Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Cangurul (Mamifere)

Biologie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Cangurul (Mamifere)

Cangurii sunt mamifere de marime medie si moderat mare, avand inaltimea de la 0,9 m pana la 3 m si masa de la 3 kg pana la 100 kg, in functie de specie si de sex. Ei sunt animale plantigrade. Mai sunt denumiti macropozi, care inseamna picior mare. Din cauza dimensiunilor picioarelor, locomotia lor nu este ca la celelalte mamifere. Astfel, ei folosesc sincronizat ambele membre inferioare pentru a parcurge o distanta terestra. Culoarea blanii cangurilor poate fi de mai multe culori in dependenta de specie: cenusie, bruna, bruna-rosietica, bruna-galbuie, albastra-deschisa sau neagra. Cangurii au o acuitate vizuala si auditiva foarte ridicata.



Cand englezii au ajuns in Australia au vazut un animal ciudat ce sarea. Au intrebat bastinasii prin semne, care este numele animalului. Raspunsul primit a fost 'Kan-ghu-ru', iar colonizatorii au luat ca atare denumirea, crezand ca asa se numeste marsupialul. Dupa mult timp cercetatorii au constatat ca, de fapt, cuvantul insemna:'Nu inteleg!

Sezonul de imperechere la canguri are loc de obicei in timpul anotimpului ploios.

La nastere puiul este incomplet dezvoltat; el este mic, golas, fara ochi si urechi, cu membrele nedezvoltate. Mama il ia cu gura si il introduce in punga abdominala numita marsupiu, de unde si denumirea grupului de animale marsupiale. Buzele puiului concresc cu mamelonul mamei si astfel laptele se scurge direct in gura lui; el ramane prins de mamelon pana la dezvoltarea completa, care are loc dupa 8 luni, cand paraseste punga hranindu-se singur. In punga se intoarce numai in caz de primejdie.

Cangurii sunt animale erbivore rumegatoare,deci mananca plante si ierburi.

Cangurii pot fi gasiti in Australia, Tasmania si Noua Guinee.



Pana la venirea europenilor in Australia, erau 53 de specii de canguri, iar de atunci au disparut 8 specii, astazi existand numai 45 de specii. Iar multe din speciile actuale de canguri se afla intr-un anumit grad de risc. In Australia traiesc in centrul tarii dar si pe langa orasele din vest

Cangurul este un animal de multe ori prietenos,dar in majoritatea timpului devine agresiv cand vine vorba sa-si apere puii, sa ocupe teritoriul, sau sa se reproduca.

Cangurii se clasifica dupa marimea lor, acestia putand sa difere de culoare, varsta si mediul din care este inconjurat. Acesta are culoare asemanatoare locului unde traieste (mediul). Se clasifica usor, uneori chiar si dupa coada. Este considerat un animal marsupial si este superior ornitorincului, pentru ca acesta naste puii incomplet dezvoltati, care raman pana la varsta de 8 luni prinsi de mamela. Acesta se intoarce doar in cazuri de primejdie si de urgenta in marsupiul femeii.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1309
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved