Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


Gradinita

ROLUL TIC IN PREDAREA-INVATAREA LIMBILOR STRAINE

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai mic


ROLUL TIC IN PREDAREA-INVATAREA LIMBILOR STRAINE

Tehnologia informatiei si a comunicarii – TIC- prezinta un rol important in predare limbilor straine, ceea ce presupune posibilitatea de a integra instrumente informatizate in activitatea de invatare.

Internetul este un instrument ce reuneste multe posibilitati de exploatare didactica,instrument care poate fi utilizat in cadrul orelor de limbi moderne. Obiectivul exploatarii internetului este de a dezvolta competentele de exprimare orala si scrisa si de comunicare.

Exploatarea pedagogica a paginilor web consta in consultarea lor de catre elevi cu scopul de a cauta informatii. Astfel elevii realizeaza o activitate de lectura selectiva sau globala.

Exista numeroase site-uri cu documente audio-vizuale ( www.tv5.org ) ce permit realizarea de activitati de intelegere a mesajului oral. Unele posturi de radio sau televiziune dispun de site-uri care abordeaza subiecte ale realitatii ( www.radiofrance.fr ), ( www.france2.fr ). Elevii pot asculta informatiile online, profesorul propunand exercitii de intelegere si exprimare orala pe subiectele tratate de buletinele de stiri ascultate. Site-ul www.tv5.org propune o serie de clipuri video intitulate „Une minute aux musées”/ „ Un minut prin muzee”. Este vorba de trei personaje care petrec un minut in fata unei opere de arta, o anallizeaza, ofera informatii culturale si istorice, isi exprima sentimentele cu privire la opera prezentata. Dosarul pedagogic propune sase exercitii, un rezumat, o transciere. Activitatile de nivelul A2, B1 si B2 ( elementar, intermediar si avansat) sunt organizate dupa logica progresiei, permit descoperirea documentelor pe etape si evolueaza de la o intelegere globala la una detaliata.

Pentru dezvoltarea optima a competentelor in cadrul orelor de limba moderna este necesar sa se insiste asupra comunicarii elev-elev, prin introducerea sistematica a activitatilor care presupun o interactiune intre acestia. Lucrand pe grupe, elevii vor cauta informatii diferite pe o anumita tema, pe care apoi le vor schimba intre ei.

Integrarea internetului in cadrul orelor de limbi straine permite elevului contactul cu documente reale ce reflecta cultura si limba in mod autentic. Contacul cu realitatea sociala a limbii este un factor motivational. Nu mai este vorba de a invata o limba din manual, ci o limba utilizata si practicata cu scop comunicativ. Calculatorul, vector al invatarii, confera activitatii didactice un caracter activ. De exemplu, s-a constatat o diminuare a greselilor de ortografie intr-un text tehnoredactat, desi corectorul automatic nu era selectionat, aspect explicat prin faptul ca este generata o reflectie asupra limbii care e mai putin importanta in timpul scrierii pe suport clasic. Pe de alta parte, utilizarea exercitiilor on-line, oricat de sistematice ar fi, confera un caracter ludic invatarii si favorizeaza progresul.

Dimensiunea interactiva a invatarii incurajeaza autonomia invatarii. Increzator, elevul va considera ca fiind placuta activitatea de a vizualiza alte site-uri, de a descoperi alte aspecte ale limbii si de a dobandi competente de intelegere, competente lexicale, gramaticale si de civilizatie. In timpul cautarii, elevul invata sa selecteze informatiile, sa le trateze, sa supuna gandirii critice ceea ce descopera, sa efectueze o sinteza.  Utilizarea internetului la clasa permite accesul spre noi orizonturi, evadarea in universul limbii studiate. Descoperirea culturala devine un pretext al exersarii limbii. Prin exploatarea site-urilor si documentelor cu caracter non didacic, stereotipurile sunt combatute, iar limba redobandeste rolul de vehicul cultural, in masura in care o limba si o cultura sunt asociate. Aceasta expunere a limbii utilizata in afara contextului scolar subliniaza unicul scop al invatarii unei limbi straine: comunicarea si nu reusita la un examen.Integrarea internetului in clasa se poate realiza sub diferite aspecte. Numarul mare de exercitii on-line este un mijloc de exploatare a documentelor electronice. Acestea sunt utilizate precum orice exercitiu clasic, „pe hartie”, cu deosebirea ca sunt auto-corectoare. Elevii pot lucra singuri si sa refaca exercitiile de cate ori doresc. Caracterul auto-corector permite inlaturarea oricarui sentiment de judecata si usureaza invatarea de greutatea si constrangerile performantei. Exercitiile on-line pot fi exploatate suplimentar la metodele de la clasa, dar pot constitui un model in sine de refolosire sistematica a lexicului si a gramaticii. Resursele prezente pe internet sunt in egala masura un mijloc de invatare cu ajutorul documentelor autentice si actuale. Prezentarea documentelor reale este un factor de motivare nu doar pentru elev, ci si pentru profesor care metine un contact cu cultura limbii straine. Acest aspect al invatarii reduce si combate stereotipurile.

Un alt mijloc de integrare, si probabil cel mai eficient in ceea ce priveste dezvoltarea competentelor lingvistice, sociale si tehnice, il reprezinta inlocuirea cartilor si a exercitiilor scrise, traditionale, cu internetul. Suporturile online permit diversificarea activitatilor si documentelor, conferind studiului limbii caracter viu si variat. Utilizarea platformelor de formare reprezinta un mijloc de integrare completa a noilor tehnologii in procesul de invatare. Acestea concretizeaza lumea virtuala a internetului. In functie de tipul lor, elevii isi pot inscrie lucrarile pe aceste platforme de invatare. Acest aspect permite inlocuirea manualelor, dar si repsonsabilizarea elevilor. Lor le revine sarcina de a se conecta la platforma de invatare si de a utiliza documentele. Etapele specifice acestei activitati ( identificare, click, descarcare a documentului) favorizeza o invatare mai eficienta si mai activa decat invatarea provocata de deschiderea manualului la pagina X si rezolvarea cvasi-automata a exercitiilor.

Prin integrarea tehnologiilor informatiilor si ale comunicarii in cadrul orelor de limba straina, profesorii au posibilitatea de a desfasura diferite activitati. Acestea pot fi integrate in mod progresiv, raspunzand unor obiective specifice, al caror punct comun este capacitatea de a dezvolta competentele scrise si de intelegere orala. In cadrul orelor de utilizare a internetului se pot desfasura si activitati de exprimare orala. Video-conferintele, utilizarea camerelor web si a microfoanelor pot favoriza, in mod avantajos, dezvoltarea legaturilor sociale intre elevii francofoni din zone geografice diferite, dezvoltandu-le competentele de comunicare orala si interculturala. Acest tip de activitate are ca efect inlaturarea aspectului artificial al dialogurilor si jocurilor de rol realizate in cadrul grupului de elevi.

Resursele cele mai usor de integrat si folosit sunt exercitiile on-line, gramaticale sau lexicale. Alte tipuri de resurse ce pot fi usor utilizate sunt: site-urile de invatare ce propun activitati si exercitii grupate pe teme si documentele autentice ( imagini sau texte). Un avantaj important al internetului este posibilitatea de a gasi documente sonore si video, ce pot fi descarcate sau exploatate „direct”, insistandu-se asupra unor fragmente ale acestora. In plus se poate reveni asupra acestora ori de cate ori este nevoie.

Utilizarea internetului presupune si valorificarea site-urilor fara raport didactic cu limba de studiu. Activitatile care pot fi organizate au drept finalitate descoperirea aspectului cultural, al celui georafic si al celui istoric al unei regiuni sau al unei tari. Cu ajutorul unor chestionare sau ghiduri, elevii sunt stimulati sa parcurga diferite etape pentru a atinge obiectivul final. Aceste activitati se dovedesc a fi motivante in masura in care elevii folosesc documente autentice si descopera o utilizare reala a limbii. Acest demers de invatare se poate realiza si cu ajutorul motoarelor de cautare, ceea ce presupune sortarea cuvintelor pertinente si a propozitiilor. Se realizeaza astfel o lectura rapida, o selectare a informatiilor, operatii de intelegere imediata si globala. Indeplinirea acestor activitati raspunde unui obiectiv particular, complementar dobandirii de competente lingvistice: responsabilizarea elevului si autonomia invatarii. Elevul „invata sa invete” si sa isi dezvolte competente in mod individual pentru ca apoi sa le valorifice in cadrul activitatilor colective. Incurajarea activitatilor in echipa favorizeaza invatarea prin cooperare, procedeu prin care sunt valorificate strategiile de ascultare, de organizare si de explicare in cadrul grupului. Aceste strategii sunt la fel de importante ca si utilizarea limbii , in masura in care favorizeaza nu doar invatarea, ci si dezvoltarea competentelor generale de comunicare si a competenetelor sociale.
Blogul, versiune electronica si publica a jurnalului personal, poate fi exploatat diferit in functie de obiectivele propuse ( ex. :descrierea etapelor unei activitati ). Blogul este o modalitate excelenta pentru elev de a reflecta asupra activitatii sale de invatare.

In cadrul orelor TIC pot fi folosite instrumente ce sunt vectori de comunicare si care favorizeaza dezvoltarea competentelor sociale in limba straina. E-mailul este un  mijloc de comunicare reala intre profesor si elev,folosit din ratiuni administrative si pedagogice. Limba nu mai este utilizata, in acest caz, ca un instrument de invatare ci si ca un instrument de comunicare. Criteriul de evaluare este intelegerea mesajului. Daca e-mailul este un mijloc de comunicare privata, forum-ul si „chat-ul” reprezinta un mijloc de comunicare publica, permitand tuturor sa participe si sa reactioneze. Forum-ul reprezinta un dispozitif de comunicare asincrona, iar „chat-ul” incurajeaza comunicarea sincrona, favorizand o utilizare imediata a limbii. Datorita acestor instrumente, frica elevilor de a vorbi dispare treptat, cei mai timizi, cei mai putin pregatiti indraznind sa se exprime.

Utilizarea internetului in cadrul orelor de limbi straine presupune o etapa anterioara de pregatire. O formare pedagogica adecvata i-ar incuraja pe profesori sa integreze tehnologia comunicarii in practica lor pedagogica si sa accepte noul lor rol , si anume acela de ghid care favorizeaza autonomia invatarii.

Bibliografie:

1.      Barrière, Isabelle, NTIC et FLE, in www.edufle.net

2.      www.alsic.u-strqsbg.fr


loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1655
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site