Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


Gradinita

Poezii si cantece

Proiect: CELE CINCI SIMTURI (in cadrul temei Cu ce si cum exprimam ceea ce simtim? – focalizare pe simturi)

Gradinita

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
FISA PSIHOPEDAGOGICA
PROIECT DE ACTIVITATE GRUPA: MIJLOCIE, CINE SI CUM PLANIFICA / ORGANIZEAZA O ACTIVITATE?
PLAN DE LECTIE - GRUPA:Pregatitoare, Activitate matematica, Ce este, cum este si cum nu este aceasta piesa?
PROIECT DIDACTIC GRUPA MIJLOCIE - IARNA
PROIECT DE DEZVOLTARE INSTITUTIONALA - DIAGNOZA MEDIULUI INTERN SI EXTERN
FISA DE LUCRU INTERDISCIPLINARA
PROIECT TEMATIC GRUPA: MICA FRUMUSETILE SI BOGATIILE TOAMNEI
Plase de colorat- frunze, ciperci, masinute
Litera A a
TOAMNA IN CULORI

TERMENI importanti pentru acest document

: poezia simturile gradinita : simturile proiect tematic : proiect tematic simturile : cele 5 simturi proiect didactic :

Proiect: CELE CINCI SIMTURI

(in cadrul temei Cu ce si cum exprimam ceea ce simtim? – focalizare pe simturi)

- grupa mare -

Camera surprizelor

{    Educatoarea pregateste grupa in asa fel incat numele de Camera a surprizelor sa i se potriveasca (cel putin pentru 2-3 zile). Astfel, la colturile/zonele/ariile pe care ea le are in grupa va pune materiale care pot fi studiate/folosite ca urmare a interventei numai unuia dintre simturi (unul pentru fiecare arie: ex.: la biblioteca vom folosi numai ochii – vazul asadar; la constructii vom folosi numai mainile – pipaitul asadar; la stiinta vom folosi numai nasul - mirosul asadar, la arte vom folosi numai urechea – auzul asadar). In plus, fiecare colt va avea o tablita sau un jurnal lipit pe perete unde sa poata fi afisate/impartasite impresiile lor in legatura cu analizatorul implicat (ce lucruri frumoase au descoperit cu el, ce au invatat nou ca urmare a implicarii acestuia cu predilectie, ce piedici le-a ridicat folosirea exclusiva a acestuia etc.).

{    In prima zi a saptamanii copiii vin la gradinita si gasesc pe usa afisul cu Camera surprizelor (ceva caraghios care sa ii trimita cu gandul la ceea ce vor gasi inauntru). Cand intra, descopera colturile cu materialele pregatite si cu cate un plic sigilat in care se afla regulile pentru coltul respectiv. Educatoarea ii invita pe trei dintre ei sa devina detectivi pentru 5 minute si, in timp ce ceilalti se strang pentru cercul de dimineata, sa afle ce materiale sunt la colturi pregatite si ce reguli sunt formulate in plicul sigilat de la fiecare colt in parte.

{    Copiii si educatoarea discuta despre colturi si despre regulile care trebuie respectate la ele (la coltul bibliotecii nu vom vorbi, nu vom duce cartea la nas sau la gura si ne vom concentra atat de tare incat nici galagia nu o vom auzi – pentru ca ne vom folosi doar de ochii nostri care vor privi cu mare atentie imaginile cartilor). Prezentarea regulilor se poate face in cuvinte si imagini, doar in imagini sau combinat.

{    Zilnic, pe durata micului proiect, vor accesa colturile timp de 15 minute si vor respecta regulile impuse. Ulterior, timp de 10 minute vor discuta si vor impartasi in grupuri oral si intr-o varianta scrisa (poate o reprezentare combinata desen si scris realizata chiar de ei sau doar scris de catre educatoare ca urmare a indrumarilor primite de la ei) ceea ce au simtit, experimentat etc. la coltul respectiv in ziua de 

{    Camera surprizelor poate sa fie imbogatita cu etichete pentru colturi, pe care ei le pot face si in alte activitati (scrise de ei singuri dupa model sau fara model, scrise de educatoare urmarita de copii in timpul scrierii acestora). Etichetele vor contine denumiri ale simturilor, ale materialelor de la colturi, ale actiunilor care se intreprind acolo.

{    De asemenea, materialele de la colturi vor fi numarate, cantarite, masurate cu diferite obiecte etalon si datele vor fi trecute pe fise separate, atasate jurnalelor/tablitelor de la colturile respective.

