Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Aspecte comparative ale sistemelor de prepress digita

Jurnalism

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Tehnologia informationala si logistica informationala
MODELE STILISTICE ALE PRESEI ROMANESTI
Relatiile publice si propaganda: delimitarea conceptelor
Rapoartele mass-media dupa 20 decembrie 1989
CONTEXTUL MASS-MEDIA
CONCEPT DE EMISIUNE GASTRO
Forme de exercitare a influentei mass-media
Presa si rolul ei in societate
EXEMPLU DE ANALIZA A VIZIBILITATII UNEI ORGANIZATII X IN PRESA SCRISA
Comunicarea mediatizata si influenta realitatii imediate

Aspecte comparative ale sistemelor de prepress digitaRolul jucat de tehnologiile de tiparire in dezvoltarea socio- economica si culturala a omenirii a fost sesizat de carturarii vremii si de cei care au avut preocupari in domeniu, inca de la inceputurile aparitiei acestora. Pe la 1893 culegatorul de litere- tipograf GEORGE IONESCU spunea ca “Tipografia este ….mestesugul prin care comunicam ideile nostre obstei…. este factorul puternic cu ajutorul caruia cultura a patruns in toate straturile sociale, civilizatia moderna a inlocuit ignoranta in care zaceau popoarele vechi. Ingenioasele inventiuni, care aduc atata folos omenirii inca n-ar fi putut vedea lumina, daca stiinta care le-a nascut n-ar fi avut si puternicul concurs al tipografieiNumai cu ajutorul tiparului stiinta a putut atinge culmea la care se afla astazi, mergand tot inainte…“

Tehnologia digitala a jucat rolul cheie in schimbarea infrastructurii industriei de la sfarsitul secolului 20. Introducerea de echipamente digitale in procesele de munca a modificat natura relatiilor de productie, in principal, prin deschiderea de noi oportunitati pentru relatiile dintre firme, crearea posibilitatilor de ocupare a fortei de munca intr-o gama noua de ramuri industriale, asigurarea posibilitatii de participare a utilizatorilor la procesul de productie.

Aparitia si utilizarea calculatoarelor a reprezentat cea mai revolutionara schimbare tehnologica in noua structura economica, a permis treptat industriei sa inlocuiasca infrastructura electromecanica cu cea computerizata.

Computerizarea si tehnologiile digitale au crescut potentialul economiei, au modificat posibilitatile si starea de ocupare a populatiei, au incurajat cetatenii la participare economica si politica.

tuturor operatiilor de pe flux, productia digitala permite operatiilor sa fie separate in module distincte care pot fi realizate in functie de necesitati si asamblate la nevoie.

cat mai fidel frumusetile din jurul lui si de a exprima ceea ce simte cand este inconjurat de minunatiile create de natura. Din cele mai vechi timpuri omul a cautat sa reprezinte, mai intai prin cuvinte si apoi prin desen, elementele din natura inconjuratoare, in toata maiestria lor. A cautat sa imite mama natura in constructiile sale, incercand permanent sa ajunga la perfectiunea acesteia. Pentru ca obiectele construite de mana sa sa se imbine armonios cu cele din natura si sa-i creeze emotii la fel de puternice, omul a trebuit sa invete sa reproduca culorile pe care le distinge, cu ochiul liber, in mediul inconjurator. A incercat permanent sa descopere, si in cele din urma a reusit, cum este perceputa culoarea si cum poate fi ea reprodusa.

Industria tipografica si publicistica ne pune la dispozitie tiparituri mai expresive si mai eficiente din punctul de vedere al ideiilor care se vor transmise, folosind culorile. Calitatea si cantitatea materialelor color oferite clientilor, cresc exponential. Pentru a satisface cerintele crescande de tiparituri color pe piata, s-au introdus noi standarde de calitate si s-au produs echipamente de procesare si reproducere a culorilor din ce in ce mai performante, pe care specialittii in domeniu trebuie sa stie sa le foloseasca.

Culoarea este cel mai plastic, cel mai emotionant, cel mai cameleon-schimbator dintre toate elementele de design. Auzim frecvent afirmatii de tipul culoarea obiectelor cumparate se schimba afara sau acasa, culoarea de pe web- site nu e cea pe care a dorit-o clientul, reproducerea color nu seamana cu originalul, culoarea copertii unei carti nu este cea solicitata de editor etc. De aceea, se pune permanent intrebarea cum facem sa obtinem culoarea dorita pentru tipariturile realizate, cum facem sa reproducem o imagine color fara sa sesizam diferente de culoare intre original si copie? Si toate astea in conditii de eficienta maxima si pret de cost minim, deci putine probe de culoare, putine rebuturi si productivitate mare. Raspunsul la toate aceste intrebari a fost dat progresiv, in timp, de rezultatul eforturilor depuse permanent in aceasta directie de om, rezultat concretizat in tehnologiile moderne de astazi care pot reproduce imagini color complexe.

puncte de distributie. Toate aceste firme specializate comunica intre ele si isi dau concursul in realizarea unui produs sau serviciu tipografic. Noile tehnologii permit ca activitatile de PrePress color, traditional efectuate de specialisti, sa se desfasoare si in birouri mici sau chiar acasa, explozia in comunicatii digitale via internet facand posibila transmiterea aproape instantanee a unui material pregatit pentru tipar oriunde in lume. Toate operatiile de pe fluxul de productie tipografic pot fi efectuate si de o singura companie care are puterea financiara de a achizitiona ultimele tenologii in domeniu si de a instrui personalul in utilizarea acestora.

tehnologiile noi pe care publicul nu- si poate permite sa le cumpere, incurajand astfel productia si consumul de tiparituri de calitate superioara, dar restrang utilizarea acestor tehnologii la nivelul unei singure companii. Intre aceste doua tipuri de firme tipografice, se afla birourile care, pentru a oferi servicii tipografice de calitate unui public cat mai larg, sunt deschise la inovatii tehnologice pentru a produce diferite tipuri de lucrari. Capacitatea acestor birouri de a investi in tehnologiile noi este redusa de competitia lor cu marile tipografii pentru productia de calitate superioara si pretul de cost scazut pe unitatea de produs oferit de companiile mici.

categoria de servicii ceruta pe piata. Se manifesta tendinta ca operatiile de design sa fie inglobate in serviciile de prepress sau sa fie mutate la client.

Schimbarile tehnologice in design si prepress au influientat procesul de tiparire offset. Cea mai semnificativa schimbare produsa de tehnologiile digitale in domeniul tiparirii offset e data de mutarea activitatilor de design si prepress digital de la birourile de servicii prepress la birourile de tiparire offset. Tehnologiile digitale au schimbat rolul biroului de tiparire transformandu-l in magazin de produse si servicii de tiparire, print shop, care ofera acum clientilor lor toata gama de servicii si produse tipografice. Pentru a oferi clientilor lor ce vor, cand vor, tipografii au integrat in configuratiile preselor traditionale echipamentele de tiparire digitala. Astfel, ei pot realiza atat tipariri folosind prese offset, avantajoase pentru tiraje foarte mari si documente rare, cat si tipariri la cerere, complet-color in tiraje foarte mici folosind presele digitale onset sau imprimantele cu laser.O revista de specialitate descria principalele avantaje oferite de tiparirea electronica:

• realizeaza tiraje mici la cerere, ceea ce da tipografilor posibilitatea de a efectua comenzi mici pentru diversi clienti;

• partajand reteaua de calculatoare comuna cu clientii lor, tipografii pot executa lucrari de tiparire pentru un numar mare de birouri, parcuri industriale sau afaceri comunitare;

Colateral, au aparut firme specializate care ofera tuturor celor interesati servicii internet si suportul tehnic necesar, au aparut firme specializate in instruirea celor care folosesc aplicatiile software de procesare grafica a imaginilor. Au aparut ateliere de multiplicat in conditiile in care cererea de materiale tiparite a crescut exponential. Au aparut birouri de tehnoredactare computerizata. Au aparut firme specializate in web-design si editare documente in format electronic etc. Si toate acestea, pentru a oferi servicii de specialitate clientilor lor si pentru a comunica intre ele, se bazeaza pe aparatura digitala, se folosesc de avantajele tehnologiei digitale pentru a fi sau a deveni competitive pe piata, pentru a realiza profit.

Birourile de tiparire comerciale joaca un rol important in propagarea schimbarilor tehnologice catre societate si in sustinerea accesului publicului la noile tehnologii deoarece, pentru a oferi o gama variata de servicii prepress si tipografice clientilor lor, incurajaza o forta de munca mai productiva si mai de calitate. Si la nivelul companiilor mari specializarea si nivelul de calificare al fortei de munca permit utilizarea noilor tehnologii si realizarea unor lucrari de calitate ridicata. Pentru angajati, locurile de munca in marile companii ofera stabilitate, beneficii asociate cu posibilitatea de a se muta dintr-un loc de munca in altul, fara sa-si piarda slujba ca urmare a schimbarilor tehnologice. Cu toate acestea, odata cu patrunderea tehnologiilor digitale in industria tipografica si publicistica, se observa o scadere a fortei de munca angajate in marile fabrici si o crestere a acesteia in firmele mici si mijlocii.

Pe durata perioadelor de schimbari tehnologice, societatea si forta de munca sunt mai putin constranse de ocupatiile traditionale si structura industriala. Industria tipografica si publicistica poate juca rolul crucial in eliberarea publicului de mentalitati, ca cetateni si angajati, in aceasta perioada de schimbari tehnologice. Guvernele si statele isi focalizeaza atentia in a sustine instruirea personalului, sporirea competitivitatii si asistarea firmelor pentru a asimila schimbarile tehnologice.

1.2 Tehnologii utilizate in

prepress-ul digital

PrePress- ul analogic

reusit sa toarne literele de plumb, putand livra spatiere variabila intre cuvinte, si sa automatizeze compunerea textului. Tipografii au considerat design-ul lui Mergenthaler din 1890 atat de perfect, incat el a ramas aproape neschimbat in urmatorii 60 de ani. Progresele in domeniul stereotyping-ului au permis apoi crearea unor forme de litere care permiteau turnarea unor placi solide.

Masina de scris de tip Remington cu tastatura sa Qwerty, a deschis calea pentru angajarea femeilor ca operatori pentru folosirea masinilor simple de adunat, de calculat, de reproducere si de distribuire a informatiilor in interiorul companiilor.

care permit utilizatorilor sa aranjeze textul si graficele impreuna intr-o singura pagina, disponibilitatea calculatoarelor de a rula de la cele mai simple programe de paginare si montaj pana la cele mai complicate, impreuna cu aparitia posibilitatilor de utilizare a acestora acasa sau la birou, au transformat procesul de tiparire. La acestea se adauga sporirea performantelor echipamentelor de realizare a filmului tipografic si a procesoarelor de placi.

mecanice si cunostintele de calculatoare sunt cheia succesului. Acum industria este parte a computer age. Acum agentiile au nevoie de manageri care sa supravegheze productia prepress pe loc, nu numai sa faca propria corectie de culoare sau paginare, ei trebuie sa foloseasca retelele de calculatoare pentru a transfera date catre o varietate de locuri de tiparire.

activitati pe echipamente invechite, reducand salariile pentru aceste operatii. Tehnologiile avansate sunt in avantajul lucratorilor cu calificare superioara, instruiti in utilizarea acestora. Cei care opereaza tehnologiile avansate castiga in mod uzual mai mult decat restul fortei de munca si decat alti lucratori calificati din domeniul tipografic si publicistic.

In perioada 1960-1990 cresterea productivitatii pe lucrator tipografic prin folosirea typesetterelor automatizate si a echipamentelor de fotocompozitie avansate care ajuta la stabilirea legaturilor intre prelucrarile editoriale de text si operatiile de prepress, a condus la scaderea necesarului de forta de munca ocupata in acest domeniu. Dar numai barbatii au parasit locurile de munca, femeile, obisnuite sa foloseasca masinile de scris, fiind usor instruite sa foloseasca masinile care produc litere la rece.

Principalii factori care au accelerat comutarea genului in tipografii au fost:

1.3 Noua generatie tehnologica

de echipamente prepress

Tehnologia Computer – to – Plate (CTP)

In ultima decada a secolului al XX- lea, creste cererea de tiparituri color complexe, de calitate ridicata, iar tehnologiile si tehnicile de reproducrere e afla intr-un proces radical si continuu de transformare. Cresterea semnificativa a numarului de tiraje mici complet- color se face chiar si in conditiile in care metodele de tiparire color digitale sunt mai scumpe decat cele traditionale, datorita investitiilor in noile echipamente.

Evolutiile tehnologice au condus initial la procesarea digitala a filmului tipografic si, treptat, la eliminarea completa a acestuia prin utilizarea tehnologiei Computer – To – Plate. Procesarea directa a placilor tipografice a redus timpul de productie si pierderile materiale de pe fluxul de fabricatie, a crescut calitatea, consistenta si complexitatea materialelor tiparite prin eliminarea surselor de eroare intermediare. Practic, sistemele CTP si presele digitale offset au produs o ruptura intre cele doua moduri de tiparire, traditional si digital. Exista prese offset mult mai automate decat a prezis Marshall in 1983. Astazi tipografii preselor hibride offset/digital au posibilitatea de a regla cantitatea de cerneala asistati de calculator, obtinand astfel rezultate mult mai precise decat prin probe manuale. Schimbarile automate de placi, noile tipuri de placi si sistemul de reglare automata, inseamna viteza mare, operatii curate si munca precisa. Operatorii noii presse Heidelberg Speedmaster cu sase culori lauda noile prese offset digitale si optiunea de autoreglare a acestora, care sporeste calitatea tipariturii si reduce timpul de lucru.

Parerile diferitilor furnizori cu privire la calitatea tehnologiilor CTP sunt contradictorii si de aceea, pentru ca utilizatorul sa poata aprecia singur, placile tipografice utilizate de sistemele CTP (tehnologie cu Ag sau termice) au fost testate comparativ, iar rezultatele au fost puse la dispozitia utilizatorilor au tras singuri urmatoarele concluzii:

CTP ofera avantaje care corespund necesitatilor anumitor utilizatori. Astfel, CTP care folosesc lumina vizibila au anumite avantaje, ca de exemplu viteza mare a impresionarii si durata mai lunga de viata a laserului. Tehnologia termica ofera avantajul „coacerii” placilor pentru tiraje foarte mari.

de lucru. Ele sunt extrem de cost-eficiente pentru lucrari de tiparire complet -color in tiraje mici de mare calitate. Posibilitatea de productie a tirajelor mici complet- color se datoreaza dezvoltarii tehnologiei de tiparire digitala; inainte de aparitia preselor digitale, costul acestor tiraje era prohibitiv.

Intr-un articol scris pentru National DTP Trade Jurnal Richard Terra scria: “ Noile tehnologii digitale de proofing si tiparire reprezinta culmea revolutiei in Desktop Publishing. Noile prese digitale care permit tiparirea color in conditii de calitate ridicata la un pret de cost scazut, cu un ciclu de productie de durata foarte scurta, ofera posibilitati nesperate designerilor, tipografilor si clientilor lor”. El a scris o serie de articole despre ultimele tehnologii digitale pentru graphic design, prepress si color printing fiind imputernicit de DTP Jurnal sa prezinte, la timp, informatii tehnice precise specialistilor in domeniu pentru a-i ajuta sa inceapa folosirea avantajelor acestor inovatii in productia color.

Intr-o lume in care marja de profit scade continuu, in care competitia vine nu numai de la alte tipografii, dar si de la noile mijloace media, supravietuirea unei tipografii depinde de:

Asa cum s-a dovedit in mod repetat, in multe domenii industriale, simplificarea operatiilor si reducerea ciclurilor imbunatatesc eficienta productiei. Fabricantii cu cicluri de productie reduse, in mod constant, elimina competitorii care nu pot atinge acelasi nivel de eficienta. Acesta este ocazia oferita de sistemele DOP tipografiilor.

DOP reduce ciclul de productie, lucru impus de nevoia producatorilor de a oferi rapid tiparituri, in conditiile in care schimbul de informatii se intensifica si diversele sisteme media interactioneaza cu tipografiile din ce in ce mai mult. Unul din avantajele cheie ale sistemului DOP este abilitatea de a reduce drastic timpul cerut unei tipografii sa raspunda clientului, timpul de la „fisier gata” pana la „lucrare livrata”. Intr-o lume in care totul se intampla rapid, capacitatea de a oferi timpi de productie scurti este un avantaj fata de competitie.

Calitatea superioara a tipariturii si a fidelitatii acesteia face ca imaginile obtinute pe presele DOP sa egleze in calitate imaginile obtinute pe sistemele performante cu placi tipografice, tiparirea offset continuand sa fie un standard, in conditiile in care anumite masini care folosesc toner ating acum o buna calitate a imaginii. Poate ca mai important decat calitatea este flexibilitatea furnizata de tiparirea offset in ce priveste formatul, culoarea, hartia folosita si finisajul.

Cerintele clientilor sunt:

productivitatea crescuta a tipografiei, precum si din reducerile determinate de folosirea placilor care nu necesita developare.

Reducerea impactului intreruperilor este determinata de tehnologia POD prin reducerea numarul de intreruperi dintr-un ciclu de productie si prin reluarea usoara a procesului dupa o intrerupere, ca urmare a eliminarii placilor din procesul de tiparire.

POD permite modificari de continut pana in ultimul moment datorita faptului ca generarea imaginii are loc direct pe presa. Atunci cand toata lumea este sub presiunea unor cicluri de productie scurte, clientii apreciaza tipografiile care se acomodeaza usor cu schimbarile de plan si schimbarile de continut de ultim moment. De exemplu, o tipografie poate sa ofere clientilor sai posibilitatea specificarii preturilor intr-un anunt publicitar, chiar in momentul dinaintea inceperii tiparirii. Offset- urile traditionale formeaza cozi de lucrari la platesetter si la presa. Formarea de coada de lucrari la presa asigura o incarcare maxima a acesteia, dar asta vine cu un pret – forteaza inchiderea editiei mai devreme si are consecinte de cost in termeni de manopera si materiale atunci cand clientul cere schimbari de ultim moment. Conversia cozii traditionale intr-o coada electronica salveaza bani si ajuta tipografiile sa fie mai flexibile si sa se adapteze mai bine intreruperilor generate de clienti.

Proofing- ul pe presa (probe de tipar) oferit de tehnologia DOP este mai bun si mai economic. Prooful poate fi tiparit rapid folosind hartia care va intra in productie, cerneala si presa care vor fi folosite pentru lucrarea finala. Practic, acest lucru elimina lucrul pe ghicite asigurand o precizie maxima a culorii. In plus, reducerea duratei ciclului de productie si a pasilor de productie face posibila intoarcerea usoara la etapa de prepress pentru implementarea schimbarilor de ultim moment. De exemplu, o presa poate sa faca o ajustare de culoare life sau un retus in timp ce clientul verifica produsul finit. Acest lucru elimina nevoia de abandon a incercarii si planificarea unei alte incercari in alta zi. Impactul pozitiv asupra clientului este considerabil.

Tehnologia de tiparire DOP prezinta avantaje de utilizare pentru diferite tipuri de companii care ofera servicii tipografice. Spre exemplu, face posibil ca tipografiile comerciale- tipografii la minut- sa raspunda mult mai rapid cerintelor clientilor lor, mentinand in acelasi timp calitatea si flexibilitatea tipariturii offset. Abilitatea de a produce tiraje scurte in mod economic si rapid poate, de asemenea, sa aduca beneficii tipografiilor dedicate, permitandu-le sa reduca costurile, sa creasca diversitatea si sa reduca timpii de livrare a materialelor pe care le tiparesc.

In tabelul urmator sunt prezentate, sintetic, principalele avantaje oferite de tehnologia DOP diferitelot ripuri de tipografii.

Tip tipografie

Avantaj oferit de tehnologia DOP

Tipografii comerciale

- ofera tirajul necesar si timpi de executie scurti, clientilor cu tiraje mari;

- ofera posibilitatea de atragere clienti cu lucrari in tiraje scurte;

- permite cresterea utilizarii capacitatii sistemului de prepress existent;

- cresterea profitului;

- reducerea costurilor.

Tipografii rapide

- cresterea vitezei de executie;

- abordarea de lucrari cu tiraje mari si nevoi de calitate crescute;

- extinderea activitatii intr-un nou segment de clienti;

- reducere costuri.

Birouri de servicii

- extinderea activitatii in domeniul tipariturilor;

- imbunatatirea serviciilor de proofing.

Tipografii dedicate

- reducerea costului inventarului;

- obtinerea de lucrari in timp scurt

- reducerea costurilor.
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 958
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site