Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Clasa Foraminifera

Biologie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Clasa Foraminifera

Foraminiferele sunt specii marine, cu corpul protejat de o cochilie calcaroasa formata dintr-o singura loja sau incapere (monotalame), sau mai multe (politalame). Dimensiunile sunt cuprinse intre 20 -50 m si 0,5 mm la speciile actuale; exista insa forme fosile - numulitii din tertiar - care atingeau dimensiuni de 10 cm diametru. Morfologia cochiliei este extrem de variata, formele fosile sunt adesea carecteristice pentru anumite perioade geologice, fiind folosite ca fosile indicatoare. La cele mai multe specii cochilia este perforata de orificii (foramene) pe unde ies la exterior pseudopodele. La alte specii, pseudopodele ies la exterior printr-o singura deschizatura, similara cu pseudostomul testaceelor.



Cochilia foraminiferelor este de cele mai multe ori calcaroasa; exista si specii la care cochilia este chitinoasa sau alcatuita din diferite materiale - firisoare de nisip, spiculi de spongieri etc. cimentate de substante gelatinoase sau pseudochitinoase produse de citoplasma externa. Pseudopodele sunt foarte lungi, subtiri, prezentand un filament axial consistent; se pot contopi, formand o retea anastomozata. Nucleul este de regula unic, cu toate ca exista si forme la care exista mai multi nuclei mici.

In ciclul de dezvoltare al foraminiferelor se succed doua generatii - una rezultata prin inmultire schizogonica (generatie macrosferica si cealalta rezultata prin inmultire sexuata (generatie microsferica). Exemplarele celor doua generatii pot prezenta dimorfism. Astfel, la generatia microsferica, proloculum - loja initiala - este mica, dar cochilia rezultata are dimensiuni mari. La generatia macrosferica proloculum este mare dar cochilia rezultata este mica. La unele specii cochilia generatiei microsferice prezinta lojele dispuse inrulat in sensul acelor de ceasornic, in timp ce la generatia macrosferica sensul de rotatie este invers.







Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1439
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved