Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


Gradinita

Poezii si cantece

MANAGEMENTUL GRUPEI DE ELEVI, O PROVOCARE CONTINUA A EDUCATOAREI PENTRU EFICIENTA ACTULUI DIDACTIC

Gradinita

+ Font mai mare | - Font mai mic


MANAGEMENTUL GRUPEI DE ELEVI, O PROVOCARE CONTINUA A EDUCATOAREI PENTRU  EFICIENTA ACTULUI     DIDACTIC

“ Copilul este la fericita varsta cand se trezeste la viata, cu ochii plini de lumina unei fericiri nebanuite si indepartate. Sa ne ferim a intuneca cu carbune si creta aceste minunate vise ale varstei de aur!”.

AD. FERRIERE

Managementul clasei poate fi definit ca fiind un domeniu de cercetare in stiintele educatiei care studiaza atat perspectivele  teoretice de abordare a clasei cat si structurile dimensional practice ale acesteia (ergonomica, psihologica, sociala, normativa, operationala si inovatoare).

Scopul realizarii unui management de calitate este cel al facilitarii interventiilor cadrelor didactice in situatiile educationale concrete.

    Pentru a realiza managementul eficient al grupei de prescolari, trebuie ca educatoarea sa considere grupa drept un microgrup, adica o formatie de mai multe persoane, care se afla in relatii “ fata de fata” si care sunt implicate intr-o activitate comuna.

Ca manager al grupei, educatoarea indeplineste mai multe roluri :

·        Rolul de planificare – prin care  selecteaza activitatile cu caracter  instructiv- educativ, determina sarcinile si obiectivele pe nivele de varsta, isi structureaza continuturile esentiale si alcatuieste orarul grupei.

·        Rolul de organizare-  atat al activitatilor si continuturilor, cat si al spatiului ambiental al grupei.

·        Rolul de comunicare – selecteaza informatiile stiintifice si le transmite copiilor pe baza prelucrarilor; activitatea didactica implica un dialog permanent cu copiii, ilustrat prin arta formularii intrebarilor dar si prin libertatea acordata copiilor in structurarea raspunsurilor.

·        Rolul de conducere- directioneaza procesul asimilarii dar si al formarii copiilor;

·        Rolul de coordonare – realizarea unei sincronizari intre obiectivele individuale ale copiilor si cele comune clasei, evitand suprapunerile ori risipa de timp;

·        Rolul de motivare – stimuleaza activitatea copiilor prin forme de intarire pozitiva utilizeaza aprecierile verbale dar si nonverbale in scopul consolidarii comportamentelor pozitive; reduce tendintele negative identificate in conduitele copiilor.

·        Rolul de consiliere- are o atitudine suportiva fata de copii in activitatile scolare, dar si fata de parintii acestora. Un rol important il are interventia educatorului in orientarea scolara (trasee de activitate diferentiata conform aptitudinilor fiecaruia) dar si in cazurile de patologie scolara( negativismul, incapacitatea de a parcurge continuturile cognitive conform varstei cronologice, probleme de natura afectiva care determina adaptarea ).

·        Rolul de control –verifica stadiul in care se afla activitatea de realizare a obiectivelor, nivelele de performanta atinse de copii, lacunele care exista pentru permanenta ghidare a actiunilor urmatoare.

·        Rolul de evaluare- masoara prin instrumente de evaluare formativa si sumativa, prin prelucrari statistice ale datelor recoltate si prin elaborarea sintezei aprecierilor finale,calitatea transferului obiectivelor in comportamente durabile.

Calitatile manageriale ale educatoarei :

Exista o serie de trasaturi de personalitate prin care  o educatoare se evidentiaza :

- temperamentul echilibrat, dinamic;

- sociabilitate,

- consecventa, corectitudine, cinste,

- modestie, stapanire de sine,

- are un bun nivel al capacitatii de lucru, este echilibrata in tendinta de interiorizare dar si exteriorizare;

- are o mare capacitate de prelucrare informationala,

- dovedeste integritate morala, vointa si caracter ferm,

- manifesta responsabilitate fata de destinele gradinitei,

- aflata intr-o continua perfectionare a propriilor componente

- dar, mai presus de toate iubeste copiii, indiferent de varsta lor, conditia sociala, rasa, nationalitate, cultura.
Aptitudini manageriale :

- gandire critica ce presupune coordonate precum : planificare, organizare, coordonare si evaluare aspecte ce duc la dezvoltarea copilului.

- simt organizational- atat in ce priveste grupa de prescolari, dar si parintii acestora,

- simt estetic- de reflectare a frumosului din natura si mediul inconjurator

- comunicare – permite si incurajeaza copilul sa isi exprime ganduri, opinii, rezolva situatiile conflictuale inca din faza incipienta

- deschidere la nou – adaptarea la situatii nou ivite in activitatea desfasurata;  utilizarea concreta si coordonarea resurselor umane si materiale in vederea atingerii obiectivelor propuse.

Consecinte ale unui management defectuos al grupei

·        Oboseala,datorata in principal:

- activitatiilor si sarcinilor repetitive, monotone;

-motivarii limitate;

- durata si intensitatea inadecvata a activitatiilor de tip educational;

- interesul scazut al elevilor pentru activitati instructiv- educative, conduse inoportun de catre cadrul didactic.

·        Plictiseala apare adeseori fara o cauza obiectiva si poate concura la instaurarea oboselii; un elev se poate simti plictisit inca de la inceputul lucrului, mai ales daca sarcina de invatare nu il atrage sau are o atitudine negativa fata de aceasta.

·        Supraincarcarea  atat de prezenta in timpurile moderne;

·        Lipsa de motivare a copiilor – copiii invata in principal ce le place  ce ii atrage, ce ii intereseaza. Studiile asupra performantelor invatarii arata ca peste 93% dintre elevii cu rezultate foarte bune au realizat ceea ce au realizat datorita propriilor demersuri de studiu individual insotite si sprijinite de motivatie. De aceea copiii trebuie invatati sa-si faca cunoscute si sa-si argumenteze parerile in public, sa participe activ la deciziile educationale, la jocuri de rol. Copiii trebuie invatati sa-si puna intrebari, sa creada in capacitatile lor. Cel mai grav lucru din punct de vedere al motivatiei este nonimplicarea elevilor in interactiunile din clasa.

·        Deprecierea climatului educational

Climatul educational indica atmosfera din grupa, moralul, starea afectiva a clasei si este indicatorul “sanatatii” unui grup educational.

O atmosfera calda, o ambianta placuta, un spatiu organizat ergonomic este stimulativ. Una dintre consecintele cele mai frecvente ale unui climat deficitar este abandonul scolar.

·        Minciuna

Minciuna reprezinta un comportament verbal si nonverbal, care apare, de cele mai multe ori ca urmare a unor greseli de tip managerial ale cadrului didactic.

·        Agresivitatea

 La nivel prescolar, copilul, nu de putine ori este impins la acte necugetate, care nu-si au o explicatie rationala, de multe ori din lipsa discernamantului.Cu tact, rabdare si dragoste, promovand modelele pozitive si dezvoltand aspectele bune din personalitatile “ agresorilor” cadrul didactic poate apela la stategii manageriale altruiste.

          Agresivitatea se dezvolta in raport cu contraactiunea pedagogica si tactul pedagogic. Multi educatori nu admit agresivitatea deschisa, insa neglijeaza formele simbolice ale acesteia, care apar sub masca imbufnarii, dispozitiei rele sau sub forma rezistentei motorii si verbale, exista deci posibilitatea aparitiei conflictelor.

Cadrul didactic, prin arta sa de a produce schimbare, influentand, fara sa atinga. Ca sa influenteze, el trebuie sa stie cum, trebuie sa intuiasca dorinte si curiozitati, sa prevada reactii si comportamente si sa fie pregatit sa le preintampine, ramanand fidel profesiunii sale de credinta.

Fiind model de competenta, de stapanire de sine, de echilibru psihic educatorul devine un model educativ pentru elevii sai.

 


loading...
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2249
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site