Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

TORACOCENTEZA

Chirurgie veterinara



+ Font mai mare | - Font mai mic



TORACOCENTEZA

Indicatii: Punctia cavitatii toracice (toracocenteza, toracenteza sau pleurocenteza) este practicata in scop evacuator (pneumotorax, hidrotorax, hemotorax, piotorax), in scop explorator pentru precizarea diagnosticului, precum si in scop terapeutic.



Instrumentar: trocar pentru toracocenteza, sonda butonata, aspirator pentru secretii, iar la animalele mici se folosesc ace de seringa mai groase.

Anestezie: locala.

Contentie: patrupodala, cu membrul anterior deplasat inaintea liniei de aplomb pe partea operatorului.

Loc de electie: La bovine, toracocenteza se poate face in partea inferioara a spatiului intercostal 6-7 pe dreapta si 7-8 pe stanga, la nivelul articulatiilor condrocostale, deasupra venei toracice externe la 3-4 cm de aceasta.

La cabaline, mediastinul nu separa complet cele doua spatii pleurale, iar punctia se face pe partea in care colectia este mai mare sau alternativ.

In stanga, se patrunde prin spatiul intercostal 7 sau 8, iar pe partea dreapta intre coastele 6 si 7, deasupra venei pintenului.

Carnivorele prezinta comunicare intre spatiile pleurale stang si drept la nivelul cordului, iar punctia se face in spatiul 5 intercostal, parasternal.

Tehnica: Locul de electie se pregateste prin tundere si radere, apoi se dezinfecteaza.

Se deplaseaza pielea spre inainte cativa centimentri pentru a evita suprapunerea orificiilor cutanat si muscular pentru a nu realiza comunicarea directa a spatiului pleural cu exteriorul.

Se poate face o butoniera cu varful bisturiului la piele pentru a usura patrunderea trocarului. Se introduce trocarul printr-o miscare continua de rotatie si apasare. Patrunderea se face in directie perpendiculara, cat mai aproape de marginea craniala a coastei posterioare pentru a nu leza cordonul vasculo-nervos intercostal. Se patrunde in spatiul pleural pe o adancime de 4-6 cm la animalele mari si 2-3 cm la animalele mici. Se retrage stiletul trocarului sau mandrenul acului, lasand sa curga lichidul pleural care se colecteaza intr-un recipient. Blocarea lumenului cu flocoane de fibrina intrerupe scurgerea colectiei pleurale si se intervine pentru deblocarea acestuia cu o sonda butonata sau mandren. Evacuarea epansamentului se va face lent sau intermitent pentru prevenirea unor accidente prin decompresiune brusca.

Nu se va insista pentru evacuarea totala a continului pleural daca este lichid seros sau sero-sanguinolent. In cazul unei pleurezii purulente, sunt necesare lavaje cu ser fiziologic la termperatura corpului in mai multe reprize. Prin aceeasi canula sau ac se vor introduce solutii de antibiotice sau chimioterapice. Pe toata durata interventiei, se va urmari prevenirea pneumotoraxului, impiedicand comunicarea libera prin canula sau ac in inspiratie, mai ales dupa terminarea scurgerii lichidului pleural. Se poate folosi un aspirator de secretii sau se adapteaza un tub de cauciuc lung de 50-60 cm sau de perfuzor care se introduce cu un capat intr-un vas cu lichid plasat mai jos.

Retragerea canulei se face numai dupa reintroducerea stiletului, printr-o miscare brusca. Locul punctiei se pensuleaza cu tinctura de iod si se acopera cu pansament sau substanta adeziva.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2010
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved