Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Hormonii sexuali feminini (estrogeni si progestine)

Biologie

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
MUSCHII corpului uman
Fazele fagocitozei
Clasa Hydrozoa
Antropologia postmoderna
Deletiile cromozomiale
Organizarea gruparilor de vietuitoare
Clasa Heliozoa
Jonctiuni de adezivitate (structura, localizare)
Transportul membranar
Subincrengatura EUCILIATA

TERMENI importanti pentru acest document

: hormonii : : : :

Hormonii sexuali feminini (estrogeni si progestine)

    Principalii hormoni estrogeni sunt: estradiolul, estrona si estriol iar hormonul gestagen este progesterona.

    Pe langa biosinteza de la nivelul ovarului, estrogenii se mai formeaza in cantitati mici in adrenale, testicul, ficat, piele, in timpul gestatiei unitatea feto-placentara sintetizeaza cantitati mici de progesterona.

Biosinteza si structura

    Precursorii estrogenilor sunt testosterona si androstendiona. Estrogenii sunt sintetizati prin aceleasi reactii intermediare ca si androgenii. Transformarea androgenilor in estrogeni are loc sub actiunea unui sistem enzimatic denumit aromataza. Procesul debuteaza prin hidroxilarea la C19dupa care urmeaza indepartarea acestui atom sub forma de bioxid de carbon si apoi aromatizarea nucleului A. Prin aromatizarea testosteronei se formeaza 17 estradiol. Estrona si estradiolul se transforma una in cealalta in prezenta unei 17 β-reductaze. Progesterona se obtine ca mai inainte fiind intermediar in sinteza celorlalti hormoni steroizi (Fig.2.20).

Picture 021

   Estrogenii sintetizati sunt eliberati in sange si transportati la tesuturile tinta de o globulina specifica (sex-hormon-binding globulin). Progesterona se leaga de aceeasi proteina transportaore ca si cortisolul.

  Degradarea estrogenilor se face in ficat. Catabolitul principal este estriolul care se elimina cu bila in intestin, sub forma de sulfo- sau glucurono-conjugat.

Sinteza si secretia hormonilor ovarieni este reglata de gonadotropinele hipofizare LH, FSH, cat si de factorul de eliberare hipotalamic Gn-RH.

   LH stimuleaza productia de estrogeni si progesterona de catre ovar, controland ciclul ovarian.

FSH stimuleaza productia de estrogeni si dezvoltarea foliculilor ovarieni.

Actiuni biologice ale estrogenilor

  Controleaza dezvoltarea aparatului reproducator feminin aparitia si mentinerea caracterelor secundare de sex regleaza  ciclul   ovarian,   fecundarea,   gestatia,   nasterea   si lactatia

  Progesterona intervine in mentinerea gestatiei si dezvoltarea glandei

mamare.

Reglarea hormonula a ciclului menstrual.

  Modificarile ciclice din cadrul proceselor fiziologice sint adesea guver­nate hormonal. Un exemplu in acest sens il ofera ciclul aparatului genital feminin, care se desfasoara foarte diferit la diversele specii animale. Ciclul la rozatoare a avut astfel o importanta deosebita pentru studiul experimintal al hormonilor sexuali si gonadotropi; Cele mai importante teste biologice se efectueaza la aceste animale (soarece, sobolan, iepure), in cele ce urmeaza ne vom referi insa numai la fenomenele observate in specia umana.

Picture 033.2.jpg

Fig.56-Ciclul menstrual.Cele 4curbe reprezinta ,de sus in jos:concentratia relativa a hormonilor hipofizari si activitatea ovariana( dedesubt),concentratia relativa a hormonilor sexuali ,starea fuctionala a mucoasei uterine  pe cere acestia o determina si excretia metabolitilor hormonali(paralele concentratiei sanguine a hormonilor respectivi)Dupa W.Dirscherl-’’Homonii sexuali’’,in Ammon si Dirscherl ,Fermente, Hormone,Vitamine,ed.a-III-a vol.II.Edit.Georg Thieme,Stuttgart.1960

    Ciclul genital al femeii este caracterizat prin maturizarea periodica a foliculilor in ovar si prin   modificari periodice ale mucoasei uterine (si vaginale — N. T.}, in momentul hemoragiei menstruale se elimina in mare masura stratul superficial al acestei mucoase. Noul ciclu este declansat de hipofiza, care secreta FHS si apoi LCSH;Primul dintre acesti hormoni actioneaza direct pe cerulele germinative, activind maturizarea unui nou folicul. Sub influenta celui de al doilea hormon, foliculul incepe sa prodiica estradiol; pe masura ce creste concentratia de ICSH, apare pe prim plan actiunea „luteinizanta'. Gind este realizat un anumit raport ICSH/FSH, are loc ovulatia (ruperea foliculului) si se formeaza corpul galben (fig. 56).

    In timp ce hipofiza actioneaza in primul rind asupra ovarului, pro­cesele de la nivelul -uterului sint dirijate de hormonii sexuali. Estrogenii determina formarea noii mucoase (faza proliferativa), proces care se ter­mina cu putin inainte de oviulatie.Estrona actioneaza in acelasi timp pe hipo­fiza, blocind secretia de FSH si stimnlind productia deprolactina si ICSH,care declanseaza ia rindul sau formarea progesteronului. Acesta asigura transformarea mucoasei uterine in starea de pregraviditate si pregateste nidarea ovulului fecundat (faza secretoare).

    Atit timp cit nu inceteaza pro­ducerea progesteronului, aceasta din urina stare se mentine ca atare.

    In cazul in care ovulul este fecundat, corpul galben se transforma intr-un corp galben de sarcina, si productia progesteronului creste, fiind preluata ulterior de catre placenta. Daca fecundatia nu are loc corpul gal­ben se atrofiaza, deoarece secretia hormonului luteotrop hipofizar ince­teaza ; probabil ca in aceasta faza lipseste influenta stimulanta a estro-genilor asupra eliberarii de LTH din hipofiza. in afara de aceasta proges-teronul inhibeaza producerea IGSH.     Regresiunea corpului galben reduce ;mucoasa uterina de tip secretor nu se poate men­tine in absenta progesteronului si este eliminata sub forma menstruatiei.

  O data cu singerarea menstruala, mucoasa revine in faza initiala, noul f olicul pe cale de maturizare produce estrona necesara proliferarii si ciclul reincepe. In desfasurarea acestui proces intervine in primul rind stimularea alternativa a ovarului prin hipofiza si retroactiunea hormonilor ovarieni asupra hipofizei.

Blocarea ovulului.

   Dupa cum am mentionat, secretia gonadolropinelor hipofizare este puternic influentata de steroizii circulanti. In acest mod este posibil ca prin administrarea unor astfel de compusi sa se inhibeze In mare masura eliberarea hormonilor gonadotropi. Pe acest principiu se bazeaza „metoda anticonceptionala hormonala', care este deja folosita pe scara larga in dirijarea nasterilor.

    Preparatele folosite in acest scop contin un gestagen activ pe cale orala , care franeaza activitatea hipofizara; cum nu se mai poate produce ICSH,nu se mai ajunge la ovulatie in plus, se adauga un estrogen care stimuleaza endometrului.Intreruperea mcdicatiei determina o hemoragie de supresiune.

   In acest mod este intretinut un ciclu oarecum artificial.


DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1103
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site