Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


Gradinita

Poezii si cantece

CERC PEDAGOGIC - Contributia jocurilor de miscare la dezvoltarea fizica armonioasa , formarea deprinderilor si calitatilor motrice ale copiilor de varsta prescolara

Gradinita

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
FISE DE COLORAT - DOVLEAC - TOAMNA
Adio gradinita
Aranjament de primavara
GRUPA MICA ANIMALE DOMESTICE
Jocuri in sprijinul desfasurarii activitatilor matematice din gradinitele de copii
PROIECT DIDACTIC GRUPA: Mica “Decoram plicul”
GRUPA MICA ACTIVITATE INTEGRATA
Gradinita , taram al copilariei
CAIET DE LUCRU MANUAL
O ZI LA GRADINITA - Scenariul unei zile de gradinita

TERMENI importanti pentru acest document

: formarea calitatyilor motrice prin jocul motric in prescolaritate : cerc pedagogic educatie fizica : cerc pedagogic educatoare : tema rolul jocurilor de miscare in dezvoltare :

MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII

INSPECTORATUL SCOLAR AL JUDETULUI SALAJ                   

GRADINITA CU PROGRAM PRELUNGIT NR. 12

DATA : 4.12.2006

CERC PEDAGOGIC

TEMA : “Contributia jocurilor de miscare la dezvoltarea

fizica armonioasa , formarea deprinderilor si    calitatilor motrice ale copiilor de varsta prescolara .”

                  EDUCATOARE :

                                               

                                            

            Educatoarele din gradinita noastra , acorda o mare importanta miscarii in general , sub toate formele in care aceasta se poate desfasura , recunoscandu-i aportul pe care il are in dezvoltarea fizica armonioasa , formarea deprinderilor si calitatilor motrice la copiii prescolari , avand in vedere intotdeauna posibilitatile si particularitatile de varsta si individuale ale acestora .

            Drept dovada , in gradinita noastra , pe langa faptul ca activitatile ce contin miscare sunt planificate si se desfasoara zilnic , avem proiectate ca activitati optionale “Aerobic”, activitati ce se bucura de un real succes in randul copiilor si sunt conduse de un instructor de dans , cu care colaboram foarte bine . Totodata , unitatea noastra s-a inscris intr-un “ Program national de stimulare a interesului pentru educatie fizica si sport in randul copiilor prescolari “, numit “ Kalokagathia “, proiectul pe unitate urmand deviza “Prin miscare o sa cresc frumos si mare “.

Jocul este singura atmosfera in care fiinta sa psihologica poate sa respire si in consecinta poate sa actioneze . A ne intreba de ce se joaca copilul inseamna a ne intreba de ce este copil , nu ne putem imagina copilaria fara rasetele si jocurile sale .“

        Ed . Claparede – “ Psihologia copilului si pedagogia experimentala

            Precum se stie , cea mai importanta modalitate de exprimare a copilului prescolar o reprezinta jocul . Astfel jocul reprezinta o forma de activitate preferata si adecvata specificului activitatilor realizate in gradinita dar si principala metoda de instruire si educatie utilizata in activitatile cu copiii prescolari .

            Exista o mare varietate de jocuri practicate in activitatea cu prescolarii insa jocurile de miscare , asa cum exprima si denumirea lor , satisfac in cea mai mare masura nevoia de miscare a copiilor , bazandu-se pe diferite miscari si reguli .

            Jocurile de miscare constau in folosirea corpului in actiuni care solicita motricitatea , exersand astfel si dezvoltand atat fizicul cat si psihicul copilului aflat in stransa legatura cu progresele corporale .

            Ca tip de joc , ele ocupa o pozitie intermediara intre cele de creatie si cele sportive , apropiindu-se de primele , prin trairile afective puternice pe care le genereaza si de cele sportive , prin regulile dinainte fixate , prin formularea de comenzi si prin elementele de competitie pe care le cuprind .

            Jocurile de miscare sunt activitati specifice educatiei fizice si au influenta asupra copiilor , atat din punct de vedere formativ-educativ , cat si din punct de vedere informativ. Ele pot fi folosite in toate formele organizate ale educatiei fizice : in gradinita pot fi desfasurate cu intreaga grupa , cu grupuri mai mici , chiar individual - pentru acordarea sprijinului necesar sau la alegerea copiilor dar si in activitati extracurriculare , cum ar fi excursiile si plimbarile .

            Componenta principala a acestui tip de joc , miscarea , este prezenta intr-o mare varietate de forme , pentru a se putea asigura cadrul optim de dezvoltare si perfectionare a deprinderilor de baza si aplicativ-utilitare ale copiilor , calirea organismului si formarea unor calitati si insusiri ca: viteza , rezistenta , indemanare , agilitate , precizie , stapanire de sine , perseverenta .

            Jocurile de miscare includ o mare varietate de miscari, executate in diferite pozitii, in conditii care se schimba neicetat, cu solicitare musculara diferita. Ele intretin functiile organice, ascut simturile, dezvolta sociabilitatea, ii obisnuiesc pe copii sa ia decizii rapide si sa fie raspunzatori pentru actiunile lor.  In jocuri exista perioade de odihna care le permit participantilor sa faca fata cu mai multa usurinta eforturilor, ceea ce influienteaza pozitiv starea generala a organismului. Intrecerea intre parteneri ii atrage in mod deosebit pe copii, contribuind la cresterea eficientei activitatii .

           Jocul de miscare se deosebeste de celelalte mijloace ale educatiei fizice prin particularitatile sale specifice si anume:

-         permit manifestarea complexa si favorizeaza dezvoltarea simultana a deprinderilor motrice de baza sau specifice, a calitatilor motrice, precum si a insusirilor si deprinderilor moral-volitie;-         jocului ii este specifica activitatea in colectiv, ce presupune cooperare, colaborare cu partenerii de joc, armonizarea intereselor, a motivelor, actiunilor si eforturilor personale cu ale colectivului, acceptarea si recunoasterea liderului, asumarea unor responsabilitati, atitudine critica si autocritica;

-         jocul de miscare permite manifestarea initiativei si independentei in actiuni;

-         au ca element caracteristic de desfasurare intrecerea, competitivitatea, care impun existenta unui fond de deprinderi si calitati motrice temeinic consolidate;

-         jocurile nu permit o dozare precisa si nici  reglementare stricta a executiilor tehnice.

In cadrul activitatilor de educatie fizica jocul de miscare are urmatoarele sarcini:

-         dezvoltarea fizica generala armonioasa si intarirea sanatatii ;

-         dezvoltarea si consolidarea deprinderilor si calitatilor fizice necesare in viata cum ar fi : indemanare,coordonare, rapiditate;

-         formarea unor cunostinte utile, prin largirea reprezentarilor despre lume;

-         dezvoltarea spiritului de echipa si a calitatilor morale , de vointa si caracter ;

In momentul alegerii jocului de miscare in cadrul activitatii de educatie fizica, trebuie avute in vedere urmatoarele cerinte:

-         jocurile sa aiba reguli simple, sa fie accesibile, sa nu pericliteze corecta insusire a unor deprinderi;

-         in intrecerile si jocurile pe echipe, sa se acorde pe cat posibil fiecarui copil, pe rand rolul de conducator. Aceasta masura are darul sa-i mobilizeze, constituind in acelasi timp o recompensa pentru activitatea desfasurata;

-         intrecerile si jocurile sa prezinte dificultati sporite de la o etapa la alta, pentru a dezvolta capacitatea de adaptare psihomotorie;

-         din punct de vedere al continutului motric, ele nu trebuie sa dubleze alte genuri de exercitii care fac parte din activitatea respectiva .

Folosirea lor in activitate este utila, numai atunci cand contin actiuni care conduc la realizarea anumitor obiective instructiv – educative. Pentru captarea interesului copiilor, se recomanda folosirea acelor variante care imbogatesc si complica continutul jocului.

Multe dintre jocurile de miscare ce sunt folosite in afara activitatilor obligatorii constituie , ca si in cazul celor didactice , o reluare a jocurilor predate in timpul activitatii obligatorii de educatie fizica sau sunt planificate in mod esalonat , jocuri noi ce contin miscari menite sa formeze si sa consolideze anumite deprinderi motrice urmarite in acea perioada .

Se pot face mai multe clasificari ale jocurilor de miscare , insa prin continutul lor , acestea sunt extrem de variate si putem distinge urmatoarele categorii :-         jocuri de miscare cu subiect : ex. ”Gastele si vulpea”, “ Vrabiile si pisica ”, “Randunica isi cauta cuibul “ , “ Ratele si vanatorii “e.t.c.

-         jocuri cu text si cant : ex.” Piticii “, “ Gastele vesele “ e.t.c.

-         jocuri hazlii: ex. “ Gaseste si taci “, “ Ghiceste ce face “,                “ Broscutele sar in lac “

-         jocurile fara subiect : ex. “ Nimereste  tinta “, “ Mingea in cos “,   “ Cine arunca mai departe ”, “ Cel mai bun alergator “e.t.c.

