Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzica
PescuitPicturaVersuri

CUSATURI CU PUNCT IN CRUCE

diverse

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
ISTORIA LUPTEI IMPOTRIVA FOCULUI IN JUDETUL MARAMURES
ADEVERINTA MEDICALA CU STAMPILA
TIMPUL
E INCENDIU – CE SA FAC?
Radioul Modern
COLECTIVISM NATIONAL
Caracterologia Heymans-Wiersma-Le Senne
ANTROPOMETRIE
PROGRAMUL TERRA - UN ATENTAT EXTRATERESTRU ASUPRA OMENIRII
ACCESORII PENTRU PRODUCEREA SPUMEI

TERMENI importanti pentru acest document

: cum se coase pe etamina : cum se coase in cruce : cum arata cusaturi pe itamina simple : cum se coase cruciulite pe etamina :

CUSATURI  CU  PUNCT  IN  CRUCE

1. Sa ai o trusa cu materialele necesare pentru cusaturi, care sa includa cel putin un gherghef, ate, ace de cusut si foarfece.

Iti poti face o trusa de lucru dintr-o cutie, un saculet de panza sau o punga. Toate materialele vor fi pastrate acolo, impreuna cu lucrul inceput, pentru a fi ferite de praf si de curiozitatea fratilor mai mici. Materialele necesare acestei specializari sunt prezentate in continuare:

Ghergheful

Ghergheful este suportul pe care se intinde panza. El poate avea diferite dimensiuni si forme (rotund, oval etc.). Coaserea cu punct in cruce (cruciulita) poate fi facuta cu sau fara gherghef. Totusi, ghergheful poate fi de folos pentru un incepator, pentru ca tine materialul bine intins. Pentru a preveni murdarirea si deformarea tesaturii, ghergheful trebuie indepartat de pe material la sfarsitul fiecarei zile de lucru.

Acele

Cele mai potrivite ace pentru cusaturile cu punct in cruce sunt acele pentru canavá, care au varful bont si urechile largi. Acest varf neascutit, in loc sa strapunga materialul, permite strecurarea usoara a acului printre firele de tesatura. Acul de canavá trebuie sa aiba urechea destul de larga, astfel incat, indiferent de numarul de fire folosite, acestea sa fie usor de bagat in ac. De asemenea, acul trebuie sa fie destul de ingust, pentru a evita deformarea tesaturii materialului. Pentru a impinge acul printre firele tesaturii este necesara o presiune foarte mica, asa ca nu va fi nevoie de degetar. Acul se alege in functie de grosimea materialului. Astfel, la un material subtire se foloseste un ac subtire, iar la un material gros se foloseste un ac mai gros, cu urechea mai larga.

Materialul de suport

Spre deosebire de alte tipuri de cusaturi, cele lucrate pe fire numarate necesita in primul rand o anumita tesatura. De calitatile acesteia depinde reusita imaginilor cusute. Astfel, materialul de suport trebuie sa indeplineasca anumite conditii, printre care: sa fie rigid, sa aiba o tesatura uniforma si o dispunere a firelor care sa permita urmarirea acestora cu usurinta in timpul lucrului, firele de urzeala si cele de batatura sa aiba aceeasi grosime si aceleasi spatii intre ele.

Exista mai multe tipuri de materiale ce pot fi folosite:

-        tesatura cu firele de urzeala / batatura in numar de 4 (numit etamina);

-        tesatura cu firele de urzeala / batatura in numar de 3 (pe acest material nu se pot folosi punctele de coasere ¼X si ¾X  mentionate in cerinta 3);

-        tesatura cu firele de urzeala / batatura in numar de 2 (numit matador);

-        hartia perforata - este obtinuta mecanic prin stantarea cu o presa speciala si prezinta aceleasi „patrate” ca si etamina. Desi este destul de rigida, trebuie lucrat cu grija, deoarece, daca se trage prea tare firul, hartia se poate rupe. Nici pe acest material nu se pot folosi punctele de coasere ¼X si ¾X  mentionate in cerinta 3.

 

Firele

Cele mai folosite fire sunt mulineurile. Acestea se prezinta sub forma de jurubite, alcatuite din sase fire subtiri. Din magazine pot fi cumparate jurubite produse de diferite firme, intr-o diversitate de culori. Se mai pot folosi si firele de melana sau cele de bumbacel.

Pentru a preveni decolorarea, culoarea trebuie sa fie stabila. Mare atentie trebuie avuta daca se coase cu fire de melana. Folosind recipiente separate pentru fiecare culoare, inmoaie ata aproximativ patru ore intr-un amestec format din doua linguri de otet si o ceasca de apa. Scoate apoi firele din acest amestec si lasa-le sa se usuce complet inainte de a coase cu ele.

Firele muliné se pot separa cate doua, trei sau patru, in functie de desimea materialului pe care se lucreaza. Daca vrei, poti sa variezi numarul firelor in unele zone ale modelului, pentru a obtine diferite texturi.

Este bine ca, inainte de inceperea lucrului la modelul ales, sa incerci cateva cusaturi de-a lungul marginii materialului, pentru a vedea daca firul acopera suficient materialul. Pe etamina, cruciulitele se cos de obicei cu 2 sau 3 fire mulineu, jumatatea de cruciulita cu 1 fir, iar punctul in urma acului tot cu 1 fir.

Foarfecele

Ai nevoie de doua foarfece. Pentru taiat materialul se foloseste un foarfece mare, cu o lama ascutita si una lata, rotunjita la varf, iar pentru taiat ata si pentru scoaterea firelor care au fost cusute gresit se foloseste un foarfece mic, cu lame subtiri si bine ascutite la varf. Unele foarfece au lamele curbate, ceea ce ajuta la taierea firelor. Pentru ca foarfecele sa nu se toceasca, foloseste-le doar pentru a taia panza sau ata si nu pentru taierea hartiei sau a altor materiale.

Accesorii

Pentru cusaturile cu punct in cruce exista multe accesorii disponibile, cum ar fi organizatoarele pentru ata, mape sau dosare pentru modele, cutii pentru ace, carti cu modele. Poti sa te consulti cu alte persoane care se ocupa cu astfel de cusaturi pentru a afla care sunt accesoriile pe care acestea le considera utile.

2. Care este diferenta dintre cusatura cu punct in cruce si broderie?

Cusatura cu punct in cruce, pe fire numarate, se face prin executarea unor cruciulite sau a altor puncte de cusatura urmarind instructiunile unei diagrame.

Broderia este o cusatura foarte fina, reprezentand flori sau alte ornamente. Se executa pe panza sau pe alt material cu tesatura deasa, prin umplerea completa a modelului. Modelul este in prealabil transferat de pe tipar pe panza, cu ajutorul indigoului, dar poate fi si desenat direct, cu creionul.

3. Sa stii cel putin patru puncte de cusatura folosite in aceasta specializare.

Cruciulita (X)

Acest punct de cusatura este realizat din doua fire oblice, suprapuse in sensuri opuse, unul de la stanga la dreapta si celalalt de la dreapta la stanga. Lucreaza astfel incat o cruciulita sa corespunda unui patrat de pe diagrama. Pentru randul orizontal, lucreaza cruciulitele „dus-intors”, ca in fig.1. Pentru randul vertical, completeaza fiecare cruciulita, asa cum este aratat in fig.2. Atentie! Firul oblic de deasupra trebuie sa aiba aceeasi inclinatie pe tot modelul.


Jumatate de cruciulita (½X)

Aceasta cusatura se mai numeste si „punct oblic” si se lucreaza doar „dus”, asa cum este aratat in fig.3, intoarcerea facandu-se pe un alt rand. Al doilea rand va avea aceeasi inclinatie ca si primul.
Sfertul de cruciulita (¼X)

Acest punct de coasere este utilizat de obicei pentru a lucra linii diagonale. Asa cum arata fig.4, acul iese la suprafata in punctul 1, apoi desparte firul materialului, coborand prin punctul 2.


Punctul „trei sferturi” (¾X)

Acest punct de coasere este folosit pentru a obtine un triunghi. Pentru a obtine un punct ¾X (ca in fig.5), se coase mai intai un ¼ X, apoi un ½X, de aceeasi culoare.


Punctul tighel

Se foloseste de obicei pentru conturare, dupa ce modelul a fost terminat de cusut. Se lucreaza de la dreapta la stanga. Acul se infige in material in dreapta atei, la un interval si se scoate in stanga atei, la aceeasi distanta (fig.6). Se lucreaza in linie orizontala, verticala sau diagonala, in functie de directia conturului.

Nodul frantuzesc

Nodul frantuzesc este realizat, asa cum arata fig.7, in modul urmator: se scoate acul pe fata materialului in punctul 1, se infasoara o data ata in jurul acului si se introduce acul in punctul 2, prinzand capatul firului cu doua degete. Se strange nodul, apoi se trece acul prin material. Daca vrei un nod mai mare, pune in ac mai multe fire, dar infasoara-le tot o singura data in jurul acului.


Punctul margareta

Asa cum este aratat si in fig.8, se scoate acul prin punctul 1, se face o bucla, se coboara tot prin punctul 1 si se iese prin punctul 2, tinand firul dedesubtul varfului acului. Trage firul si coboara prin punctul 2, pentru a ancora bucla, completand astfel cusatura. Pentru a consolida cusatura, este bine sa cobori la marginea urmatorului fir de material, unde sa fixezi bucla.


4. Coase un model simplu pe doua desimi diferite ale aceluiasi tip de material. Monteaza fiecare model pe o foaie de hartie sau carton si eticheteaza-l, indicand desimea materialului si numarul firelor de ata care au fost folosite pentru fiecare desime.

 Etamina este numele celui mai folosit material pentru coaserea cu punct in cruce. Ea este impartita in mici patrate. Poate fi de mai multe feluri, mai rara sau mai deasa, in functie de numarul de patrate pe centimetru.

In continuare, sunt date cateva exemple de modele simple (casa, ghinda, clopotel, capsuna, nor cu soare, lumanare, floare, mar). Daca vrei, poti alege unul dintre ele pentru indeplinirea acestei cerinte. De asemenea, alegerea culorilor iti apartine (fiecare simbol reprezinta o culoare).

5. Coase un model care sa cuprinda un mesaj format din cateva cuvinte si un chenar. Inrameaza-l pentru a putea fi agatat pe perete. Foloseste cel putin trei puncte de coasere diferite.

Pentru coaserea cuvintelor poti folosi cruciulita sau punctul tighel. Exemple de mesaje: „Pofta buna!”, „Bine ati venit!”, „La multi ani!”, „Nu uita!” etc. De asemenea, poti coase un verset biblic.

Chenarul poate cuprinde mai multe motive (animale, ghirlande de flori, frunze etc).

Deoarece vei coase doar textul si chenarul, fara sa umpli spatiul liber, cel mai potrivit material este matadorul, pentru ca este mai des. Daca nu ai matador, poti folosi etamina.


Instructiuni pentru inceperea lucrului:

1. Familiarizeaza-te cu diagrama. Stabileste culoarea pe care o vei folosi pentru fiecare simbol. De obicei, fiecare firma producatoare are un numar pentru fiecare culoare a firului, dar acest numar (cod) difera de la o firma la alta.

2. Gaseste centrul materialului prin indoirea lui in patru. Centrul este punctul de intersectie al celor patru cute. Stabileste centrul diagramei, fara a o indoi. Pentru a afla punctul de incepere pentru coasere, trebuie sa numeri incepand din punctul central al materialului acelasi numar de puncte care exista si pe diagrama pana in centrul ei, atat orizontal, cat si vertical.

3. Stabileste numarul potrivit de fire cu care vei lucra, astfel incat acestea sa acopere bine tesatura.

4. Nu innoda firul la capat. Incepe sa cosi prinzand capatul liber pe dosul materialului si fixandu-l cu primele doua sau trei puncte de coasere. Cand firul din ac este prea scurt sau ai terminat de cusut cu acea nuanta, coboara cu acul pe dosul materialului, apoi trece acul pe sub cateva cusaturi. Taie firul din ac cat mai aproape, avand grija sa nu tai materialul sau vreun punct cusut.

5. Fiecare patrat de pe diagrama reprezinta o cruciulita ce trebuie lucrata pe materialul tau. Fiecare patrat al materialului reprezinta un spatiu pentru o cruciulita. Coase toate cruciulitele in aceeasi directie, lucrand diagonalele de la stanga la dreapta si intorcandu-te cu diagonalele de la dreapta la stanga.

6. Tighelul se face urmarind conturul puternic de pe diagrama. Tighelul trebuie cusut abia dupa ce toate cruciulitele au fost completate, pentru ca nici un detaliu al conturului sa nu fie acoperit de cruciulite.

7. Orice pata aparuta pe material in timpul lucrului trebuie clatita cu grija in apa calduta, folosind o cantitate mica de detergent. Ruleaza materialul in prosop, dar nu-l rasuci, ci preseaza-l usor. Dupa ce se usuca, il poti calca pe spate, cu grija, folosind carpa de calcat.

6. Coase o scena din natura, de cel putin 80x110 puncte.

Bineinteles ca, daca iti alegi un model ce nu are 80x110 puncte, ci, de exemplu 90x100, nu faci o greseala. Important este ca numarul obtinut prin inmultirea punctelor de pe orizontala cu cele de pe verticala sa fie de minim 8800 puncte.


loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5516
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site