Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

PARTENERIATUL EDUCATIONAL

didactica pedagogie



+ Font mai mare | - Font mai mic



PARTENERIATUL EDUCATIONAL

Orice parteneriat, fie el intern intre doua scoli din Romania sau extern , faciliteaza intelegerea interculturala si incurajeaza prietenia intr-o lume din ce in ce mai globalizata. Beneficiile aduse de un parteneriat dintre o scoala din Romania si una din strainatate sunt extrem de importante atat la nivelul elevilor cat si al dascalilor implicati in proiect. Pentru elevi participarea la un astfel de proiect inseamna:



posibilitatea de-a cunoaste tari indepartate fara a parasi incinta propriei clase;

un castig inestimabil in cunoasterea si aprofundarea intelegerii atat a propriei culturi cat si a celei din tara partenera ;

o motivatie in plus de a cunoaste o limba straina, de a scrie corect , de a fi mai atenti la nuantele vocabularului folosit, la acuratetea limbii, din moment ce se vor adresa unor interlocutori care sunt buni cunoscatori ai limbii in care se comunica, acestia vorbind-o ca limba materna ;

adunarea, compararea si contrastarea informatiilor vor contribui la dezvoltarea capacitatii de a gandi mai rapede si mai eficient ;

expunerea la teme de interes global ;

dezvoltarea curiozitatii intelectuale ii va determina pe multi dintre ei sa devina ganditori mai profunzi si minti mai iscoditoare ;

cunoasterea altor culturi precum si a diferentelor si asemanarilor culturale ii vor ajuta sa aprecieze atat propriile lor valori culturale cat si cele din tara partenera ;

prieteniile legate in timpul parteneriatului pot sa dureze toata viata, fiind un tezaur inestimabil in dezvoltarea personalitatii lor.

Pentru dascalii implicati in proiect acesta inseamna:

imbunatatirea considerabila a calitatii educatiei elevilor lor prin schimburile interpersonale care au loc in timpul parteneriatului si / sau dupa, atat la nivelul elev - elev, cat si grup - grup;

bucuria de a intra in contact cu colegi din tara partenera/ strainatate, posibilitatea de a cunoaste curriculumul dintr-un alt sistem educational si metodele de predare de acolo - un adevarat schimb de experienta ;

posibilitatea de a comunica in mod regulat cu colegi din strainatate, sansa de a contribui la crearea si realizarea unui proiect incitant, oportunitatea de a demonta unele stereotipii culturale, marcand in acest fel un pas spre o mai buna intelegere.

Cum sa incepem si sa organizam un parteneriat?

De indata ce primim adresa scolii partenere si a profesorului cu care vom tine legatura, vom salva pe calculatorul personal toate informatiile referitoare la acest lucru.

Ne prezentam cat mai curand posibil partenerului trimitandu-i un email. Scriem un scurt mesaj introductiv in care vom mentiona cateva detalii despre noi si scoala/ clasa la care predam.Vom fi atenti la aspectul formal al emailului.

Alegem o metoda de comunicare. Decidem cum vor comunica si elevii nostri.Dascalii vor alege probabil posta electronica,ca cel mai rapid si eficient mod de a-si impartasi ideile. Elevii pot alege atat email-ul, cat si traditionalele scrisori sau serviciile messenger.

Selectam cu grija informatii de baza despre tara scolii cu care vom stabili un parteneriat.Cerem elevilor nostri sa localizeze pe harta tara partenera, sa selecteze informatii despre geografia, istoria,locuitorii, forma de guvernamant a acelei tari.

Alegem cu grija doua-trei tipuri de proiecte pe care sa le propunem partenerului nostru.

Impreuna cu acesta vom stabili scopurile si limita de timp care trebuie indeplinite si respectate.

Comunicarea regulata este cheia succesului. Putem comunica prin email o data pe saptamana sau cel putin de doua-trei ori pe luna. Vom citi mesajele si scrisorile primite de elevii nostri astfel incat fluxul comunicarii sa fie neintrerupt.Elevii vor tine legatura cu colegii de la scoala partenera cel putin o data pe luna.Rolul lor este acela de a aduna materiale pentru proiecte pe care le vor trimite ulterior clasei partenere.

Politetea este una din regulile de baza ale unei relatii civilizate.Multumim profesorului si elevilor scolii/ clasei partenere atat pentru stradania depusa la realizarea proiectelor si materialelor trimise cat si pentru faptul ca au acceptat sa ni le impartaseasca.

Sa fim garantul unei prezentari pozitive atat al tarii cat si al scolii.Sa nu uitam ca noi si elevii nostri ne reprezentam tara intr-un astfel de parteneriat. Elevii trebuie indrumati sa compuna scrisorile si proiectele pe care le vor trimite colegilor din clasa partenera folosind ortografia corecta.

Ca dascal , ne asumam rolul de sfatuitor, de responsabil al actiunilor si al calitatii materialelor trimise de elevii nostri clasei partenere.

Sa ne bucuram de relatia stabilita cu dascalul si elevii scolii/clasei partenere.

Exista o varietate de proiecte pe care le putem aborba intr-un astfel de parteneriat, unele mai simple precum sunt scrisorile, emailurile, altele mai complexe in care elevii aduna si sintetizeaza date.Putem incorpora in ele si tehnologia ( ex. crearea unui site propriu) in asa fel incat proiectele sa fie mai adaptate ideilor , nevoilor si scopurilor urmarite.Iata cateva sugestii de proiecte care pot fi abordate:

Proiectul,, Cunoasteti partenerul". Acest proiect care cuprinde doua parti ii ajuta pe elevi sa inteleaga mai bine asemanarile si diferentele culturale ale celuilalt. Dupa ce este finalizata prima parte, trimitem lucrarile realizate clasei partenere. In prima parte elevii pregatesc raspunsurile la intrebari precum:

detalii despre scoala in care invata( descrierea scolii, a clasei, numar de elevi din clasa, materii studiate, programul scolar, structura anului scolar);

limbile vorbite in tara lor;

obiceiuri alimentare;

tipuri de case in care locuiesc;

clima;

religie si sarbatori traditionale;

evenimentele importante ale tarii lor;

alte informatii , la alegere

In partea a doua, fiecare elev pregateste un profil al biografiei proprii, de o pagina, pe care poate sa o decoreze cu un desen, o fotografie, in asa fel incat aceasta sa-i reflecte personalitatea. Aceste proiecte se pot trimite intr-un plic prin posta.

Proiectul,, Sunt mandru de cultura mea populara". Acesta poate cuprinde o culegere de povestiri, basme sau poezii populare care sa evidentieze percepte morale specifice: generozitate, respect, cinste, prietenie, harnicie. Ele pot fi culese intr-o carte care este trimisa clasei partenere. Elevii pot realiza ilustratii pentru fiecare poezie sau poveste.

Proiectul,, Locul meu natal". Elevii vor face un poster cu fotografii, desene, harti, decupaje din ziare si reviste primite de la clasa partenera.Schimburile de explicatii si descrieri primite vor fi incluse in acest proiect. Fiecare clasa va realiza posterul cu locul natal al clasei partenere.

Proiectul,, Cartea noastra de bucate" poate fi abordat cu succes intr-un astfel de parteneriat.

Proiectul de desene ,,Cum arata pacea?" sau cel intitulat,, Muzica mea preferata" constituie activitati care evidentiaza aspectul multicultural al parteneriatelor externe.

Parteneriatele interne sau externe contribuie la stabilirea unor relatii de prietenie,colaborare si buna intelegere intre copiii de rase, nationalitati si culturi diferite.

Intr-o lume intoleranta si deseori agitata, astfel de proiecte pot stabili punti de legatura bazate pe toleranta si respect, pe acceptarea diferentelor culturale ca forme ale valorilor universal umane.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1422
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved