaptare scolara defineste ansamblul actiunilor proiectate de profesor pentru realizarea corelatiei optime intre posibilitatile elevilor si necesitatile mediului educativ/didactic. Aceasta corelatie priveste activitatea didactica dar si procesul de integrare psihosociala a elevului in diferite colective, grupe, microgrupe, conform finalitatilor asumate la nivel macro si microstructural.

      Criteriile de evaluare a adaptarii scolare vizeaza capacitatea elevului de integrare in activitatea didactica si in viata comunitatii. Aceasta capacitate valorifica urmatoarele categorii de factori favorizanti:
                     a.reusita scolara care reprezinta un indicator cu o sfera mai larga decat adaptarea scolara (adaptarea scolara fiind premisa reusitei scolare).

                   b.acomodarea scolara la cerintele comunitatii scolare (colectiv didactic, clasa de elevi, microgrupuri formate), aflate in continua ascensiune.

                   c.maturitatea scolara, care presupune valorificare deplina a nivelului de dezvoltare biologica, psihologica, sociala si culturala specific varstei si treptei de invatamant respective.

                   d.orientarea scolara adecvata resurselor interne (intelectuale-nonintelectuale) si externe (cerintele familie si ale mediului social) existente sau aflate intr-o anumita linie de evolutie.

                   e.(re)orientarea scolara speciala, determinata de imposibilitate rezolvarii pedagogice a unor cauze obiective: debilitate mintala, intelect de limita, tulburari instrumentale (dislexie, disgrafie, discalculie), instabilitate psihomotrica, tulburari comportamentale.


loading...
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1011
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site