{    Totodata, copiii vor fi incurajati sa asocieze fiecarui simt care face obiectul unui colt din clasa o melodie sau o culoare si acest lucru va fi dezvaluit la finalul proiectului, cand fiecare copil va merge la coltul de care s-a legat mai tare sau coltul pe care l-a frecventat mai des si va spune numele unei culori sau va interpreta un fragment muzical pe care el le considera potrivite cu acesta. Aici le vom da timp suficient sa isi impartaseasca si sa isi motiveze parerile, opiniile, impresiile si educatoarele pot face o reprezentare a acestora pe o plansa mare (dupa imaginatia lor !).
Totul despre noi

{    Educatoarea, in prezenta copiilor, deseneaza pe un carton mare (A2) conturul corpului unui copil (poate face lucrul acesta si folosindu-se de un copil din grupa care sa joace rol de sablon). Cu acest prilej ii va anunta ca in urmatoarele zile vor afla tot ce doresc ei sa stie despre propriul lor corp. Se face o lista cu tot ce vor sa stie despre corpul lor. Conturul va fi afisat la nivelul copiilor pe unul dintre pereti, relativ aproape de sursa de informatii de la centrul de interes creat.

{    Apoi, tot impreuna cu copiii, se aleg din biblioteca grupei si de la biblioteca scolii cartile care ii intereseaza pentru a cunoaste tot ce vor despre corpul lor. Totodata, se solicita ajutorul parintilor pentru a suplimenta coltul tematic cu diferite materiale pe care le considera folositoare pentru tema aceasta (imagini, carti, articole din reviste, de pe internet, mulaje etc.).

{    In fiecare zi a saptamanii, educatoarea va trezi interesul copiilor pentru un simt anume (ex.: in prima zi va da cu spray parfumat in sala de grupa sau le va da cu un parfum pentru copii etc. lasandu-i sa se intrebe ce este acel miros sau de ce au fost parfumati…de aici declansandu-se discutiile despre miros: cu ce simtim mirosul, ce mirosuri cunoastem, cum ne influenteaza ele dispozitia, cum se transmite informatia de la nas la creier etc.) si, ulterior, la cercul de dimineata va dezbate cateva lucruri importante despre acesta. La sfarsitul discutiei de dimineata va fi localizata pe cartonul cu conturul corpului partea care raspunde de simtul respectiv si marcata (colorata, mentionata in scris ca in machete etc.). Sunt anuntati ca pana la sfarsitul zilei, cand pleaca acasa, trebuie sa gaseasca o modalitate (un joculet, o gluma, un biletel, o rima, un cantecel inventat etc.) prin care sa transmita parintilor ce au aflat astazi despre simtul respectiv si despre partea corpului vizata in activitati.

{    In timpul activitatilor de peste zi, copiii pot fi pusi sa numere cat de mult pot inspira aerul acela cu miros frumos (pana la cat pot inspira si sa expire tot atata timp), sa marcheze cu betisoare numarul de inspiratii/expiratii, sa gaseasca vecinii timpului 5 al expiratiei lor etc. De asemenea, copiii pot fi invitati in timpul activitatilor de peste zi sa scrie cuvantul nas, sa gaseasca numarul de sunete al acestui cuvant, cu ce sunet incepe si cu ce sunet se termina, sa gaseasca si alte cuvinte care incep cu acelasi sunet, sa il desparta in silabe. La fel se poate proceda si cu cuvintele miros sau simt. La activitatile artistico-plastice si practice pot sa isi deseneze nasul lucrand in pereche (unul se intoarce in profil si celalalt incearca sa ii contureze nasul pe o foaie de hartie – apoi isi inmaneaza lucrarea unul altuia si il coloreaza), pot sa  isi faca nasuri de clown sau de Pinochio din hartie glasata, pot sa isi picteze nasurile pentru petrecere (diferite modele) etc.

{    La fel se va proceda si cu celelalte parti ale corpului si simturi (ochii – vazul, urechile – auzul, gura – gustul, mainile, picioarele, pielea – pipaitul). Aspectele pe care ei le-au listat in prima zi si care nu se incadreaza strict in categoria simturi (pot fi lucruri despre inima sau alte organe interne, despre sange si circulatie, despre nastere sau moarte, despre copiii cu nevoi speciale - deficiente etc.) pot fi discutate cu ei in activitatile de dupa amiaza, pe grupuri mici, in functie de interesul lor si informatiile se trec tot pe cartonul cu conturul corpului (copiii care s-au informat vor impartasi si celorlalti cunostintele acumulate in contexte informale). 


loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3338
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site