Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

Gradinita

Poezii si cantece

IMPLICAREA PARINTILOR IN ACTIVITATILE DIN SCOALA/GRADINITA

Gradinita

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
FISA DE LUCRU - matematica
Copilul prescolar si jocul didactic
PROIECT DE ACTIVITATE GRUPA : mijlocie „Ce stim despre primavara?”
CASUTA ELFILOR
PROIECT DIDACTIC Jocul culorilor
PROIECT TEMATIC IARNA IN PADURE – ANIMALE SALBATICE
Litera V v
Numarul si cifra 9
Litera P p
Litera Q q

IMPLICAREA PARINTILOR IN ACTIVITATILE DIN SCOALA/GRADINITA

 

Moto: “ Toti oamenii au fost la inceput copii, dar putini isi mai amintesc”

Antoine de Saint-ExuperyPrima zi din viata, prima zi in gradinita, prima zi la scoala sunt evenimente pe care parintii si in unele cazuri copiile le tin minte. Ele sunt de multe ori inregistrate in “documente oficiale de suflet” – fotografiile.

Primul contact mai lung cu mediul social este acela din gradinita cu colegii si cu educatoarea. Este locul unde isi va petrece jumatate de zi, alaturi de alti copii si de o persoana adulta. In primii ani de viata formarea copilului se realizeaza mai ales sub influenta parintilor. Ei sunt primii agenti de modelare a copilului. Mai tarziu creste rolul celor apropiati ca varsta: colegii de grupa de la gradinita, colegii de clasa, copiii din vecinatatea locuintei, prietenii. Deoarece, in orice imprejurare cei din jur supun copilul unui adevarat examen privind comportamentul, de la cele mai mici varste asupra copilului actioneaza doua tipuri de influente: unele neintentionate, spontane si altele intentionate reprezentand educatia propriu-zisa.

Atunci cand copilul vine la gradinita pentru el exista mai multe necunoscute, dar si pentru parintii lor. Parintii pot avea multe intrebari despre programul din gradinita. De aceea nu trebuie sa-i inlaturam pe parinti deoarece copilul pe care il educam este copilul lor. Dreptul parintilor este de a lua parte la activitatile copiilor.

In mediul rural pentru a marii frecventa copiilor in gradinta, parintii trebuie incurajati sa o viziteze, sa-i cunoasca programele desfasurate, dar si sa se simta bineveniti. Daca parintele va fi multumit de ceea ce i se ofera, aceasta multumire se va transmite si copilului, si el va fi bucuros sa o frecventeze.

Familia este pentru copil primul grup in care exerseaza comportamentele sociale si se descopera pe sine, este institutia cea mai stabila, responsabila de pastrarea si dezvoltarea traditiilor culturale.

Varsta prescolara este, fara indoiala, temelia educativa a intregii vieti. Datorita varstei mici, educatia prescolara capata caracter specific. Aceasta perioada, ca ingrijire si educatie, formeaza temelia intregii vieti de mai tarziu.

Asigurarea unui parteneriat real intre acestia, implicarea tuturor in realizarea unei unitati de cerinte va duce implicit la o educatie corecta a copiilor, la evitarea erorilor in educatie si la solutionarea problemelor care apar.

Debutul in gradinita este temator, apare sentimentul abandonului alaturi de persoanele pe care le cunoaste mai mult sau mai putin. In acest moment este inceputul parteneriatului dintre gradinita si familie. Pentru ca perioada de acomodare sa fie usoara si scurta parintii sau alti membrii ai familiei sunt incurajati sa stea impreuna cu cu ei la gradinita, pana copilul se adapteaza.

Parteneriatul gradinitei cu familia implica informarea teoretica a parintilor in problemele de psihopedagogie prescolara. Educatoarea poate avea discutii personale sau colective cu acestia, dezbatand diverse teme: “Cum ne jucam cu copiii nostri”,“Cum putem contribui la dezvoltarea limbajului copiilor”, “Care sunt problemele copilului singur la parinti”. Se pot tine lectorate cu parintii si sedinte pe diferite teme in cadrul carora sunt invitati specialisti (medici, logopezi, psihologi).

Gradinita trebuie sa organizeze cu familia un parteneriat educational. Mijloacele aflate la indemana educatoarelor pentru ai determina pe parinti sa fie parteneri activi in educatia opiilor sunt:

- sedintele cu parintii;

- actiuni comune parinti si copii;

- vizite la domiciliul copiilor;

- discutiile zilnice cu parintii sau atunci cand evenimentele le solicita.

O alta modalitate de a implica parintii in activitatile gradinitei se realizeaza prin intalniri programate, la care pot participa si rudele care doresc sa se implice in educarea copilului. Aceste intalniri se pot realiza sub forma unui program: filme, prezentari, jocuri de rol. In urma discutiilor pe o anumita tema parintii pot invata unii de la altii cum sa gaseasca solutii la problemele reale cu care se pot confruna in familie la un moment dat. Pentru educatoare este o modalitate de a afla multe lucruri despre ei si copii lor, despre modul lor de viata acasa.

Temele alese in cadrul lectoratelor pot fi stabilite de educatoare, in urma celor constatate sau pot fi alese la propunerile parintilor.

Este necesara incurajarea participarii „tatilor” la astfel de activitati, deoarece sunt familii unde acesta este considerata „treaba femeilor”. Se poate proiecta o intalnire numai „pentru tati” si o alta numai „pentru mame”. In timpul acestor activitati se pot prezenta activitati desfasurate la gradinita pentru ca parintii sa le continuie acasa. Parintii pot fi invatati sa se joace jocuri diferite cu copii lor, dar si cum sa le citeasca o poveste.

La sfarsitul activitatii parintii pot completa diverse chestionare. Intalnirile se pot concretiza in fise de observatie pe care educatoarea le poate completa, pentru fiecare copil.
Parintii sunt partenerii si colaboratorii educatoarelor in educatie si nu specialisti. Putem elabora materiale sub forma de pliante, mici anunturi, fluturasi pentru parinti continand informatii despre nivelul cunostintelor si deprinderilor copilului la diferite varste. Parerea parintilor este importanta, dar noi stabilim ceea ce trebuie sa stie copilul cand termina gradinita.

Parintii pot da o mana de ajutor efectiv in gradinita. Trebuie sa utilizam aptitudinile deosebite ale parintilor. Daca un parinte este muzician putem sa-l imlicam in activitati prin realizarea unui moment deosebit pe parcursul zilei.

O atmosfera deschisa si prietenoasa va duce la respectarea deosebirilor culturale si etnice, dar va preveni si abandonul scolar. O legatura deosebita intre educatoare si parinti v-a duce la o relatie deosebita intre copii si educatoare.

Parintii sunt principalii colaboratori si parteneri ai gradinitei in ceea ce priveste educatia moral-civica a copiilor prescolari. Experienta pedagogica demonstreaza ca reusita integrarii sociale depinde in mare masura de calitatea formarii grupului de copii, a relatiilor dintre ei si a modului in care se supune grupului (respecta munca colegilor care sunt de serviciul zilnic la grupa, sa nu strice jucariile, lucrarile colective pe care le realizeaza).

Participarea parintilor la unele activitati ale gradinitei( sezatori, vizite, excursi, activitati comune, lectii deschise, expozitii ale copiilor) si chiar implicarea acestora in organizarea, desfasurarea lor le vor permite o mai buna cunoastere a particularitatilor propriilor copii, a dificultatilor pe care acestia le intampina in activitati.

Impicarea parintilor in activitatile scolare ale copiilor pot merge si pana la implicarea lor in activitatile extrascolare de organizare a unor serbari cu teme folclorice, dar si prezentarea unor obiceiuri specifice anumitor zone geografice din Romania.

Un parinte se poate considera implinit atuci cand impreuna cu gradinita ori scoala reusesc sa educe copilul astfel incat el sa aprecieze munca, sa fie util in societate.

Dialogul dintre familie si educatoare este benefic, fie ca se desfasoara cu fiecare familie separat, fie ca se desfasoara in cadrul sedintelor cu parintii, el contribuie la desfasurarea in bune conditii a procesului instructiv-educativ pentru ca:

- modul de viata al familiei este modul in viata al copilului;

- familia este modelul pe care copilul il imita;

- comunicarea intrafamiliala sprijina dezvoltarea psihofizica a copilului si formarea personalitatii;

- sedintele cu parintii si dialogul individual educatoare-parinte contribuie la formarea viitorului adult.

Parteneriatul gradinita- familie, actiunile comune desfasurate, continuarea muncii educatoarei de catre parinti, implicarea acestora in actiunile organizate in gradinita, transformarea unor deprinderi in obisnuinte, de aceasta colaborare , beneficiar este copilul care treptat prin modul de comportare va scoate in evidenta rezultatele acestui parteneriat.

Activitatea cu parintii, ca parteneri, pentru a asigura dezvoltarea copilului in programul educativ din gradinita, poate deveni un start bun pentru a crea parintilor respectul de sine, incredere in competentele lor, facandu-i mai buni. Parteneriatul gradinita-familie se refera la construirea unor relatii pozitive intre familie si gradinita, la o unificare a sistemului de valori care poate avea un efect benefic asupra copiilor atunci cand acestia vad educatoarea sfatuindu-se cu parintii.

Prin toate activitatile realizate in gradinita urmarim sa-i facem pe copii sa deosebeasca binele de rau, sa stie ce se cuvine si ce nu se cuvine sa faca, sa fie toleranti atat cu ei cit si cu cei din jur. De la simple cunostinte si fapte de viata sa-i determinam pe copii sa aiba atitudini personale participative, sa-i invatam ca nu pot sa traiasca singuri ci numai impreuna cu ceilalti.

Biblografie:

· Eduard Dancila si Ioan Dancila – Noi si copilul nostru ne pregatim pentru scoala, 2003, Editura Edid

· Anton Moisin – Arta educarii copiilor si adolescentilor in familie si scoala, 2001, E.D.P. Bucuresti

· Magdalena Dumitrana – Didactica Prescolara, 1998, Ed. V&I Integral Bucuresti

 

 

 

 
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4598
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site