Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

loading...

Gradinita

STATUTUL SI SEMNIFICATIA CONCEPTULUI DE METODA IN ACTIVITATEA DIDACTICA

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
PROIECT DE LECTIE Clasa : a XI-a si a XII-a Calitatea unui stil de viata sanatos
JOCURI DE COMUNICARE
Gandirea critica si evocarea/realizarea sensului/reflectia acesteia
PROIECT DE LECTIE Clasa a I-a Matematica si stiinte - Adunarea numerelor naturale pana la 3
PROIECT DIDACTIC Limba romana - Parti de vorbire
PROIECT DIDACTIC - CLASA: a VI-a matematica - Formare de priceperi si deprinderi
PERSONALITATEA PROFESORULUI SI A ELEVULUI
COMUNICAREA - INSTRUMENT DE LUCRU IN MANAGEMENTUL ORGANIZATIEI SCOLARE
PROBLEMATICA PROIECTARII CURRICULUM-ULUI
Orientarea scolara si profesionala

STATUTUL SI SEMNIFICATIA CONCEPTULUI DE METODA IN ACTIVITATEA DIDACTICA

Infaptuirea obiectivelor informative si formative ale invatamantului impune folosirea unor metode si procedee de lucru, adica a unei metodologii adecvate. Ca orice actiune umana, activitatea de instruire si invatare, se situeaza intotdeauna intr-un context determinat si concret, in interiorul caruia intervin anumite variabile (factori, componente, conditii). Asadar, fiecare actiune didactico-educative comporta un evantai de caracteristici:
- are ca punct de start o motivate constientizata prin obiectivele de indeplinit;

- angajaza participanti - profesori ai elevi, respectiv agentii actiunii de instruire;

- vehiculeaza un continut;

- se desfasoara in conformitate cu anumite reguli;

- recurge la metode si mijloace specifice de realizare;

- se inscrie intr-o forma de organizare a muncii;

- urmareste rezultate care sa fie supuse evaluarii etc.

Intre aceste componente/variabile exista o interdependenta functionala, metoda jucand un rol important.

Procesul de instruire se infatiseaza ca o activitate complexa, ca o continua impletire de actiuni de predare si actiuni de invatare.

Actiunea de instruire se prezinta ca relatia procesuala de transformare a omului, iar desfasurarea sa are loc in conditii specifice in care interventia profesorului, indreptata spre obtinerea unei modificari in formatia elevului, este intampinata de actiunea proprie de invatare a acestuia. Desigur ceea ce intreprinde educatorul, ca actiune exterioara, nu se rasfrange automat asupra dezvoltarii elevului, ci devine conditie a unei schimbari numai in masura in care reuseste sa angajeze elevul intr-un efort intelectual, intr-o traire afectiva a manifestare volitionala.

In practica, actiunea de instruire tinde sa ia o forma optimala de organizare; modul optimal de organizare a actiunii instructive, in masura sa imbine intim eforturile profesorului si ale elevilor, se infaptuieste gratie si a ceea ce reprezinta metoda de invamant.

Metode de invatamant - reprezinta acele cai prin care elevii ajung, in procesul de invatamant, sub coordonarea educatorilor, la dobandirea de cunostinte, deprinderi, la dezvoltarea capacitatilor intelectuale si la valorificarea aptitudinilor specifice. Orice metoda de invatamant se transpune in practica printr-o serie de procedee didactice, de altfel, o metoda poate fi inteleasa si ca un ansamblu de procedee. Dupa caz, o metoda poate deveni procedeu - si invers.

Am definit metoda ca: drum sau cale de urmat in activitatea comuna a educatorului si educatilor, pentru indeplinirea scopurilor invatamantului, adica pentru informarea si formarea educatilor.

Principalele functii ale metodelor de invatamant sunt:

- cognitiva - de dirijare a cunoasterii in scopul insusirii unor cunostinte;

- normativa - aspecte metodologice, respectiv, modul cum sa predea profesorul si cum sa invete elevul;
- motivationala - de stimulare a interesului cognitiv, de sustinere a procesului de invatare;

- formativ-educativ-compensatorie- de exersare, antrenare si dezvoltare a proceselor psihice.

Metoda este un plan de actiune, o succesiune de operatii realizate in vederea atingerii unui scop; ea este un instrument de lucru in activitatea de cunoastere si de formare a abilitatilor.

Metoda este un ansamblu de operatii mintale si practice ale binomului educational; gratie acestora subiectul cunoscator (elevul) dezvaluie sau i se dezvaluie esenta evenimentelor, proceselor, fenomenelor, cu ajutorul profesorului sau in mod independent.

In sens mai larg, metoda este o practica rationalizata, o generalizare confirmata de experienta curenta sau de experimentul psihopedagogic si care serveste la transformarea si ameliorarea naturii umane.

Metodele de instruire si educare privesc atat modul cum se transmit si asimileaza cunostintele, cat si dezvoltarea unor calitati intelectuale si morale, precum si controlul dobandirii cunostintelor si al formarii abilitatilor. Rezulta, deci, ca metodele servesc unor scopuri de cunoastere (stapanirea normelor si metodelor de gandire), de instruire (asimilarea unor cunostinte, priceperi, deprinderi si operatii de lucru) si formative (de formare si perfectionare a trasaturilor de personalitate).

Asadar, organizarea eficienta a actiunii didactico-educative corespunde unei cautari, respectiv elaborarii metodice; din punct de vedere metodologic procesul de invatamant este un ansamblu de metode, 'cai' de instruire. Cum acest proces este orientat cu prioritate spre obiective de cunoastere si de actiune, adica spre elaborarea structurilor cognitive si operationale noi ale elevului, esenta metodei de invatamant rezulta din esenta insasi a activitatii de invatare ca forma specifica a cunoasterii umane supusa, in principiu, acelorasi legi ale cunoasterii stiintifice.

Din aceasta perspectiva, metoda de invatamant constituie o cale de acces spre cunoasterea si transformarea realitatii, spre insusirea culturii, stiintei, tehnicii, a comportamentelor umane in genere.

Metoda reprezinta de fapt un anumit mod de a proceda care tinde sa plaseze elevul intr-o situatie de invatare, mai mult sau mai putin dirijata, mergandu-se pana la una similara aceleia de cercetare stiintifica, de urmarire si descoperire a adevarului si de raportare a lui la aspectele practice ale vietii. In acest sens privita, metoda poate deveni o 'cale de descoperire a lucrurilor descoperite'.

De notat ca metoda tine de sistemul conditiilor exteme ale invatarii. Este vorba de acele conditii care fac ca invatarea sa devina eficienta, sa impulsioneze dezvoltarea/devenirea celui care invata.

In sens restrans, metoda este o tehnica de care profesorul si elevii se folosesc pentru efectuarea actiunii de predare-invatare; ea asigura realizarea in practica a unei activitati proiectate mintal, conform unei strategii didactice. Deci, metoda pune in evidenta o modalitate de lucru, o maniera de a actiona practic, sistematic si planificat, un demers programat mentinut in atentia si sub reflectia contina a profesorului.

Fiind strans legata de practica, metoda reflecta caracterul procesual actiunii didactice.loading...Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1273
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site