Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


Gradinita

METODE SI TEHNICI MODERNE DE PREDARE-INVATARE

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai mic


METODE  SI  TEHNICI  MODERNE  DE  PREDARE-INVATARE

Traind intr-o societate aflata in continua schimbare elevul va trebui ca universului informational intalnit sa-i dea sens in mod critic, creativ si productiv. Pentru a manevra bine informatiile, elevul va trebui sa aplice un set de deprinderi de gandire care sa-i ofere posibilitatea de a sorta informatia cu eficienta. Pentru aceasta va trebui sa parcurga un proces sistematic de analiza si reflectie critica.

Elevii insisi trebuie sa organizeze ceea ce au auzit si vazut intr-un tot ordonat si plin de semnificatii. Daca elevilor nu li se ofera ocazia discutiei, a investigatiei, a actiunii si eventual a predarii, invatarea nu are loc.

·  Invatarea presupune intelegerea, iar aceasta inseamna mai mult decat cunoasterea faptelor.

·  Elevii construiesc cunoasterea pe baza a ceea ce deja cunosc sau cred.

·  Ei formuleaza noile cunostinte prin modificarea si rationarea conceptelor lor curente si prin adaugarea de noi concepte la ceea ce cunosc deja.

·  Invatarea este mediata de mediul social in care elevii interactioneaza unii cu altii.

·  Invatarea eficienta necesita preluarea de catre elevi a controlului asupra propriei invatari.

·  Transferul, respectiv capacitatea de a aplica cunostinte in situatii noi este afectat de gradul in care elevii invata pentru intelegere si invata cu intelegere.

Iata cateva  dintre  metodele  interactive folosite tot mai des si in invatamantul romanesc.

§   Mozaicul presupune urmatoarele etape:

o Impartirea clasei in grupuri eterogene de 4 elevi, fiecare dintre acestia primind cate o fisa de invatare numerotata de la 1 la 4. Fisele cuprind parti ale unei unitati de cunoastere.

o Prezentarea succinta a subiectului tratat.

o Explicarea sarcinii care consta in intelegerea intregii unitati de cunoastere.

o Regruparea elevilor, in functie de numarul fisei primite, in grupuri de experti: toti elevii care au numarul 1 vor forma un grup s.a.m.d..

o Invatarea prin cooperare a sectiunii care a revenit grupului din unitatea de cunoastere desemnata pentru ora: elevii citesc, discuta, incearca sa inteleaga cat mai bine, hotarasc modul in care pot preda ceea ce au inteles colegilor din grupul lor original.

o Revenirea in grupul initial si predarea sectiunii pregatite celorlalti membrii.

o Trecerea in revista a unitatii de cunoastere prin prezentare orala cu toata clasa.

Aplicatie:Partile de propozitie ( recapitulare),clasa a IV-a

·  Elevii sunt impartiti in patru grupe .Fiecare primeste un numar 1; 2; 3; 4; si cate o fisa de lucru individuala (fiecare fisa contine dupa caz , partile de propozitie). Elevii se regrupeaza dupa numarul pe care l-au primit, de exemplu tosi elevii care au grupa numarul 1 formeaza o grupa, toti elevii care au numarul 2, toti elevii care au numarul 3, toti elevii care au numarul 4.Astfel grupati ei lucreaza in grupul lor, se consulta acolo unde nu stiu sau au nelamuriri, daca este cazul sunt ajutati de invatator.Dupa ce au finalizat fisa de lucru, elevii se regrupeaza ca la inceput si devin EXPERTI in grupul lor. Le prezinta si colegilor continutul fisei, le dau lamuririle necesare acolo unde este cazul.Invatatorul monitorizeaza activitatea elevilor.

§   Cubul

Metoda presupune explorarea unui subiect din mai multe perspective. Sunt recomandate urmatoarele etape:

o Realizarea unui cub pe ale carui fete sunt scrise cuvintele: descrie, compara, analizeaza, asociaza, aplica, argumenteaza.

Aplicatie: “Vegetatia si animalele”Descrie - Descrie vegetatia din zonele de munte ( de deal, de campie).

