Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzica
PescuitPicturaVersuri

SERVICIUL PUBLIC DE PRODUCTIE, DISTRIBUTIE SI CONSUM A PETROLULUI IN ROMANIA

diverse

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Nebunie in Dubai
CPI - SCALE, SCORURI SI INTERPRETARE
CODUL DEONTOLOGIC SI AL ONOAREI IN CADRUL COMPANIEI EUROBROKERS
SCHEMA REPERELOR IN CADRUL PLUTONULUI CERCETARE
STRATEGIE DE CREATIE
Declaratii de dragoste - cele mai frumoase declaratii
PROIECTUL COMENIUS MULTILATERAL LANDSCAPES OF EUROPE
LUCRARE DE DIPLOMA LIMBI MODERNE APLICATE - THE RECRUITMENT AND SELECTION PROCESS IN HUMAN RESOURCE MANAGEMENT
Traian Vuia
CIRCULATIA PIETONILOR

SERVICIUL PUBLIC DE PRODUCTIE, DISTRIBUTIE SI CONSUM A PETROLULUI IN ROMANIA

1.Principalii distribuitori de petrol pentru consumul populatiei in Romania

(LUKOIL;ROMPETROL;AGIP;NOL;SHELL)Compania petroliera LUKOIL este prima companie privata din Federatia Rusa care a deschis drumul investitiilor in Romania prin achizitia pachetului de actiuni la rafinaria 'Petrotel' din Ploiesti, una dintre cele mai vechi rafinarii din Romania, in anul 1998.

Conducerea companiei LUKOIL a adoptat o atitudine proactiva fata de traditia si experienta detinuta de industria petroliera din Romania, prin adoptarea unui program complex de investitii in sectoarele de procesare a titeiului si distributie a produselor petroliere.

In perioada anilor 1998 - 2004 investitiile totale efectuate de compania LUKOIL in industria petroliera din Romania, si implicit in economia romaneasca, a depasit suma de jumatate de milliard de dolari SUA.

LUKOIL a investit peste 283 de milioane de dolari SUA in cadrul unui amplu proces de modernizare si restrucurare a rafinariei 'Petrotel' din Ploiesti . Peste 230 de milioane de dolari SUA au reprezentat investitiile directe in echipamentele si instalatiile de procesare a titeiului din cadrul rafinariei 'Petrotel', restul de 53 de milioane de dolari SUA reprezentand contravaloarea pachetului de actiuni platit de LUKOIL statului roman in momentul achizitiei rafinariei 'Petrotel'.

Procesul de modernizare a rafinariei 'Petrotel- LUKOIL' a fost insotit de investitii in crearea unei retele de distributie a carburantilor auto pe intreg teritoriul Romaniei. LUKOIL a investit peste 285 de milioane de dolari SUA in crearea unei retele de 288 de benzinarii si a 10 depozite de produse petroliere.

Sistemul integrat de procesare a titeiului si distributie a produselor petroliere permite asigurarea unei calitati exceptionale a carburantilor pentru conducatorii auto. Marca 'LUKOIL' este usor de recunoscut, conducatorii auto din Romania asociind-o cu o calitate ridicata a produselor petroliere si cu preturi rezonabile.

Activitatea investitionala si de afaceri a companiei LUKOIL creaza un impact impresionant asupra economiei Romanesti. Peste 5000 de oameni lucreaza in cadrul companiei LUKOIL , din care peste 1200 in cadrul rafinariei 'Petrotel - LUKOIL'. Alte 2500 de persoane lucreaza in cadrul companiilor de constructii si furnizorilor de servicii implicati in derularea nemijlocita a programelor de investitii.

Cifra de afaceri a companiei LUKOIL in Romania genereaza venituri substantiale la bugetul de stat: peste 5690 de miliarde de lei sub forma de taxe si impozite in anul 2004 si peste 835 milioane dolari SUA (estimare) pentru anul 2005.

Grupul ROMPETROLeste in romania , cea mai mare companie privata de petrol si reprezinta arma internationala a industriei petroliere romane. Telul Rompetrol este sa devina o companie total integrata pe petrol , prin consolidarea statutului sau in romania, in jurul rafinarii bunurilor si prin ceresterea afacerii petroliere pe plan international.rompetrol a dobandit deja experienta in asigurarea echipamentelor de costuri minime , munca, si servicii in industria petroliera globala, dispune de o abilitate de mobilizare rapida a resurselor pentru orice proiect, oriunde in lume.

Rompetrol a fost fondat in urma cu aproximativ 3 decenii, in anul 1974. In urma privatizarii din din noiembrie 1998, rompetrol a fost preluata de o echipa de manegement executiv, specializata in industria petroliera, cu multi ani de experienta internationala , ceea ce o face o companie unica pe scena afacerilor din Romania.

Initiativele managementului includ introducerea tehnicilor internationale , reducand cheltuielile locale , inasprind controalele financiare, adaugand suportul tehnic international pentru maximizarea experientei deja existenta si pentru oferirea de noi aptitudini si identificarea de noi oportunitati de afaceri.

Rompetrol de asemenea , poseda importante proiecte de management , cunostinte locale si contacte (dobandite din managementul proiectelor in cele mai indraznete locuri ale lumii).rompetrol are o excelenta reputatie internationala datorita puternicilor avantaje competitive , care includ si abilitatea de a accepta ca plata , pentru echipamente si servicii , benzina, gaz, alte produse.Conturile Rompetrol sunt mentinute atat in concordanta cu standardele locale romanesti cat si cu cerintele internationale.

Astazi Rompetrol reprezinta cea mai bine realizata companie de petrol din romania, un partener credibil in toata lumea. Succesul si rezistenta afacerii consta intai si cel mai mult in oamenii cu care lucreaza.Deci daca actiunile sunt dinamice, moderne, creative,experimentate, se datoreaza oamenilor care sustin afacerea ce poate fi descrisa in patru cuvinte:

        Dinamic

Pompetrol a avut in Romania cea mai rapida dezvoltare , cea mai de succes poveste de privatizare si acum, cea mai mare ramura industriala privatizata a tarii.Aceasta rapida metamorfoza se datoreaza unui mediu lucrator activ, celor mai bune cunostinte practice(de teren), flexibilitatea luarii deciziilor si nu in ultimul rand, bazarea pe experientele anterioare.

        Modern

Tehnologic s-au instaurat reguli de alegere .alegerea este facuta numai in favoarea celor mai recente si avansate tehnologii.Calitatea necesita calitate, deci se lucreaza numai cu ce e mai bun din aceste timpuri si din timpurile ce vor urma.Pentru a fi competitiv pe piata inseamna a avea tehnologie avansata.

        Creativ

Rompetrol a creat propria metoda de management.

        Experienta

Rompetrol este in industria petroliera de aproximativ 3 decenii.

OMV Romania

In Romania , concernul OMV AG si-a inceput activitatea in domeniul comercializarii de carburanti si lubrefianti in 1998, prin filiala OMV Romaia Mineraloil SRL.

In 1999 a avut loc lansarea primei statii de benzina.

In prezent OMV are deschisa in Romania peste 70 de statii de benzina in Bucuresti , Alba, Arad, Bacau, Buzau, Brasov, Calimanesti, Cluj, Constanta, Covasna, Dej, Deva, Hunedoara, Iasi, Lugoj, Oradea, Petrosani, Pitesti, Ramnicu valcea, Roman, Sighisoara, Simeria, etc.

OMV isi propune sa faca investitii importante in Romania (160 milioane USD), urmand ca in urmatorii 5 ani sa existe peste 100 de benzinarii operationale.

Pe termen mediu, obiectivele companiei sunt-castigarea increderii clientilor, detinerea unei cote de 10% din piata Romaniei si situarea grupului OMV in primele trei firme distribuitoare de combustibili.

ASIP- este marca comerciala a grupului Italian enis PA, considerat printre cele mai importante companii din lume care activeaza in domeniul petrolier.

In Romania marca ASIP este prezenta prin 19 statii de servicii si magazine moderne. Partenerilor de afaceri ASIP le ofera lubrifianti si carburanti precum si module de servicii personalizate , alaturi de produse speciale de calitate superioara.

Beneficiind de o experienta exceptionala ASIP ofera in fiecare dintre statiile sale

Produse italienesti de marca alaturi de servicii capabile sa satisfaca exigentele tuturor clientilor sai.

2.SC PETROM SA -Evolutie institutionala

2.1.Istoric PETROM Istoria celor 150 de ani de industrie petroliera

1857-Romania a fost inregistrata oficial ca prima tara din lume producatoare de titei

1861-Prima sonda sapata in Romania , garnitura fiind din lemn si sapa tip burghiu , la o adancime de 150 m

1896- Se infiinteaza Compania Steaua Romana

1903- Se infiinteaza Compania romano-americana STANDARD OIL

1904-Se infiinteaza Compania CONCORDIA

1907-Compania romano-americana a sapat la Moreni prima sonda in sistem Rotary (sonda Speranta).se desfasoara la Bucuresti al III-lea Congres Mondial al Petrolului

1910-Se infiinteaza Compania ASTRA ROMANA

1917-Campurile petroliere sunt preluate de catre Comania Germana ERDOL BETRIEBS GEMEINSCHAFT.Se pune in functiune prima conducta de transport gaze din Europa (Sarmasel-Turda, 50kmx10inches)

1925-Se prduce titei din prima mina de la Sarata Monteoru, ea aflandu-se si in prezent in productie

1945-Se infiinteaza Compania SOVROMPETROL

1948-Se infiinteaza Compania PETROLIFERA MUNTENIA

1960- Se infiinteaza Rafinaria PETROBRAZI

1965-Se infiinteaza rafinaria ARPECHIM

1979-Se desfasoara in Bucuresti al X-le Congres Mondial al Petrolului

1987-Prima productie de titei din zacamantul Lebada Est din Platforma Continentala a Marii Negre

1991 Se infiinteaza regia Autonoma a Petrolului PETROM RA

1996- Se pune in functiune Platforma Centrala de Productie din Marea Negra

1997-Se infiinteaza Societatea Nationala a Petrolului PETROM SA

1998- Primul zacamant exploatat in Kazakshtan

1999-Deschiderea primei statii de distributie in Ungaria

2001-Inceperea tranzactionarii actiunilor PETROM la Bursa

2002-Numirea consortiului Credit Suisse First Boston si ING Barings drept consultant al privatizarii PETROM

2003-Aprobarea de catre Guvern a Strategiei de privatizare a PETROM. Depunerea ofertelor neangajate.

2004-Depunerea ofertelor angajate.Selectarea companiilor OMV, Occidental si MOL pentru negocieri

2004-Achizitia a 51% din capitalul social al PETROM de catere OMV Austria

2.2.Activitati PETROM

PETROM, cel mai important operator integrat in domeniul petrolier din romania si din sud-estul europei desfasoara activitati de exploatare a zacamintelor si productie de titei si gaze naturale , rafinare si petrochimie precum si comercializare de carburanti si produse complementare.

Alaturi de aceste activitati de baza PETROM pune un accent deosebit pe activitati conexe fara de care dezvoltarea si administrarea companiei nu ar face din aceasta societate comerciala de succes moderna si dinamica printre care amintim tehnologia informatiei.

Exploatare si productie

Cea mai mare productie de perol si gaze din europa centrala si de Est

PETROM este cel mai mare producator de petrol si gaze din Europa de Sud Est care beneficiaza de experienta primei tari petroliere din Europa si de experienta in exploatare si productie a OMV , grupul lider de petrol si gaze din Europa Centrala.

PETROM detine rezerve estimate la aproximativ 1 miliard de barili echivalent perol (bep).In anul 2004, nivelul productiei s-a ridicat la 5.5 milioane tone de titei si 6 miliarde mc de gaze naturale. In Romania , PETROM detine drepturi de concesiune pentru dezvoltare si productie asupra a 19 blocuri , inclusiv 300 de zacaminte comerciale de petrol si gaze.Compania opereaza in Romania circa 15000 de sonde petroliere situate pe uscat si pe platforma continentala a Marii negre. In plus , compania detine 6 concesiuni pentru proiecte de exploatare si productie in Kazakhstan.

PETROM are obiective ambitioase pentru a asigura o activitate de productie constanta in romania, sustinute de investitii de cca 300 de milioane de euro annual, pana in 2010. In plus, se vor investi cca 100 de milioane de euro pe an pentru finantarea unui amplu program de explorare , bazat atat pe experienta internationala in domeniu cat si pe utilizarea pe scara larga a tehnologiilor de ultima ora , cum ar fi tehnologia de explorare seismica 3D . Astfel, pana in 2010, compania isi va stabiliza productia zilnica la 210000bep si va atinge o rata de inlocuire a rezervelor de 70%.

Rafinare

Cel mai mare operator de rafinare din Romania

Datorita celor doua rafinarii proprii, Arpechim si Petrobrazi , Petrom este cel mai mare operator de rafinare din Romania, cu o capacitate anuala de 8 milioane de tone. Ambele rafinarii sunt conectate la un sistem vast de conducte cu ajutorul carora titeiul este transportat atat de la zacamintele Petrom precum si de la terminalul de import de titei din Constanta.

Rafinariile petrom se afla intr-un amplu si continuu proces de modernizare.Pentru a satisface cererea de produse petroliere in crestere per piata, tafinariile petrom isi vor spori eficienta , productia si calitatea produselor .

Valoarea investitiilor destinate segmentului de rafinare va fi de cca 1 miliard de europana in 2010.

Procesele tehnologice permit flexibilitate in fluxul de prelucrare si ofera posibilitatea fabricarii de produse calitativ superioare determinand recunoasterea rafinariilor drept competitori importanti in aceasta zona a Europei.
Infrastructura rafinariilor Petrom permite acestora sa livreze produsele prin conducte (pe piata interna si la export prin terminalul Portului Constanta), prin cisterne pe calea ferata si prin autocisterne.

Institutul National de Cercetari pentru Rafinarii si Petrochimie (INCERP-Cercetare), situat in orasul Ploiesti, este recunoscut ca un partener important in domeniul prelucrarii titeiului si gazelor. Prin activitatea sa contribuie permanent la realizarea programelor de cercetare - dezvoltare ale rafinariilor Petrom oferind servicii diverse si altor beneficiari.

Portofoliul current al INCERP Cercetare include mai mult de 360 brevete de inventie, in present mai mult de 80 fiind implementate in rafinariile din Romania, Siria, Iordania, Turcia, Pachistan, India, Albania, etc.

Rafinariile Arpechim si Petrobrazi precum si INCERP au implementat un sistem de Management al calitatii certificat in conformitate cu cerintele ISO 9001:2000. In anul 2004, sistemul de Management de mediu implementat in Arpechim a fost certificat in conformitate cu cerintele ISO 14001: 1996.

Prin procese ample si continue de modernizare, pana la sfarsitul anului 2007, produsele rezultate in cele doua rafinarii vor fi conforme cu normele europene de mediu si calitate.

Imbunatatirea pozitiei companiei, in ceea ce priveste costurile si performanta, vizeaza in segmentul de Rafinare realizarea primelor sinergii intre cele doua rafinarii, precum si intre diferitele entitati din segmentul Explorare si Productie.
Acest proces urmareste informarea in timp real asupra productiei de titei pe tipuri de titei, gestionarea celor doua rafinarii ca una singura (ex: calitati, productie, volume, intretinere), schimbul de produse semi-finite intre rafinarii si centralizarea sistemului pentru achizitii si intretinere.

Datorita utilizarii optime a instalatiilor din cele doua rafinarii, Arpechim si Petrobrazi, rata de utilizare a rafinariilor va creste la 95%, pana in 2010.

In plus, Petrom va dezvolta o activitate de export competitiva si va furniza produse pietelor invecinate Romaniei.

In afara de unitatile de prelucrare titei, combinatele petrochimice produc o gama larga de produse chimice si petrochimice. Arpechim este principalul producator de produse petrochimice si singurul furnizor de etilena din Romania.

Prin Combinatul Doljchim, achizitionat in iulie 1999, Petrom a devenit unul dintre cei mai importanti furnizori de ingrasaminte chimice, metanol, amoniac, uree, care indeplinesc cerintele de mediu impuse de Uniunea Europeana.

Tintele Sectorului Rafinare sunt:

  • cresterea calitatii produselor la standardele EU;
  • implementarea unor echipamente moderne in procesul de rafinare;
  • aducerea eficientei rafinariilor la nivel international;

Marketing

Activitatea de marketing detine 112 depozite in functiune, cu o capacitate de depozitare de 909.413 m3, 597 statii de distributie functionale si 34 de skiduri de alimentare cu autogaz.
Petrom ocupa o pozitie puternica pe piata interna. Din cele 2.600 de statii de distributie existente in Romania, 53% sunt statii independente, in timp ce 26% sunt detinute de Petrom.

Urmatorii competitori sunt Lukoil si Rompetrol, care au realizat investitii semnificative in retele de distributie in 2004.

Aproape jumatate din statiile de distributie ale Petrom au fost modernizate si reconditionate recent.

Reducerea cu 6% a vanzarilor s-a datorat atat unei competitii mai puternice pe piata, cat si cresterii semnificative a vanzarilor la export (cu 30%).

Statii de distributie

2002

2003

2004

2005

Romania

614

623

612

597

- modernizate

191

261

221

269

- noi

37

41

48

20

International

35

56

70

75


    Transport

Transportul produselor petroliere de la rafinarii la consumatorii finali se realizeaza prin conductele administrate de Petrotrans (Conpet) (12%), pe cale rutiera (autovehicule specializate apartinand Petrom) (46%) si feroviara (cazane CF) (42%).

Petrom detine 1106 autovehicule specializate pentru transportul produselor petroliere, dintre care 682 apartinand Transpeco (capacitate totala - cca. 9.600 m3) si 424 autovehicule apartinand sucursalelor de distributie (capacitate totala - 5.500 m3).
In prezent, parcul auto al Petrom este supus unei ample actiuni de modernizare si reorganizare.
Transportul intern pentru produsele exportate s-a desfasurat, in principal, prin cazane CF.
In anul 2004, a fost transportata prin conducte o cantitate de 415 mii de tone produse petroliere, din care 218 mii de tone pentru export. Prin conductele Petrotrans/Conpet s-au transportat 332 mii de tone, iar prin conductele proprii, 83 mii de tone.

    Activitatea Internationala

Unul din obiectivele Petrom este crearea unei pozitii puternice pe pietele de distributie din tarile vecine. Astfel, Petrom a continuat procesul de consolidare a pozitiei companiei pe piata din Republica Modova si Ungaria, in timp ce in Confederatia Serbia si Muntenegru a pus bazele unei dezvoltari viitoare.

    Republica Moldova

Dupa infiintarea in 1998 a unei reprezentante in Republica Moldova, in 2003 s-a constituit ICS Petrom Moldova SA' societate mixta in care Petrom detine 65% din actiuni, cu scopul de a stimula distributia si vanzarea de produse petroliere ale companiei pe piata locala.

Datorita extinderii in intreg teritoriul Republicii Moldova si mentinerii unei bune activitati pe piata petroliera, se tinde catre pozitia de lider, datorita produselor noi propuse si calitatii acestora, politicii de marketing adaptabile si promovarii produsului pe piata.

Reteaua de distributie a Petrom Moldova cuprinde 73 de statii.

    Ungaria

In luna iulie a anului 1998 a fost infiintata filiala Petrom Hungaria Kft S.R.L., care are ca obiect de activitate comercializarea de produse petroliere. In anul 2001, a avut loc majorarea capitalului social al societatii cu 500.000 USD, atingand nivelul de 8.325.176 USD.

In prezent, filiala detine doua statii de distributie, la Bekescsaba si Nagylak, dar si un depozit de produse petroliere la Telekgerendas.

In 2004, aprovizionarea cu produse petroliere s-a facut in continuare prin importul motorinei din Romania.

    Serbia si Muntenegru

In anul 1999 a fost infiintata filiala DOO Petrom Yu S.R.L, proprietate integrala a Petrom, avand ca obiect de activitate comercializarea de produse petroliere.

Petrom a decis sa achizitioneze 12 locatii pentru construirea de statii de distributie, ca urmare a unei decizii emise de Guvernul sarb, care impune suprafete minime obligatorii ce trebuie achizitionate pentru construirea de statii de distributie pe autostrazile E70 si E75.
2.Organigrama PETROM

PrivatizareaPETROM optiunea romaneasca de privatizare a productiei

Petrom, cea mai mare companie petroliera din Romania si din europa de Sud-Est , a parcurs in anul 2004 cea mai importanta etapa a existentei sale si anume schimbarea formei de proprietate,prin privatizare.

Actionarul majoritar , compania austriaca OMV, este un partener puternic si in plin proces de dezvoltare, ceea ce asigura conditiile optime pentru viitorul Petrom.

Pe data de 23 iulie 2004, OMV, grupul lider de petrol si gaze din Europa Centrala si de Est, a achizitionat 51% din actiunile Petrom. Tranzactia a fost incheiata in decembrie 2004 prin plata actiunilor si cresterea de capital in valoare de 830 milioane euro, ce urmeaza a fi utilizat pentru investitiile viitoare ale Petrom.

Datorita aportului de capital, Petrom este acum pregatita pentru o dezvoltare calitativa.

Programul de investitii pentru 2010, a carui valoare totala se ridica la circa 3 miliarde euro,va sustine atingerea obiectivelor de dezvoltare asumate pentru fiecare segment de activitate.

Petrom va revitaliza activitatile de explorare si productie, va detine controlul total al capacitatii de rafinare si va furniza combustibili prin intermediul unei retele de benzinarii accesibile si moderne.

Cresterea semnificativa a performantelor si imbunatatirea pozitiei costurilor in toate segmentele de activitate vor asigura profitabilitatea durabila a companiei si vor conferi Petrom pozitia de lider pe piata de titei si gaze din Sud - Estul Europei.

Procesul de modernizare initiat in 2005, noile tehnologii, experienta si know-how-ul OMV precum si capitalul necesar investitiilor constituie calea spre succes a companiei.
Structura actionariatului Petrom

Petrom este in prezent detinut in proportie de 51% de catre OMV, 40,74 % - Statul roman, 2,03% - Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare si 6,23% - actionarii minoritari.

Structura actionariat

Am initiat un proces de modernizare pentru a consolida pozitia de lider, pentru a asigura viitorul companiei si pentru a reduce diferentele de standarde, care sunt competitive la nivel international. Acest proces este menit sa imbunatateasca costurile de operare si performanta companiei.

Petrom va deveni o companie profitabila si puternica, un lider al economiei romanesti. Experienta in domeniu, acumulata de-a lungul a 150 de ani, tehnologia internationala, eforturile corelate ale expertilor romani si austrieci creeaza fundamentul dezvoltarii companiei in concordanta cu datoria fata de actionari, comunitate si mediu.

In primele sase luni, s-au parcurs:

      analiza situatiei curente si identificarea potentialului de sinergii

      crearea structurilor si proceselor organizationale

      negocierea noului contract colectiv de munca pentru primul an

      dialog continuu cu sindicatele pentru sustinerea schimbarilor

      investitii continue in toate diviziile companiei

      introducerea unor noi sisteme si organizarea HSEQ

      transfer de know-how de la OMV la Petrom

      lansarea cu success a unui nou carburant de calitate superioara , Top Premium 99+

      centralizarea proceselor din domeniile financiar si IT precum si a celor operationale.

      instalarea unei noi infrastructure pentru comunicatii , raportare, sisteme IT

      inaugurarea unor noi sedii centrale in Bucureasti si Ploiesti.

Petrom va trebui sa-si imbunatateasca performanta operationala pentru a atinge standardele propuse:

      costurile de productie inclusive serviciile

      costurile de administrare

      capacitatea de utilizare a instalatiilor de rafinare

      cheltuielile de operare inclusive serviciile

      costurile de administrare

      volumul annual de vanzari prin statiile de distributie

      calitatea serviciilor pentru activitatile petriliere si complementare

      reducerea costurilor de logistica

      costurile de administrare inclusive serviciile

      elaborarea unei strategii sectoriale de piata

      infiintarea unei organizatii eficiente de vanzari      stabilirea unor relatii pe termen lung cu clientii

4.Optiunea romaneasca de dezvoltare a serviciilor de furnizare de produse petroliere catre populatie. Strategia PETROM 2010

4.1. Obiective Petrom pana in 2010-consolidarea pozitiei de lider in activitatea integrala de petrol si gaze din Europa de sud-est

1.Explorare si productie-valoare create prin operatiuni la standarde internationale

Stabilirea productiei la un nivel de 210000 bep/zi pana in 2010 in Romania si transformarea regiunii Caspice intr-o regiune de maxima importanta

*      Investitii de 1.5 miliarde de euro pana in 2010

*      Interes deosebit pentru dezvoltarea activitatii in Regiunea Caspica

*      Introducerea unor sisteme moderne de Management al zacamintelor (inclusiv masuri EOR)

Reducerea costurilor de productie

*      Dezafectarea sondelor nerentabile

*      Management centralizat al operatiunilor

Atingerea unei rate de inlocuire a rezervelor de 70%

*      Cresterea cheltuielilor de exploatare pana la 100 milioane de euro /an

*      Folosirea pe arie larga a tehnologiei 3D in activitatile de explorare

*      Cresterea rezervelor prin achizitii in regiunea Caspica efectuate in functie de conditiile de piata

2.Rafinare-cresterea capacitatii de utilizare si a calitatii produselor

Cresterea capacitatii de utilizare a instalatiilor de rafinare pana la 95% si imbunatatirea pozitiei costurilor in rafinare

*      Utilizarea optima a instalatiilor in rafinariile Arpechim si Petrobrazi

*      Programul de reducere a costurilor se bazeaza pe reorganizarea activitatilor de administrare si mentenanta a instalatiilor

Alinierea la standardele de calitate ale Uniunii Europene pana la sfarsitul anului 2007

*      Indeplinirea cerintelor UE referitoare la calitatea produselor

Investitii totale in rafinare de 1 miliard euro pana in 2010

Marketing-optimizarea retelei de distributie

Cresterea volumului de vanzari pana la 2.9 milioane de litri/an/benzinarie

*      Noi locatii cu trafic intens (statii Petrom V-250), un nou design si o calitate crescuta a serviciilor sustin realizarea unei cote de piata de 30% pentru activitatea de distributie

*      Noul concept Full Agency vizeaza un nivel ridicat al serviciilor in activitatea de distributie a produselor petroliere si complementare

*      Demolarea si reconstruirea a 10 depozite

Petrom va avea o pozitie competitive pe piata de export (ex.Turcia) si va deveni furnizor pe pietele de distributie invecinate (ex. Bulgaria si Serbia)

Investitii totale in distributie de 0.5 miliarde euro pana in 2010

4.Act. de gaze naturale vine in sprijinul liberalizarii pietei gazelor naturale.

Cresterea volumului de vanzari de gaze naturale in Romania la peste 7 miliarde metri cubi si o cota de piata de peste 35%

*      Extinderea activitatilor in noi segmente de piata

*      Activitate intense pe piata prin exercitarea pozitiei de lider

*      Activitati pe piata internationala Bulgaria , Serbia ,Ungaria

Cresterea competitivitatii prin:

*      Evaluarea atenta a posibilitatilor de stocare

*      Acces la importurile de gaze naturale
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 965
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site