Formarea si consolidarea deprinderilor si a calitatilor motrice prin jocurile de miscare , implica  manifestarea unor procese psihice care conduc la dezvoltarea capacitatilor intelectuale ale copiilor , cum sunt : observarea , atentia , analiza , sinteza , comparatia , decizia si impune participarea activa a simturilor copilului , contribuind direct la cresterea acuitatii acestora , la extinderea ariei de diferentiere a stimulilor .

Invatarea si fixarea deprinderilor motrice si aplicarea lor in forme complexe atrage o ampla participare psihica a copilului , conducand la educarea unor trasaturi si calitati , care se pot transforma in caracteristici stabile pe toata durata vietii : curaj , incredere in fortele proprii , darzenie si vointa , perseverenta , stapanire de sine , spirit critic si autocritic . Jocurile in perechi , pe grupe sau pe echipe genereaza manifestarea spiritului de cooperare si intrajutorare , de atasament la grup , iar in cazul intrecerilor genereaza respectul fata de parteneri sau adversari .

Extinderea fondului de deprinderi motice insusite , asigura capacitatea copiilor de a rezolva eficient activitatile specifice din familie , gradinita si timpul liber incepand cu masurile de igiena individuala , hranire , imbracare  locomotive , sarcini gospodaresti , munca independenta , joaca , vacante si excursii efectuate cu parintii .

Sistemul de deprinderi motrice format la  varsta prescolara , urmarit prin jocurile de miscare , creste posibilitatea de integrare a copilului intr-o gama variata de activitati , ii faciliteaza interrelatia cu mediul natural , cu adultii si cu ceilalti copii , il fereste de  “ incidente “(scapa , sparge obiecte) si accidente (caderi , loviri , raniri) , sporindu-i increderea in fortele proprii .

Tinand seama de influenta multilaterala a jocului de miscare si de faptul ca acesta constituie pentru copiii prescolari unul dintre mijloacele atractive ale educatiei fizice , este necesar sa fie folosit sistematic atat in cadrul activitatilor obligatorii de educatie fizica , cat si cu prilejul gimnasticii de inviorare sau in alte etape ale regimului zilei , rezultatele depinzand de conceptia , proiectarea si realizarea competenta a fiecarei activitati de acest gen , de catre educatoare .

Cele 3 activitati la care ati asistat astazi , au ilustrat o parte din viziunea noastra asupra modului in care se poate face “ miscare “, in gradinita .

Bineinteles , ca intotdeauna posibilitatile sunt multiple si fiecare educatoare isi va pune amprenta personala asupra unei activitati , tinand seama de grupa de copii pe care o conduce si multi alti factori . Niciodata , o activitate cu o anumita tematica , nu va fi proiectata si desfasurata la fel de doua sau mai multe educatoare .

BIBLIOGRAFIE

 1. Antologie  jocuri , volumul II , “Lumea copiilor”, editata de Revista

                      Invatamantului Prescolar , 1993 ;

  

 2. BARCAN-TICALIUC , “1001 de jocuri pentru copii”, Bucuresti ,

   Editura  Sport-Turism , 1979 ;

 3. BARTA,A-DRAGOMIR,P , “Deprinderi motrice la prescolari”, Ed.V&I

                       Integral , Bucuresti , 1995 ;

 4. CHIRITA,G “Educatie prin jocuri de miscare”, Bucuresti , Editura Sport

                        Turism , 1980 ;

 5. DRUTA,G-JURCAU,M , “ Jocul in cadrul activitatilor complementare”,

                       Oradea , 2000 ;

 6. EZECHIL,L- PAISI,M “Laborator prescolar”- Ghid metodologic- Ed.

                        V&I Integral , Bucuresti , 2001 ;

 7. GHEORGHIAN,E-TAIBAN,M ,”Metodica jocurilor si a programului

                       distractiv in gradinita de copii”, E.D.P , Bucuresti , 1978 ;

 8. Programa activitatilor instructiv-educative in gradinita de copii , Ed .

                        V&I Integral , Bucuresti , 2000

 9. Revista “Invatamantul Prescolar”, Editura Coresi , Bucuresti , 2000

10. TOMSA,GH. , “Psihopedagogie prescolara si scolara”-definitivat si

                         gradul II didactic-, Bucuresti , 2005

11. WWW didactic.ro , Internet    


loading...DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2227
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site