Compara - Compara padurea de fag cu padurea de brad si molid.

Asociaza - Asociaza animalele salbatice, formelor de relief

 Analizeaza - Dovedeste cum s-au adaptat la mediu unele animale.

Aplica - Ce puteti face voi pentru protejarea plantelor si animalelor pe cale de disparitie?

Argumenteaza pro si contra -Care este parerea ta despre caile de protejare a plantelor si animalelor?

§   Turul galeriei

Presupune evaluarea interactiva si formativa a produselor realizate de grupul de elevi. In grupuri de 3 sau 4, elevii lucreaza intai la o problema care se poate finaliza intr-o diagrama. Produsele sunt expuse pe peretii clasei. La semnalul profesorului, grupurile se rotesc prin clasa, pentru a examina si a discuta fiecare produs. Dupa turul galeriei, grupurile  isi reexamineaza propriile produse prin comparatie cu celelalte.

Aplicatie pe tema : Animalele(recapitulare)

·  Elevii sunt impartiti in grupe .Ei vor primii plicuri cu jetoane care au reprezentate animale domestice/animale salbatice din tara noastra/animale salbatice din alte zone ale lumii.Elevii vor trebui sa realizeze machete cu aceste jetoane.Fiecare membru al echipei va avea ceva de lucru in echipa. Unul decupeaza, altul lipeste, fixeaza pe suport, verifica, ajuta. Aceste machete se expun in clasa elevii trec pe rand analizeaza, macheta isi noteaza pe un carnetel ceea ce este bun si ceea ce nu este realizat bine, daca este cazul, la sfarsit se fac aprecieri si daca este cazul se fac si unele critici constructive.

·  Metoda palariilor  ganditoare

Palaria albastra – este liderul, conduce activitatea. Este palaria responsabila cu controlul discutiilor, extrage concluzii – clarifica/alege solutia corecta

Palaria alba  dettne informatii despre tema pusa in discutie ,face conexiuni,ofera informatia bruta asa cum a primit-o  informeaza

Palaria rosie isi exprima emotiile, sentimentele, supararea, fata de personajele intalnite, nu se justifica – spune ce simte

Palaria neagra – este criticul, prezinta posibile riscuri,pericole,greseli la solutiile propuse, exprima doar judecati negative – identifica greselile

Palaria verde   ofera solutii alternative, idei noi,inovatoare,cauta alternative – genereaza idei noi

Palaria galbena – este creatorul, simbolul gandirii pozitive si constructive, exploreaza optimist posibilitatile, creeaza finalul.efortul aduce beneficii

Aplicatie: Scufita  Rosie  -povestirea copiilor

Palaria alba – povesteste pe scurt textul;Palaria albastra – o caracterizeaza pe Scufita Rosie in contradictie cu lupul; Palaria rosie – arata cum Scufita isi iubea mama si bunica ;Palaria neagra – critica atitudinea Scufitei, care trebuia sa asculte sfaturile mamei;Palaria verde – acorda variante de actiune Scufitei;Palaria galbena – gaseste alt final textului.

   Majoritatea acestor activitati presupun o abordare inter si transdisciplinara a notiunilor studiate.  De ce metode interactive?  Ele creeaza  deprinderi,  faciliteaza  invatarea  in  ritm propriu, stimuleaza  cooperarea  si  nu  competitia, sunt  atractive  si pot  fi abordate din punctul  de  vedere  al  diferitelor  stiluri  de  invatare. Ca educatori avem sarcina sa-i invatam pe elevi sa invete, sa-i abilitam cu diferite tehnici de invatare eficienta, pregatindu-i in acelasi timp pentru autoinvatare si educare permanenta.

    Invatarea trebuie sa fie tot mai mult un proiect personal al elevului, iar educatorul sa fie un asistent al acestuia cu rol de organizator, animator, manager al situatiilor de instruire prin care sa faciliteze invatarea eficienta.           

Bibliografie:

Scheau,I.(coord.), Gandirea critica-metode active de predare-invatare,Ed. Dacia Educational,Cluj-Napoca,2004


loading...DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4390
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site